Olen kirjoittanut Helsingin lastensuojelun bisarrista toiminnasta ja sama juttutulva saa jatkua, sillä en kerkeä edes kirjoittamaan siihen tahtiin, kun juttuaiheita syntyy tutkiessani lastensuojelun älytöntä toimintaa.
Nyt 10-vuotiaan tyttölapsen maailmassa hakee lapselle kasvurauhaa ja kasvutilaa lapsen vastuusosiaalityöntekijä Maunulan johtava sosiaalityöntekijä Riikka Pyykönen koskaan tutustumatta lapseen henkilökohtaisesti. Pyykönen käyttää sanoja kasvurauha ja kasvutila fraasiaan toistaen, mutta on samaan aikaan tuonut omalla toiminnallaan esille, ettei häntä kiinnosta missä tilassa lapsi elää, mihin tilaan lapsi tahtoo, kuka lapsi on, mikä on lapsen olosuhde, keitä ovat lapsen isä ja äiti ja muut läheiset ja millainen suhde lapsella heihin on ja kuinka he vaikuttavat lapsen elämään ja mitä lapsi omasta mielestään tarvitsee mm. kasvurauhan ja kasvutilan saadakseen tai muutenkin kokieakseen olevansa huomioitu ja tärkeänä arvostettu. Pyyköstä ei kiinnosta oma vaikuttavuutensa.
Pyykönen on ottanut linjakseen, että hän määrää ja lapselta ei kysytä. Edes äidiltä ei kysytä, vaan isä määrää Pyykösen rinnalla.
16.8.2017 Pyykönen ilmestyi mukamas tutustumaan äidin vanhemmuuden tukeen, jonka äidille oli suunnitellut äidin ja äidin muiden tukitahojen kanssa lapsen entinen vastuusosiaalityöntekijä, Kivikon entinen johtava sosiaalityöntekijä ja lastensuojelun avohuoltoa nykyisin johtava sosiaalityön päällikkö Sanna Teiro.
Tuossa tapaamisessa Pyykönen laukoi äidille julman syytöksen, jonka mukaan äiti häiriköi lastaan lukemattomilla teksti- ja whatsappviesteillä ja lapsi tarvitsisi kasvutilaa ja kasvurauhaa äidiltään. Äiti suuttui moisesta syytöksestä ja kysyi onko Pyykönen edes nähnyt viestejä tai tavannut lasta ja Pyykönen totesi, ettei ole ja kertoi äidille tietävänsä äidin häiriköivän lastaan, koska lapsen huoltajaisä oli näin Pyyköselle väittänyt.
Se siitä ja sen tarkoituksenmukaisen lastensuojelutyön tekemisestä. Kun äiti muistutti sote-virastoa Pyykösen toimintaa avaten, että ensin pitäisi tutkia ja sitten vasta hutkia, selvisikin, että Pyykönen meni valehtelemaan esimiehelleen Teirolle, ettei ole äitiä syytellyt ja perusteli tuntevansa itsensä ja tästä tietävän mitä on tehnyt. Teiro totesi Pyykösellä olevansa tapahtumasta oma tulkintansa ja ettei häntä kiinnosta se, että äidin näkemystä ja muistia tukee äidin äidin näkemys ja muisti.
Äidin äiti muistaa tarkalleen mitä Pyykönen sanoi tapaamisessa ja kirjoitti Teirolle todistuksen Pyykösen äitiä syyttävästä käytöksestä, mutta sehän oli turhaa, sillä Helsingin lastensuojelun johtoryhmä katsoo nämä asiat niin, että asiakkaat ovat valehtelijoita ja lastensuojelu puhuu totta, jopa sellaisessa tilanteessa, kun Teiro on itse todennut 9.5.2017 äidin kohdalla lastensuojelun "tulkinneen" äidin vanhemmuutta "väärin", näin vähätellen jopa sitä, kun vs. sos. Laura Laine ilmoitti "Vuosaaren 12-päisen työryhmän olevan 100%:sen varma, että äiti käyttää lastaan seksualaisesti hyväksi" ja jopa valan alla oikeudessa väitti omaavansa todisteita väittämälleen, että äiti on symbiottinen kasvattaja (Winterhoff 2008). Onhan tuo Outi Harju-Koskelinin Pro Gradu hyvä paljastus Helsingin lastensuojelun mustavalkoisesta asenteesta.
