Suomalaiset yleensä vetäytyvät tällaisessa tilanteessa kolohinsa ja soittavat poliisille. Minusta ei ole sellaiseen, sillä poliisin antama tuki on kylmää kyytiä. Tottakai poliisikin on tarpeen, jos joku huutaa yöllä täyttä huutoa.
Yleisen rauhan olessa häiriintynyt, soitin poliisille. Huudon jatkuessa lähdin etsimään äänen lähdettä ja löysin ja kysyin: "Saanko tulla avuksi?"
Hyvin pian minulle selvisi olosuhde, kun nainen totesi: "Minä olen menettänyt lapseni. Minä olen menettänyt kaikken."
Hänen lapsillaan on lastensuojeluasiakkuus Helsingissä. Lapset ovat alle kouluikäisiä. Vanhin lapsista on huostaanotettu sijaishuoltoon noin vuosi sitten ja sijoitettu äidin läheiselle. Nuorin on myöhemmin laitettu avohuollon sijoitukseen isälle. Äiti kertoi koettavansa etsiä lapsiaan, saada olla näiden kanssa ja saada yhteyden lastensuojeluun. Lastensuojelu ei vastaa hänen soittopyyntöihinsä.
Äidille oli todettu, että jos hän vastustaa vanhimman lapsensa huostaanottoa, valittaa päätöksestä HAO:n eli "lähtee sooloilemaan asianajajan kanssa", lapsi ei pääse sijoittumaan läheiselle vaan joutuu laitokseen. Äiti on itse laitoksen kasvatti ja ei tahtonut tätä lapselleen. Äidin mukaan hänellä ei ollut vanhemmuudessa mitään suuria ongelmia ennen lapsen huostaanottoa, vaan huostaanotto aiheutti ongelmakierteen. Hänen ongelmallinen tausta vuosien takaa, jolla häntä huostaanottopäätöksessä leimattiin, oli noussut kriisireagointina esille ja hän oli palannut haastavassa tilanteessa samoihin haastavan käytöksen toimintatapoihin, joita hänellä oli ollut laitosnuorena ja joista hän oli kyllä tarinansa mukaan päässyt eroon. Lastensuojelun vaikuttavuus saa järkyttävän kuvan, kun luet edellisen uudelleen.
Äiti oli todella humalassa ja haavoittanut itseään. Lasia oli rikki. Pesin hänen veristä vartaloaan ja hoidin haavoja. Poliisin käydessä koetin saada hänet toimitettavaksi terveydenhoidon piiriin, mutta äiti ei humalassa tahtonut lähteä ja pakottaa ei voinut poliisin mukaan. Poliisikaan ei olisi aluksi halunnut viedä häntä, koska he vievät ihmisiä kuulemma vain putkaan. Poliisi totesi lukuisat avohaavat vain pintahaavoiksi, vaikka seuraavana aamuna äiti tarvitsi terveydenhoitoa. Sain äidin rauhoittumaan tunnissa hoitaessani haavoja ja antaessani tunteidensäätelyyn tiukkoja rajoja ja nukkumaan, kun lupasin olla turvana ja tukena. Kosketuksella ja kuuntelemisella on suuri vaikutus ihmisiin.
Isän kanssa keskustelin seuraavana päivänä ja kaikki palikat loksahtivat lopulta paikoilleen. Sama ongelma, joka toistuu lastensuojelun toiminnassa joka puolella Suomea tuli taasen esille; vanhempaa, joka joutuu kokemaan valtavan muutoksen perheolosuhteessa ja joutuu vakavaan ikäväkokemukseen, menettämisen kokemukseen, ei ole tuettu. Vanhemman haastavaksi kokema kriisikokemus on aiheuttanut vanhemmassa haastavaa käytöstä. Oravanpyörä on luotu, sillä vanhemman haastava käytös lisää olosuhteen haastavuutta. Missä oli lastensuojelun vanhemmuuden tuki? Sosiaalitoimi reagoi haastavaan olosuhteeseen vain inhoten haastavuutta ja tahtoen äidin kauemmas lapsistaan. Muuta tukea se ei anna, kuin vain lapselle tuen erottamiseen äidistään. Se ei ota yhteyttä äitiin, vaan isään ja suunnittelee isälle ja lapselle pakoa äidin luonta.
