Kuinka siis toteuttaa konkreettisesti kotiinpäin tehtyä työtä, jos todellista syvää tähtäimellistä tahtotilaa sekä uskoa omaan kykeneväisyyteen ei palvelun tarjoajilla ole?
Kun on toive saavuttaa jotain bioperheellä, vaikkapa tapaamisten lisääntymisen eli kotilomien muodossa, ja tähän vastakkain asettelussa on sitten vaikkapa pienperhekodin työstään stressaantunut vastaava ohjaaja, joka työpisteessään multitaskatessaan seitsemän lapsen arjen, kotilomien, harrastusten, sosiaalitoimitapaamisten, työntekijöidensä työvuorolistojen, lasten koulunkäynnin, firman auton katsastuksen, talon huoltotöiden, budjetin ja niin edelleen kanssa, mitä syntyy olosuhteessa, jos vastaavalla ohjaajalla ei ole halussaan kykyä suoriutua näin isosta työtehtävästä positiivisella ratkaisukeskeisyydellä?
Jokaisella lapsella tulisi olla oikeus laadukkaaseen sijaishuoltopalveluun, jossa tulisi olla saatavilla kaikki resurssit lapsen ja hänen bioperheen tukemiseen. Lapsen tärkein elinolosuhde on sijaishuollon aikanakin aina bioperhe ja sijaishuoltopalvelu on tuolle bioperheelle ostettu väliaikainen tukimuoto silloinkin, kun puhutaan pitkäaikaisesta sijoituksesta. Tai ainakin näin pitäisi ajatella ja näin pitäisi ajatuksen johtaa myös konkreettisesti tosiasilliseen ajatusta esille tuovaan toimintaan, mutta jotenkin yhä stressaantunut multitaskaava palvelun tuottaja helpottaakseen omaa elämäänsä meneekin siitä mistä aita on matalin ja päättää, että itse sijaishuolto onkin lapsen pääpriorireetti ja biosuhteet ovatkin vain toissijainen asia lapsen elämässä.
Usea lastensuojelussa sosiaalityötä toteuttava ei ole siis ymmärtänyt, että hän tukee työkseen lasta, joka viimeistään 18-vuotiaana palaa biosukuunsa ja siksi nämä suhteet ovat tärkeämmät kuin sijaishuoltopalvelua eli tukemista toteuttavat suhteet. Keskiössä ei siis olekkaan lapsi, vaan sosiaalityötä toteuttava lapsen perheestä täysin ulkopuolinen yksilö, jonka ajatuksien ja tätä kautta toiminnan jatkeeksi joutuu objektin asemassa lapsi ja myös koko hänen bioperheensä.
Usea vanhempi joutuu ihmettelemään hyvinkin negatiivista asennetta, joka ilmenee sosiaalityötä toteuttavien puheissa, kun vanhempi ottaa puheeksi toiveensa osallistuttamisesta tuen suunnitteluun ja myös lapsen tukemiseen. Vanhempaa, joka tahtoo vastata lapsen kehitystarpeisiin katsotaan vinoon, kuin he olisivat tiellä. Laitoksen vastaavan ohjaajan näkemys alkaa kielteisellä "Mutta kun" - ilmaisulla, jossa voidaan ehdollistaa mummon säännölliset tapaamiset lapsen kanssa näkemyksellä, että lapsella on harrastus (ehkä tulevassa, jos sellainen keksitään joskus lapselle) ja läksyt, jotka mukamas ovat estävä tekijä, koska vastaavan ohjaajan aivot kokevat ehdollistavia tunteita ja pyrkivät löytämään edes jonkin edes järjettömän perustelun sille, etteivät aivot tuota sosiaalipedagogiikan keinoin positiivisia biosuhteiden edistävää tukemista mahdollistavia ratkaisullisia ajatusketjuja.
