Lokakuun Liike julkaisi uutisesta myös 26.9.2016: Suomalainen lastensuojelu Venäjän lapsiasiavaltuutetun vallassa? ja ketjutti median antamaa tietoa tuoden esille omaa näkökulmaansa siitä mikä olisi lastemme edun mukaista lastensuojelutyötä.
Lokakuun Liike toivoi, ettei lasten asioista tulisi kahden valtion, Suomen ja Venäjän, välistä selkkausta ja lapset eivät jäisi aikuisten maailmassa jalkoihin näiden riidellessä siitä miten tulkita käsitettä lastemme edusta.
Venäjä on arvostellut aiheesta suomalaista lastensuojelutyötä, mutta onko Venäjäkään itse täysin puhtoinen näissä asioissa? Silti on täysin asiallista kyseenalaistaa ja nostaa keskustelupöydälle eriäviä näkemyksiä. Osaako Suomi ottaa vastaan kritiikkiä?
Ainakin Suomen sosiaali- ja terveysministeriö on Iltalehden mukaan lähtenyt keskusteluun Venäjän kanssa retoriikan keinoin vaikuttamalla jyrähtäen: "Suomessa lapsia ei oteta huostaan kevyin perustein". Asiallinen asiasta keskusteleminen johtikin sitten suoraan eipäs-juupas-väittelyyn, joihin tutustuimme jo hiekkalaatikolla vaippaikäisinä.
Yhtäkkiä kaikki se mistä keskusteltiin Suuressa lastensuojelukeskustelussa 18.2.2016 Eduskunnan kansalaisinfossa päätettiin poispyyhkiä ministeriön tiedotteella medialle julkaistavaksi:
- Viranomaiset tekevät lasta koskevat toimenpiteet ja päätökset aina lapsen edun näkökulmasta. Lapsia ei sijoiteta kiireellisesti kodin ulkopuolelle ilman syytä tai kansalaisuuden perusteella. Lapsen huostaanotto vanhemmilta on viimeinen keino. Siihen turvaudutaan vasta silloin, jos muut keinot eivät riitä ja siihen on lainmukaiset perusteet.
Ministeriö myös tahtoi painottaa, että Suomi on oikeusvaltio, jossa viranomaistoiminta ei perustu mielivaltaan, vaan lakiin. Näin unohdettiin korkeimman oikeuden ex-presidentti Pauliine Koskelon toteamus alkuvuodesta 2016 Suomen oikeusjärjestelmästä, joka ei hänen mukaansa toteuta oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatetta.
Iltalehdelle sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila kertoi 25.9.2016:
- Kiireellinen sijoitus ei ole huostaanotto. Kiireellinen sijoitus kestää aina 14 vuorokautta, jonka jälkeen arvioidaan sitä, voidaanko lapset palauttaa huoltajilleen vai pitääkö heidät huostaanottaa. Jos perusteet huostaanotolle on olemassa, hallinto-oikeus tekee siitä päätöksen.
Jostain syystä lastensuojelun käsikirja toteaa kiireellisen sijoituksen päätöksen tehtävän ensin 30 vuorokaudeksi ja sitä voidaan jatkaa toisella 30 vuorokaudella ja vasta tämän jälkeen aloitetaan tarpeen vaatiessa huostaanoton valmistelut. Mutta voihan olla, että Varhila kertoo uutta tieto, jota ei ole THL lisännyt vielä lastensuojelun käsikirjaan, onhan hän sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja(?). Lisäksi käsittääkseni päätöksen huostaanotosta tekee johtava sosiaalivirkailija, jonka päätöksestä voi huoltaja valittaa hallinto-oikeuteen - kuten myös kiireellisen sijoituksen päätöksestä - ja päätöksen vahventaa tuomiollaan tutkimusten mukaan 98%:sti hallinto-oikeus siitä huolimatta onko huostaanotolle vaadittavat perusteet edes täyttyneet.
Varhila myös osasi todeta:
-Yksi läpsäisy ei todellakaan johda kiireelliseen sijoitukseen. Kiireellisen sijoituksen taustalla on usein vakavia mielenterveysongelmia joko huoltajilla tai lapsilla, päihteiden väärinkäyttöä tai väkivaltaa.
Nyt siis on vihjaten leimattu venäläisvanhemmat joko mielenterveysongelmaisiksi, päihteiden väärinkäyttäjiksi tai vakavasti väkivaltaisiksi. Ja samalla monet lastensuojelun asiakasperheistä tietävät Varhilan puhuvan vain ihannekuvaansa hyvästä lastensuojelullisesta työstä ja kertovan sen mikä olisi lastensuojelun tarkoituksenmukainen työmenetelmä ja funktio yhteiskunnassamme. Eriasia on toteutuuko tämä todella, varsinkin, jos Varhilakaan ei tunne lakia kiireellisestä sijoittamisesta eikä ole ennen haastettaelua siihen viitsinyt edes tutustua.
