Suomi on saanut langettavan päätöksen YK:n naisten syrjinnän poistamista käsittelevältä komitealta, kertoo ulkoministeriö tiedotteessaan.
Ratkaisu koskee huoltajuuskiistaa, josta Turun hovioikeus antoi käräjäoikeuden tuomion vahvistavan päätöksen kesäkuussa 2014.
YK:n komitea katsoo, ettei lapsen huoltajuuden siirtämiselle lapsen äidiltä isälle ollut juuri lainkaan perusteita, eivätkä oikeusasteet huomioineet äidin kokemaa perheväkivaltaa tarpeeksi.
Komitea katsoo, että Suomen viranomaiset olivat soveltaneet stereotyyppistä ja syrjivää käsitystä perheväkivallasta.
Isän kykyä vanhempana ei oltu lukuisista lastensuojeluilmoituksista ja väkivaltatuomiosta huolimatta arvioitu.
Komitea suosittelee Suomelle, että huoltajuusasia käsitellään uudelleen oikeudessa mahdollisimman pian. Komitea myös pyytää raporttia puolen vuoden sisällä siitä, mitä toimia ratkaisun pohjalta on toteutettu.
YK:n naisten syrjinnän poistamista käsittelevä komitea teki ratkaisunsa maaliskuun alussa. Tarkempi ratkaisu löytyy täältä: pdf-tiedosto (englanniksi). (MTV-uutiset, 06.04.2018).
Kyseessä on ensimmäinen Suomesta koskaan YK:n Cedaw-komitealle (Committee on the Elimination of Discrimination Against Women) tehty valitus lapsen ja väkivallan uhriksi joutuneen äidin suojasta. Valtiovalta on toistaiseksi pitäytynyt järkkymättömästi vanhoissa kaavoissaan valituksesta tai YK:n kannanotosta huolimatta.
"Suomi on loukannut useita naisiin kohdistuvan syrjinnän ja väkivallan poistamista koskevan YK:n yleissopimuksen velvoitteita", kertoo valituksen tehnyt porilainen oikeustieteen maisteri Susan Hindström.
Valituksen aiheena on tuomioistuimen lainvoimainen päätös myöntää pienen lapsen yksinhuoltajuus väkivaltarikoksesta tuomitulle isälle ja sulkea väkivallan uhriksi joutunut lapsen äiti kokonaan huollon ulkopuolelle.
Lounaissuomalaisen pariskunnan yhteisen lapsen epäillään isänsä luona joutuneen kärsimään tämän väkivaltaisesta käyttäytymisestä tuomion jälkeen.
Cedaw vaati Suomelta toimenpiteitä jo aiemmin- mitään ei tehty
Cedaw-komitea vaati valituksen johdosta jo toukokuussa 2016 Suomen valtiota ryhtymään kiireellisiin toimiin lapsen suojelemiseksi ja suorittamaan viipymättä kattavat tutkimukset lapseen kohdistuneiden pahoinpitelyepäilyjen selvittämiseksi.
Vaatimusta ei kunnioitettu ja Suomen valtio ei toteuttanut vaadittuja toimenpiteitä. Poliisi kuuli epäiltyä, mutta päätti esitutkinnan kuulematta lasta tai todistajia. Hindströmin mukaan lääkärikään ei tutkinut lapsen mahdollisia vammoja. Poliisi joutui joulukuussa 2016 ilmenneen uuden väkivaltaepäilyn vuoksi ottamaan tapauksen uudelleen tutkittavaksi.
"Lapsen koskemattomuutta ei kuitenkaan ole vieläkään turvattu. YK:n komitea joutui vielä tammikuussa huomauttamaan Suomen valtiota aiemmin antamastaan vaatimuksesta," Hindström kertoo.
Hän painottaa, että YK:n komitea vaatii kiireellisiä väliaikaistoimia vain hyvin poikkeuksellisissa tapauksissa.
"Siksi on erityisen huolestuttavaa, ettei ihmisoikeuksien mallimaaksi profiloituva Suomi turvaa lapsen tilannetta, kun valitusmenettely on vireillä."
Tilanne eskaloitui huoltajuusriidasta.
Lakinainen kääntyi YK:n komitean puoleen, koska hänen mukaansa lounaissuomalaisen äidin kohtelu ei ole ollut oikeudenmukaista eivätkä viranomaiset ole suojanneet äitiä tai lasta väkivallalta tai sen seurauksilta.
Kun vuonna 1958 syntynyt yrittäjämies ja hänen huomattavasti nuorempi, vuonna 1972 syntynyt kumppaninsa erosivat, Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi syksyllä 2013 silloin kaksivuotiaan lapsen yksinhuoltajuuden isälle. Käräjäoikeus katsoi isän antaneen turvallisen ja tasapainoisen kuvan vanhempana.
"Isän yksinhuolto on lisäriitaisuuksien välttämiseksi lapsen edun mukaista", oikeus päätteli tuomiossaan.
Seuraavana vuonna käräjäoikeus tuomitsi eroperheen isän sakkoihin entisen kumppaninsa, lapsen äidin, pahoinpitelystä. Mies iski naiselta silmän mustaksi joulun alla 2011. Kaksi myöhempää pahoinpitelysyytettä oikeus kuitenkin hylkäsi.
