Henkilökohtaisesti en suurestikaan ihmettele perhesurmia, vaan omaan kokemukseeni peilaten jotenkin ymmärrän heitä, jotka lopulta valitsevat tämän tien. Tietenkään en voi sanoa, että ymmärrän täysin. Ymmärtäminen ei myöskään ole synonyymi hyväksymiselle. Eikä missään tapauksessa tarkoita, että suunnittelisin itse perhesurmaa (tämä sosiaaliviranomaisille, jotka lukevat tätä ja ymmärtävät joko tahallaan tai tahattomasti asioita väärin ja joilla herää huoli).
Ollessani lastensuojelun asiakas, tavoitin seuraavanlaisia tunteita; turhautuminen, viha, epätoivo, toivottomuus ja yksinäisyys. Sain hyvän kokemuksen siitä, miltä tuntuu, kun oikeastaan kukaan ei aidosti välitä sinusta eikä lapsistasi; ei ainakaan niin paljon, että tuntisit olevasi arvokas ja hyväksytty siitä huolimatta, että olet tuen tarpeessa ja toivoisit lapsillesi jaksavampaa ja iloisempaa äitiä / isää sekä aikuista ihmistä jakamaan kasvatus- ja hoito vastuuta kanssasi.
Miltä tuntuu, kun apua ei yksinkertaisesti ole tai sitä myönnetään kuukaudeksi tai kahdeksi kerrallaan. Ehkä tuki ei ole alun alkaenkaan riittävä ja kohta oletkin tulevat 10kk:tta ilman tukea. Kunnes on seuraava neuvottelu ja aletaan miettimään alusta, mitä teidän perhe tarvitsee. Käytännössä tarkoittaa uudet ihmiset ja uusi alku. Tämä on hyvin turhauttavaa, voin kertoa.
Miten nöyryyttävää on alkaa vaatimaan apua itselle ja lapsilleen; olla jatkuvasti pyytämässä ja kuunnella kommentteja: ”Joskus pitäisi alkaa jaksamaan!” Vaikka itse tiedät koko ajan, että missään vaiheessa tuki ei ole ollut niin riittävää, että olisit ehtinyt palautua vuosien valvotuista öistä tai stressistä, joka sinut on ajanut uupumukseen.
Sain hyvän kokemuksen siitä, miten sairastuttavaa on, kun et tule kuulluksi. Miltä tuntuu, kun sinulta kysytään tarpeitasi, mutta niihin ei osata, pystytä tai jopa haluta vastata.
Miltä tuntuu se toivottomuus, kun alat itsekin uskoa, että todellakin olet niin vaikea tapaus, ettei kukaan pysty sinua auttamaan.
Pystyn samastumaan niihin vanhempiin, jotka osaavat kertoa tarpeensa, mutta saavatkin kotiinsa ihmiset istumaan sohvalle ja arvioimaan vanhemmuutta. Ihmiset, jotka tulevat samaan lopputulokseen, minkä itse jo tiesit ja kerroit kuukausia sitten, mutta joiden arvioinninkaan jälkeen ette saa mitään tukea. Tai saatte tukea ehkä 4h / kk, kun tarve olisi 4h / vko. Tiedän sosiaalityöntekijöiden jopa sanoneen perheelle, että asiakkuutta ei kuitenkaan voi lopettaa, vaikka he eivät voi myöntää riittävästi tukea, sillä heillä on edelleen huoli.
Koska huolissaan olo on auttanut ketään? Tätä kysyin 90-luvulla, kun olimme kaikki niin huolissamme eräästä perheestä; miten tämä nyt auttaa tätä perhettä? Tai edes meitä työntekijöinä? En muuten ole oppinut sitä vieläkään.
Muistan miten mietin, että koska yksin en jaksa enkä apua saa, muuta kuin huostaanoton ja sijoituksen, niin kumman lapsistani annan sijoitukseen. Yhden kanssa varmasti jaksaisin. Antaisinko hänet, jolla on sairaus, joka vie eniten voimani ja aikani? Toisaalta hänellä on jo ristinsä kannettavanaan. Olisiko reilumpaa luopua hänestä, joka on terve, mutta joka on jäänyt hyvin paljon syrjään veljensä sairauden takia?
