
Me ihmiset olemme muuttuvia. Olosuhteiden pysyvyys on meille mahdollisesti positiivinen tekijä ja saa aikaan meissä voimaantumista ja positiivisia innovaatiota. Mutta jos olosuhde on meille raskas, se vaikuttaa meihin aiheuttaen toimintatarpeen olosuhteen muuttamiseksi. Olosuhteeseen ei vaikuta vain omat ajauksemme, sanat ja tekomme, vaan siihen vaikuttaa koko yhteisön toiminta. On todella vaikeaa vaikuttaa yksilönä olosuhteeseen, jos olosuhteen negatiivinen olemus on syntynyt tuon vaikuttamista hakevan mitätöinnistä. Mitätöinti jonka yksilö havaitsee itseensä kohdistetun estää häntä vaikuttamasta olosuhteeseen.
Vieraannuttamisen kohdevanhempihan on mitätöity yhtä lailla, kun on lapsen tarpeet mitätöity. Lapsellahan on voimaks tarve molempiin vanhempiinsa ja jos häneltä viedään ilman perusteltua syytä vanhempi hän joutuu olosuhdemuutokseen, joka vaikuttaa häneen. Vanhempi, joka joutuu erilleen lapsestaan joutuu muutokseen joka vaikuttaa häneen. Kun vanhempi ja lapsi ovat erillään toisistaan ja muuttuvat olosuhteen muutokseen erillään, heidän on vaikea pitää yllä toistensa tuntemista ja luottamussuhdetta eli kiintymyssuhdetta. He kasvavat toisistaan erilleen eli vieraantuvat toisistaan. He eivät ymmärrä enää toistensa hienosäätöistä kieltä ja toisiaan ja ne tunteet joita heillä oli toisiaan ohtaan alkavat muuttumaan ja jopa voivat kuolla. Aito vanhemman ja lapsen välinen rakkaus voi myös kuolla, jos ihmisuhdetta ei saa ylläpitää.
Vieraannuttamistilanne ei ole normaali vanhemman ja lapsen välinen erotilanne. Jos lapsi joutuu vaikkapa pitkäaikaisesti eroon vanhemman vakavan sairauden takia vanhemmastaan, tuota kiintymyssuhdetta vaalitaan ja tuetaan kokoajan kaikkien lapsen läheisten toimesta. Lasta muistutetaan vanhemman rakkaudesta ja häntä tuetaan ikävässä ja autetaan ymmärtämään se rakkaudeksi. Vanhempi tuodaan muistoissa hänelle läsnäolevaksi. Vieraanuttamistilanteessa lapsi joutuu aivan toisenlaisen kohtelun olosuhteeseen. Vieraannuttamista vastaanottava lapsi joutuu ottamaan vastaan koko ajan toista vanhempaa negatiivisesti arvoittavaa mielikuvaa vieraannuttajilta ja rakentamaan todellisuutensa tuossa olosuhteessa. Lapselta vaaditaan tilanteen käsittelyyn ikätasoonsa nähden aina liikaa.
Monet vieraannuttamisen kohdevanhemmat ovat väsyneet vieraannuttamisen edessä. Muistoissa elää normaali suhde lapseen, joka tulee verratuksi uuteen olosuhteeseen, joka on raskas ja haavoittava.
Tilannetta voisi korjata se, jos lapsen harvat tapaamiset saisivat toteutua edes hyvässä, mutta vieraannuttajien toiminnot vakuttavat noihin tapaamisiin. Toiset lapsista alkavat pelkäämään vieraannuttamisen kohdevanhempaa, koska tämä on esitelty lapselle pelottavana, joten vanhemman tehtäväksi tulee todistaa lapselle uudelleen ja uudelleen oma kykynsä olla turvallinen lapselle. Tämä ei välttämättä onnistu ja kun vieraannuttamisen kohdevanhempi jää ilman vanhemmuuden tukea mm, lastensuojelulta, joka toteuttaa itsekin suvereenisti vieraanuttamista, voi lapsi kokonaan jäädä ilman toista vanhempaa, koska pelkää tätä kuin sängyn alla olevaa mörköä. Lapsi pelkää mielikuvaa, joka hänen päähänsä on asetettu. Toisille vanhemmille raskaaksi tulee tilanne, jossa oma psyyke ei kestä olosuhdetta, kun suree lapsen ja itsensä puolesta.