Pyykönen on jäänyt kiinni valheistaan muutoinkin, sillä Teiro paljasti Pyykösen valehdelleen Teirolle työparinsa Maunulan lastensuojelun avohuollon johtava sosiaalityöntekijä Aimo Jauhon kanssa puhelusta 31.8.2017 ja väittäneen Teirolle, ettei äiti olisi ilmoitanut puhelun aikana, että ajankohta puhelulle ei ole lapselle sopiva. Äiti nauhoittaa puhelut, joten äiti pystyi todistamaan Pyykösen valehdelleen ja Teiron uskoneen suoraan valehtelijaa litteroituaan puhelun tarkkaan merkiten myös puhelun keston ja ne ajankohdat milloin äiti ilmoittaa jopa, että tahtoo sosiaalityön kirjaavan, että ilmoittaa, ettei puhelu ole ajankohdaltaan sopiva.
Pyykönen myös ilmoitti 30.8. päivällä, kun puolivuorokautta aiemmin oli lapsen isä heitteille jättänyt lapsen, ettei hänen mielestään 10-vuotiaalla ole mitään sanavaltaa ja päätösvaltaa, missä hän asuu jälkeen heitteille jätön. Tästä seurasi, että lapsi ilmoitti, että jos äiti pakottaa hänet isälleen, hän karkaa äidiltään ja lapsi myös ilmoitti, ettei tahdo tavata enää Pyyköstä yksin ollenkaan pelätessään, että Pyykönen pakottaa hänet isälleen. Pyykönen vuorostaan syytti olosuhteesta taasen äitiä ja vaati äitiä myötävaikuttamaan siihen, että lapsi suostuu palaamaan isälleen, mutta ei suostunut neuvomaan äitiä kuinka äidin tarkaalleen tulisi toimia tällaiseen myötävaikuttaakseen.
Teiro totesi 15.11.2017 äidille, ettei häntä haittaa se, ettei lapsi tahdo tavata omaa sosiaalivirkailijaansa lastensuojelun avohuollossa ja että lapsi tapaa Kivikon perhetyön sosiaaliohjaaja Anu Nymannia ja Sirkku Koljosta ja tämä on riittävää hänen mielestään. Lastensuojelussa siis vastuuvirkailijan ei tarvitse tavata lasta, vaan vastuu siirtyykin sosiaaliohjaajille. Edes äidin toteamus, ettei perhetyö osallistuta lasta itseään koskevien asioiden käsittelyyn, vaan asettaa lapsen kuuntelemaan aikuisten keskustelua mm. hänen tapaamisistaan äidin kanssa, ei saanut Teiroa pohtimaan miten vinoon annetaan perhetyötä, jos pohdimme lasten oikeuksia. Fallinen aikuinen määräysvallassaan onkin lasta alistava ja se on lastensuojelun tarkoituksenmukaista työtä nykyisin Teiron mielestä, joka toimiessaan johtavana sosiaalivirkailijana Kivikossa toi esille aivan vastakkaista näkemystä ja aina puhui lasten oikeuksista saada olla osallinen ja huomioitu.
Äiti on valittanut lastensuojeluun isän tavasta huoltokiusata häntä. Kuten vieraannuttajat tavanomaisesti, isä esittää äidin vanhemmuudesta valheita lastensuojelulle tilatakseen fabrikoituja asiakirjoja lastensuojelulta vieraannuttamispyrkimyksensä toteuttamiseksi. Isähän syytti äitiä lapsen häiriköinnistä heti hävittyään hovioikeuden lähestymiskiellosta, jonka oli hakenut käräjäoikeudelta äidille lapseensa. Hovioikeus totesi lähestymiskiellon lasta haavoittavaksi lapsen ahdistuttua lähestymiskiellosta ja näin ollen aiheettomaksi lapsen tahdon ja kokemuksen vastaisena. Silti kuukautta myöhemmin Pyykönen syytti äitiä suoraan lapsensa häiriköinnistä. Isä myös jättää antamatta ja tuomatta lapselle vaatteet, kun lapsi on äidillään ja äiti on vastannut koko isän huoltokauden ajan lapsen vaateiden ostamisesta, sillä isä ei huolla lasta edes tässä asiassa, kuten ei muissakaan asioissa.