Tällaisten kysymysten ääressä olin.
Jälkeenpäin ajateltuna olen ollut oikeastaan aika helppo asiakas lastensuojelussa. Olin yrittäjä, minulla ei ollut päihde- eikä mt-ongelmaa eikä lapsilla ollut ongelmia, joihin olisi pitänyt ”varhain puuttua”. Olisin lähinnä tarvinnut tukea lasten harrastuksissa mukana olemiseen, koska kummatkin olivat niin pieniä, että tarvitsivat aikuista matkoihin ja toisen lapsen kanssa harrastuksessa täytyi olla paikalla koko ajan.
Hain apua, koska en pystynyt käymään töissä edes osa-aikaisesti koulujen lomien aikana. Vaikka yhteiskunnassamme on tapana jättää terveet eka-tokaluokkalaiset yksin pitkiksi päiviksi, erityislapsia ei voi jättää.
Koin, että minulla oli vastuuta liikaa ja olin kovin yksin kaiken kanssa.
Kaiken lisäksi sairastuin itse ensin välilevyn pullistumaan, keliakiaan ja lopuksi keuhkokuumeeseen, josta en meinannut toipua.
Lasten isä ei ollut mitenkään lasten arjessa mukana, kroonisesti sairaan lapsen hoito on vaativa tehtävä kahdellekin aikuiselle ja toinen lapsista jäi koko ajan vähemmälle huomiolle.
Lasten ollessa isällään 2krt / kk, saatoin pitää puhelimen kiinni öisinkin ja nukkua kokonaisen yön.
Sosiaalityöntekijä piti negatiivisena ja epäilyttävänä asiana sitä, että luotin isään ja toivoin hänen ottavan vastuuta enemmän yhteisistä lapsistamme. Sosiaalityöntekijän kirjaus asiantuntijaryhmälle meni jokseenkin näin; ”Juttelin isälle, että onko hänelle itselle tullut mieleen, että äiti olisi mustasukkainen isän uudesta puolisosta, koska äiti niin kovasti haluaa, että ainoastaan isä hoitaisi lasta.” Eikä siis lastenkoti tai sijaisperhe, jota minulle oli markkinoitu parin vuoden ajan. Minusta jo tämä yksi kirjaus kertoo aika paljon suomalaisen lastensuojelu- ja sosiaalityön tasosta.
Kuvailisin kokemustani lastensuojelun asiakkaana, että tuntui kuin olisin mennyt autokorjaamolle ostamaan ruokaa emmekä puhuisi samaa kieltä!
Tunsin lastensuojelun asiakkaana olevani yksinkertaisesti väärässä paikassa!
Paikassa, jossa ei ollut tarjota työssä käyvälle yksinhuoltajalle, jolla on ympäri vuorokauden erityishoitoa vaativa lapsi, mitään tukea. Paitsi lasten lähettäminen kotoa pois; joko tukiperheeseen tai sijoitukseen, koska sijaisperhe on kuulemma pitkäaikaisin tuki.
Tukea hakiessani meni viimeisetkin voimat, kuten kirjoitin edellisessä blogissani. Väsynyt ihminen ei mielestäni tarvitse jatkuvasti uusia ihmisiä, uusia tukia eikä neuvotteluja elämäänsä, vaan pitkäjänteistä työskentelyä, samojen ihmisten kanssa, jotka pystyvät vastaamaan yksilöllisesti perheen tarpeisiin. Lastensuojelulain mukaisesti.
Olisiko aika tarkastella työntekijöiden ammattitaitoa?
Jos lastensuojelu on väärä paikka lapsiperheen saada apua, jota en siis saanut mistään muualtakaan, monista yrityksistäni huolimatta, niin MISTÄ PERHE SAA APUA?? Missä on vika?? Vuosia on annettu ymmärtää, että perheissä on vika. Ongelmat ovat niin suuria, perheet ovat moniongelmaisia ja lapset oireilevat niin pahasti.
No, meillä ei ollut tällisestä kyse. Ajattelin alkuun, että ongelma on juuri siinä. Olin yrittäjä, kahden lapsen yh-äiti, jolla oli työ eikä päihde- tai mielenterveysongelmaa. Olin erilainen lastensuojelun asiakas. SE on ongelma, ajattelin.