Laitoksen vastaava ohjaaja luo mielikuvia kuormittavuudesta elämässään vanhemmalle, joka pyysi kotiin päin tehtyä työtä, ja näin koettaa saada empaattisen vanhemman hyväksymään, että pyydetyn toiminnan mahdollistamiseksi ei edes lähdetä työskentelemään, koska ohjaajan elämänkokemus työmaailmassaan kaiken multitaskaamisen keskellä on niiiiiii-in rankkaa. Siinä saa olla vanhempi tunteidensa säätelyn expertti ettei kiukkuisena tuhahda palkatulle ammattilaiselle:
"Mitä wittua sä siinä valitat työtaakkaasi minulle? Vaihdetaanko paikkaa ja anna sä läheisesi elämä mun päätöksen alle siitä mitä tehdään, miten tehdään ja milloin tehdään, jos ollenkaan tehdään, jos jaksan tehdä? Kumpi tässä nyt on tärkeämpi mun lapsi vai sinä?"
Auta armias, jos korotat ääntäsi, niin lasta rangaistaan yhteysenpitorajoituspäätöksellä perustellen tätä vanhemman aggressiivisella käytöksellä. Vanhemman negaatio negatiivista työtapaa kohtaan patologisoidaan vanhemman persoonallisuuspiirteeksi stigmaten ja leima tehdään selkeäksi, sillä eihän vastaavan ohjaajan toiminnassa voi olla kritisoitavaa.
Kauniisti pyytäminenkään ei monenkaan laitoksen vastaavan edessä riitä. Vanhemmat voivat joutua kuukausitolkulla ja vuositolkulla toistamaan pyyntöä konkreettisen osallistuttavan tuen saamiseen, joka evätään ilman konkreettista keskustelua vain ohimennen perustellen resurssipulaa sivulauseessa todeten laitoksessa olevan kuusi muutakin lasta, joiden elämää pitää laitoksen myös pohtia. Eli yksi lapsi jää näinkin typerästä syystä vaille laadukasta palvelua.
Ylöspäin kiipeäminen ongelman korjaamiseksi ei valitettavasti auta myöskään. Vanhempi voi pohtia ratkaisevansa ongelman olemalla laitoksen vastaavan ohjaajan esimieheen vaikkapa palvelujohtajaan yhteydessä avaten avoimesti ja tarkkaan sosiaalipsykologista olosuhdetta, jossa valtaa käyttävä vastaava ohjaaja toiminnallaan estää kehityksen pitäen yllä pysyvyystilaa perustellen tätä subjektiivisella ehdollistavaan ajatteluun taipuvaisella reaktiotavallaan annetun uuden haasteen edessä. Esimies on vielä taitavampi mitätöimisessä, sillä hän esittää väittämän konkreettisesta toiminnasta ilmoittaen huomioivan pettymyksen ja olevan samaa mieltä. Tämän jälkeen hän ilmoittaa toimivansa muutoksen eteen ja lopulta ilmoittaa puhuneensa hyvän keskustelun vastaavan ohjaajan kanssa, tehneensä ratkaisukeskeisiä suunnitelmia, mutta viikon päästä vastaava ohjaaja jatkaa samaa toimintaa ja lopulta palveluohjaaja ilmoittaa prijorisoivansa jotain muuta ja pahoittelee tätä ilmoittaen vanhemmalle, että tietää vanhemmalle tämän elämän olevan tärkeää vanhemmalle, mutta ei voi itse pitää sitä tärkeänä, koska hänelle oma elämä ja oma työ on tärkeämpää.
Sosiaalitoimelle haastavaksi olosuhteen tekee myös haluttomuus kokeilla nk. kepillä jäätä eli käskeä vanhemman toiveen mukaisesti laitos toteuttamaan toimintaa, joka laitoksen mukaan ei "ehkä ole mahdollista, koska ehkä ei ole mahdollista". Vaikka bioperheen olosuhde mahdollistaisi vaikka toivotut kotilomien lisäämiset, voi tämän siis estää sijaishuoltolaitoksen vastaavan ohjaajan toimintaa estävä ehdollistava ajatusketju, joka kiertää kehää vastaavan ohjaajan päässä.