Varhila ei myöskään tainnut istua sykysllä 2015 Turun yliopiston tiedotustilaisuudessa, jossa puhuttiin ongelmasta mikä on havaittu, koska moniammatillinen yhteistyö ei toteudu tarvittavalla tavalla. Siellä mm. todettiin, että huostaanotto oikeudenkäynneissä on havaittu, ettei sosiaalitoimi tarkista vanhemman mielenterveysongelman syvyyttä, vaan olettaa suoraan hoitosuhteen psykiatriseen tahoon sekä diagnoosin olevaisuuden olevan suoraan lapselle vaaraksi ilman mahdollisen hoitotasapainon olevaisuuden tarkistamista.
Ei Varhila varmaankaan lue myöskään Lokakuun liikettä.
Pahasti näyttää siltä, että lasten edun hakemisen sijaan Suomen valtio asetti lapset riitakapulaksi kahden valtion välille mielipideväittelyssä. Media pääsi kirjoittelemaan tätä auki. Suomen sisällä tulee ihmisten lakiemme mukaan tottakai toteuttaa toimintansa Suomen viranomaisten vallan alla, olkoot viranomaistoimintamme mielivaltaista tai ei. Ja kun ministeriö toteaa, ettei se ole mielivaltaista, tähän on tyydyttävä niin pitkään, kun asiasta ei suoriteta asianmukaista objektiivista tutkimusta.
Pohdittavaa tilanteessa on, että Suomen lastensuojeluviranomaisetkin totesivat viikonlopun aikana, ettei lapsilla ole hätää. Lapsia oli tavattu aikuisten järjestämällä karkumatkallaan ja heidän vointinsa oli kyetty tarkistamaan. Silti kiireellistä sijoitusta jatkettiin jostain syystä, vaikka lakiemme mukaan sijoitukset tulisi päättää heti, kun hätää ja huolta ei ole eli kun sijoittamiselle ei ole tarvetta.
Nyt lapset on siirretty takaisin Seinäjoelle 26.9.16 väliaikaiseen sijoutuspaikkaansa sen sijaan, että kiireellinen sijoitus olisi lopetettu. Kiireellistä sijoitusta voidaan jatkaa vielä toiset 30 vuorokautta, jonka jälkeen täytyy sosiaalitoimen aloittaa huostaaottopäätöksen valmistelut, jos he eivät kykene luottamaan vanhempien kykyyn huoltaa lapsiaan.
Järkyttävää tilanteessa on havaita kuinka Seinäjoen sosiaalitoimi kasvatti eroperheen kriisiä kokevien lasten kriisiä. Ensin lapset olivat vain vanhempiensa erokriisin uhreja sekä äidin läpsäyttelyn. Sitten lapset joutuivat omaan henkilökohtaiseen kriisiin jouduttuaan pois pääsääntöisesti turvalliseksi kokemansa kodin ympäristöstä tuntemattomaan sijoituspaikkaan. Lapsi luonnollisesti kokee tuntemattoman sijoituspaikan pelottavana, kodista pois joutumisen pettymystä ja surua tuottavana kokemuksena ja 10-vuotias tyttö varmasti ymmärtää, että hänen kertomuksensa äidin läpsäisystä opettajalle, johon hän luotti, johti joutumiseen kodista pois ja vanhempiensa leimaamiseen huonoiksi ja vanhemmuuteen kyvyttömiksi vanhemmiksi - syyllistääkö lapsi nyt itseään. Tämä tietenkin satuttaa lasta. Tämän lisäksi lapset saivat kokea pelastumisen ja pois pääsyn sijoituspaikasta takaisin vanhempiensa luokse ja pettyä uudelleen, kun joutuivat takaisin sijoituspaikkaan. Lapset joutuvat elämään tiedottomuuden aiheuttamassa pelossa, jossa he eivät saa tietää milloin pääsevät kotiinsa ja pääsevätkö ollenkaan.
Sosiaalitoimi sijoittaessaan lapset myös lapsibisneksestä epäiltyyn sijoituspaikkaan, on asettanut lapset erittäin vaarallisen vallan alle. Sijoutuspaikka voi kirjoitella lasten itsellään pitämiseksi vaikka millaisia raportteja, kun lapset ovat vielä noin pieniä. Jos Venäjän diplomaattien avunannosta sijoituspaikasta karkaamiseen tieto on totta ja tästä seuranneet keskustelut kahden valtion, Suomen ja Venäjän, välillä on toteutuneet, ovat lapset myös joutuneet maitamme hiertäneen vuosisatoja kestäneen valtataistelun uhriksi. Miksi muutoin ei Suomen lastensuojelu purkanut kiireellistä sijoitusta, jolle ei ollut aihetta, jos hätää ja huolta ei ollut? Oliko kyse vain vallasta?
