Jokainen, joka on ollut lastensuojelun kanssa tekemisissä, tietää, että kyse ei ole yksin siitä, onko perheellä yksi, kaksi vaiko viisi ongelmaa, vaan siitä, että sosiaalityön nykyiset tarjolla olevat palvelut eivät kykene vastaamaan perheiden tarpeisiin.
Viittaan tässä kohdin yhteiskuntatieteiden maisteri Ritva Poikelan väitöskirjaan, joka on luettavissa sähköisesti osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-6652-8. Suosittelen lukemaan.
Poikela kirjoittaa Tom Arnkillin sanoneen, että käsite moniongelmaisuus tai moniongelmainen asiakas on otettu viranomaisten käyttöön 1970-luvulla. Olisiko siitä jo aika päästää irti?
Poikela tarkasteli tutkimuksessaan asiakassuunnitelman ja asiakastyön käytännön välistä suhdetta ja sai tutkimustuloksen, jonka mukaan suunnitelman tavoitteet asetettiin tarjolla olevan palveluvalikon mukaan, ei asiakkaan tarpeen kautta.
Kaikissa tapauksissa perheen oma tarve ohitettiin tai sitä ei edes havaittu, jollei ollut olemassa palvelua, joka olisi vastannut tarpeeseen.
Työntekijät määrittelivät, jopa perheelle kertomatta, omia tavoitteita työllensä.
Esimerkikki perhe Katin perhetyöllä oli työntekijöiden yksin asetettu ja ääneen lausumaton tavoite tarkkailla ja arvioida perhettä, jolloin perheen kanssa yhdessä määritelty tuellinen tarve jäi kokonaan toteutumatta. Sen sijaan perhe koki kuormitusta palvelusta, jonka piti olla tuki.
Kahdessa esimerkkiperheessä suunnitelmallinen työskentely kohdistui vain äiteihin, isät sivuutettiin kokonaan. Yhden perheen lapset tulivat vasta pakon eli huostaanoton edessä sosiaalityöntekijän työskentelyn kohteeksi.
Palveluja vietäessä perheeseen ilmeni paljon häiriöitä ja uusia palvelumuotoja ei kehitetty työskentelyn aikana lainkaan.
Lopputuloksena on se, että hyvistä aikomuksista huolimatta palveluiden toteuttaminen ei tuottanut toivottua helpotusta perhe-elämään. Näennäisestä asiakaskeskeisyydestä huolimatta työ oli viranomaiskeskeistä.
Turhaa työtä, turhia neuvotteluja ja turhaa rahan tuhlausta. Ja kaikki tämä moniongelmaisten perheiden vika?
Intensiivisestä perhetyöstä on jo hyviä kokemuksia, esimerkiksi Imatralla.
Voi olla myös huonoja, en tiedä, tekevätkö kunnat intensiivistä perhetyötä ja pahoin pelkään, että jos ja kun sitä tehdään vanhoilla asenteilla eli tarve määritellään organisaatiosta käsin ja palveluihin ujutetaan salakavalasti työntekijöiden omia tavoitteita, niin mitään hyvää siitä ei seuraa.
Intensiivinen, perheen tarpeista käsin tehty perhetyö on taloudellisesti sekä inhimillisesti huomattavasti edullisempaa kuin nykyinen auttamatta jättäminen, näennäinen auttaminen tai perheiden ja lasten sijoittelu pois kodeistaan.
Nostetaan vihdoinkin keskusteluun ammattitaito, asenteet ja työn vaikuttavuus. Ja lopetetaan perheiden ja lasten leimaaminen. Perheiden haukkumiseen ei mielestäni ole varaa nykyisellä työnlaadulla.
Tiina Liljeberg
sosiaalikasvattaja
yh-äiti
Muita uusia Lokakuun liikkeen julkaisuja
☞ Miten toipua palvelujärjestelmän väkivallasta?
☞ Mielivaltainen oikeusjärjestelmä tuomitsee 4-vuotiaan elinkautiseen rikoksista, jotka hän on toteuttanut vuoden ikäisenä
☞ Vihapuhe ja -käytännöt tutkittava puolueettomasti
☞ Sosiaalihuoltolain henkilökunnan ilmoitusvelvollisuuden esteet
☞ Turkulaisia vanhuksia pahoinpideltiin vuosia- kerro tietosi!
☞ Vihapuhe sosiaalityössä
☞ Mitä vihapuhe on?
☞ Muutos on alkanut lastensuojelussa
☞ Tekorikos vai tekemällä tehty rikosprosessi?
☞ Työttömän oikeusturva heikko
☞ Puhejudoa epäkohtien korjaamisen sijaan
☞ Kantelupäätös mm. Jupiterin asiaan
☞ Hyvä Outi Harju-Koskelin