Kuitenki lapsen kohdalla on MediVidan perhetyöntekijä Ira Gordin kirjannut syksyllä 2015 perhetyön loppuraporttiin olevansa huolissaan lapsen perushuollosta isällään mm. isän ja isän puolison tunteidensäätelytaitojen puutteiden takia ja tuonut näkemyksenään esille, että lapsella tulisi olla aikuinen tukihenkilö kuulemassa lasta.
Turvakoti teki syksyllä 2015 ilmoituksen lastensuojelulle lapsen sanoittamasta fyysisestä väkivallasta isällään ja lapsen äiti sukunsa kanssa toi esille koko sykyn ja talven ajan 2015 huolensa lapsen perushuollosta sekä vieraannuttamisesta lastensuojelulle. Äiti toimitti syksyllä 2015 nauhoitteen lastensuojeluun, jossa lapsi kertoi ikävästään äidilleen ja äidin sukua kohtaan ja halustaan kuolla ja kuinka oli kysynyt isältään mikä on helpoin tapa kuolla.
Äiti on ilmoittanut huolestaan isän ja isän puolison kasvatusmenetelmistä lastensuojeluilmoituksissaan jo keväästä 2014 saakka ja tuonut esille, ettei lapsen persoonallisiin kehitystarpeisiin vastata lapsen tarpeiden mukaisesti isällään. Lapsella ei ole oikeutta olla yksilö ja häntä kohdellaan fallisesti.
Samalla tavalla, kuin pienen Vilja Eerikan tilanteessa, on äiti syrjäytetty kaikin tavoin lastensuojelun yhteistyön ulkopuolelle ja äiti kohdataan vain näennäisesti, jotta saadaan tehtyä kirjaukset, että äitiä on kohdattu.
Johtava sosiaalityöntekijä Mustonen on ilmoittanut äidille pitävänsä normaalina lapseen kohdistettua väkivaltaa koulussa koulukaverin toteuttamana. Äiti on kummissaan tästä, sillä valtamediassakin kirjoitetaan paljon koulukiusaamisen haavoittavuudesta ja on kirjoitettu jo vuosikymmeniä, mutta jostain syystä johtavan sosiaalityöntekijän ammatillinen osaaminen ei näytä riittävän edes myöntämään, että koulukiusaaminen on otettava vakavasti.
Äiti on sunnuntaina 10.4.16 tavannut lapsensa sattumalta, kun 9-vuotias toisluokkalainen tyttölapsi lähti esikouluikäisen pihakaverinsa kanssa retkelle kotipihaltaan muutaman kilometrin päähän ostoskeskukseen. Äiti oli mennyt lapsen tueksi, kun lapsi soitti hysteerisen itkupuhelun, että isä oli saanut retkestä vihiä jostain ja soittanut lapselle vihaisena ja uhannut seuraamuksilla.
Tytöt olivat meikanneet ja lähteneet sääolosuhteisiin nähden aika vähissä vaatteissa. Isä ei siis ollut katsonut lasten perään nämä ulos päästäessään. Kengissäkään ei ollut sukkia. Tytöillä oli hienot hepenet, karkkia oli ostettu kaupasta ja käsilaukusta löytyivät aurinkolasit. Tytöillä oli hauska retki ja äiti tahtoi lapsia muistuttaa hauskuudesta, kun lapset pelkäsivät palata takaisin, koska isä oli vihainen.
Kotimatkalle pyysi lapsi äitiään saattamaan. Isä ei tullut noutamaan, vaan päätti lähteä itseasiassa kokonaan pois koko asuinalueelta toiselle puolelle Helsinkiä hakemaan äitipuolta kotiin. Äiti tietenkin saattoi.
Matkalla selvisi, ettei lapsi ollut taaskaan saanut kunnon ruokaa. Tyttö elää nuudeleilla ja leivällä.
Kotimatkalla selvisi, että edellisenä iltana oli tyttö rikkonut vahingossa säästöpossun, jonka oli saanut äitipuoleltaan. Se oli tippunut sohvalta tytön tutkiessa sitä. Äitipuoli oli tästä suuttunut, koska säästöpossu oli äitipuolen vanha ja ilmoittanut rikkovansa tytön jonkun lelun ja pitäisi päättää mikä lelu tulee rikkoa.
