Toimintakulttuurin uudistamisessa on kyse paitsi lainsäädännöstä, myös asenteista. Asenteisiin on vaikea ja jopa mahdotonta vaikuttaa lainsäädännöllisin keinoin. Sen vuoksi lasten asian nostaminen yhteiskunnalliseen keskusteluun on tärkeää nykyisessä tilanteessa, jossa lastensuojelun toimintatavat ovat levinneet myös muualle hallintoon.
Koulukiusaamista ja peruskoulun uudistamista koskeva keskustelu voidaan liittää lastensuojelun laatukeskusteluun, koska koulut tuottavat lastensuojelun asiakkaita. Koska lastensuojelusysteemi on läpimätä, keskusteluun on hyvä ottaa mukaan myös kunnalliset lastenpsykiatrit, jotka toimivat usein huostaanottoa puoltavina lastensuojelun lausuntoautomaatteina.
Lapsen asia voi saada täysin toisenlaisen lopputuloksen riippuen siitä, katsooko asiaa huostaanottoherkkä ja pakkomielteiseen ihmisten kiusaamiseen paneutunut työntekijä vaiko ihmisten auttamisen, tukemisen ja vierellä kulkemisen ammattilainen.
Jospa lopetetaan moniammatillinen touhottaminen ja perheiden rikkominen. Aletaan opetella suvaitsevaisuutta, välittämistä ja vastuunkantoa. Yksinkertaistetaan asioita. Tutustutaan lapseen ja perheeseen. Auttaminen ei ole niin monimutkainen ilmiö kuin lapsibisnes antaa ymmärtää. Tapahtuman virallinen lehdistötiedote löytyy - täältä.
|