Nuorimman avohuollon sijoituksen yhteydessä äiti oli potkaistu kodistaan ulos. Hän saa kyllä maksaa kodin vuokran yksin kokonaisuudessaan eli elättää näin isää ja lasta, mutta ei saa asua kodissaan. Vuorasopimus on hänen nimissä ja isä asuu lapsen kanssa asunnossa. Äidille lastensuojelu ei edes hankkinut kriisiasuntoa. Äiti siis asuu kadulla.
Ennen vanhimman lapsen huostaanottoa äiti oli töissä ja hänen mukaan hänellä oli kaikki hyvin. Hän oli erehtynyt sanomaan, että olisi väsynyt. Lapsen menetys seinään yllättäen romautti äidin toimintakyvyn ja sai aikaan haastavan käytöksen.
Parisuhteessakin on ollut jo vuosien ajan ongelmia, joten haasteita on ollut, mutta parisuhdeterapiaan lastensuojelu ei ole vanhempia ohjannut, vaikka perheneuvolasta löytyy jopa psykoterapeutteja, joilla on erikoistuminen perheterapian antoon. Äitiä ja isää väsyttävä ongelma olisi ollut korjattavissa.
Helsingin lastensuojelun työtekijät on työhönohjattu epäkunnioittamaan kokonaista ihmistä ja näkemään ihminen epäkelpona ja tuomitsemaan ihmisen, sen sijaan, että nähtäisiin haastava käytös tuentarpeen ilmaisuna ja pohdittaisiin mikä tuki poistaisi haastavaksi koetun elämänkokemuksen. Helsingin lastensuojelua on työhönohjattu vertaamaan vanhempien kykyjä ja katsomaan toinen toista parempana ja asettamaan lapsi asumaan sitten sen toisen vanhemman kanssa, jota pidetään vahvempana ja hylkäämään tunteita osoitava epäkelvoksi määritelty vanhempi tuen ulkopuolelle. Tällaisen kokeminenhan on henkisesti järkyttävää juuri tuolle epäkelvoksi leimatulle vanhemmalle, koska kysehän on vakavasta henkisestä väkivallasta.
Leimaaminen, ihmisen patologisointi, on mielestäni törkeintä mahdollista henkistä väkivaltaa mitä sosiaalipsykologisissa suhteissa yksilölle voi tehdä. Tuo väkivalta ei vain ole väkivaltaa vain tätä yksilöä kohtaan, vaan koko yhteiskuntaa kohtaan, kun toiminnan takana on lastensuojelu, joka vaikuttaa näin toimiessaan kokonaiseen yhteisöön. Lastensuojelu näin toimiessaan opettaa ihmiskunnalle ihmisiä haavoittavia toimintatapoja. Lastensuojelu hylkää yksilön tuen ulkopuolelle ja opettaa muut hylkäämään myös hänet.
Isä kertoo minulle äidin olevan vakavasti ongelmissa itsensä kanssa. Olen samaa mieltä ja pohdin onko äiti läheisriippuvainen (reaktio menetykseen), päihdeongelma on varma, onko äidillä posttraumaattinen stressireaktio huostaanotoista, jota hän hoitaa päihteillä, koska ei ole lastensuojelun tukeen päässyt ja ymmärrän äidin voimakkaat tunteet kertovan kriisireagoinnista. Äiti ei kykene säätelemään tunteitaan, ei kykene rationaaliseen ajatteluun tämän vuoksi ja ei kykene hallitsemaan toimintaansa ja on vakavasti tuen tarpeessa ja on koettanut saada yhteyttä lastensuojeluun, joka määräsi hänet kadulle asumaan.
Kysyn: "Onko sinulle tehty vanhemman tukisuunnitelma? Oletko saanut ohjausta vertaistukiryhmään?" Järkytyksekseni kuulen vastauksen: "Ei."