Tyttö kertoi äidilleen itkeneensä koko illan ja ilmoittaneensa isälleen tahtovansa kuolla.
Tyttö kertoi hokeneensa koko illan olevansa tyhmä ja tuntevansa itsensä huonoksi ja tyhmäksi isällään.
Tyttö kertoi nähneensä painajaista, jossa äitipuoli oli repinyt hänen lempilelultaan pään irti.
Äiti koetti taasen muistuttaa lastaan siitä, että ei toivoisi lapsen ajattelevan niin surullisia, että tämä tahtoisi kuolla. Samalla äiti halasi lastaan. Tyttö oli kertonut, että hän tietää, että hänen tulee kuolla ja että hän oli kysynyt isältään arvaako isä miksi tytön tulee kuolla. Isä ei ollut arvannut. Tyttö kysyi myös äidiltään, arvaako äiti miksi tytön tulee kuolla. Äiti totesi, ettei hän tiedä syytä tälläiseen. Tyttö ei suostunut kertomaan äidilleenkään vastausta.
Isä oli eilen illalla väittänyt tytölle, että tytöllä ei ole syytä kuolla, sillä tytöllä on kaikkea. Entä normaali elämä, johon kuuluu saada ikätason huomioiva normaali kohtelu ilman järjettömiä vihanpurkauksia ja uhkailuja tai se aika tärkeä asia eli normaali suhde rakkaaseen äitiinsä tai isältä ymmärrystä, että kun äitipuoli uhkaa rikkoa leluja ja on vihainen vahingosta, se sattuu lapseen? Onko lapsella todella kaikkea?
Johtavasosiaalityöntekijä Mustonen on viikko sitten ilmoittanut äidille ja isälle aloittaneensa lapselle lastensuojelullisen tarpeenselvityksen. Viikko tätä ennen kirjoitti Mustonen, ettei syksyn 2015 aikana ollut huolta lapsen perushuollossa.
Helmikuussa 2016 soitti Turvakoti Kikivon lastensuojelun tarpeenselvitykseen johtava sosiaalityöntekijä Vanhaselle ja ilmoitti olevansa huolissaan samaisesta tyttölapsesta, koska lapsen täti oli soittanut Turvakodin Kilpolaan ja kertonut sinne lapsen tilanteesta ja kysellyt olisiko siellä tukitoimia ja tukikeinoja lapselle. Lapsen täti on sosionomi ja todennut myös, että lapsi on vieraannuttamisen uhri ja Helsingin lastensuojelu ei välitä. Myös lapsen täti on soittanut lastensuojeluun helmisuukssa 2016 ja pyytänyt lapselle tukea. Turvakodilla olisi tarjota lapselle ilmainen tuki, ilmainen kuuleva taho syvällä ammattitaidolla. Johtava sosiaalityöntekijä Vanhannen, joka väitti tuolloin olevansa erikoistunut väkivaltatyöhön, ei välittänyt edes Turvakodin konsultaatiosta ja siirtyi Kivikon lastensuojelun tarpeenselvityksestä lastensuojelun kehittämistehtäviin suunnittelemaan lastensuojelun kehittämistä. Kun äiti muistutti myöhemmin johtava sosiaalityöntekijä Tiina Mustosta lastensuojeluilmoituksen toistamisella Turvakodin yhteydenotosta helmikuussa 2016, oli Mustosen kanta, että lastensuojeluilmoitus ei johda tarpeenselvitykseen ja huoltaja päättää saako lapsi mitä tukea, jos edes saa tukea ollenkaan. Huoltajalla tarkoitetaan isää, jonka yksinhuoltoon lapsi siirrettiin lastensuojelun pyynnöstä käräjäoikeuden tuomarin päätöksellä loppuvuodesta 2014.
Johtava sosiaalityöntekijä Mustosen näkemys siis on, että huoltaja, jonka huollossa lapsi on, päättää saako huoltajan ja huoltajan puolison aiheuttamiin lapsen henkisiin traumoihin lapsi hoitoa. Mustonen varmaankin kysyisi huoltajalta, joka upottaisi lapseen puukon ja aiheuttaisi näin fyysisen trauman: "Saanko viedä lapsen sairaalaan, vai jätetäänkö väliin?"
