MTV:n uutiset julkaisivat aiheesta otsikolla: Saako huostaan otettu lapsi maistaa alkoholia? Isä teki rikosilmoituksen, viranomaiset erimielisiä (20.3.2016). 40-vuotiaalta isältä oli huostaan otettu lapset jo pikkuvauvana vanhempien alkoholin käytön takia. Isä oli hämmästyksekseen saanut kuulla, että lapsille oli sijaisperheessä annettu maistettavaksi mietona alkoholina lonkeroa sekä väkevänä Koskenkorvaa.
Suomen alkoholilain mukaan alkoholia ei saa tarjoilla alle 18-vuotiaille ja väkeviä juomia ei saa tarjoilla alle 20-vuotiaille. Lapset olivat maistatukseen joutuneet kuitenkin jo 10-vuotiaana ja pari vuotta vanhempana sijaisperheen vanhempien toimiessa tarjoilijoina.
Lasten biologinen isä on ollut raittiina jo vuosia ja huolestui lastensa kasvatuksesta sijaishuollossa. Lastensuojelun ja sijaisperheen kanta ei ole ottanut huomioon isän kokemusasiantuntevuutta. Sijaisäidin kanta alkoholin tarjoiluun alaikäisille oli ollut, että sijoitetuilla lapsilla on tavallista suurempi kiinnostus alkoholiin vanhempien alkoholitaustan vuoksi. Ja että alkoholin maistaminen kotioloissa on turvallisempaa kuin jossain muualla.
Alkoholialan ammattilaisena kummeksun sijaisäidin näkemystä, jossa lapsen maksan toiminta olisi kotioloissa jollain tavoin turvatumpi. Paheksun myös ajattelemattomuutta suhteessa vanhempien ongelmaan. Myös ihmettelen miten selkeä sääntöjemme ja rajojemme rikkominen on lapselle sopivampaa kotioloissa opetettuna toimenpiteenä. Huomautan alkoholilain takana olevan tarkka moniammatillinen tutkimustyö. Tuo laki on rakennettu turvamaan lapsiemme nykyisyyden sekä tulevaisuuden kuin myös yhteiskuntamme hyvinvoinnin.
Isän ymmärrettyä Suomen lastensuojelun kannan lasten edun vastaiseksi haki hän tukea ehkäisevän päihdetyön näkemyksille sijaisperheen työnantajalta, Pelastakaa lapset ry:ltä. Silloinen järjestön ylilääkäri Lassi Sinkonen oli julkisuudessa tuonut esille näkemyksenään sijaisperheiden nollatoleranssin velvoiteen alkoholin kanssa jo aiemmin. Jostain syystä myös Pelastakaa lapset ry jätti huomioimatta asian vakavuuden vastineessaan:
Myös aluehallintoviraston näkemyksessä minua ihmetyttää sijaisvanhempien alkoholinkäytön salliminen heidän "vapaa-aikanaan" lasten lomaillessa vaikkapa kotilomillaan. Jos sijaisperheen isä nauttii kossupullon perjantai-iltana ja samaan aikaan tai seuraavana päivänä biologinen isä saa lasten kotiloman aikana sairaskohtauksen, mikä on sijaisisän toimintakunto ottaa vastaan lapset tarvittaessa? Lisäksi jokainen tietää, että kuusi alkoholiannosta maksimimääränä jo vaikuttaa ainakin viikon ajan kognitioon sitä laskevasti ja näin vaikuttaa ihmisen kykyyn toimia.
Pöyrityttävää tilanteessa ovat myös seuraukset, joita lapset ovat joutuneet kokemaan isän valitettua alkoholimaistatuksesta. Isän tapaamisia lapsiin on rajoitettu viime kesästä saakka kokonaisvaltaisesti ja isä on leimattu lapsille vaaralliseksi. Sijaisäiti ei tahdo kohdata isää. Jostain syystä lastensuojelu ei ole saanut tilanteeseen selkeyttävää muutosta moninaisista ratkaisukeskeisistä keinoista huolimatta.
Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu yhä voimakkaasti humalahakuisuus. Tästä syystä varmaankin kyseisessä sijaisperheessä on oletettu sopivaksi ehkäisevänä päihdetyönä maistattaa alaikäisillä alkoholijuomia.