Äiti on pyytänyt perhetyötä auttamaan isää pakkaamisessa ja vaatteiden tuomisen suunnittelussa, mutta sosiaaliohjaja Anu Nymannista ja sosiaaliohjaaja Sirkku Koljosesta ei ole ollut tähän hyvin yksinkertaiseen vanhemmuudentuen antamiseen lapsen isälle. Pyykönen on ilmoittanut äidille, ettei äidillä ole lapsen lastensuojeluasiakkuudessa edes ehdotusten ja toiveiden esittämisen muodossa mitään oikeutta hänen mielestään, sillä äiti ei ole lastensuojelun esittämästä toiveesta käräjäoikeudelle loppuvuodesta 2014 huoltaja lapselle virallisesti, vaikka äiti huoltaa ja kasvattaa lastaan monella tavalla olosuhteessa. Pyykönen on ilmoittanut ettei keskustele äidin kanssa lapsen tuista mitään ja äiti saa vain luettavakseen kirjaukset. Äitihän on äiti, mutta Pyyköselle Pyykösen asenteissa äiti on vain lasta tapaava objekti, sillä äiti ei ole huoltaja ja tämä ei-huoltajuus on Pyyköselle sama kuin vanhempi ei olisi lapsen vanhempi, joka tuntee lapsen ja elinolosuhteen. Koska perhetyöstä ei ole ollut vastaamaan tuentarpeeseen, äiti on joutunut jatkamaan olosuhteesta valittamista. Äidin rinnalla äidin äiti on jakanut saman huolen esittämistä, sillä huolihan on aiheellista niin kauan, kuin tuentarpeeseen ei lastensuojelu vastaa. Äiti on valittanut samasta aiheesta jo syksystä 2015 saakka todella, mutta ongelmaan ei vastannut Lassilassa vs. sos. Anitta Jokinen, Kivikon tarpeenselvitys, Teiro, Teiron ongelmaan ratkaisuksi ostanut perhetyö tai Teiron jälkeen Pyykönen.
Pyykösen toiminnassahan ilmeni toukokuussa 2017 jo, että Pyykönen olettaa äidillä olevan telepaattisia kykyjä, kun Pyykönen sopi isän kanssa, että isä tuo lapsen vaatteet äidille 8.6., mutta jätti ilmoittamatta tästä äidille. Isä toi äidille lapsen vaatteet 10.6. vain muutamaa tuntia ennen lentoa Espanjaan ja ne olivat liian pieniä, rikkinäisiä ja jopa osa kakassa. Äiti joutui ostamaan lapselle kesävaatteita Espanjassa, koska perhetyö ei kuunnellut äitiä ja Teiroa 9.5.2017.
Lopulta Pyykönen tekikin päätöksen, että tukee äitiä lopulta marraskuussa 2017 200 eurolla, jotta äiti voi ostaa omaan kotiinsa lapselle talvivaatteet. Mitään tukea takautuvasti vaateostoksiin isän kotiin äiti ei tietenkään saa lastensuojelulta, vaikka on joutunut valitsemaan täyden paastoamisen eli ruuattomuuden, jotta voi ostaa lapselleen vaatteita ja muita lapsen tarvitsemia asioita. Päätöksessä lukee perusteluna, että lapsen on saatava kasvurauha, mutta mitään selvitystä tai perustelua ei hallintolain mukaisesti tietenkään Helsingin lastensuojelun tavan mukaisesti ole siitä, miten kasvurauhan onnistuminen on estynyt ennen tuota 200 euron myöntämistä ja kuinka tuo 200 euroa tulee nyt antamaan lapselle kasvurauhan. Pyykönen ei tietenkään puolueellisena isää kohtaan avaa päätöksessään, että isä ei ole suostunut tuomaan lapselleen vaatteita, kun lapsi on ollut äidillään.
Kirjaus antaa siis kuvan, että äiti estää lapsen kasvurauhan jotenkin ja 200 euroa nyt sitte antaa lapselle kasvurauhan jotenkin. Tätä miten kaikki nyt korjaantui, ei Pyykönen avaa mitenkään.