Syyllistyminen teoista, joita ei ole tehnyt, väärä tuomio, lapsen menettäminen, ei ole helppoa vanhemmalle henkisesti. Vanhemman identiteetti hajoaa valheellisen mielikuvan ja todellisen minän olevuuden takia olosuhteessa. Tätä ei ymmärrä Suomen lastensuojelu, sillä se ei oikeastaan ole kiinnostunut vanhemmista, koska se ei ole tutustunut vanhemmuuteen. Avohuollossa ei tehdä vanhemman asiakassuunnitelmia, eikä tutkita vanhempien tarpeita, vaan pohditaan vain lapsen tarpeita. Vanhemmuuta ei siis tueta todella, koska ei ole opittu tutkimusten avulla ymmärtämään vanhemmuutta. Aitoa kohtaamista ei ole ollut ikinä työn kulttuurissa suhteessa vanhemmuuteen.
Vieraannuttaminenhan tulisi aina olla lastensuojelullinen tapaus, mutta monissa tilanteissa lastensuojelu jopa katsoo niinkin julmasti lasta, että kokee, ettei lapsi tarvitse toista vanhempaansa, jos toisen vanhemman luona on muuten olosuhteet kunnossa. Se että toisesta vanhemmasta tehdään lapselle negatiivinen kuva, ei ole lastensuojelun mielestä lastensuojelullinen ongelma, jos lapsi ei koe syvää kärsimystä vieraantumisesta, vaan tottuu olosuhteisiin toisen vanhemman luona. Lapsi menettää lastensuojelun hyväksynnällä tämän tärkeän kiintymyssuhteen, vaikka lastensuojelun tulisi lakiemme mukaan tukea kiintymyssuhteita.
Moni lastensuojeluviranomaisista myös toteuttaa vieraannuttamista asettamalla lapset valtaviin vuosikausia kestäviin rajoituksiin tapaamisissa vanhempiinsa. Nivalalaisperhe on saanut tavata lapsiaan vain kerran kuukaudessa kolme tuntia tuetusti, niin että paikalla on vaihtuva kavalkaadi sijaisvanhempiakin jo usean vuoden ajan. Perheen omaa kohtaamista perheenä ei tueta ja lasten kiintymyssuhteita vanhempiinsa ei tueta. Vanhempia ei tueta vanhemmuudessa mitenkään ja asiakassuunnitelma onkin tehty vain sillä ajatuksella, että siihen kirjataan tapaamiset ja seuraava asiakassuunnitelma tehdään vuoden päästä. Tähtäintä lasten kotiuttamiselle ei ole asetettu ja toimintaa ei ole suunniteltu niin, että joskus olisi kotiutuminen mahdollista, vaikka laki kotiinpäin tehdystä työstä velvottaisi tähän. Lapset on opetettu jo sijaisperheiden toimesta kutsumaan sijaisvanhempia isäksi ja äidiksi ja selkeä ajatus on, että lapset siirretään sijaisvanhempien lapsiksi näin. Tapaamisrajoituksista ei ole tehty edes virallista päätöstä, joten vanhemmat eivät voi edes valittaa toiminnasta oikeuteen. Laiton toiminta mahdollistaa vieraannuttamisen.
Kun vanhemmat joutuvat vieraanuutamisen kohteeksi, epäoikeudenmukaisen kohtelun kohteeksi, vuositolkulla, tämä haavoittaa heidän mieltään ja mielenterveyttään ja saa aikaan kärsimyksen kokemuksen. Vanhemmat koettavat kaikin tavoin tuota kärsimystä lieventää monin keinoin, joita annetaan ohjeiksi epämiellyttävien tilanteiden käsittelyssä, kuten vaikka tietoisen läsnäolon keinoin, enkeliterapialla, akupunktiolla, mutta olosuhteen jatkuessa jatkumistaan ja vieraannuttajien jatkaessa vieraannuttamista ja vahventaen joka kerta päätöstään toteuttaa vieraannuttamista vanhemmuuden tukemisen sijaan, vanhempien tullessa tietoisemmaksi itsestään ja olosuhteen vaikuttamisesta heihin, kärsimys voi kasvaa.