Lastensuojelu ei tue mitenkään sekavassa mielentilassa olevaa äitiä, jonka reagointi pahoinvointiin lisää vain sekavuutta kaikkien elämässä ja jättää äidin yksin etsimään kriisissään tukea. Kriisin uhria ei saisi katastrofipsykologisen näkemyksen mukaan jättää yksin etsimään ja suunnittelemaan tukea itselleen. Kriisin uhrista ei tutkitusti ole tähän. Äiti on Helsingin lastensuojelulle epäkelpo tuettavaksi ja hänet on hylätty.
Helsingissä typerästi tuetaan vain lasta ja sitä vanhempaa, joka hyväksytään tuen piiriin, jos kumpaakaan hyväksytään. Jos vanhemman ongelmat nähdään haastavana, vanhempi jätettään tuetta. Sossu vain päättää olla ajattelematta häntä. Hänelle ei edes soiteta ja hänelle ei tehdä tukisuunnitelmaa. Helsingin lastensuojelu ei katso, että lapsi tarvitsisi eheän perheen. Helsingin lastensuojelu ei katso, että lapsesta huoltapitävä vanhempi tarvitsisi kasvatuskumppanilleen tuen, jotta kasvatuskuppanista olisi kasvatuskumppaniksi. Helsingin lastensuojelu ei katso, että tuen ulkopuolelle jätetty vanhempi tarvitsisi perhettään.
Teen nopeasti tukisuunnitelman perheelle ja aion lähettää sen lastensuojeluun:
SUUNNITELMA PERHERAKENTEEN KORJAAMISEKSI
Totean äidin olevan suurimman tuen tarpeessa.
Positiivista on, että isä toteaa, että äiti kykenee riittävään vanhemmuuteen, kunhan on selvinpäin. Äiti tarvitsee katkaisua. Isä kertoo lapsen kaipaavan äitiä ja sanoittavan tätä, joten jotain äiti on tehnyt oikein. Tälle voi siis rakentaa.
Suunnitelma on yksikertainen:
Miten tukea lasta lapsen perheessä?
(Lastensuojelussa kuuluu aina laittaa sosiaalityöntekijälle lapsi keskiöön puheissasi, muuten hän ei osaa suunnitella tukea, sillä jos pyydät jotain vanhempana itsellesi, hän pitää sinua itsekkäänä, eikä osaa ymmärtää, että pyydät itsellesi, jotta voit antaa lapselle)
Suurin muutos saadaan aikaan, kun muutetaan tukitoimintaa laajasti suunnitelmallisesti ennakoivaksi ja tähtäimelliseksi jälkikäteen löyhästi korjaavasta.
Äidillä suurin tuentarve
- Äiti tahtoo tukea ja tahtoo takaisin perhe-elämän normaalina
- Avohuollon ja sijaishuollon yhteistyö
> Äiti osallistutettava lastensuojelun tukeen
> Äidille tehtävä vanhemmuuden tukisuunnitelma, joka sisältää suunnitelman ja tähtäimen, yhdessä äidin kanssa osallistuttaen äiti suunnitelman tekoon
> Äiti kokee olevansa osallinen lastensa elämään, kun lastensuojelu osallistuttaa äidin tukemalla äitiä lapsiensa elämään
> Äiti ei koe enää menetystä, vaan näkee tulevaan, jonka voi saavuttaa
A) Ohjaus A-klinikalle & katkaisuun
- ohjaus lähityönä toteutettuna yhteisymmärryksessä
> Sosiaalityöntekijä kulkee alussa äidin rinnalla
- tukitahojen yhteistyö keskenään tuen mahdollistamiseksi
- Lastensuojelun tiuha kannustava yhteydenopito äitiin
> Onnistumisenkokemus sitouttaa tukeen ja muuttaa aivokemiaa ja muuttaa reagointitapoja
> Yhteydenpito luo osallistuttamisenkokemusta ja luo luottamusta