Mutta systeemi kyllä varmistaa, että koska riittävän varhaista tukea ei ole, niin sillä saadaan ongelmia aikaiseksi. Auttamisjärjestelmämme tuntui täysin turhalta.
Olen saanut seurata hyvin läheltä lastensuojelun asiakkuuksia, joissa mietin, että pitäisikö tässä tuulettaa, koska lastensuojelussa tehdään ongelma asioista, jotka mielestäni ovat aivan normaalia elämää.
Lastensuojelussa ei koskaan rauhoiteta vanhempia. Päinvastoin. Siellä aivan tavallisista asioista tehdään niin suuria, että en ihmettele, että heikoilla oleva ihminen lopulta murtuu.
Onko se hieno asia, että murrosikäisen käytöstä aletaan patologisoida ja siitä halutaan tehdä vastentahtoista tutkimusjaksoa sekä huostaanottoa vaativa asia? Ennen sairaalahoitoon pääsivät vain lapset, jotka olivat todella psyykkisesti sairaita eikä usein silloinkaan.
Että lapsia, joilla on hyvä koti ja välittävät vanhemmat, halutaan väen väkisin sijoittaa, valtion piikkiin? Koskahan valtio (kuka hän onkaan), ymmärtää, että sosiaalityöntekijät ovat vuosia käyttäneet hyväkseen mahdollisuutta sijoittaa lapset valtion rahoilla? Tätä on jatkunut niin kauan, että vuosiin ei ole tarvinnut pohtia työn sisältöä mitenkään. Aina kun oma osaaminen loppuu, on mahdollisuus lähettää lapset pois omalta vastuulta. Ja syyttää tietenkin perhettä.
Kuopion tapauksesta nousee mieleen seuraavia kysymyksiä:
Riittääkö, että sosiaalityöntekijä KÄVI perheessä? Mitä hän teki siellä? Miten auttoi äitiä? Kuinka usein perheessä käytiin; tekemässä mitä?
Miksei meillä ole viikonloppuna perhetyötä? Itse muistan, että viikonloput ja pyhät olivat niitä pahimpia aikoja.
Harvassa paikassa perhetyötä tehdään iltaisin!
Jos perheessä joku sairaana, ei saa perhetyötä. Silloin äiti on pahimmillaan usean alle kouluikäisen lapsen kanssa yksin päivät sisällä. Tai vaihtoehtoisesti jättää sairaan lapsen yksin kotiin ja lähtee muiden lasten kanssa ulos. Tai pahimmassa tapauksessa lapset ovat keskenään, jos äiti on sairas. Tästäkin on kokemusta.
Onko niin vaikeaa muuttaa vähän nopeammin saatavalla olevia palveluja vastaamaan perheiden tarpeita?
Jälleen nostan esille Neljä Astetta Oy:n kehittämän mallin; intensiivisessä perhetyössä perhe saattaa saada 15 tuntia / kk (voi olla enemmänkin) intensiivistä perhetyötä + vertaistukiryhmät päälle, 15 kuukauden ajan! Sama työntekijä on koko ajan. Työtä tehdään pääsääntöisesti iltaisin sekä myös viikonloppuisin.
Päivystävä puhelin on käytössä 24h. Ja kuvitelkaa; ilman pelkoa, että soittajasta tehdään lastensuojeluilmoitus! Koska nyt asiakas on tekemissä ihmisten kanssa, jotka tietävät, mitä tekevät ja miten auttaa vanhempia heidän työssään. Tämä jos mikä on voimavara vanhemmille, rauhoittavaa ja eheyttävää koko perheelle!
Onko aivan mahdoton asia kehittää ns kasvatuskumppanuus ja oheisvanhemmuus mallia valtakunnallisesti, ottaa oppia sieltä, missä kokemusta on toimivasta työstä ja josta asiakkaat antavat hyvää palautetta?
Kumpia pitäisi kuunnella nyt enemmän; sosiaalityöntekijöitä vai asiakkaita sen suhteen, mikä on perheiden tarve ja millaiset palvelut auttaisivat parhaiten?
Voisiko ammattikorkeakouluja kehottaa päivittämään sosionomien koulutus ajan tasalle sekä päivittää kentällä työskentelevien koulutus?