Vanhemman elämästä katoaa kokemus onnesta ja onnellisuudesta, koska elämä ajautuukin vain kärsimykstä vastaan taistelemisen tilaksi. Kun vanhempi havahtuu muutaman vuoden päästä tuosta tilasta ja näkee laatikkonsa ulkopuolelta elämänsä, kärsimys on suurempi. Tällainen tilanne, vakava kriisi, jonne vieraannuttaminen johtaa, voi saada pahimmillan kaikessa traumaattisuudessaan vanhemman persoonallisuushäiriöön tai ainakin masennukseen ja / tai ahdistushäiriöön. Silti lastensuojelu ei välitä vieraanuttamisen kohdevanhemmista ja puutu vieraannuttamistilanteisiin.
Lastensuojelun vaatimustaso vanhemmille on järkyttävä. Tukea ei anneta ja vanhemmat jätetään yksin pärjäämään haastavaan olosuhteeseen. Vieraannuttamisen kohdevanhempi ei saa poistua tilanteesta ja jättää lasta, koska lastensuojelu näkemyksessä se haavottaisi lasta, mutta vanhemman ja lapsen on hyväksyttävä vieraannuttava olosuhde, jonka korjaantumiselle ei anneta edes toivoa. Kun lastensuojelun sisällä ei toiminta ole koordinoitua ja suunniteltua, puuttuu olosuhteesta asiakkaalle tulevaan toivoa antava näkökulma, tähtäin johon menemiseen olisi mahdollisuus päästä hyvin suunnitelluin keinoin.
HYKS:n lastenpsykiatrian linjajohtaja Leena Repokari on havainnut lastensuojelullisen työn ongelman, jossa nähdään ongelmia vain perheissä, eikä kyetä refelektoivaan työmenetelmään, jossa havaittaisiin ongelmat lastensuojelun toiminnallisessa struktuurissa ja tämän ongelmia aiheuttava tekijä perheille.
Lastensuojelu onkin tukemisen sijaan perhettä kuormittava ja haastavaa olosuhdetta rakentava. Repokari pyrki tehtyään hypoteesin: "Perheiden saama hyöty jää heikoksi, kun toiminnat eivät ole yhdessä koordinoituja ja suunniteltuja," opettamaan reflektoivaa työmenetelmää lean-projektilla 2014 ja sai todistaa tällä uudelleen, että ne samat paljon puhutut ongelmat ovat yhä lastensuojelun sisällä. Tämä kuvaa selkeästi millaista johtajuutta on Helsingin lastensuojelussa. Riitta Vartio, sosiaalityön päällikkö, ei nähnyt virheitä alaistensa toiminnassa pienen Eerikan kohdalla ja sai silti jatkaa asemassaan avohuoltoa johtavana ja Saila Nummikoski ilmoiti heti aloitettuaan työnsä Helsingissä lastensujelun johtajana, että hänen mielestään lapsiin ja perheisiin ei tarvitse kontaktoitua.
Lastensuojelulla on pelottava maine ja syystä. Sitä ei kunnioiteta ja sitä pelätään. Kukaan ei oikeastaan halua sen asiakkaaksi ja jopa syyttäjät näkevät lastensuojeluasiakkuuden paljastumisen lapsen kohdalla olevan lasta haavoittava tekijä. Yleinen asenne on negatiivinen ja lastensuojelun olevuus nähdään salattavana asiana, koska sitä hävetään. Ihmiset häpeävät lastensuojelua elleivät itse edusta sitä. Lastensuojelua ei nähdä tukiverkostona, vaan se nähdään kamalien tapausten todistajana. Lastensuojelun kamaluus on kaikessa tässä sokeutunut ja kukaan ei tahdo siivota tuota kamaluutta. Paitsi ehkä Repola?