Tottakai lapsen oma kiinnostus tulee huomioida, mutta alkoholinkäytön kasvatuksessa tulisi huomioida lapsen ikätaso. Jos tahdotte lapsen oppivan ymmärtämään alkoholia tehkää ihmeessä pullaukkoja ja -akkoja pienten lasten kanssa. Pienen rusinan antaminen lapsen käteen ja sen tarkastelu tarkkaan auttaa lasta ymmärtämään miten vaikkapa viini valmistetaan ja mitä kaikkea viinin maussa on maistettavissa. Lapsi ei tarvitse itse viiniä maistettavakseen, viinirypäle tai rusina riittää. Mallaksen maun saa lapselle leipää valmistaessa maistettavaksi mallasuutteesta tai pullataikinaa valmistaessa voi lapselle antaa teelusikalla maistettavaksi vedessä sokerin kanssa käyvää hiivaa.
Myöhemmällä iällä lapselle voi antaa maistettavaksi alkoholitonta suomalaista perinnejuomaa eli kotikaljaa. Iän karttuessa, jos alkoholi kiinnostaa lasta ja perheessänne vanhemmat nauttivat tuon yhden alkoholiannoksen ruuan kanssa lasten läsnäollessa, voi lapsille antaa alkoholitonta olutta ja alkoholitonta viiniä, jos se miellyttää heidän makutottumuksiaan. Suosittelen aikuisia myös tarttumaan alkoholittomiin vaihtoehtoihin lastenne seurassa alkoholillisen sijaan, jotta itse humalahakuisuus ei jää päällimmäiseksi malliopituksi esimerkiksi. Tärkeintähän alkoholijuomassa ruuan rinnalla ei ole sen päihdyttävyys, vaan miten se tukee lautaselle nousseen aterian makumaailmaa. Lapselle voi kertoa, että riesling hapokkuudessaan leikkaa lohen rasvaisuutta ja lapselle itselleen voi lasiin kaataa raikasta limellä maustettua kivennäisvettä, joka ajaa saman asian.
Lapsen kiinnostuksen alkoholiin saa myös katkeamaan hyvin kuivalla opastuksella. Kun otatte esille maailman kartan ja esittelette kuinka Ranskassa roomalaisaikana tasankojen maaksi (Campania) kutsutussa nykyisessä Champagnen maakunnassa valmistetaan kuplivaa kuohujuomaa ja lisäätte tähän kaiken muun tietonne siitä, mitä kaikkea valmistetaan missäkin päin ja kerrotte pitkästi ja tylsästi rypälelajikkeiden moninaisuudesta, viinin valmistusvaiheista sekä kuinka viinivuodet ovat erilaisia sääolosuhteiden takia, lapset kyllästyvät hyvin nopeasti. Tiedosta kuitenkin jää kuva, ettei alkoholi ole pelkästään suomalaisena tapana humalahakuista törttöilyä viikonloppuisin pariutumisriitin rinnalla tai huono keino käsitellä henkilökohtaisia ongelmia.
Olen kummissani, ettei viranomaiskoneistomme ole vieläkään täysin tietoinen siitä, mitä on hyvä ehkäisevä päihdetyö ja miten alkoholiin kuuluu suhtautua. Vuonna 2013 Kataisen hallituskaudella aloitettiin raittiuslain muutostyö ehkäisevän päihdetyönlaiksi. Lakivalmistelun tutkimustyön aikana havaittiin, etteivät useat kunnat Suomessa toteuta edes raittiuslakia.
Toivon syvästi, että lastensuojelulakiin saadaan tiukemmat ohjeistukset ehkäisevään päihdetyöhön sekä päihdetyöhön. Tärkeää olisi osata kunnioittaa päihderiippuvaisten sekä alkoholialan ammattilaisten kokemusasiantuntevuutta.
Sosiaalityöntekijät saisivat varmasti tehokkaampaa tulosta aikaan, jos tutustuisivat alkoholiin muustakin näkökulmasta kuin vain päihderiippuvuuden näkökulmasta.
Alkoholialan ammattilaisena en missään nimessä maistattaisi alaikäiselle alkoholia. Lasten kohdalla haistamista ja maistamista voi taitona kehittää valmistamalla lapselle makuvesiä lisäämällä veteen kurkku, marja tai hedelmäviipaleita. Maitoon voi litsata mustikoita tai mansikoita ja siivilöinnin jälkeen näitä maistella. Lapselle voi myös maistattaa vasta lypsettyä vuohen maitoa, mutta suosittelen sen tarjoilemista mahdollisimman kylmänä. Meillä on kaupoissa tarjolla myös soija- ja vehnävalmisteisia juomia, joita voi tarjoilla lapsille. Lapseltakin on hyvä kysyä: "Mitä makuja tunnistat?"