Voisiko sosiaalitoimistoihin palkata muun alan osaajia, vaikkapa perhetyöhönkin, jolloin saataisiin erilaista osaamista ja tukea perheille. Kuten psykiatrisia sairaanhoitajia?
Voisiko työ ylipäätään olla monimuotoista? Neljä Asteessa yksi työntekijä pystyy tukemaan vanhempaa ja tekemään Mes-työskentelyä, auttamaan kotitöissä ja lasten kuljetuksissa hoitoihin tai harrastuksiin (he muuten saavat kuljettaa omalla autolla lapsia) sekä työskentelemään koko perheen kanssa yhteisesti? Voisiko perheille tarjota kotiapua ilman lastensuojelun asiakkuutta tai Neljä Asteen kehittämää perhetyötä (joka ei siis ole sitä, mitä suurin osa kunnista tällä hetkellä tarjoaa eli arviointi ja ”käymistä” perheessä, ilman että siellä tehdään mitään) erilaisilla intensiteeteillä.
Kaupungissamme ei ollut kuuteen vuoteen diabeteksen hoitoa osaavaa perhetyöntekijää. Kerroin kantelussani, että minulle tarjottiin toistuvasti avuksi ihmistä, jolla ei ollut asianmukaista osaamista ja että jos jätän lapseni sellaisen ihmisen käsiin, mielestäni se on heitteille jättö, toisin kuin sosiaalityöntekijä tulkitsemaa kontrollin halua. Nyt tuli sosiaalitoimelle kiire palkata osaava ihminen. Ennen kuin he antoivat vastineen eduskunnan oikeusasiamiehen selvityspyyntöön, he usuttivat kiireestä uuden työntekijän meille. Näin sosiaalitoimen vastineessa luki: ”Perheessä käy diabeteksen hoidon osaava työntekijä.” Hän oli käynyt kerran. Työntekijä itse sanoi, että hän ihmettelikin, miksi häntä hoputettiin tulemaan meille niin kiireellä, hyvä että ehti aloittaa työt. No siksi, että sosiaalityöntekijöiden piti antaa vastine mahdollisimman nopeasti ja vastauksessa piti näkyä, että saan asianmukaista tukea.
Onko tämä asiakkaalle paras tapa ja lapsen etu, sen voi jokainen itse päättää, mutta näin toimitaan monessa muussakin tilanteessa ja tapauksessa. En ole yksittäistapaus. Näin saadaan huostaanottoja menemään läpi sekä kanteluista suurimmat kärjet katkaistua.
Kuka tarkistaa, montako kertaa työntekijä on oikeasti käynyt? Ei kukaan.
Kukaan tuskin tarkistaa, jos Kuopion sosiaalitoimesta kerrotaan, että perhe on saanut riittävästi avohuollon tukia, että mitä se ”riittävästi” pitää sisällään. Kukaan ei tarkista tai ketään ei kiinnosta edes se, mitä ovat nämä ”avohuollon tuet”, millainen on niiden laatu ja sisältö, miten äiti tuen koki, tuliko hän kuulluksi, tiesikö hän, mitä hän tarvitsi ja ellei, niin kartoittiko kukaan sitä hänen kanssaan? Mitä tarkoittaa ”käyminen” perheessä. Auttaako ”käyminen” yhtään sen enempää kuin huolissaan olo?
Perheiden tarve ja sosiaalityöntekijöiden käsitys riittävästä tuesta ovat hyvin kaukana toisistaan. Kun ammattilaisena pidetty ihminen, eli sosiaalityöntekijä kirjoittaa huostaanotto päätökseen, että ”kaikkea on jo kokeiltu, on viimeisen vaihtoehdon aika eli tehdään huostaanotto”. Siihen luotetaan täysin, että perheen eteen on todellakin tehty kaikki mahdollinen ja että työn laatu on asiallista ja toimivaa.
Huostaanotto ennaltaehkäisevänä työnä
Puhutaan paljon ennaltaehkäisevästä työstä. Henkilökohtaisesti pelkään, että uuden perhesurman myötä ennaltaehkäisevä tuki ymmärretään lastensuojelussa yhä varhaisemmin tehtynä huostaanottona. Että se motivoi työntekijöitä entistä kiivaammin keksimään huostaanotolle perusteita ja tekemään normaaleista elämän ilmiöistä ongelmia, jotta huostaanotto saadaan tehtyä. Nimittäin tätä tehdään jo nyt.
