Laulu on käännetty myös suomeksi useaan otteeseen ja tunnetaan muun muassa nimillä Armo suuri ihmeinen, Ihmeellinen armo ja Laupeuden ääni.
Allmusic -tietokannan mukaan Amazing Grace- kappale on levytetty hurjat 1800 kertaa. YouTubesta se löytyy mm. Ray Charlesin, Aretha Franklinin, Elviksen, Michael Jacksonin, Steven Tylerin kuin Whitney Houstoninkin laulamana.
Kansainvälisellä avaruusasemalla oleskeleva Kjell Lindgren on tiettävästi ensimmäinen avaruudessa säkkipilliä soittanut astronautti. Lindgren soitti säkkipillillä Amazing Grace –kappaleen edesmenneen tiedemies Victor Hurstin muistoksi.
Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama piti asiantuntijoiden mukaan ikimuistoisimman puheensa Charlestonissa ja johdatti seurakunnan laulamaan Amazing Grace -kappaleen.
Amazing Grace - hymnin sanat kirjoittanut anglikaanipappi John Newton ( 1725-1807).
Newtonin äiti kuoli pojan ollessa vasta 7-vuotias. Yksitoistavuotiaana hän lähti isänsä kanssa merille, ja liittyi myöhemmin orjalaivan miehistöön edeten lopulta oman laivan komentajaksi. Newton oli merimiestovereidensakin keskuudessa pahamaineinen. Kielenkäyttönsä ja muun käytöksensä vuoksi häntä kutsuttiin lempinimellä ”jumalaton Newton". Kerrotaan, että eräällä laivamatkalla hän putosi humalapäissään laidan yli mereen. Kesti jonkun aikaa, ennen kuin miehistön kesken päästiin yksimielisyyteen siitä haluttiinko häntä lainkaan takaisin laivaan.
Tarinan näytelmäversiossa Newton alennettiin ryyppäämisen takia tavalliseksi merimieheksi ja jätettiin orjalaiva Pegasuksella tapahtuneen riidan tuloksena Länsi-Afrikkaan orjakauppias Amos Clowelle, joka myi miehen orjaksi afrikkalaiselle prinsessalle Peyelle, joka kohteli miestä yhtä viheliäisesti kuin muita orjiaan.
Orjakauppa - tuottoisa ja epäinhimillinen liiketoimi
Uuden maailman orjakauppa oli 1700-luvulla tuottoisaa, mutta julmaa liiketoimintaa. Laivat matkasivat ensimmäisen osan matkastaan lähes tyhjinä, kunnes ne ankkuroituivat lähelle Afrikan rannikkoa. Siellä heimopäälliköt antoivat eurooppalaisille rahtaajille toisista heimoista sota- tai tarkoitusta varten ryöstösaaliina hankittuja miehiä ja naisia. Ostajat valitsivat hienoimmat yksilöt, jotka vaihdettiin aseisiin, ammuksiin, viinaan ja vaatteisiin.
Laivojen kapteenit käyttivät Atlantin halki kulkevaa vaarallista ”keskireittiä”. Toisinaan yli kaksikymmentä prosenttia orjalastista kuoli matkan aikana kurjiin olosuhteisiin, nälkään, tauteihin ja pahoinpitelyihin. "24. kesäkuuta … Hautasimme tyttöorjan (No. 92)" kirjoitti Newton päiväkirjaansa. Orjilla ei ollut nimiä. Vain numerot. Epidemioiden välttämiseksi matkalla sairastuneet heitettiin elävältä yli laidan. Lisätienestin toivossa merimiehet toisinaan raiskasivat naisorjia. Matkan aikana raskaaksi tulleista saattoi pyytää korkeamman hinnan, koska periaatteessa ostaja hankki itselleen samalla kaksi orjaa – naisen ja hänen syntymättömän lapsensa, jonka lisäksi oli siittänyt valkoinen mies.
Orjalaivan saavuttua lopulta Uuteen Maailmaan, Amerikkaan, mustat vangit vaihdettiin sokeria ja melassia vastaan, joita käytettiin rommin valmistukseen. Nämä tuotiin laivalla Englantiin. Sitten lähdettiin uudestaan Afrikan rannikolle, ja näin kauppa ”kolmioreitillä” jatkui.
Eräällä tällaisella matkallaan John Newtonin laiva Greyhound joutui rajuun myrskyyn. Newton ei ollut koskaan kokenut vastaavaa. Merihädässä varmana siitä, että hänen loppunsa on koittanut Newton rukoili Jumalalta armoa.
Newton selvisi myrskystä. Siitä alkoi hänen elämässään alati syvenevä hengellinen kehitys, joka muutaman vuoden aikana johti hänet jättämään orjakaupan ja lukemaan itsensä papiksi. Elämänsä viimeiset 43 vuotta hän saarnasi evankeliumia kirkoissa muun muassa Lontoossa.
Oliko Newton kuullut Laupeuden armon melodian orjiltaan?
Newtonilla oli pappisvuosinaan tapana kirjoittaa sunnuntaijumalanpalveluksiin aina uusi laulu. Yksi tällainen laulu jäi elämään jälkipolville ja tunnetaan halki kristillisen maailman: Amazing grace.
Sanat ovat Newtonin. Sävel on tuntematon. Sävel noudattaa pianon mustien koskettimien "pentatonista" asteikkoa, joka, ei mitenkään sattumalta, tunnetaan musiikissa myös "orja-asteikkona" (slave-scale). Lähes kaikki negrospirituaalit voidaan soittaa pelkillä mustilla koskettimilla. Niin myös Amazing grace, jonka sävel muistuttaa Länsi-Afrikkalaista valituslaulua, jollaisen Newton on hyvinkin saattanut aikanaan kuulla nousevan laivansa lastiruumasta.