> luottamus kiinnittää tukeen ja mahdollistaa päämäärän saavuttamisen
- Seulat luovat luottamusta äitiin ja jokainen puhdas seula vahventaa äidin itsetuntoa ja lisää onnistumisen kokemusta
(äiti on elänyt päihteettä kohtuukäyttäjänä aiemminkin - päihteet ovat ratkaisu unohtamiselle haastavuuden keskellä)
B) Tapaamissuunnitelma lapsille äidin kanssa
> Äiti ei koe menettäneensä lapsensa
> Luo struktuuria äidille ja lapsille ja lisää ennakoitavuudessa turvankokemusta - tukee kiintymyssuhteita
> Lisää luottamusta lastensuojeluun ja luo kokemuksen tuesta
- Vanhemman lapsen tapaamiset läheisen valvonnassa
- Nuoremman lapsen tapaamiset isän valvonnassa
> Kotiympäristö ja normaali tapaaminen tukee lasta ja vanhempaa
- Päihteettömyys tarkistettava puhalluttamalla ennen tapaamista - Äidin suostumus (ei lapsen nähden)
> Ostettava alkometrit
- Lapsien yhteistapaaminen äidin kanssa ostopalveluna tuettu/valvottu tapaaminen - ammattilaisen tuki
- Ennakoiva suunnitelma valvonnan purkamisesta, kun äiti osoittaa päihteettömyyttä riittävän ajanjakson ajan (6kk) ja kykyä toimintansa hallintaan sekä alustava suunnitelma tapaamisten laajentamisesta asteittain
> Mahdollistaa kokonaisvaltaisen tue vastaanottamisen äidille, kun äidille on selkeämpi syy miksi ottaa tukea vastaan, ymmärrys omasta vaikuttavuudestaan siihen mitä voi saavuttaa ja miten ja kokemus, että jokainen tehtoo tukea häntä päämäärässään saavutaa toivottu tulos ja että jokainen uskoo hänen mahdollisuuteensa heidän tuella päämäärän saavuttamiseen
C) KAIKILLA TULEE OLLA KOTI
- Kodittomuus lisää turvattomuutta > haastavaa käytöstä
- Koti antaa turvapaikan, on majakka, jonne mennä
> Äidille kriisiasunto
> Äidille koti läheltä lapsen kotia
- Äidin nykyinen asunto isän nimiin, lasta ei siirrellä
(Lastensuojelu suunnitteli laittavansa lapsen haisevaan 17 neliömentin kriisiasuntoon ja oli puhunut tästä heti isälle, joka ei tiennyt mistä hänelle puhutaan).
D) Äidille akuuttia kriisitukea
> Psykoterpiaa (trauman akuuttiin hoitoon)
> Lähete mt-tutkimuksiin psyk.polille
E) Moniammatillinen työryhmä tukiverkoston toteuduttua äidin tueksi seuraamaan yhteistyössä tuen vaikuttavuutta äidin kanssa
F) Läheisneuvonpito
- Äidin ympäriltä äidille läheistuki äidille näkyväksi suunnitelmalla
> Lisää äidin kokemusta hyväksynnästä sosiaalisiin suhteisiin ja kuuluvuutta
> Lisää äidin turvankokemusta
> Lisää läheisten yhteisymmärrystä äidin tuentarpeesta ja antaa keinoja tukea äitiä (moniammatillinen työryhmä tukena)
> Mahdollistaa tuen tarkoituksen toteutumista
G) Kokemusasiantuntija verkosto
> Äiti ei koe olevansa ainut ja yksin työtaakassaan kuntoutumisessaan ja kokemuksissaan
H) Pariterapia
- Parisuhdeongelmat kuormittavat molempia vanhempia ja näin lasta
I) Isän ja äidin yhteiset tapaamiset lastensuojelun kanssa
> Tuen etenemisen seuranta
J) Tuen onnistuessa avohuollon sijoituksen purkaminen ja huostaanoton purkaminen
Kun äiti voi paremmin, kaikki voivat paremmin.
