Facebook ryhmä Vieraannuttaminen ja huoltokiusaaminen seis julkaisi 7.9.2016 avoimen kirjeen otsikolla: Hyvä opettaja, tuoden esille kouluille tarvettamme saada tukea lapsillemme.
Myös Lokakuun Liike tahtoo todeta tietävänsä useita tarinoita mm. siitä, kuinka lapsi on itkenyt opettajalleen ennen äitienpäivää, ettei hänellä ole enää äitiä, koska kokee menetyksen, joka hänelle on olosuhteeksi luotu monien aikuisten toimiessa päättävänä tahjona hänen elämässään kuulematta hänen ääntään.
Moniammatillisessa yhteistyössä arvokasta olisi saada koulut ymmärtämään, kuinka tärkeää juuri näiden alaikäisten lasten kohdalla on saada kokea viranomaisten taholta vanhempansa hyväksytyiksi yhteisössä, arvostetuksi ihmisyydessään ja osallistutetuiksi lastensa elämään aikuisten haasteista huolimatta.
Tärkeintä on, etteivät koulut hiljennä lapsen ääntä tai katkaise sen tiedon eteenpäin kulkeutumista. Opettajalta ei ole riittävää ainoastaan lohduttaa itkevää lasta ja olettaa, että tällä korjaisi vakavan ongelman. Opettajan on tärkeää ymmärtää, että kun lapsi uskoutuu opettajalleen koulun ulkopuolisesta yksityiselämästään itkien, on kyse jo vakavasta lasta kuormittavasta hätähuudosta, johon tulisi muistaa reagoida tilanteesta molemmille vanhemmille tiedottaen sekä myös sosiaalitoimelle. Tärkeää on muistaa, että sosiaalitoimelle tiedottaminen tulee tehdä mieluiten kirjallisessa muodossa ensikäden tiedon ketjua kunnioittaen, jotta lapsen oikeusturva toteutuu. Koulun tulisi kunnioittaa vanhempia myös tiedottamalla heille mitä ilmoittaa sosiaalitoimelle, kun ilmoittaa sosiaalitoimelle ja tärkeää olisi myös kohdata vanhemmat asiassa tarvittaessa asiallisesti. Koulujen on hyvä ymmärtää, että tiedottamisen väliin jättäminen voi johtaa lapsen vakavaan henkiseen sairastumiseen, jos lapsi ei saa tarvitsemaansa tukea.
Lokakuun Liike tahtoo muistuttaa kouluja, että koulun on tärkeää moniammatillisessa yhteistyössä tiedostaa, että objektiivisessa työjäljessä on tehtävä omat havainnot itsenäisesti lapsia ja vanhempia kuullen. Lokakuun Liikkeen tiedossa on monia tilanteita, joissa vieraannuttamiseen on lähtenyt sosiaalitoimi perheneuvolan, turvakodin tai lastensuojelun muodossa. Lastensuojelukaan ei valitettavan usein kuule lapsen ääntä, vaan toteuttaa työtään "musta tuntuu" -tiedon varassa leimaten vanhempia lapselle sopimattomiksi kasvattajiksi esittäen turhaa huoltaan tietona. On tärkeää ymmärtää, että meistä jokainen tulisi kohdata humaanilla aidolla ihmissuhteella, jonka me itse luomme ihmiseen. Meidän tulisi tukea ja opastaa toinen toisiamme kohti lasten etua. Jokaisella lapsella on oikeus yksityiselämänsä ja perhe-elämänsä kunnioittamiseen kaikista vanhempiensa haasteista huolimatta.
Vieraannuttamisessa ei ole kyse riitelystä, jossa vanhemmat olisivat asettaneet lapsen riitakapulaksi, vaan tilanteesta, jossa toinen vanhempi luoden tällaiselta näyttävän olosuhteen pyrkii eristämään toisen vanhemman ja tämän lähipiirin lapsen elinpiirin ulkopuolelle. Näissä tilanteissa loukataan lapsen perus- ja ihmisoikeuksia vakavasti ja lapsen kehityskaari vaarantuu, koska hänen kehitysterpeisiinsa ei vastata. Kyse on väkivallasta, joka haavoittaa lasta henkisesti vakavasti. On tärkeää ymmärtää, että myös vieraannutettu vanhempi on haavoitettu vakavasti ja hänen elämässään on taustalla kovia kokemuksia, kun vieraanuttaja on saattanut leimata häntä useilla törkeillä valheilla mustamaalaten ja näin kasvatuskumppaninsa vanhemmuuden mitätöinyt.
