Äitiyspakkauksen edeltäjä oli Mannerheimin Lastensuojeluliiton jakama kiertokori, jota annettiin vähävaraisille äideille. Liiton paikalliset osastot toimivat yhdessä kunnallisen sosiaalitoimen tai kätilön kanssa koreja tarvitsevien perheiden löytämiseksi. Palautettujen kiertokorien vaatteet pestiin ja paikattiin ja kierrätettiin seuraavalle tarvitsijalle.
Äitiysavustus tuli Suomessa saataville vähävaraisille vuonna 1937 ja kaikille äideille 1949. Taustalla oli huoli vähenevästä syntyvyydestä ja suuresta lapsikuolleisuudesta. Avustuksen saamisen ehtona oli, että äiti hakeutuu raskausaikana terveydenhuollon piiriin.
New Jerseyssä jaetaan tänä vuonna sairaaloihin 105 000 äitiyspakkausta. Asiasta kertovat useat mediat, kuten newjerseyläisvanhemmille suunnattu nettisivu ja uutissivusto PhillyVoice.
Suomen mallin mukaisesti äitiyspakkauskokeiluja on tehty yli 30 maassa. Monet kokeiluista ovat olleet yksittäisiä, mutta Skotlannissa alettiin jakaa vuonna 2017 äitiyspakkausta kaikille vastasyntyneille.
Japanilaisessa Urayasun kaupungissa otettiin käyttöön vuonna 2015 ”äitiyslaukku”. Myös Uuden-Seelannin Waikato on tehnyt suomalaisesta äitiyspakkauksesta oman versionsa. Se on tarkoitettu maorien terveyspalvelun piirissä oleville äideille. Meksikon hallitus aloitti vuonna 2015 hankkeen, jossa maan pääkaupungin Méxicon pienituloisille äideille jaetaan äitiyspaketteja Suomen esimerkin mukaisesti. Myös Yhdysvalloissa Texasin osavaltion Bexarin piirikunnassa on alettu jakaa äitiyspakkauksia.
Kanadan Albertassa Calgaryn yliopisto aloitti äitiyspakkausten jakamisen tammikuussa 2016. Projekti on osa tutkimushanketta, jossa tutkitaan ensimmäisen lapsensa saaneita perheitä, ja etsitään keinoja perheolojen parantamiseen. Pakkaus on sekä toiminnallisuudeltaan että sisällöltään suomalaistyyppinen.
Suomen täyttäessä 100-itsenäistävuotta vuonna 2017, neulotaan tänä vuonna syntyneille kansalaistalkoilla osaksi äitiyspakkausta sinivalkoiset villasukat. Suomessa vuotuinen syntyvyys on ollut laskemaan päin. Lokakuun Liike on onnellinen lapsiperheiden tukemisesta, mutta tahtoo muistuttaa, että suomalainen neuvolakäytäntö kehittyessään on valitettavasti sosiaali- ja terveyshuollon uudistusten kautta myös saanut perheitä kuormittavia sekä haavoittavia työmenetelmiä. Neuvolatoimintaan on aidon tiedonannon ja tukemisen lisäksi myös tuotu kyttääminen sekä liioteltu huolidiskurssi, jolla lapsista tehdään hepposin huolin sosiaalihuollon eli lastensuojelun asiakkaita. Näin toimien lapset asetetaan valtion lapsibisnekseen hyväksikäytetyiksi.
Lokakuun Liike suosittelee muistamaan, että viranomainen on kytköksissä jokaiseen viranomaiseen ja on ohjeistettu olemaan suhteessa asiakkaisiin huolissaan ja jopa pahimmillaan vainoharhaisen epäluuloinen. Myös neuvolassa käydessä on siis oltava tarkkana kuinka kertoo mm. normaalista raskauspahoinvoinnista, raskausväsymyksestä, raskauden jälkeisestä väsymyksestä, univaikeuksista, painajaisista ja suunnitelmista palata työhön, ettei sitä tulkita epänormaaliksi sekä lapsen edun vastaiseksi ja jottei vanhempaa aleta kuormittamaan ulkoapäin tulevilla lastensuojelullisilla huolilla.
Lue myös:
New Jersey to become first state to send new parents home with baby boxes (PhillyVoice 24.1.2017):
http://www.phillyvoice.com/new-jersey-become-first-state-s…/
Why Finland’s Newborns Sleep in Cardboard Cribs (The New York Times 6.7.2016):
https://www.nytimes.com/…/what-in-th…/finland-baby-box.html…
Uutinen pahvilaatikossa nukkuvista suomalaisvauvoista nousi BBC:n kaikkien aikojen somehitiksi – jaettu yli miljoona kertaa (YLE 30.1.2015):
http://yle.fi/uutiset/3-7770238