Se on rahoittanut mm. huoliliputusta, vaikuttavuusinvestointia ja lastensuojeluyritys Jatkopolut Oy: tä.
Sitra on julkisoikeudellinen eduskunnan valvoma rahasto, joka perustettiin vuonna 1967 Suomen Pankin yhteyteen Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlan kunniaksi. Sitran tehtävä on rakentaa huomisen menestyvää Suomea, ennakoida yhteiskunnan muutosvoimia ja niiden vaikutuksia, etsiä uusia käytännön toimintamalleja ja vauhdittaa kestävään hyvinvointiin tähtäävää liiketoimintaa.
Sitran yliasiamiehenä toimii Mikko Kosonen ja hallituksen puheenjohtajana alivaltiosihteeri Martti Hetemäki. Lisäksi Sitralla on hallintoneuvosto, jonka tehtävänä on valvoa Sitran hallintoa ja päättää toiminnan periaatteista. Siihen kuuluvat eduskunnan asettamat Suomen Pankin pankkivaltuuston jäsenet.
Sitran toiminta rahoitetaan peruspääoman ja pääomasijoittamisen tuotoilla.
Hallintoneuvoston puheenjohtaja on kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk) ja varapuheenjohtaja kansanedustaja Pentti Oinonen (sin). Muut jäsenet ovat kansanedustajat Kalle Jokinen (kok), Antti Kaikkonen (kesk), Seppo Kääriäinen (kesk), Jutta Urpilainen (sd), Pia Viitanen (sd), Ville Vähämäki (ps) ja Ben Zyskowicz (kok).
Iltalehti yritti selvittää, mitä eduskunnan alainen Sitra maksaa johtoryhmänsä jäsenille. Avoimuuden nimiin vannova rahasto kieltäytyi luovuttamasta pyydettyjä palkkatietoja - kahdesti. Sitra ei suostunut luovuttamaan Iltalehdelle myöskään tietoa johtoryhmänsä kokonaispalkkasummasta, josta ei olisi käynyt ilmi yksittäisten johtajien palkkoja. Arvioidut vuosipalkat ovat yli 100 000 euron.
Sitran johtoryhmä on vastuussa eduskunnan vuonna 1992 antaman lahjan, reilun 1,4 miljoonan Nokian osakkeen tuottamien rahojen sijoittamisesta.
- Nokian osakkeista saatujen myyntivoittojen ja osinkojen yhteenlaskettu määrä on vuosina 1992-2016 ollut yli 460 miljoonaa euroa ja siten ratkaisevan merkittävä Sitran toiminnan kannalta, Magnus Sjöblom kertoi lehdelle.
Sitran peruspääoman markkina-arvo oli vuoden 2016 lopussa 807 miljoonaa euroa. Rahaston hallussa on edelleen pari miljoonaa Nokian osaketta.
Osakkeiden markkina-arvo oli vuoden 2016 lopussa 8,7 miljoonaa euroa.
Yliasiamies Mikko Kososen ja asiamies Tapio Anttilan lisäksi Sitra työllistää viisi johtajaa: Veera Heinosen (viestintä ja yhteistyösuhteet), Antti Kivelän (uudistumiskyky), Paula Laineen (ennakointi ja strategia), Kari Häkäniemen vaimon Mari Pantsarin (hiilineutraali kiertotalous) ja Heidi Saarion (hallinto).
Rahoitusjohtaja Sami Tuhkanen ja johtava lakimies Jorma Jaalivaara täydentävät Sitran yhdeksänhenkisen johtoryhmän.
Korona Invest ja Milapro
Sitra on toiminut aktiivisesti yhteiskunnan terveyspalvelujen yksityistämiseksi käyttäen tähän julkista rahaa ja toimien yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Sitran terveydenhoidon yksityistämisohjelma on nyt siirtynyt ministeriön hallintaan.
Sitra on ollut osana spekulatiivisessa myynti- ja ostotoiminnassa, jonka kohteena on ihmisten terveys sekä terveyden- ja sairaanhoito. Mukana ovat ulkomaiset pääomasijoittajat, joille Sitra on järjestänyt tuottavan rahastustoiminnan.