Minä todella pohdin muutamaa kysymystä:
Ovatko nämä venäläisvanhemmat kriisistään huolimatta todella niin huonoja kasvattajia, että lasten henkinen ja fyysinen terveys on vakavasti vaarassa ja lasten etu todella on kasvaa vanhemmistaan erossa? Onko tosiaan niin, ettei kotona toteutettu sosiaalityö kykenisi auttamaan eroperhettä?
Toteuttiko kiireellisen sijoituksen päättänyt sosiaalivirkailija ennen kiireellistä sijoittamista todella sosiaali- ja terveysministeriönkin esille tuomaa toimintatapaa, jonka mukaan tulee ennen kiireellistä sijoittamista tarjota kaikkia muita lievempiä vaihtoehtoja tilanteen helpottamiseksi?
Miksi erokriisissä painiskelevalle eroperheelle ei annettu asianmukaisesti kiireellisesti eroperheen kriisiterapiaan vai annettiinko sitä lasten kotiuttamisen mahdollistamiseksi?
Tutkiko lasten oma lastensuojelun sosiaalivirkailija kiirellisen sijoituksen päätöksen jälkeen tuolla aikavälillä 5.-23.9. todella vanhempien kykyä tarjota lapsille turvalliset olosuhteet pohtien mahdollisuuttaan asemassaan päättää kiireellinen sijoitus ja palauttaa lapset kotiinsa? Tekikö hän sosiaalipedagogiikan RATKES:n mallinnukset muistaen yhteistyötä vanhempien kanssa pyrkimyksenään saada olosuhteet sellaiseksi, että kiireellisen sijoituksen voisi purkaa?
Mitä miettii asiasta nyt 10-vuotiaan tytön opettaja, kun hän sysäsi lapsen oppimaan jotain sellaista aikuisten maailmasta, mitä tuon ikäisenä ei pitäisi joutua oppimaan? Hän tosin oli velvoitettu tekemään lastensuojeluilmoituksen lakiemme mukaan.
Täällä mieron tiellä suren venäläislasten puolesta, jotka joutuivat mieron tielle vanhempiensa rakkauden kadottua. Erokriisin nostama riitaisuus meni lasten edun edelle vanhemmilla. Lapset joutuivat myös valitettavasti suomalaisen syyllistys- ja häpeäkulttuurin synnyttämän huolikulttuurin vuoksi lasten kokemusmaailmassa pelottavasti toimivan lastensuojelun uhriksi ja tästä kriisireagoivien vanhempiensa sekä kärkkääseen arvosteluun kykenevän Venäjän toiminnan sekä kritiikkiä käsittelemään kykenemättömän Suomen reaktion ja maiden välisen valtataistelun uhriksi. Sotkussa vallan olevaisuuden tunnistaminen jäi huomioimatta ja lapset jäivät aikuisten valtataistelun jalkoihin.
Toivon vain yhtä:
Kun kaikki ovat jo tehneet virheitä, paitsi lapsi ja opettaja, sillä lapsia ei saa läpsäytellä, voisivatko jokainen muu asiaan sotkeutunut myöntää virheensä, katsoa toisiaan silmiin ja aloittaa aidon yheistyön lasten kotiuttamiseksi? Voisiko sosiaalitoimi tilata ammatillisesti pätevän ulkopuolisen suoran työhönohjauksen tukemaan lasten tilanteen selkeyttämistä, jotta moisesta valtataistelusta päästäisiin yhteistyöhön lasten kotiuttamiseksi?
Koko sotkussa vaarana on myös se, että vanhemmat voivat kenties joutua vankilaan, jos osallistuivat lastensa omavaltaiseen huostaanottoon. Onneksi kaappaus eli maan rajojen ulkopuolelle vienti ei toteutunut Iltalehden otsikoinnista huolimatta, sillä siitä on useimmiten tullut vankilatuomioita. Sekö on lasten etu?
Kumpi on lapsemme omistavalle valtiollemme tärkeämpi: Lapset ja perheet vai lain olevaisuuden kunnioittamisen toteutuminen? Jos laki tai sen tulkinta haavoittaa, onko se ketään palveleva?
Lue myös:
Ministeriö jyrähti lasten viennistä Seinäjoella: "Suomessa lapsia ei oteta huostaan kevyin perustein" (IL 26.9.2016):
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016092622373119_uu.shtml
Viranomaiset tietävät Seinäjoelta vietyjen venäläislasten olinpaikan (IL 25.9.2016):
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016092522371189_uu.shtml
Lastensuojeluviranomaiset hakivat kaapatut venäläislapset huostaansa (IL 26.9.2016):
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016092622375625_uu.shtml
Kiireellinen sijoitus /Lastensuojelun käskirja - THL):
https://www.thl.fi/…/last…/tyoprosessi/kiireellinen-sijoitus
Suomalainen lastensuojelu Venäjän lapsiasiavaltuutetun vallassa? (26.9.2016):
http://www.lokakuunliike.com/…/suomalainen-lastensuojelu-ve…