Vieraannuttamisen kohdevanhempi saatuaan sen lopullisen iskun eli huoltotuomion, joka on vieraannuttava, hajoaa tähän. Hän saattaa sen henksen stressin edessä, kun tulee olosuhdemuutos kohti vieraanuttamisen syvenemistä, alkaa käyttäytymään haastavasti ja olla jopa vaaraksi itselleen joko epäsuorasti tai suorasti. Toiset pärjäävät paremmin kuin toiset, mutta trauma on varma jokaisen kohdalla. Kohdevanhemman kriisinhallintataidot vaikuttavat siihen, kuinka voimakas isku on. Tukea on turha odottaa tuossa tilanteessa lastensuojelulta, jolla ei ole toiminnallista kultuuria vanhempien tukemiseen.
Repola havaitsi, että vaikeimmissa tapauksissa ei yksikään viranomainen kannan itse vastuutaan. Lapset joutuvat pompottelun kohteeksi, jossa jokainen välttelee velvollisuuttaan kohdate perhe todella ja tutkia mikä olisi perhettä tukeva ratkaisu. Jostain syystä lastensuojelu ei käytä ammatillisesti pätevää työhönohjaustakaan tukenaan näissä vaikeissa tapauksissa.
Vieraannuttamisen kohdevanhemman noustessa alkujärkytyksestä, hän kokee valtavaa tiedonjanoa saadakseen vastaukset kysymyksilleen miksi näin tapahtui, miksi tämä jatkuu ja kuinka olosuhdetta voisi muuttaa. Nykytietoyhteiskunnassa on valtavan helppoa saada tietoa, kun tietolähteisiin pääsee käsiksi. Järkyttävää onkin vieraanuttamisen kohdevanhemmalle, kun hän saa kaiken tarvitsemansa tiedon, sillä se tuo hänet umpikujan eteen. Ei ole keinoa vaikuttaa, sillä vieraanuttamisen kohdevanhempi on saanut jo leimansa, jolla hänen ääni tullaan jatkossakin mitätöimään. Sosiaalitoimi, tuomaristo, poliisi, lääkärit, koulut ja kaikki muut viranoamiskoneiston tahot, ovat valmiita tuon leiman takia osallistumaan vieraanuttamiseen. He eivät välttämättä tiedosta tekoaan, sillä he luottavat ja uskovat toisiinsa suoraan.
Helsinkiläisäiti joutuu lastaan tavatessa joka kerta pettymään. Isä huoltokiusaa johtava lääkäri puolisonsa kanssa äitiä kaikin tavoin. Tarkoitus ei kaiketi ollut alunperin se, että äiti olisi saanut tietää, miten pahasti hänestä puhutaan lapselle, mutta isä oli unohtanbut yhdessä johtavan lääkärin kanssa, että lapsi sosiaalipediatriankin mielestä uskoutuu äidilleen. Äiti sai tietää, kuinka johtava lääkäri, äitipuoli, on hakkunut äisiä mm. niin riitaisaksi, ettei kukaan pidä hänestä. Tämä oli väittänyt jopa lapselle äidin haukkuneen hänen kuolleen äitinsä, vaikka äiti ei ole koko naista ikina tavannut. Isä ei pakkaa lapselle lapsen toivomia vaatteita ja äiti joutuu kotonaan katsomaan kuinka lapsi on harmissan ja surullinen, koska joutuu pukeutumaan vaateisiin joista ei pidä. Äitipuoli on väittänyt lapselle, ettei lapselle voi pakata kauniita vaatteita, sillä äiti mukamas veisi nämä lapselta ja myisi ne pois. Kummaa väitteesäs on se, että lapsen vaatteet ovat aina olleet äidin ostamia, jopa isän huollon ajan. Äitpuoli ei ole suotunut anatmaan lapselle kotiavainta, koska hänen mielestään äiti varastaisi avaimen lapselta ja murtautuisi heille ja äitipuoli on todennut myös lapselle, että jos lapsi tulee äidilleen ilman pikkuhousuja, tulee äiti vetämään lasta turpaan. Isä syyttää lasta aina valehtelusta, kun lapsi on äidin luona ja kohdistaa lastakin kohtaan epäluottamusta. Kun lapsi sanoitti teoistaan, johtavalääkäri meni väittämään lastensuojelulle äidin manipuloivan lasta peitelläkseen tekojaan.