Lapsenne tultua ikään, jolloin alkoholia saa tarjoilla, suosittelen ostamaan lapselle mahdollisuuden päästä viinin maistajaisiin ammattilaisen ohjaamana, jos alkoholi kiinnostaa heitä. Suurinenäinen mies tai nainen sitten opastaa aistien maailmaan ja ymmärtämään, että alkoholijuomia tulee maistaa nautintoaineena vähäisessä määrässä. Samalla selviää mitä tarkoittavat viinin jalat, tanniini ja miten sitoa viini ruokakulttuuriin.
Ennakoivassa päihdetyössä suosittelen mielikuvituksen käyttöä ja mustavalkoisen asetelmallisuuden välttämistä sekä lasten kuulemista aikuisen otteella. Jos lastensuojelullisessa työssä sosiaaliviranomaista pohdituttaa miten ehkäisevää päihdetyötä tulee antaa, tätä asiaa tulisi kysyä kunnasta siltä taholta, jolle tuon tehtävän toteuttaminen on ohjattu. Yleensä lasten suusta kuuluu totuus ja se taitanee aika usein olla: "Yök!"
Kirjastossa myös on lapsille suunnattua kirjallisuutta, josta voi löytää näkökulmia päihderiippuvuuden käsittelyyn. Moniin aikuisten ongelmiin löytyy vastauksia Antoine De Saint-Exupéryn Pikku Prinssistä:
" Seuraavalla tähdellä asui Juoppo. Niin lyhyt kuin tämä vierailu olikin, se teki kuitenkin pikku prinssin hyvin alakuloiseksi:
- Juon, vastasi Juoppo synkän näköisenä.
- Miksi sinä juot? Kysyi pikku prinssi.
- Unohtaakseni, vastasi Juoppo.
- Unohtaaksesi mitä? kysyi pikku prinssi, jonka kävi jo sääliksi miestä.
- Unohtaakseni, että häpeän, tunnusti Juoppo pää painuksissa.
- Mitä sitten häpeät? tiedusteli pikku prinssi, joka olisi halunnut auttaa häntä.
- Häpeän, että juon, sanoi Juoppo sulkeutuen sitten lopulliseen sanattomuuteen.
Ja pikku prinssi jatkoi matkaansa aivan ymmällään. "Isot ihmiset ovat toden totta aivan käsittämättömiä", hän ajatteli matkustaessaan eteenpäin."
Toivon syvästi, että kyseisen sijaisperheen sekä lastensuojelun toimintaan saadaan rajoja ja isä pääsee tapaamaan lapsiaan asianmukaisesti. Lastensuojelun sekä sijaisperheiden pitäisi ensisijaisesti tehdä työtä lasten biologisen perheen eheyttämiseksi muistaen vanhemmat lastensa lainvoimaisina huoltajina heitä kunnioittaen sijaishuoltopäätöksestä huolimatta.
MTV:n artikkeli aiheesta: http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/saako-huostaanotettu-lapsi-maistaa-alkoholia-sijaiskodissa-isa-teki-rikosilmoituksen-viranomaiset-kiistelevat-keskenaan/5798474#.Vu5RuFlfs6g.facebook Aikuisten alkoholinkäytöstä lapsien silmin: https://www.youtube.com/watch?v=4y-CBtzAsWM https://www.youtube.com/watch?v=pJeDrX31o50 Ehkäisevän päihdetyön lakisuunnitelma: https://sairaanhoitajat.fi/wp-content/uploads/2014/10/Hallituksen-esitys-Laki-ehk%C3%A4isev%C3%A4st%C3%A4-p%C3%A4ihdety%C3%B6st%C3%A4.pdf Laki ehkäisevästä päihdetyöstä: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150523jo |
Muita uusia Lokakuun liikkeen julkaisuja
☞ Koulun kiusaama erityisoppilas
☞ Pää pois brändistä ja barrikadeille
☞ Salassapito ei estänyt viranomaisyhteistyötä Eerikan tapauksessa- tietosuojan heikennykset eivät paranna sosiaalityön laatua
☞ Kyllä lapsi leivän pöytään tuo
☞ Sosiaalityön unohtama yhteisöllisyys
☞ GRADUT SYYNISSÄ III: Huostaanotto – kurinpidollista holhoamista?
☞ GRADUT SYYNISSÄ II: Hoidolliset huostaanotot – hyvinvointiholhousta?
☞ GRADUT SYYNISSÄ I: KUN MIELIPITEESTÄ TULI GRADU
☞ Sosiaalityön tutkimus tarvitsee huostaanottoa
☞ Miksi asiantuntija asettuu vallan väärinkäyttäjän puolelle?
☞ Vastavuoroisuus sosiaalityössä
☞ Anonymous tutkii lastensuojelun laittomuuksia - liity mukaan!