Äidin ollessa heikoin ja muiden reagoidessa häneen, äiti tarvitsee tuen, jotta olosuhde muuttuu.
Äiti tarvitsee turvalliset rajat, myötätuntoa, ymmärrystä, asiantuntevuutta, humaania lähestymistä, sosiaalipedagogiikkaa eli sosiaalisen tuen. Kun äitiä tuetaan ja äiti eheytyy kokemuksessaan, äiti kykenee vastaamaan lapsen tarpeeseen: "Tahdon äidin."
Isäkin toteaa, että lapsi tahtoo äidin.
Joten missä on tuki äidille ja miksi lapsen tahtoa ei kunnioiteta, kun lastensuojelulaki määrää sitä kunnioittamaan (LSL 5§)?
Seuraavana päivänä isä ja äiti yhdessä siivoavat elämänsä sotkua. Lastensuojelu oli kieltänyt isää päästämästä äitiä lapsen elämään, mutta isä totesi, että hänellä on vastuu lapsesta ja hän näkee, että lapsi tarvitsee nyt äitiä ja äiti lasta ja että hän kykenee arvioimaan onko äiti kykenevä olemaan lapsen seurassa. Minä totesin isälle, että äiti tarvitsee lastensuojelun tuen, jotta selviä päiviä olisi jatkossa enemmän ja lopulta päihteidenkäyttö katkeaisi. Heissä outoa on se, kuinka edellisyön valtava kriisi, verinen huutava äiti, on kuin sitä ei olisi ollut. Äiti siivoaa sotkua ja isä hoitaa lasta.
Onko tämä tyyntä myrskyn edellä?
Ja kuka uskoisi, että ilman tukea tapahtuisi toivottu ihmemuutos?
Miksi lastensuojelu ei näissä tilanteissa jalkaudu katsomaan missä mennään ja anna tukea?
Täällä Mieron tiellä pohdin, että olisiko olosuhde näin kamala, jos avohuolto ei olisi asenteellinen ja ei ryssisi tuessa. Perheen parisuhdeongelmasta kihisi suuri ongelma perheelle, kun sitä ei tuettu oikea-aikaisesti perheterapialla ja kun siihen lopulta sotkettiin lastensuojelun väliintulona huostaanotto ja sitten avohuollon sijoitus ja vaatimusta vanhempien erilleen asumiseen. Pohdin olisiko tilanne aivan toinen nyt, jos perhe-elämän olosuhdemuutoksia, huostaanottoja ja avohuollon sijoituksia, ei tehtäisi repivästi niin, että ihmisiä vain revitään toisistaan erilleen. Olisiko tilanne toinen, jos lastensuojelu edes viitsisi tukea ihmisiä?
Helsingin lastensuojelun ongelma on se, että se asennoituu vain tukemaan lasta ja ei ymmärrä, että vanhempia tulisi tarpeenselvityksen ensimmäisestä kohtaamisesta lähtien tukea kyttäämisen ja arvioimisen sijaan. Sitten alkaa se paskanjauhanta seläntakana. Jopa vanhemmille puhutaan pahaa toisistaan. Lapset tarvitsevat perheensä, vanhempansa, joten miksi vanhempia ei tueta?
Vuosaaren tarpeenselvityksen johtava sosialaityöntekijä Outi Harju-Koskelinin Pro Gradu kuvastaa Helsingin lastensuojelun asennetta vanhempiin. Hänen mukaansa vanhemmat eivät kykene tietoiseen läsnäoloon. Ei kai se mikään ihme ole, ettei vanhempi ole tietoisesti läsnä sosiaalityöntekijän tahtotilan mukaisesti, kun vanhempi havaitsee, ettei sosiaalityöntekijä edes anna hänelle ihmisarvoa, ole kiinnostunut hänen tukemisesta, vaan tahtoo vain leimata hänet epäkelvoksi, erottaa lapsesta ja hylätä. Vanhempi tulee tietoiseksi kyllä siitä miten häntä kohdellaan ja miten häntä ikävöivää lasta kohdellaan ja kriisireagoi järkyttävään henkiseen väkivaltaan, kun menettää lapsen ja kaiken. Tähän päälle sossut vielä haukkuvat vanhemmat kriisireagoinnistaan, kuten manipuloija konsanaan.