Tyttölapsi on nyt sanoittanut puolen vuoden ajan isänsä huollossa haluaan kuolla, mutta ei ole saanut tähän apua.
Lapsen edellinen vastuusosiaalivirkailija Anitta Jokinen, joka on erikoistunut Pro Gradussaan lastensuojelullisen työskentelyn oikeuttamiseen kirjaamisella, lopetti kirjaamiskeinoin lapsen lastensuojeluasiakkuuden 18.12.2015 kirjaamalla mm., että asiakkuus on lopetettava, koska LASTENSUOJELUASIAKKUUS HAAVOITTAA LASTA. Jokinen siis päätti, että lastensuojeluasiakkuus haavoittaa lasta ja lopettaa asiakkuuden siihen. Eli lastensuojelu päätti haavoittaa lasta, kirjasi tämän ja ihan sosiaalityön päällikkö Riitta Vartion luvalla. Vastuusosiaalityöntekijä Jokisen mielestä ei pitänyt olla huolissaan, kun 8-vuotias tyttölapsi ilmoitti halustaan kuolla. Mustonen näki kristallipallostaan, että huolta ei ole ollut ja kirjasi näkemyksensä ASIAKIRJAAN, JOTA ISÄ VOI NYT KÄYTTÄÄ OIKEUDESSA TODISTEENA hyvästä isyydestään huoltajana. Julkiset oikeustuomioistuimethan eivät tutki lastensuojelukirjauksien todistusarvoa, vaan uskovat näihin suoraan. Samoin aluehallintovirastot uskovat lastensuojelukirjauksiin niiden sisällön todenpitäisyyttä pohtimatta.
Äiti on kummissaan millaiselle väittelymallille sanavalinnoissa lastensuojelu väitteissään rakentaa toimintasuunnitelmiaan ja kuinka lapsista ei välitetä ollenkaan Suomessa. Äiti on havainnut, että sen sijaan, että työtä tehtäisiin lapsille ja lapsen vointia parantaakseen ja lapsen tarvetta hakien, lastensuojelun viranomaiset toteuttavat ilman suhdetta lasten suojelemiseen viranomaisuuttaan ja kirjailee lauseita HENKILÖREKISTERIIN, jotka eivät edes kohtaa lasta ja lapsen olosuhteita tai lapsen tarpeita tutkimatta mitään. Ketään ei kiinnosta lapsi.
Äiti miettii kauanko lapsi elää. Äiti saa tavata lapsen lauantaina KUUSI TUNTIA, JOS ISÄ EI SITÄ VALHEIN HEILTÄ EVÄÄ j Lpai ei tee itselleen mitään, ja sitten hän voi puhua lapsen kanssa uudelleen siitä, mikä saa lapsen tahtomaan kuolemaansa, jos lapsi suostuu puhumaan enää niin monen päivän kuluttua. Lapsen kanssa pitäisi puhua kolmessa päivässä kuoleman toiveen tultua esille asiasta tarkkaan tukien lasta pois tuollaisesta ajatusketjusta. Akuutti tutkiva kriisityö tulee antaa shokkivaiheessa kolmessa päivässä. Äiti tietää, että Kivikon lastensuojelun tarpeenselvitys ei reagoi lasten tarpeisiin tuon kolmen päivän aikana, eikä mahdollisesti viikkoihin, jos ei huvita tai kiinnosta.
Äiti olisi ottanut lapsen ja vienyt tämän Turvakotiin saattaessaan lasta takaisin väkivaltaiseen isän kotiin, mutta äiti tietää, että Turvakotinkin toimii lastensuojelun alaisuudessa ja tuolloin jäisi apu saamatta, koska johtava sosiaalityöntekijä Mustonen ei tunnista lapseen kohdistettua henkistä väkivaltaa, vaikka sen selkeästi hänelle aukikirjaa ja vaikka huolen ilmoittaisi ihan Turvakodin lasten kokeman väkivallan erikoisasiantuntija. Jos äiti olisi vienyt lapsen Turvakotiin, lastensuojelu olisi syyttänyt äitiä yliregoinnista ja lapsen omavaltaisesta huostaanotosta, sen sijaan että olisi tajunnut äidin vieneen lapsen turvaan. Äidin piti viedä siis lapsi isälleen, tietämättä mitä lapselle sinä iltana tehdään. Kukaan ei tiennyt, mitä seuraamuksia on edessä.