Tämä johti siihen, että äiti joka tiesi, ettei ole mitenkään vakuttanut lapsen puheisiin hänelle, joutui kyseenalaistamaan lapsen luoettavuuden lapselle ja epäilemään tätä valehtelusta. Lapsi joutui johtavan lääkärin valheen lastensuojelulle takia todella kuormittavaan tilanteeseen, kun äitinsä kyseenlaisti hänen rehellisyytensä lääkärin valheen takia. Lapsi itki pettymysään olosuhteeseensa jatotesi äidilleen: "Sinäkään et enää usko minua." Äiti korjasi tilanten halaten lasta ja pahoitellen tekoaan ja totesi tietävänsä lapsen käytöksestä äitipuolen olevan se valehtelija.
Helsingin lastensuojelun Kivokon johtava sosiaalityöntekijä Sanna Teiro pitää tilannetta vakavana, mutta ei niin vakavana, että hänestä pitäisi tilanne intervoida. Hän ei tahdo antaa tilanteeseen tukea. Hän antaa toiminnallaan vieraannuttamisen jatkua, koska ei oikeastaan ymmärrä mitä vieraannuttaminen on ja kuinka se vaikuttaa kohteisiinsa. Hän ei tue kohdevanhempaa, eikä ole edes suotunut tekemään vanhemmalle vanhemmuuden tukisuunnitelmaa jota tämä on pyytänyt, joka antaisi vanhemmalle kokemuksen, että hänen vanhemmmuttaan tuetaan. Vaikka Teiro tietää, että huoltaja isä vastustaa äidin vanhemmuuta ja lapsen elämän normalisointia ja tietää, että isä on kohtuuton äitiä ja lasta kohtaan, hän ei siltikään suostu tukemaan äitiä, vaan antaa kaiken tukensa isän kotiin, jossa tukea ei oteta vastaan. Teiro käy isälle puhumassa siitä miten tulisi toimia, mutta ei välitä siitä, että puhuminen ei johda tulokseen. Isä ei muuta toimintaansa.
Tampereella lastensuojeju jo ymmärtää tilanteen vakavuuden ja huostaanottaa lapsia vieraannuttamsien takia. Seillä tosin lapset huostaanottetaan sijaisperheisiin, eikä suinkaan koteihinsa ja näin helpoiteta lasten tukeen pääsemistä. Myöskin vieraannuttamsiesta epäillyt vanhemmat itse joutuvat lastensuoejlun virannuttavien toimenpiteisen kohteiksi ja suoraa tukea vanehmmuuteen ei tarjota vieraannuttamsien katkaisemiseksi. Viraannuttamisen takanahan on aina eroperheen kriisi, johon tarvittaisiin ammatillisesti pätevää kriisiapua, joka kohtaisi lapsen tarpeet, vanhemmalle.
Kun vanhempi havaitsee tilanteen, jossa ei voi myötävaikuttaa sen korjaantumiseen ja havaitsee sen haavoittavuuden, voin tuo kipu ja kärsimys estää järjellisen ajattelun. Jos vieraannuttamisen kohdevanhemmalla ei ole tukiverkostoa, joka auttaa häntä asiallisesti olosuhteen aiheuttamien tunteiden ja reaktioiden käsittelyssä, muutos vanhemman tominnassa voi olla mahdollisesti lapsen edun vastainen. Hän voi haluta paeta olosuhdetta, vieraanuttamista ja hylätä lapsensa, koska kiintymyssuhteen rakoiltua se ei pidä häntä enää kiinni lapsessa.