Kognitiohan on kierre ja negatiivisesti pääasiallisesti työhönsä suhtautuvat valitettavasti tuottavat myös negatiivista työjälkeä. Ehdollistava ajatus tuottaa ehdollistavat sanat, jotka saavat aikaan toimintaa ehdollistavan toimintakierteen. Tänään ajatelluista 80 000:sta ajatuksesta siirtyy vieläpä helpoiten seuraavalle päivälle niistä juuri ne negatiivisimmat ja vähiten toimintaa vaativat 40 000 ajatusta.
Hyvin usein väitetään, etteivät sijoitettujen lasten vanhemmat kykene tietoiseen ajatteluun, vaan kuinka tietoisia ajattelustaan ja sen vaikuttavuudesta heidän toimintaan ovat sosiaalityötä toteuttavat myöskään?
Vanhempi ei ehkä tietoisesti ymmärrä miksi on pettynyt palveluntarjoajaan tai ei osaa sosiaalityöntekoa avaavin asiasanoin avata avoimesti ongelmaa kaikkien eteen havainnoitavaksi, vaan pätevä sosiaalityötä toteuttava kyllä ymmärtää jo vanhemman pettymystilasta, että jokin ei nyt olosuhteessa ole kuten pitäisi olla ja hyvä huostaanotto ei ole toteutunut.
Kuinka usein sosiaalityötä toteuttava lapsen tai lapsen läheisten pettymyksen kohdatessaan päättää vain ajatella itse jotain muuta eli syrjiä näin ihmisiä osallistuttamisen sijaan? Mikä saa mitätöimään heidät toisen pettymyksen kohtaamisen merkityksen arvon ja päättämään, ettei muiden elämään toiminnallaan koskiessa tarvitse välittää miltä palvelun vastaanottamiskokemus tuntuu ja mitä ajatuksia se herättää? Kuinka usein tällaista toimintaa perustellaan sanoin: "Heidän täytyy vain oppia kohtaamaan pettymyksensä," vaikka palvelun tarjoaja itse näin pakoilee pettymyksen kohtaamista sekä samalla vastuutaan antaa pettymystä korjaava kokemus työjäljellään?
Hyvä huostaanotto on nyt uusi ilmiöllinen termi, jota sijaishuollossa toistetaan papukaijana. Koulutustilaisuuksissa on puhuttu hyvästä huostaanotosta ja näissä on pintapuolisesti toimintaa kuvaavin otsikoin myös avattu mikä toiminta mahdollistaisi tätä. Aina kun puhutaan hyvästä huostaanotosta, puhutaan myös osallisuudesta. Vaan kuka määrittää mitä on todella konkreettisesti se osallisuus ja miten sitä tulisi toteuttaa? Vanhemmat eivät ainakaan tässä asemassa ole, joten ovatko he sitten edes osallisina perhe-elämäänsä koskevassa asiassa?
Täällä Mieron tiellä tahdon houkutella sijaishuoltolapsia ja heidän läheisiään kysymään ääneen sijaishuoltopalvelun toteuttamiseen osallistuvilta seuraavat kysymykset:
1) Mitä sinulle tarkoittaa konkreettisesti sana sosiaalityö?
2 ) Mitä sinulle tarkoittaa konkreettisesti tasa-arvo?
3 ) Mitä sinulle tarkoittaa konkreettisesti syrjiminen?
4 ) Mitä sinulle tarkoittaa konkreettisesti kynnyksetön palvelu?
5 ) Mitä sinulle tarkoittaa konkreettisesti osallisuus?
6 ) Mitä sinulle tarkoittaa konkreettisesti kotiin päin tehty työ?
7 ) Mitä sinulle tarkoittaa konkreettisesti hyvä huostaanotto?
8 ) Kuka minä olen sinulle ja mitä sinä toivoisit konkreettista toimintaa itseltäsi minun asemassa?