Helsingin lastensuojelussa ei ymmärretä, että lapsi reagoi elinympäristöönsä ja aikuisiin.
Lastensuojelu ei ymmärrä, että he siirrettyään lapsen etäälle hellästi rakastavasta äidistään väkivaltaisen äitipuolen ja väkivaltaisen isän luokse asumaan, myös ovat toiminnallaan osallistuneet toimintaan, joka on saanut lapsen reagoimaan itsetuhoisuudella.
Äiti on ihmeissään, että äitipuoli tietäessään tarpeenselvityksestä, uhkailee lasta lelujen rikkomisella lapselle sattuneen vahingon takia. Mikä tekee naisesta niin itsevarman, että ei viitsi edes tarpeenselvityksen ajaksi muuttaa toimintaansa? Äiti pohtii, onko lastensuojelu tehnyt sopimuksen äitipuolen ja isän kanssa, että toteutetaan taasen näennäistä lastensuojelutyötä. Toteuttaako lastensuojelu tietoisesti lapsen tarpeiden vastaisia työmenetelmiä, vai olettavatko he vain toimivansa täydellisesti ilman ihmisten kohtaamista ja ilman lapsen kehitystarpeisiin vastaamista silloin kun lapsi ilmoittaa halustaan kuolla. Äitipuoli on ammatiltaan johtava lääkäri yksityisellä taholla.
Äiti teki lastensuojeluilmoituksen ja kirjoitti loppuun, että pitää kummana, jos johtava sosiaalityöntekijä Tiina Mustonen yhä väittää äidin kuormitavan isää lastensuojeluilmoituksilla, kun äiti kertoo, että isän huollossa lapsi tahtoo kuolla. Kumpi on tärkeämpi johtavasosiaalityöntekijä Mustoselle; isä vai lapsi? Isälläkin on mielenterveysongelmia, keskivakava masennus on johtanut työkyvyttömyyteen ja tämä oli johtava sosiaalityöntekijä Mustosen mielestä vielä 24.3.2016 äidin syytä.
Äiti myös soitti sosiaalipäivystykseen. Siellä reagoitiin vain kirjoittamalla lyhyesti. Ei kysytty mitään tarkentavia kysymyksiä tai edes osoitettu äitiä kohtaan myötätuntoa. Mitäpä sitä osoitamaan äidille myötätuntoa, kun tämä ilmoittaa lapsensa tahtovan kuolla.
Äiti suree ja pelkää lapsensa puolesta. Äiti toivoo, että kykenee yksin tukemaan lastaan kriisin yli, koska lastensuojelu ei auta.
Äiti rukoilee, että elämä kantaa lasta ja lapsi pysyy elossa ja että lapsi paranee ja näkee taas elämänsä elämisen arvoisena.
Äiti toivoo, että ei joudu lasta hautaamaan jossain vaiheessa sen tähden, että Helsinki ei osannut vastata lapsen tarpeisiin.
Äiti itkee yksin kotona salaa, hänen lapsensa haluaa kuolla.
Lapsi tarvitsisi oikeasti sosiaalipediatrisen tutkimuksen, mutta valitettavasti kyse on Helsingin lastensuojelusta, joka tappoi jo yhden lapsen, joten mitään viisasta tukea ei ole odotettavissa, koska äidillä ei ole enää huoltoa tuomareiden sokean viranomaisuskon takia ja äiti ei voi lasta tapaavana vanhempana ilman huoltoa vaatia lapselle enää mitään lapsen perus- ja ihmisoikeuksiin kuuluvaa.