Kaiken lisäksi kirjaus kertoo perhetyön katsoneen lapsen vaatekappiin ja todenneen Pyyköselle tämän jälkeen, että lapsen isä on ostanut lapselle kaiken tarvittavan. Päätöksessään Pyykönen toistaa kahdesti tietävänsä, että lapsen isä on ostanut lapselle vaatteita riittävästi isän kotiin. Kun lapsi tuli äidilleen seuraavan kerran ja äiti kysyi miksi lapsi ei ollut pakannut itselleen housuja, lapsi oli vastannut, ettei hän ollut löytänyt sellaisia itselleen kaapistaan. Isähän hävitti kassillisen lapsen uusia vaatteita, joita äiti oli lapselle ostanut syksyllä 2017, koska ei tahtonut noutaa parkkipaikalle jättämäänsä kassia, koska oli kiire tavata uutta naisystävää ja sitten päästä harrastamaan teatteria.
Äiti oli tietenkin ihmeissään ja näreissään tästä kirjauksesta virallisessa päätöksessä, jossa ilmenee, että mahdollisesti sosiaaliohjaajat Nyman ja Koljonen keskustelevat vaatekaapin kanssa ja vaatekaappi osaa heidän mielestä kertoa kuka osti vaatteet ja kuka ei ostanut ja tämän jälkeen Pyykönen osaa katsoa asiasta varmistuksen intuitionsa varassa tulkinnallisesta "kristallipallostaan" työhuoneessaan asialle. Sillä, että äiti kertoi Pyyköselle, Nymannille ja Koljoselle 9.5.2017 Teiron kanssa, ettei isä ole tuonut lapselle vaatteita ja hänellä on mennyt tämän vuoksi paljon rahaa lapsen vaatteisiin, äidin pyytäessä, että ennen kesälomaa perhetyö auttaisi isää pakkaamisessa ja Teirokin vahventi tämän olevan tarpeellista Pyyköselle, Nymannille ja Koljoselle perhetyössä ja Pyyköselle ei ollut mitään merkitystä. Vaatakaapin oven aavaaminen kertoi perhetyölle jo kaiken ja tämä monistuu Pyykösen bisarrissa kirjauksessa.
Teiro onkin todennut äidille 11.15.17, että Pyykösellä on omat tulkintansa kaikesta ja koska Pyykönen on lapsen vastuusosiaalivirkailija lain edessä, ei Teiron mielestä esimiestaho voi tehdä asialle mitään. Tosin lastensuojelulain mukaan lastensuojelutyö ei saisi olla vastuusosiaalivirkailijan omaa tulkintaa, mutta nyt esimiestaho on tulkinnut Teiron mukaan vuorostaan vastuuasemaansa koskevan lain niin, ettei esimiestaho ole vastuussa olosuhteessa, jossa sosiaalivirkailija tekee vain omia tulikintojaan, millään muotoa esimiesasemassa johtamisvelvoitteeksi olosuhteen korjaantumiseksi.
Äiti tapansa mukaisesti kertoi lapselle ensin ilouutisen, että lastensuojelu antoi lapselle vaaterahaa 200 euroa ja selvitti lapselle, että ne vaatteet jäävät nyt sitten äidin kotiin ja tulisi palata äidin kotiin, jos ne menevät isälle, koska Pyykönen on nyt näin päättänyt vuorostaan. Äiti kertoi, että tällä koetetaan korjata se asia, ettei äiti joudu aina ostaamaan lapselle vaatteita, kun lapsi tulee äidin luokse, koska isä ei tuo lapselle vaatteita. Äiti on joutunut toteamaan lapselleen olevansa köyhä. Sitten äiti kertoi, että tällä kertaa Pyykönen oli vuorostaan väittänyt, että isä ostaa lapselle lapsen vaatteet isän kotiin ja lapsi tokaisi tähän:
"Ei se Riikka kyllä tiedä mistään mitään."