Helsingin lastensuojelun suurin ongelma on, ettei se ole tietoinen omasta vaikuttavuudestaan ja ei ole kiinnostunut muuttamaan vaikuttamistapojaan asiakaslähtöiseksi. Lapsi ei ole tuettu Helsingin lastensuojelussa, vaan sosiaalityöntekijän subjektiivista näkökulmaa siitä, mitä lapsi tarvitsee tuetaan. Sossut vain tukevat toisiaan todellisuudessa. Lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski ylläpitää tällaista vaikuttavuutta perheisiin.
Helsingin avohuollon sosiaalityön päällikkö Sanna Teiro ei Kivikon lastensuojelun avohuollon johtavana sosiaalityöntekijänä tiennyt mitä on leimaaminen toukokussa 2016. Ei vaikka taustalla oli 20-vuotta lastensuojelua. Eräs äiti opetti tätä hänelle, kun hän teki virheen työssään. Hän korjasi tuolloin virheensä havaitessaan sen, kun hänelle huomautettiin siitä ja myönsi virheensä. Nyt sosiaalityön päällikön asemassa, Teiro ei kuitenkaan vieläkään kykene tätä leimaamista alaistensa toiminnassa tunnistamaan ja tunnustamaan ja siksi ei osaa alaisiaan johtaa tätä katkaistakseen. Toukokuussa 2016 Teiro väitti ennakoivasti tietävänsä, että jos hän tapaa äitia ja lasta yhtäaikaa, äiti käyttäytyisi lapsen läsnäollessa sopimattomasti, koska Teiro on paikalla. Teiro väitti siis omaavansa ennustamisen taidon ja leimasi ennustuksellaan äitiä ja oikeutti ennustuksellaan haluttomuutensa tukea äitiä tapaamalla äitiä ja lasta yhdessä ja tarkistamalla näin miten äiti kohtelee lastaan ja kuinka lapsi reagoi äitiinsä. Äiti avasi sosiaalipsykologiaa opiskelleelle Teirolle tarkkaan miten suuri vaikuttavuus Teirolla on, kun Teiro toimii vain mielikuvituksensa varassa, eikä tarkista edes osuuko kuvitelma todella totuuden kanssa kohdilleen. Myöhemmin Teiro tapasi äidin ja lapsen yhdessä ja myönsi olleensa väärässä ja myöhemmin äiti selitti Teirolle myös sen, että tottakai Teirolla on vaikuttavuutta siihen, miten äiti käyttäytyy lapsen seurassa, joten Teiron tulisi omaa käytöstään hallita myös huomioiden omaa vaikuttavuuttaan. Teiro kerran puhelimessa käyttäytyi äitiä kohtaan syyllistävästi lapsen ollessa äidillä ja sai äidissä aikaan negatiivisia tunteita tietenkin ja äiti joutui huomauttamaan, että Teiro voi esittää asiansa ilman syyllistämistä asiallisesti, jotta äidin on helpompi vastaanottaa Teiron ajatuksia ja kykenee keskustelemaan asiasta neutraalisti. Äiti pyysi Teiroa pyytämään häneltä anteeksi käytöstään. Äiti joutui selittämään sosiaalipsykologian perusteita sosiaalipsykologiaa yliopistossa opiskelleelle Teirolle, joka oli työskennellyt lastensuojelussa 20-vuotta.