Äiti soitti yöllä valtakunnalliseen kriisipuhelimeen kysyäkseen neuvoa mitä tulee tehdä, kun lapsi ilmoittaa, että hän tietää, että hänen tulee kuolla ja kysyy tietääkö äiti miksi hänen tulee kuolla, mutta ei suostu kertomaan miksi hänen mielestään tulee kuolla. Kuinka voi auttaa lasta, joka ei kerro mikä ajatusketju on kuolematoiveen takana? Kriisipuhelimessa todettiin, että lapsen sanoittamat kuolematoiveet tulee aina ottaa vakavasti ja apua on annettava. Ammatillisesti pätevää apua on olemassa. Kriisipuhelimessa osattiin kertoa, että aikoinaan aikuisten itsetuhon kohdalla oletettiin, että jos aikuinen puhuu itsemurhasta, hän ei toteuta sitä. Myöhemmin tukimukset osoittivat, että oletus oli väärä. Äiti kertoi, ettei lastensuojelu ole suostunut auttamaan lasta. Kriisipuhelin neuvoi äitiä olemaan neuvolaan yhteydessä ja koettamaan sieltä aloittamaan tilanteen purkamista. Kriisipuhelin totesi, että jos äiti ei saa apua neuvolasta, on äidin hyvä soittaa uudelleen kriisipuhelimeen saadakseen tukea vanhemmuudelleen ja uusia vaihtoehtoja löytää reitti lapselle tuen piiriin.
Täällä mieron tiellä muistutan teitä jokaista, että kun ihminen sanoittaa haluaan kuolla, se ei ole VAIN huomionhakuisuutta. Se on tälle ihmiselle todellisuutta ja hän elää tuolloin kärsimystä sellaisessa määrässä, että tahtoo kuolla. Tämä ilmoitus on otettava vakavasti. Kun ihminen ilmoittaa halustaan kuolla, se on hätähuuto, se on avunpyyntö. Se on pyyntö rakastamiselle ja välittämiselle, se on pyyntö tukemiselle, huolenpidolle ja arvostamiselle. Se on pyyntö, että joku tukee pitkään ja pitkällä tähtäimellä pois siitä pahasta olosta, joka saa aikaan kurjuudessaan niin suuren kärsimyksen, ettei sitä koe voivansa sietää, vaan tahtoo kuolla. Yhdenkään lapsen ei pidä tahtoa kuolla ja meidän tulee tukea heitä.
Aiheeseen liittyen:
Lääkäripäivät 2013 - Akuutisti psyykkisesti oireilevan lapsen/nuoren arviointi – mihin kiinnitetään huomiota?
http://www.laakaripaivat.fi/2013/media/tiedotteet/ennakkoinfon-tiedotteet/akuutisti-psyykkisesti-oireilevan-lapsen-nuoren-arviointi-mihin-kiinnitetaan-huomiota/
Kati Arffman & Sanna Tihinen -
ITSETUHOISEN JA MASENTUNEEN LAPSEN KOHTAAMISEN HAASTEET LASTENSUOJELULAITOKSESSA PÄÄKAUPUNKISEUDULLA,
2007:
http://kirjastot.diak.fi/files/diak_lib/Helsinki2007/ae8de7_arffmanc5936.pdf
HS 9.10.2014 Mitä tehdä, jos lapsi uhkailee itsemurhalla:
http://www.hs.fi/elama/a1412747580402
Keskusteluja laspsista jotka tahtovat kuolla:
http://www.meidanperhe.fi/keskustelu/835455/ketju/_9_vuotias_haluaa_kuolla_
http://keskustelu.suomi24.fi/t/6536700/kun-lapsi-haluaa-kuolla
http://kaksplus.fi/threads/miten-pitaeae-reagoida-kun-lapsi-sanoo-haluavansa-kuolla.950801/
☞ Rakentavaa lastensuojelua Kurikassa
☞ Johdoton Helsinki kuormittuu johtamattomuudesta
☞ Kirkon ja sosiaalityön (epä)pyhä liitto
☞ Sosiaalityön koulutus tuottaa ja ylläpitää lastensuojelun ongelmia
☞ Elokuvia lastensuojelun asiakkaille
☞ Salassapitovelvoite ei estä sosiaalityöntekijän näkökulmaa
☞ Rikkaiden talouspopulismi ja natsisympatiat
☞ Helsingissä ei vieläkään kontaktoiduta ja kuulla lasta
☞ Toivosta ei kannata luopua
☞ Sijaishuollon Hullunkuriset Riskiperheet
☞ Kuka tarkkailee ketä - Rajaton sosiaalityöntekijä
☞ Pihakoivu- lapsibisnesryppään tehokas asiakashankinta ja rahastus
☞ Väkivalta sijaishuollossa onkin biovanhempien syytä ja sijoitettujen tietämättömyyttä?