Johdolliset virheet toi esille seutukunnan sosiaaliasiamies vuoden 2016 vuosiraportissaan. Sosiaaliasiamiehet ovat huolissaan lapsen äänen kuulemisen toteutumisesta, kun sosiaalivirkailijoiden työtaakka on kasvanut liian mittavaksi.
"Moni kunta on kattanut alijäämäistä budjettiaan jättämällä vakansseja täyttämättä ja muilla henkilöstösäästöillä. Vuosikatteen ja alijäämän seuraamisen sijaan olisi toivottavaa, että kunnissa kiinnitettäisiin huomiota palvelujen laatuun ja siihen, että ne täyttäisivät lain vaatimat minimiedellytykset," totesi sosiaaliasiamies Laura Helovuo Aamulehdelle 9.2.2017.
Lisäksi ongelmia on ollut toimeentulotuen käsittelyajoissa, joiden kohdalla Orivettä mukaan laskematta käsittelyajat ovat olleet laittoman pitkiä.
Toimeentulotuen päätösten siirryttyä KELA:lle vuoden 2017 alusta, on havaittu myös ongelmia kunnan ja KELA:n yhteistyön välillä, kun harkinnanvarainen toimeentulotuki on yhä kunnan päätettävissä.
Palveluihin usein turvautuvien palvelujen koordinointi ja vaikuttavuus huolestuttavat sosiaaliasiamiehiä, sillä useat sosiaaliasiamiehen asiakkaista ovat havainneet tulleensa pompotelluiksi palvelusta toiseen ja eivätkä hyötyneet mielestään sosiaalipalveluista. Sosiaaliasiamiesten mielestä palvelujen vaikuttavuutta tulisi arvioida entistä tarkemmin.
"Nykyisestä pirstaleisesta palvelujärjestelmästä tulisi löytää ne yhteistyönpaikat, jolloin olisi asiakkaan edun mukaista hänen suostumuksellaan tehdä monialaista yhteistyötä ja osalle asiakkaista yhteinen monialainen asiakassuunnitelma," toteaa sosiaali- ja potilasasiamies Taija Mehtonen.
Sosiaaliasiamies otti myös kantaa Tampereen kunnan toimeentulotukiasioissa koskien ilman oleskelulupaa jääneille turvapaikanhakijoille, joita ei ole lähdetty siirtämään pois Suomesta.
Vaikka lähtökohtaisesti maassa ei voi oleskella ilman oleskelulupaa sosiaaliasiasmies tuo esille, että:
" Viimekädessä yhteiskunnan tulee turvata kiireinen toimeentulotuki jo yhteiskuntarauhan vuoksi. Jokaisen tulee syödä joka päivä," Helovuo toteaa.
Tampereen seutukunnan sosiaaliasiamiehet palvelevat Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Pälkäneen, Tampereen, Valkeakosken, Vesilahden ja Ylöjärven kuntia.
Tampereen seutukunnan sosiaaliasiamiehet saivat vuonna 2016 yhteensä reilut 1 250 yhteydenottoa. Edellisvuosien tapaan yhteydenotot koskivat eniten toimeentulotukea sekä lastensuojelua.
Lokakuun Liike tahtoo muistuttaa, että jollei lastensuojelun laatusuositusta täytetä edes minimissä, saattaa edessä olla lisää samankaltaisia surullisia tarinoita, josta uutisoitiin vain kuukausi sitten, kun tiistaina 10.1.2017 Pirkanmaan alueella sijaitsevasta sijaishuollon lastensuojeluyksiköstä luvatta omille teilleen poistunut 17-vuotias tyttö puukotti hengenvaarallisesti yksikön ohjaajaa Tampereen Hervannassa yksityisasunnossa.
Jokaisen lastensuojelun työntekijän tulisi vaatia kuntansa päättäjiltä mahdollisuudet toteuttaa työtään lain määräämällä tavalla ja olla yhteydessä asiasta eteenpäin aluehallintovirastoon hallintokantelun muodossa, jos kunta ei anna tarvittavia lain velvoittamia resursseja työn toteuttamiseen.
Lastensuojelussa ongelmia valtaosassa Pirkanmaan kuntia – Tampereella ja Nokialla parempi tilanne (Aamulehti 8.2.2017):
http://www.aamulehti.fi/…/lastensuojelussa-ongelmia-valtao…/
Sijaishuollon kasvattama tyttö puukotti laitosyksikön työntekijää (LL 16.1.2017):
http://www.lokakuunliike.com/…/sijaishuollon-kasvattama-tyt…
Lastensuojelun laatusuositus (Lastensuojelun käsikirja - THL):
https://www.thl.fi/…/tyoproses…/lastensuojelun-laatusuositus