Jo Eerikan kuoleman kohdalla oli havaittavissa Helsingin lastensuojelun järjettömyys. Eerikan äiti jätettiin kaiken lastensuojelullisen tuen ulkopuolelle ja tämän vaikuttavuutta ei pohdittu mitenkään. Äidin hätähuutoa lapsen puolesta ei huomioitu ja hänet määriteltiin vain hulluksi eli sosiaalityöntekijän kuvitelma johdatteli työtä. Äidin tahtoa pitää lapsestaan huolta ei huomioitu ja häntä ei tuettu siinä, että hän voisi pitää lapsestaan huolta. Isää tuettiin kaikessa ja lopulta isä murhasi tytön. Äiti jäi suremaan menetystään. Miten olisikaan tuo olosuhde päättynyt, jos äitiä olisi tuettu? Miksi vieläkään ei Helsingin lastensuojelussa kuusi vuotta myöhemmin ymmärretä kuinka tärkeää on vanhemmuuden tukeminen?
Outi Harju-koskelin väittää Pro Gradussaan äidin murhanneen isän kanssa Eerikan. Harju-Koskelin ei ollut edes kiinnostunut kirjoittamaan tässä asiassa totuutta siitä mitä todella tapahtui. Harju-Koskelin vähättelee vastuusosiaalityöntekijän toiminnan vaikuttavuutta lapsen kohtaloon ja kokee kansan reaktion, järkytyksen, lastensuojelua kohtaan vain lastensuojelulasten "tietoiseen ajatteluun kykenemättömien" vanhempien aiheuttamaksi hysteriaksi, joka on leimannut hänen mukaan lastensuojelun ja tehnyt sosiaalityöntekijöille työskentelyn lastensuojelussa epämieluisaksi lastensuojelun julkisuukuvan vuoksi. Hänen mukaansa sosiaalityössä ei ollut vikaa ja ei ole mitään vikaa. Hänen mukaansa asiasta väitteleminen onko lastensuojelu toimiva vai ei, tuo esille, että lastensuojelu on toimiva, koska lastensuojelu väittää lastensuojelua toimivaksi voimakkaammin kuin sen tuen kokeneet ja tukea kritisoivat vanhemmat. Toisin totesi Valvira tuolloin sekä käräjätuomari.
Nyt lapsiasianvaltuutettu Kurtila vaatii lastensuojeluun reformia. Kokemusasiantuntijalapset, jotka ovat kasvaneet lastensuojelussa, jotka ovat nyt aikuisia, toivovat työskentelyyn muutosta.
Helsingin lastensuojelu tarvitsee vakavasti työhönohjausta, joka poistaa sen asenteen, josta Outi Harju-Koskelinin Pro Gradu kertoo. Valheellinen näytelmä lapsiemme tukemisesta tulee lopettaa ja aito vanhempien tukeminen vanhemmuudessaan aloittaa. Harju-Koskelin kieltää jopa alaisiaan kirjaamasta lastensuojeluilmoituksia tänäpäivänä ja ei mieti millainen vakava vaikuttavuus voi olla sillä, jos lastensuojeluilmoitusta ei kirjata. Eerikakin kuoli aikoinaan, kun lastensuojeluilmoituksia ei otettu vakavasti. Lapsi tarvitsee vanhemmilleen tuen ja tahtoo asua kodissaan.
Helsingin lastensuojelun tulisi toteuttaa AVI:n ohjeistusta ja tukea vanhempia, jotta lapset voivat asua kodeissaan. Miksi AVI joutuu edes tällaisesta huomauttamaan ohjauskirjeissään? Kuka johtaa lastensuojelua?
Helsingin lastensuojelua tulisi johtaa ihmisen, joka kykenee näkemään sosiaalityöntekijän sosiaalipsykologisena vaikuttajana, jolla on vakavasti otettava vaikuttamisvastuu ihmisten elämään. Saila Nummikoski ei ole osoittanut tähän kykyä, kun yksikin vanhempi jää tuen ulkopuolelle ja jopa kodittomaksi ja joutuu kokemaan kaiken menettämistä. Nainen joka lobbaa lastensuojelua tuomalla esille säälikokemustaan (syyllistää vahemmat ja uhriuttaa lapset) lapsia kohtaan, ei vain sovellu johtamaan humaania tukea tai edes järjettömänä toimintana ilmenevää työtapaa kohti humaania tukemista.