Lastensuojelutyöskentelyssähän kirjaukset ovat äärimmäisen tärkeitä. Sosiaalityöntekijöiden tiukka vaihtuminen juuri velvoittaa kirjaajan kirjaamaan vain totuudenmukaista tietoa mitään siihen lisäämättä ja mitään siitä poistamatta selkeällä olosuhdekuvauksella ja tieto ei saisi olla sosiaalivirkailijan omaa tulkintaa mistään asiasta. Eihän uusi virkailija voi tietää vanhan valehdelleen kirjauksissa ja tämä sotkee työtä. Kirjausten tulisi siis olla asiatietoa, joka tulisi kyetä todistaa tutkituksi tarkkaan.
Pyykösen mielestä vaatekaapin oven avaaminen ilman lasta perhetyön toteuttamana on sama kuin tarkistetaan ovatko vaatteet lapselle mieluisia, onko todella tarvittavia käyttövaatteita tarpeeksi ja ovatko ne kunnoltaan käyttökelpoisia eli sopivan kokoisia ja ehjiä ja onko esimerkiksi ulkohousuja tarpeellinen määrä. Pyykösen mielestä oven avaaminen kertoo myös kuka osti vaatteet. Ja kuka tarkistaa arviointia toteuttavan perhetyön arviointitaidon, Helsinkikö?
Koska asiakirjassa valehtelusta lastensuojeluvirkailijan asemassa jopa tietoisena tekona, kun lastensuojelu on saanut ilmoituksia huoltokiusaamisesta ja äiti ja äidin äiti ovat tavatessaan Pyyköstä sanallisesti valittaneet olosuhteesta, jossa äiti joutuu ostamaan lapsen vaatteet isän kotiin, koska isä ei huolla lasta, äiti joutuu pyytämään kirjausmuutosta, äiti pyysi äitiään ja lastaan kirjoittamaan Pyyköselle kirjeen todistaakseen Pyykösen taasen valehtelijaksi.
Lapsen kirje on ikätasoinen 10-vuotiaan kirje:
" Riikka,
Kiitos 200 eurosta vaatteisiin äidille. Äiti kertoi, että olet väittänyt, että isi olisi ostanut minun vaatteeni isän kotiin. Se ei ole totta. Minä käyn äidin kanssa vaateostoksilla. Isä on kyllä ostanut myös vähän vaatteita, mutta äiti on ostanut enemmän.
Ps. voin lähteä katsomaan liskoja, jos äiti tai (mummin nimi)-mummi saa tulla mukaan. Äiti ei häiriköi minua, vaan minä soitan äidille. Äiti on hyvä äiti.
T: lapsen nimi"
Riikkahan aiheutti lapsessa valtavaa pahaa oloa, kun lapsi ei tahtonut jälkeen heitteille jätön 30.8.2017 palata isälleen, todetessaan, että lapsi ei saa päättää missä on ja että hän tahtoo määrätä lapsen palaamaan isälleen. Pyykönen häiriköi myös lapsen kasvurauhaa puhelullaan 31.8.2017. Lapsi ilmoitti äidin välityksellä 31.8. ettei suostu tapaamaan Riikkaa ilman mummiaan 1.9. ja Riikka sitten peruutti koko tapaamisen. Myöhemmin lapsi sai tietää isältään, että Riikka aikoo tavata lasta isänsä kotona sopimatta asiasta lapsen kanssa ollenkaan taaskaan ja lapsi ilmoitti äitinsä välityksellä, ettei tahdo tavata Riikkaa ollenkaan, vaan lukkiutuu wc:seen, jos Riikka tulee heille ja ei aio puhua mitään Riikalle.
Siitä huolimatta, että lapsi ilmoittaa, ettei pidä Riikasta, joka määrää häntä palaamaan isälleen sen jälkeen, kun isänsä heitteille jätti hänet yöllä, ilmoittaen ettei lapsen oma mielipide kiinnosta ja vieläpä tätä ennen oli väittänyt äidin häiriköivän häntä ja joka myös jostain syystä puhuessaan lapselle lässyttää tälle kuin pikkulapselle, Riikka ei osaa lopettaa lapsen kasvurauhan häiritsemistä, vaan jatkaa lapsen painostamista.