Englannin parlamentissa työskenteli noihin aikoihin William Wilberforce –niminen kristitty mies, joka koki saaneensa Jumalalta elämäntehtäväkseen taistella orjuutta vastaan ja sen lakkauttamiseksi Britannian siirtomaavalloissa.. Kaikki ihmiset on luotu Jumalan kuvaksi ja heillä on oikeus ihmisarvoiseen elämään. ”Enkö ole ihminen? Enkö ole veljesi ja sisaresi?” kysyttiin amerikan orjuudenvastustajien, eli abolitionistien levittämässä iskulauseessa.
Eräässä vaiheessa Wilberforce kävi kamppailua kutsumuksensa suhteen maallisen ja hengellisen välillä. Olisiko hänen kenties jätettävä poliittinen ura ja ryhdyttävä kokonaan hengelliseen työhön? Wilberforcea painostettiin, häntä vastaan juoniteltiin, häntä pilkattiin ja yritettiin kaikin tavoin saada luopumaan orjuudenvastaisesta kamppailusta. Työ ei vaikuttanut tuottavan tulosta. Oliko kaikki sen arvoista?
Newton abolitionisti Wilberforcen pastorina
Tässä kriittisessä elämänvaiheessa hän kääntyi pastorinsa puoleen kysyen opastusta. Wilberforcen pastori oli entinen orjalaivan kapteeni John Newton, joka rohkaisi häntä jatkamaan Jumalan hänelle antamassa tärkeässä tehtävässä vastustuksesta välittämättä.
Wilberforce teki orjakaupan kieltäviä lakialoitteita yhden toisensa jälkeen antamatta periksi kunnes parlamentti lopulta vuonna 1807, John Newtonin kuolinvuonna, sääti lain, jolla orjakauppa tehtiin laittomaksi kaikkialla brittiläisen imperiumin alueella.
Orjakaupan vastustaminen puettiin patriotismin asuun ehdottamalla lakia, joka kieltäisi britannian kansalaisia avustamasta tai osallistumasta Ranskan siirtomaiden orjakauppaan. Wilberforce ja muut orjuuden vastustajat olivat parlamenttikeskustelun ajan hiljaa, niin etteivät heidän vastustajansa tajunneet läpi menneen lain todellisia seurauksia: lain käytäntöönpano lakkautti kaksi kolmasosaa brittien orjakaupasta.
Wilberforcille tämä ei riittänyt. Orjakauppa oli nyt tehty laittomaksi. Monet siirtomaaisännät kuitenkin yhä omistivat orjia. Wilberforce halusi kaikki orjat vapaaksi. Hän jatkoi taistelua aina vuoteen 1824, jolloin hän joutui terveyssyistä jättämään politiikan.
Perjantai-iltana 26. heinäkuuta 1833 sairas, 74-vuotias William Wilberforce lepäsi kotonaan, kun hänelle tuotiin viesti siitä, että Britannian parlamentti oli antanut määräyksen orjuuden lakkauttamisesta. Lisäksi parlamentti oli säätänyt 20 miljoonaa puntaa viimeistenkin orjien vapauttamiseksi. Tuo päivä merkitsi vapautta 700 000 orjalle halki brittiläisen imperiumin.
Newton kuoli joulukuussa 1807. Hänen hautakivessään lukee: ”John Newton, pappi, kerran uskoton ja elostelija, Afrikkalaisten orjien palvelija, sai Herramme Jeesuksen Kristuksen rikkaasta armosta varjeltua, uudistua, sai anteeksi ja asetettiin saarnaamaan sitä uskoa, jota hän oli pitkään yrittänyt tuhota.”
27 miljoonaa ihmistä elää orjuudessa
Orjakauppa ei ole kadonnut nykymaailmasta. Tälläkin hetkellä arviolta 27 miljoonaa ihmistä elää jonkinasteisessa orjuudessa ihmiskaupan uhreina.
Vuosittain 600 000 - 800 000 ihmistä kaapataan ja kuljetetaan asuinmaansa rajojen ylitse vieraisiin olosuhteisiin. Heistä 80 % on naisia ja tyttöjä; puolet alaikäisiä. Enemmistö heistä sijoitetaan kaupallisen prostituution ja seksiteollisuuden piiriin. Jopa muutaman vuoden ikäisiä tyttöjä myydään lapsimorsiamiksi. Ihmiskaupassa liikkuvat vuosittain lähes 10 miljardin euron pääomat.
Amazing grace! How sweet the sound
That saved a wretch like me!
I once was lost, but now am found;
Was blind, but now I see.
’Twas grace that taught my heart to fear,
And grace my fears relieved;
How precious did that grace appear
The hour I first believed.
Through many dangers, toils and snares,
I have already come;
’Tis grace hath brought me safe thus far,
And grace will lead me home.
The Lord has promised good to me,
His Word my hope secures;
He will my Shield and Portion be,
As long as life endures.
Yea, when this flesh and heart shall fail,
And mortal life shall cease,
I shall possess, within the veil,
A life of joy and peace.
The earth shall soon dissolve like snow,
The sun forbear to shine;
But God, who called me here below,
Will be forever mine.
When we’ve been there ten thousand years,
Bright shining as the sun,
We’ve no less days to sing God’s praise
Than when we’d first begun.
Lähteet:
http://uskonpuolesta.blogspot.com/2011/04/john-newton-ihmiskauppiaasta-kristuksen.html
https://www.biography.com/news/amazing-grace-story-john-newton