Syksyllä 2007 Helsingin Sanomien artikkeli nostatti keskustelun siitä, onko eettistä ongelmaa siinä, että Sitra on antanut riskisijoituksia hoidettavaksi entisille työntekijöilleen. Artikkelin mukaan Sitran johtajat olivat perustaneet yhtiöitä, joihin on sijoitettu kymmeniä miljoonia Sitran julkisia varoja. Artikkeli korosti, että sijoittaminen oli tehty ilman kilpailuttamista. Artikkeli nosti esiin erityisesti Bio Fund Management, Eqvitec Partners ja Korona Invest -yhtiöt. Myös MOT käsitteli asiaa.
Terveysrahastoa hallinnoi kaksi entistä Sitran työntekijää Korona-Invest Oy:n lukuun ja he molemmat saivat tuloksesta riippumatta enemmän palkkaa kuin pääministeri. Terveysrahasto osallistui kyseenalaisesti Pihlajalinnan bulvaanina Jokilaakson Terveys Oy:n osakekauppoihin, jotta Pihlajalinna saisi pikakaupoilla yhtiöstä enemmistön ja määräysvallan Jämsän seudun sairaiden laskutukseen
Kansan Uutiset kommentoi Jokilaakson Terveys Oy:n tapausta seuraavasti: Suomen itsenäisyyden juhlarahasto "Sitran ja muiden rahaston osakkaiden rahoista sijoitettiin 20 000 euroa tämän koko Jämsän alueen kattavasta terveydenhuollosta vastaavan yhtiön osakepääomaan. Pari kuukautta myöhemmin Terveysrahasto Oy möi osuutensa 800 000 eurolla yksityiselle lääkärifirmalle Pihlajalinnalle, joka sai kaupan ansiosta enemmistön (51 %) Jokilaakson Terveyden osakkeista – ja vallan periä sijoittamansa rahat takaisin Jämsän seudun sairailta".
Syksyllä 2012 Sitra oli osallisena Himas-kohussa, jossa Valtioneuvoston kanslia tilasi filosofi Pekka Himaselta 700 000 euroa maksavan kansainvälisen tutkimuksen. Sitra oli tutkimuksen maksaja Tekesin ja Suomen Akatemian kanssa.
Keväällä 2011 Korona Investin hallinnoima Palvelurahasto hankki lastensuojelupalveluja tuottavan Care Component 49 prosentin osuuden.
Korona Invest on yrittäjävetoisesti toimiva pääomarahastojen hallinnointiyhtiö. Sen perustajajäsen ja sijoitusjohtaja Pasi Lehtinen työskenteli aiemmin sijoituspäällikkönä Sitrassa. Lehtinen oli Care Componentin hallituksen puheenjohtaja. Hän istuu Mika Ingin kanssa monen muunkin lastensuojeluyrityksen hallituksen kokouksissa. Lehtisen tehtävänä on auttaa organisaation kasvun sudenkuoppien välttämisessä ja kasvurahoituksen saamisessa.
Vuonna 2016 Korona Invest myi omistamansa MilaPro:n osakkeet Familarille ( Mehiläinen ). Familarin ja MilaPron yhdistyessä Suomeen syntyi johtava yksityinen lastensuojelualan palveluntuottaja, joka työllistää noin 1000 ammattilaista. MilaPro on lastensuojelu- ja mielenterveyspalveluita tuottava yritysryväs, jonka tarjonta kattaa kaikki lastensuojelupalvelut avopalveluista erityisyksiköihin saakka.
Lastensuojelupalvelujen ohella MilaPro tuottaa myös asumisen tukipalveluja, työllistämistä tukevia palveluja ja neuropsykiatrista valmennusta. MilaPron liikevaihto vuonna 2015 oli n. 18,5 miljoona euroa ja henkilöstön määrä lähes 400. Yhtiön omistajiin kuuluivat Korona Investin Palvelurahasto I Ky, yhtiön johtoa sekä joukko yksityishenkilöitä.
Huippupalkkoja ilman pätevyysvaatimuksia
"Eduskunnan valvovan silmän alla toimiva Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra tuntuu viettävän leveää elämää, kirjoittaa Seura-lehti. Puolen miljoonan euron vuotuiset tarjoilukulut on nostettu tikunnokkaan ihan syystä: Jos työpäiviä on vuodessa 250, tarjoilu on 2000 euroa joka ikinen työpäivä noin keskimäärin. Satojen tuhansien edustuskulut tähän päälle.
Sitra hallinnoi yli 700 miljoonan euron julkista rahapottia. Julkisuuslaki koskee myös Sitraa ja rahasto on vastentahtoisesti joutunut avaamaan toimintansa rahoitusperusteita.