Kun työntekijöillä ei ole osaamista tukea vanhempia, he näkevät ainoana vaihtoehtona sijoituksen. Esimerkkinä: perhetyöntekijät raportoivat sosiaalityöntekijälle, että ”äidillä ei ole voimavaroja”. Sosiaalityöntekijä huolestuu perhetyöntekijöiden kertomasta ja tekee kiireellisen sijoituksen. Nyt he ovat puuttuneet mielestään riittävän varhain ja ennaltaehkäisevästi tilanteeseen. Miksei kenellekään tule mieleen, että onko perhetyöntekijöillä riittävästi ammattitaitoa tukea erilaisissa tilanteissa olevia vanhempia?
Vai onko perhetyöntekijöiden perimmäinen tarkoitus käydä arvioimassa perhettä, kipittää kertomaan näkemästään sossulle ja saada pian lapset lähetettyä pois kotoa? Tarvitaanko tähän 3.5 vuoden ammattikorkeakoulu tutkintoa? Luulisi lyhyemmänkin koulutuksen riittävän tämän tasoiseen työhön. Työntekijät voivat huokaista helpotuksesta; tulipahan taas puututtua riittävän varhain. Varmasti ennaltaehkäistiin vaikka ja mitä!
Vanhemmilla, sijoitetuilla lapsilla ja sukulaisilla sen sijaan pahoinvointi kasvaa, koska kaikki tietävät, että näin asian ei olisi kuulunut mennä. Alkaa pitkä ja raskas valitusprosessi, joka vie kaikilta aikaa, rahaa sekä resursseja. Aina löytyy niitä, joiden mielestä nykyinen työtapa on ihan hyvä. Miksi perheiden pitäisi saada kotiapua? Mitä vanhemmat sitten tekevät, jos heillä käy kodinhoitaja? Miksi pitäisi auttaa; kontrolli kuulostaa paremmalta. Miksi on pitänyt hankkia lapsia, kun et pärjää?
Toivoisin, että vihdoinkin hekin osallistuisivat keskusteluun, joilla on ymmärrystä ihmisen hyvinvoinnista ja tarpeista. Miksi alkoholisteja autetaan ja koitetaan kerta toisensa jälkeen saada kuiville ja elämän syrjään kiinni? Siksi, että loppupeleissä se tulee edullisemmaksi yhteiskunnalle. Sitä paitsi se on myös inhimillisempää, vaikka se tuskin on syy auttamiselle. Tässä yhteiskunnassa.
Raha & Talous:
TALOUS I: Lastensuojelu työllistää paljon enemmän kuin poliisi
TALOUS II: Lastensuojelujärjestöt bisneksen syrjässä
TALOUS III: Vanhemmuudenarviointi kasvavana bisneksenä
TALOUS IV: Huostia tukenut lastensuojelukerroin poistuu pian
TALOUS V: Uushuutolaisuusverkostoissa "piiri suuri pyörii"
Muita perhesurma aiheeseen liittyviä artikkeleja:
Perhesurmahysteria: Sosiaalityöntekijä epäili Tiina-äitiä perhesurmaajaksiHoitajat surmaavat aikuisia kolme kertaa todennäköisemmin kuin nämä omia lapsiaan
Murhatun Eerikan tarina: ”Kertokaa, kenen on vastuu.”
HS:n mielipidepalstalle tunkua ”kiitollisista asiakkaista ja omaisista” – poikkeuksellisesti nimimerkillä
SSRI-HILJAISET SIVUOIREET
Nostoja:
Lastensuojeluilmoitus unikkokuosista: "Epäilyttävä roolimalli!"
Mitäpä, jos sisäministerimme sijoitettaisiin kiireellisesti salaiseen paikkaan?
Huoli julkisuuskuvasta
Lisää kontrollia:”Kun on alkuun päästy, niin antaa mennä vaan!”
Anu Suomelan kirje: "Onko Suomi oikeusvaltio?"
Leeni Ikonen: Kuka laatisi tunnekylmän lastensuojelijan tunnistamisohjeet?