Lokakuun Liikkeellä on tiedossa myös, kuinka vieraanuttajat ovat ottaneet yhteyttä lasten opettajiin ja pyrkineet mustamaalaamaan vanhempaa ja valitettavasti toisinaan jopa onnistuneet tässä. On tärkeää tiedostaa, että pahat puheet voivat vaikuttaa siihen miten näette tilanteet, joten tarkastelkaa ajatteluanne myös tarkkaan, jotta ette lähde arvioimaan lasten elämää lähtien huomaamattanne mukaan vieraannuttamiseen.
Kouluilta Lokakuun Liike toivoo oma-alotteista ajattelukykyä ja ideoita näiden tilanteiden kohdalla auttaa lapsia saamaan tarvitsemansa. Avoin keskustelu ideoista on sallittua kunhan muistatte keskustelussa suojata lapsen yksityisyyden. Pienikin tuki vieraannutettua vanhempaa kohtaan on lapselle iso lahja, kun lapsi näkee tämän. Luonnollisesti isompi tuki on aina suurempi etu.
Vieraannuttamisesta löytyy jo paljon tietoa sosiaalisesta mediasta ja kokoajan julkaistaan lisää kirjallisuutta. Toivomme kaikkien lastemme kasvatukseen osallistuvien osallistuvan tämän tiedon tutkimiseen ja sen kartuttamiseen. Tärkeintä olisi löytää keinoja väärän vallankäytön katkaisemiseksi ja lapsiemme henkisen hyvinvoinnin tukemiseksi.
Koulut eivät saisi sulkea silmiään näin törkeän väkivallan edessä, jota rinnastetaan lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön vakavuudessaan. Vaikka koulujen päätehtävä on antaa lapsillemme peruskoulussa perusopetus, on koulujemme tehtävä myös tukea vanhempia vanhemuudessaan ja huomioida lapsiemme oikeus kiintymyssuhteidensa arvostamiseen jopa niiden haavottumisen jälkeen. Vakavaa haastavuutta ei saisi paeta lastemme edun kustannuksella. Aina voi kysyä vieraannutetulta vanhemmalta: "Kuinka voisin auttaa?" tarjoten lähimmäisen välittämistä ja aina voi yhdessä pohtia juuri lapselle sopivia ratkaisuja.
Vieraannuttamisasiassa voi vaikuttaa myös allekirjoittamalla EG GE:n vetoomuksen Yhdistyneille Kansakunnille, jossa pyydetään tunnustamaan vieraannuttaminen väkivaltaisena lasten hyväksikäyttönä. Tällä hetkellä uupuu n. 2 600 allekirjoitusta, joka saataisiin varmasti täyteen Suomen opettajiston allekirjoituksilla.
Vanhempien väliseltä riidalta näyttävä tilanne koskee aina eniten lapseen ja hän joutuu vakavaan lojaliteettiristiriitaan näissä tilanteissa. Lapsia tulisi tukea tukemalla vanhempia parempaan suhteeseen lapsiinsa.
Avoin kirje opettajille (Vieraannuttaminen ja huoltokiusaaminen seis - FB):
https://www.facebook.com/huoltokiusaaminen/?fref=ts
Isät lasten asialla ry:
http://www.isätlastenasialla.fi/
https://www.facebook.com/IsatLastenAsiallaRy/?fref=ts
Varastettu lapsuus - lapsen vieraannuttaminen ja henkinen väkivalta (FB):
https://www.facebook.com/varastettulapsuus/?fref=ts
Kuinka arvioida tilanteita, joihin sisältyy epäily lapsen vieraannuttamisesta? (THL 2.3.2016):
https://www.thl.fi/…/kuinka-arvioida-tilanteita-joihin-sisa…
Vieraannuttaminen on henkistä väkivaltaa (HS 25.4.2016):
http://www.hs.fi/mielipide/a1461463657684…
Mitä vieraannuttaminen opettaa lapselle? (Psyjuridica 20.11.2014):
http://psyjuridica.com/mita-vieraannuttaminen-opettaa-laps…/
Lapsen vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta erotilanteessa (Duodecim 5/2010):
http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto…
VIERAANNUTTAMINEN JA NUORTEN ELÄMÄNLAATU -
Marja Leena Aleneff - Pro gradu -tutkielma, 2015:
https://helda.helsinki.fi/…/1588…/Marja_Aleneff_pg_2015.pdf…
Vetoomus YK:lle vieraanuttamista vastaan:
http://www.lokakuunliike.com/…/vetoomus-vieraannuttamista-v…
https://www.change.org/p/united-nations-secretary-general-g…