Valitus lapsen huoltajuudesta oli tuolloin vireillä. Tuomio väkivallasta ei vaikuttanut tuomioistuimen ratkaisuun, kun Turun hovioikeus puoli vuotta myöhemmin vahvisti isälle lapsen yksinhuoltajuuden.
Korkein oikeus (KKO) ei myöntänyt lapsen äidille valituslupaa.
Suomessa vähätellään perheväkivaltaa ja syyllistetään uhreja
Susan Hindström kertoo, että Suomen tuomioistuinlaitokset sekä sosiaaliviranomaiset eivät ymmärrä perheväkivaltaa ilmiönä, eivätkä myöskään siihen liittyvää valta-asetelmaa tekijän ja uhrin välillä.
"Viranomaisilla on stereotyyppien näkemys perheväkivallasta. Viranomaiset syyllistävät uhria väkivallan seurauksista, kuten uhrin tekijää kohtaan tuntemasta pelosta," Hindström väittää.
Valituksessaan YK:n komitealle Hindström tuo esille kuinka Suomessa perheväkivaltaa vähätellään. Sitä pidetään ”yksityisasiana”, ja huoltoriitojen yhteydessä esiin tulevaa perheväkivaltaa ”vanhempien välisenä erimielisyytenä”.
Hindström viittaa Teija Hautasen vuonna 2010 tekemään väitöskirjaan Väkivalta ja huoltoriidat, jonka tutkimusaineisto käsitti yli 150 huoltoriitaa, joihin liittyy perheväkivalta.
"Väkivalta ei väitöskirjan mukaan saa huoltoriidoissa sitä merkitystä, jonka se ansaitsisi, kun puhutaan uhrin ja lapsen suojasta. Lapsen yksinhuolto ja asuminen voidaan antaa myös väkivaltarikoksesta tuomitulle vanhemmalle."
Susan Hindström työskentelee perheväkivallan uhriksi joutuneen naisen puolesta pro bono (ei laskuta päämiestään - juristin sosiaalinen omatunto). 38-vuotias kolmen lapsen äiti on parhaillaan hoitovapaalla.
"Viranomaisten asenne on ylimielinen, jos näistä asioista muistuttaa," hän huomauttaa.
Aihe on raskas ja erittäin vaativa, mutta Susan Hindströmin motivaatiota lisäävät omakohtaiset kokemukset siitä, miten väkivallan merkitystä vähätellään.
- Minua itseäni on syyllistetty väkivallan esiin tuomisesta viranomaismenettelyssä sekä kehotettu ja jopa painostettu ottamasta aihepiiriä enää esiin. Siksi haluan saada muutosta aikaan.
Vaikutusta myös tuleviin perheväkivaltatapauksiin
YLE- uutisten mukaan Suomella on puoli vuotta aikaa raportoida tehdyistä muutoksista. Huoltajuuden uudelleen käsittelyn lisäksi komitea esittää, että lapsen isän väkivaltaisuudesta tehtäisiin perusteellinen arvio ja äidille maksettaisiin asianmukaiset korvaukset.
– Tapauksen lähtökohdat ovat mielestäni hyvin radikaalit. Kun uhri on traumatisoitunut ja kärsinyt väkivallasta, käännetään se hänen omaksi syykseen ja yksinhuoltajuus myönnetään isälle, Susan Hidström toteaa.
Hindström onkin tyytyväinen siitä, että tapauksen lisäksi komitea on halunnut tutustua Suomen oikeusjärjestelmään.
Se suosittelee muun muassa puolueettoman selvityksen tekemistä järjestelmän mahdollisista puutteista tai muista käytännöistä, jotka vaarantavat perheväkivallan uhrien suojelun. Lisäksi tuomareille ja hallintovirkamiehille suositellaan koulutusta, jotta heillä on riittävästi tietämystä perheväkivallasta ja keinoista puuttua siihen.
Hindström toivoo, että YK:n komitean päätös vaikuttaisi myös lapsen huoltoa koskevan lain uudistamiseen, joka on parhaillaan vireillä.
– Esitys on tarkoitus antaa eduskunnan käsittelyyn kesällä, joten siihen ehtii vielä tehdä muutoksia.
Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsenhuoltolaki-uudistuu-mika-muuttuu
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ensi-ja-turvakotien-kaytannot-selvitettava-valittomasti
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lahisuhdevakivallan-selvitys-ja-hoito-ei-toimi-lastensuojelussa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityossa-ei-osata-hoitaa-seksuaalivakivallan-uhreja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/varastettu-lapsi-korkeimman-oikeuden-ulosmittaamana
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/miksi-seksuaalista-vakivaltaa-hoidetaan-huostaanotoilla
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/100-shades-of-grey-sosiaalityon-seksuaalikasityksia-ohjaavat-arvot-ja-ideologiat
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/professori-featherstone-sosiaalityo-on-epahumaania
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-koulutus-tuottaa-ja-yllapitaa-lastensuojelun-ongelmia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-1
ww.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-provokaatiot-oletko-a-huora-b-hullu-vai-c-huumehorho
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/salaisten-hairioiden-etsinta-estaa-vakivallan-havaitsemisen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-toipua-palvelujarjestelman-vakivallasta