Sitran palkkamenot ovat yli 10 miljoonaa euroa vuodessa ja "erityisasiantuntijoiksi" on palkattu entisiä huippupoliitikkoja tai näitä lähellä olevia tahoja: Jouni Backman (sd), Liisa Hyssälä (kesk), Merja Rehn (kesk) tai Oras Tynkkynen (vihr).
Sivullisen silmin Sitra vaikuttaa hyvävelikerholta, joka pyrkii viimeiseen asti salailemaan oman rahankäyttönsä ja jolla palkitaan poliitikkoja suhdepohjalta ilman pätevyysvaatimuksia. Kuinka paljon huonommin Suomen asiat olisivat, jos meillä ei olisi Sitraa? Huomaisiko kukaan?" kirjoittaa Janne Salonen Uudessa Suomessa.
Sitra tekee politiikkaa
Sitra on eduskunnan alainen laitos, jonka pitäisi tuottaa puolueetonta tietoa ja ehdotuksia Suomen tulevaisuuden suunnasta. Sitra on usein mukana valtiovallan tekemissä suurissa uudistuksissa. Ammattiyhdistysliikkeen mielestä Sitra ei kuitenkaan pysy lestissään, vaan tekee politiikkaa.
Sitran sanotaan toimivan poliittisesti ja ajavan markkinaliberaalia näkökulmaa; työntekijöiden etujen heikentämistä sekä julkisten palvelujen yksityistämistä. Sitran hallintoneuvoston puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) vakuuttaa, ettei hallintoneuvostossa ole jälkeäkään tyytymättömyydestä Sitran ohjelmasisältöihin. Hallintoneuvosto on Vanhasen mukaan ollut päätöksissään yksimielinen – sosiaalidemokraatteja myöten.
– Sitran toiminta on läpinäkyvää. Kaikki sen esitykset tulevat julkiseen keskusteluun, eikä Sitra itse päätä minkään uudistuksen toteuttamisesta.
Vanhasen mielestä Sitra hoitaa tehtäväänsä kunnioitettavalla tavalla, eikä äkillisiin muutoksiin ole tarvetta.
– Herkkänahkaisuuden, myös ammattiyhdistysliikkeen puolella, pitää vähentyä ja yhteistyötä tarvitaan lisää, Vanhanen linjaa.
Sitran hallintoneuvostoon kuuluva "olikarkiksi" nimetty Antti Kaikkonen on läksyttänyt sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoita, jotka pitävät sote-koplausta kalliina, turhana ja epädemokraattisena.
"Paremmin asiat tietävä Antti viittaa kintaalle jopa ko. uudistusta tekemässä olleiden asiantuntijoiden ja neuvonantajien terävälle kritiikille.
Ja ennen kaikkea Antti vastustaa ajatusta siitä, että sote-koplauksessa olisi kyse vallan ja raha uusjaosta, jossa Kepu saisi maakunnat ja Kokoomus & ulkomaiset firmat veronmaksajien rahat".
Katsokaa keitä äänestätte seuraavissa vaaleissa.
Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/neste-keploteltiin-markkinavoimien-armoille-itsenaisyyden-juhlavuoden-lastensaation-itla-avulla
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sote-uudistus-korruptoitunut-jo-suunnitteluvaiheessa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-milapro-lapsibisnesryppaan-asiakashankkijana
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/huoliliputus-uusi-kyttyskoodi-vaarantaa-nuorten-oikeusturvan-ja-tietosuojan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vaikuttavuussijoittaminenvastuullista-kapitalismia-vai-keisarin-uudet-vaatteet
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kids-for-cash-skandaali-mahdollinen-suomessakin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pihlajalinnan-hoitokoti-irtisanoi-ongelmista-raportoineet
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tuusulan-lastensuojelu-huostaanottoja-ja-adoptioita
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/julkkispari-sai-toisen-lapsen
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaishuollon-hullunkuriset-riskiperheet
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tutkimustiedon-keruuta-vai-asiakassegmentointia-yritysten-tarpeisiin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijoitusmaaria-lisaamalla-pyritaan-nostamaan-kuntien-valtionosuuksia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sote-uudistuksen-valinnanvapaus-mita-se-tarkoittaa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalihuollon-tiedonhallinta-uudistus-rapauttaa-asiakkaiden-oikeusturvaa
https://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/verotus-muuttuu-ja-kuntien-itsehallinto-katoaa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhekuntoutus-on-uusi-huosta-automaatti-lastensuojelun-trendit-2018