Ryhmä nuoria oli kiusannut ja alistanut pitkin kevättä Polvianderin poikaa, joka aloitti vuodenvaihteessa opiskelut Tiistilän koulussa uutena oppilaana.
"Aluksi kiusaaminen oli sellaista lätkimistä, ja jalkojen vetämistä alta. Sen jälkeen poikaani on kohdistunut jo suoraa fyysistä väkivaltaa, kuten vaatteiden repimistä ja potkimista. On ollut myös tilanne, jossa hänet työnnettiin ringin keskelle ja lyötiin pullolla päähän. Mikään ei viittaa siihen, että kiusaaminen ja väkivalta olisi loppumassa," äiti kertoo lapsensa kohtelusta.
Polviander tietää kiusaajien henkilöllisyyden, mutta kokee, ettei heihin voi olla yhteydessä ja pidä tätä viisaana ratkaisuna, vaan toivoo poliisin toimivan asiassa.
Polviander oli aiemmin keväällä ensin suoraan yhteydessä Tiistilän koulun Virka-apulaisrehtori Marikka Korhoseen, jonka suhtautuminen asiaan yllätti Polvianderin. Polvianderin mielestä päähän lyömisestä olisi pitänyt tehdä rikosilmoitus, mutta koulun johto koki toisin.
"Apulaisrehtori vastasi minulle, ettei tapana ole tehdä rikosilmoitusta, koska vastaavia tapauksia on sattunut usein. Sanoin sitten, että tämä ei enää ole pelkkää kiusaamista vaan väkivaltaa, johon tulee puuttua. Apulaisrehtori ei ollut kanssani samaa mieltä," Polviander kertoo.
Suomessa oppilaalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Tämä lakiin kirjattu vaatimus velvoittaa opetuksen järjestäjiä useilla eri tavoilla kuten työturvallisuusmääräykset. Opettajien vastuulla on valvoa oppilaita koko sen ajan kun he ovat koulussa. Koulun yhteisen järjestyssäännön on myös oltava kaikkien oppilaiden tiedossa.
Polvianderin mielestä häiriökäyttäytymiseen puuttuminen ei ole tehokasta kouluissa.
"Opettajilla ei ole riittäviä keinoja puuttua mihinkään. Rangaistuksia ei haluta käyttää, vaikka niihin olisi aihetta. Silti täytyy kiittää oman poikani luokanvalvojaa, joka on aina suhtautunut kaikkeen hyvin asiallisesti ja pyrkinyt ratkaisemaan asioita."
"Koulun johdossa kaikki toimenpiteet ovat sen sijaan tyssänneet," Polviander ihmettelee.
Pojan kiusaaminen vaikutti koko perheeseen.
"Suhtaudun uhkauksiin vakavasti, joten olemme kaikki nukkuneet huonosti. Iltaisin varmistan kahteen kertaan, että ovet ovat varmasti lukittuina."
Perjantaina 12. toukokuuta Polviander lopulta ilmoitti rehtorille, ettei poika tule enää kouluun. Samana päivänä Polviander julkaisi myös facebookissa puhelimeen tulleen uhkailusoiton ja teki itse rikosilmoituksen.
Koulu ei suostunut antamaan rikosilmoitusta varte kiusaajien oikeita nimiä, mutta Polvianderin tiedossa olivat kutsumanimet. Poliisi tutkii nyt koulussa sattuneita tapahtumia pahoinpitelynä, laittomana uhkauksena ja vahingontekona.
Lapsen ilmoittaminen poissaolevaksi koulusta koulukiusaamisen vuoksi, johti lastensuojeluilmoitukseen, jonka tehtaili lapsesta koulu.
"Koulusta oli tehty lastensuojeluilmoitus vain sen vuoksi, että olin ilmoittanut, ettei poikani tule enää kouluun! Minulta kysyttiin, miten koejärjestelyt on tarkoitus hoitaa. Mielestäni tämä kertoo koulun johdon erikoisesta ajattelutavasta: siellä ollaan huolissaan muutamasta tekemättömästä kokeesta, mutta ei siitä että oppilas altistuu väkivallalle," Polviander kummastelee.