Me emme todella tiedä kumpi on lapselle pahempi tilanne, tavata vieraanuttamisen kohdevanhempaa ja joutua tämän takia kaltoinkohdelluksi eli kuuntelemaan pahoja puheita toisesta vanhemmastaan vai se, ettei tapaa tätä mitätöityä vanhempaa ollenkaan. Kumpi on lapselle pahempi, vanhemman menettäminen kokonaisuudessaan, kun kiintymyssuhde on jo rakoillut, vai joutua sietämään sitä, että vieraannuttaja satuttaa sekä lasta että kohdevanhempaa? Kun vanhempikin vieraantuu omasta lapsestaan ja kipu tilanteessa aiheuttaa pahoinvointia, voi vanhemman reaktio olla halu poistua tilanteesta eli tehdä se mitä vieraanuttaja tahtoo eli alistua ja poistua lapsen elämästä.
Täällä mieron tiellä huudan hätähuutoa vieraanuttamisen kohteeksi joutuneiden lasten puolesta. Huudan hätähuutoa struktuurittoman lastensuojelun takia, joka ei suunnittele tarvittavia tukitoimia lapsille, kun he joutuvat vieraantumisen kohteeksi. Huudan hätähuutoa niiden lasten puolesta, joihin kohdistaa lastensuojelu suoraan vieraannuttamista. Huudan hätähuutoa tuomariston takia, joka ei kykene erottamaan vieraanutamista todellisesta tapaamisten rajaamisen tarpeesta ja joka on valmis mielikuvien varassa leimaamaan ihmisen noiden mielikuvien alle ja tekemään oikeutuksen vieraanuttamiselle.
Suurin vieraannuttaja ei ole vieraanuttajavanhempi, vaan oikeustuomiolaitos, viranomaiskoneisto, joka omalla toiminnallaan hyväksyy tämän. Vieraannuttaja vanhempi on vain omien kykejensä varassa toimiva, mutta viranomaiskoneisto on useiden kykyjen tietojen lähteiltä saanut ammentaa vapaasti tietoa ja kasvattaa omaa tietämystään ja ymmärrystään. Viranomaiskoneiston tulisi osata tarjota työmenetelmät vieraanuttamisen katkaisemiseksi, eikä suinkaan osallistua tähän. Vastuu on tuen antajilla kriisiin, eikä kriisin uhreilla.
Vaikka teistä tuntuu siltä, että ette jaksaisi olosuhdetta, älkää luovuttako. Vaikka viranomaiset eivät kanna vastuuta, joka olisi heille helpompi jopa kantaa, koska eivät ole asianomaisen tavoin olosuhteessa tunnesiteellä mukana, kaikessa siinä pahan olon myrskyssä, muistakaa lapsenne hymy, lapsenne kosketus, lapsenne kaipuu lohtuun surun hetkellä ja muistakaa kuinka tärkeä vastine te olette kaikesta huolimatta hänen tarpeille. Varsinkin kun viranomaiset eivät noihin tarpeisiin vastaa, vaikka heille on tarjottu hieno ja kallis koulutus asemaan sekä palkallinen työpaikka.
Vaikka lastensuojelu halveksuu vanhempia asettaen vanhemmat häpeäkokemuksen alle ja heitteillejättää lapset vaille tukea sijaishuollon verkosttoon tai näennäiseen lastensuojelulliseen tukeen, kantakaa te vastuu niissä haastavissa olosuhteissa, jotka saavat henkiset haavanne vuotamaan kivusta ja teidät pahoinvoimaan niin, että tahdotte paeta. Jokainen kerta, kun otatte iskun vastaan ja haavanne vuotaa pahemmin turrutta teidät. Jossain vaiheessa iskut eivät enää satu ja olette niin voimakkaita, että jaksatte kantaa lapsenne tuon hirveyden yli.
Minä uskon teihin. Teidän ei tarvitse luovuttaa.
Tutustu myös:
Lapsen hylkäämisen ja kaltoinkohtelun seurauksista:
http://www.epshp.fi/…/Lapsen_hylkaamisen_ja_kaltoinkohtelun…
Näkökulma: Häpeä voi saada isän hylkäämään lapsensa (IL 23.4.2015):
http://www.iltalehti.fi/perhe/2015041719393503_pr.shtml
Hylkäämisen tunnelukko (Avaamo - terapiat):
http://avaamoterapia.fi/blogi/hylkaamisen-tunnelukko/