Miten me saisimme sosiaalityötä toteuttavat ymmärtämään, että heidän "resurssipulavalitusvirsi" ja sen kuunteluttaminen vanhemmille ei tue vanhempia ja heitä saavuttamaan mitään yleisesti hyväksyttyä päämäärää vaan kuormittaa meitä? Tahtomattakin negatiivinen ennakoiva toimintaa ehdollistava "huoliajattelu" vaikuttaa kuulijan mieleen negatiivisia mielikuvia ja tätä kautta tunteita aiheuttavana. Se voi myös reaktiona aiheuttaa vanhemmassa aidon suomalaisen vitutuksen kokemuksen, kun laadukasta palvelua ja hyvää huostaanottoa vastaanottamaan valmistautuneena sosiaalityön itsekehupullistelujen jälkeen havaitseekin tulleensa huijatuksi ja joutuneensa työhönohjaajan asemaan, jonka tehtävä on lohduttaa ja kannatella sosiaalityötä toteuttavia näiden ehdollistavissa ajatushaasteissa, jotka estävät heiltä konkreettisen ratkaisukeskeisin toiminnan.
Kuka on siis heikoin lenkki todella?
Sosiaalityötä toteuttavat voisivat opetella työpäivän päätteeksi pysähtyä ajattelemaan mitä kaikkea tuli ajateltua ja miten tämän jälkeen puhuttua ja tuliko toimittua ratkaisukeskeisesti ja opetella erottamaan ehdollistava ajatusketjunsa ratkaisukeskeisistä, jotta voisivat keskittää itseään voimaannuttavat toimintaa ylläpitävät ajatuksensa ajatteluansa ja sen kehitystä halliten ratkaisukeskeisistä ajatuksista itseään palkiten ja tähän myös jatkossa tietoisen ajattelun keinoin tsempaten. Kun tunnistaa ehdollistavan ajatusketjun, sen voi myös katkaista jo ennen ääneen sanomista ja saati ennen sen mukaan toimimista.
Lastensuojelutyö on kaiketi sosiaalityössä palvelukynnystä itse korottavin sosiaalipalvelu. Tämä on järkyttävää, sillä tuon kynnyksen pitäisi olla pääasiallisesti vain palvelun vastaanottajan subjektiivinen ehdollistuma, joka palvelun tarjoajan pitäisi osata purkaa. Nyt kynnyksen purkamisvastuu onkin palvelutarpeessa olevalla, koska palvelua ei saa ennen kuin palvelun tuottajan ehdollistumat on purettu. Tämän on ihan hullua!
Lastensuojelutyön tulisi alkaa kynnyspurkutyöhön sosiaalityön toteuttamisen mahdollistamiseksi. Tämä pitäisi aloittaa palvelutuottajien päähän sisään tutustuen poistaen ehdollistumia aiheuttavaa tietämättömyyttä ja luomalla tiukan palvelualan etiketin, josta ei saisi poiketa.
Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vertaistyosta-ei-makseta-sosiaalialan-jarjesto-ja-rahastojohtajille-taataan-ministeritason-palkat
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelujarjestot-viimein-kuriin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mihin-tarvitaan-julkisrahoitettuja-sijaishuollon-piiloyrityksia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-lastensuojelun-valvonta-epaonnistuu
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/oikeusturvavakuutus-ei-korvaa-lastensuojelun-aiheuttamia-oikeusturvaongelmia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kaltoinkohtelu-sijaishuollossa-jatkuu-kuntien-jarjestojen-ja-rayn-tuella
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pukit-jalleen-kaalimaan-vartijoina-sijaishuollon-edunvalvojat-perheiden-jalleenyhdistamista-kehittamassa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/aikuissosiaalityon-asiakkaat-saavat-omat-nallekortit
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nuorten-ystavat-ry-perheiden-oikeusturvaongelmien-kehittajana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pelastakaa-lapset-ry-lapsibisneksen-palveluksessa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sos-lapsikylan-rankat-otteet
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/avin-ex-tarkastaja-satu-taiveaho-ajaa-pysyvaa-huostaanottoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-keskusliitto-kenen-edunvalvoja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-paras-yhdessa-enemman-psykopuoskarointia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/neuvoloissa-aletaan-kartoittaa-vanhempien-kaltoinkohtelupotentiaalia-siivousinto-tulkitaan-lapsen-kaltoinkohtelun-riskiksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-sosiaalityossa-ennen-ja-nyt
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-sosiaalityossa