Polviander oli järjestänyt pojalleen mahdollisuuden osallistua valvotusti kokeisiin toisaalla ja syksyllä poika jatkaa opintojaan toisaalla.
Polviander perustelee uhkailusoiton julkistamisen somessa tarkoituksena tahdokseen herättää keskustelua ja purkaa asiaa tuttujen kanssa. Julkistamisesta seurasi valtavasti yhteydenottoja.
Koulukiusaamiseen on suositeltavaa puuttua koulun sisäisillä hallinnollisilla keinoilla. Rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana, silti vahingonkorvausvastuu koskee kaiken ikäisiä henkilöitä.
Polvianderin pojalta on rikottu polkupyörä ja revitty vaatteita, joten ainakin korvausten hakeminen kiusaajilta on mahdollista. Polvianderin tiedossa ei ole, minkä ikäisiä väkivaltaisia tekoja toteuttaneet kiusaajat ovat.
Perussuomalaisten kansanedustaja Tiina Elovaara teki viime vuonna lakialoitteen, jonka mukaan koulukiusaamistapauksissa kiusaajan pitäisi vaihtaa koulua – ei kiusatun.
Perussuomalaisten Espoon kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Teemu Lahtinen sai hänkin kiusaamistapauksesta tiedon sosiaalisen median kautta. Lahtinen otti välittömästi yhteyttä koulun rehtoriin.
"Lähetin hänelle sähköpostitse linkin kyseiseen Facebook-videoon ja tiedustelin, mistä tapauksessa on ollut kyse. En kuitenkaan saanut vastausta. Käsittääkseni asia on nyt poliisin tutkittavana ja siten tällä hetkellä pois koulun toimivallasta. Pidän tapahtumia erittäin valitettavina," Lahtinen sanoo.
Hän tiedusteli asiasta myös Espoon koulutoimen johtajalta, joka aikoi ottaa tapauksen selvitykseen.
Tiistilän koulun rehtori Mirja Pirinen vastaa kysymyksiin:
"En voi kommentoida tätä muuten kuin että olemme hoitaneet asiaa yhdessä koulun ja näiden oppilaiden välillä. Poliisi selvittelee nyt asiaa."
Lokakuun liike muistuttaa, että koulut voivat tehdä yhteistyötä vanhempien kanssa ja lastensuojelua ei tarvitsisi kuormittaa turhilla lastensuojeluilmoituksilla. Koulun kuraattori olisi voinut tiedustella vanhemmalta kuinka tarvittavat kokeet voisi poika suorittaa ilman koulun tiloihin joutumista ja tukea vanhempaa turvaamaan lapsensa oikeuden koskemattomuuteen. Koulujen rehtorit ovat päävastuussa moniammatillisesta yhteistyöstä kouluissa johtaessaan tätä. Koulujen tulisi myös muistaa Kiva Koulu -toimintasuunnitelma, jossa tuki tulisi antaa oikea-aikaisesti sekä systemaattisesti lasten ja nuorten toisiinsa kohdistaman väkivallan katkaisemiseksi.
Lokakuun liike muistuttaa, että koulukiusaaminen voi aiheuttaa elinikäisiä traumoja ja saada aikaan vakaviakin mielenterveysongelmia aikuisiällä. Kiusaajien jäädessä myös tärkeän tuen ulkopuolelle ja ilman ohjausta väkivallattomiin ratkaisuihin käsitellä ajatuksiaan ja tunteitaan niin ikään myös mahdollistaa väkivallan kierteen jatkumisen heidän toiminnassaan läpi heidän elinkaarensa.
Koulujen olisi hyvä tietää, ettei lastensuojelussa ole resursseja tai koulutusta ymmärtää väkivaltaa saati sitten antaa ammatillisesti pätevää väkivaltatyötä.
Lähde:
Maahanmuuttajataustaiset oppilaat pahoinpitelivät poikaa koulussa – äiti halusi suojella lastaan: ”Koulu teki minusta lastensuojeluilmoituksen!” (24.5.2017):