Riikka ei saapunut tapaamiseen, kun lapsi ilmoitti voimakkaasti, ettei suostu tapaamiseen. Viisi minuuttia ennen tapaamisen alkua, lapsen isä kertoi lapselle lopulta, ettei Riikka tule. Tätä ennen lapsi soitteli kauhuissaan äidilleen ja äiti Maunulan tarpeenselvitykseen ilmoittaen, että lapsellaan on oikeus autonomiaan ja sanoa ketä tapaa ja ketä ei tapaa ja ettei lastensuojelun avohuollolla ole oikeutta lapsen tahtoa mitätöidä edes maamme lakien määräyksien vuoksi.
Jos lapsi sanoittaa, ettei tahdo jostain syystä esimerkiksi vierannuttamistilanteessa tavata vanhempaansa, lastensuojelu tutkitusti ei tue tuota jäsentymätöntä tai turvatonta kiintymyssuhdetta kohti turvallista muotoa, vaan hakee tämän toisen vieraannuttajavanhemman tukena tälle vanhemmalle, jota lapsi ei tahdo tavata, lähestymiskiellon lapseensa, varsinkin, jos vanhempi lapsen tahdosta huolimatta lähestyy lasta ja pyytää lasta tapaamaan itseään ja koettaa saada vaikka hauskoilla kokemuksilla lupaillen lapsen kääntämään mielensä. Oikeustuomioistuimet eivät katso hyvällä, jos vanhempi maanittelee halutonta lasta tapaamaan häntä.
Me emme saa unohtaa Helsingin lastensuojelun johtaja Saila Nummikosken kantaa keväältä 2016, kun hän ilmoitti epähumaanin Kivikon tarpeenarvioinnin johtava sosiaalityöntekijä Tiina Mustosen pyrkimyksen estää lapsen oikeus tavata äitiään lastensuojelun tarkoituksenmukaiseksi työksi. Sosiaalityön päällikkö Terhi Leinonkaan mielestä ensin ei pidä tutkia ja sitten vasta hutkia ja sosiaalityön päällikkö Anita Lindfors väittää näin toimivassa lastensuojelussa tiedon olevan kyvykäs kehittymään.
Vaikka Pyykönen ei hyväksy vanhemmille lasten häiriköintiä ja hakee kyseiselle lapselle kirjaustensa mukaan kasvurauhaa ja kasvutilaa ja on valmis jopa ilman mitään tutkimuksia määrittämään vanhemmat lapsia häiriköiviksi, hän itselleen oikeuttaa teot, joita ei suo vanhempien oikeudeksi. Mikä lie on perustelu tällaiselle ihmeelliselle kohonneelle narsismille, jossa hän omaa mielestään oikeuksia, mitä muilla ei ole. Maanantaina isänpäivän jälkeen, kun isä oli taasen heitteille jättänyt lapsen koko isänpäiväviikonlopuksi ja oli tätä ennenkin uhkaillut lasta syytellen, ettei tule koskaan luottamaan lapseen ja ettei luota lapseen ja äitiin ja ilmoittanut lapselle mielummin viettävän isänpäiväviikonlopun uuden naisystävänsä ja tämän 9-vuotiaan pojan kanssa naisytävänsä mökillä, kuin lapsensa kanssa, joka ei tahdo tapailla isänsä uutta naisystävää ja isänpäivänä ilmoitti vieläpä, ettei nouda lasta isänpäivän viettoon, koska lapsi on aiemmin tahtonut olla äidillään yötä, lapsi vastasi yksin kotona ollessaan isänsä soivaan puhelimeen. Puhelua koetti soittaa isälle Pyykönen ja lapsi kertoi äidilleen vaivaantumisestaan puhelun aikana, sillä Pyykönen oli lähtenyt kärttämään ja maanittelemaan lasta tapaamaan häntä ja pyytänyt lasta sittenkin lähtemään hänen kanssaan katsomaan liskoja.
10-vuotias lapsihan tahtoisi nähdä liskoja ja tämä on oiva keino manipuloida lapsi olemana huomioimatta itsesuojeuvaistoaan, mutta lapsi, joka oli jo havainnut, ettei Pyykönen välitä hänestä tai äidistä, vaan ainoastaan isästä, tilanteessa, jossa lapsi kärsii eroikävää äitiinsä, ei tietenkään koe Pyyköstä hänen asioitaan ajavana ja luota Pyyköseen. 10-vuotiaat havaitsevat pian mistä eivät pidä, vaikka eivät osaakaan sanoittaa aina tätä auki perustellen aikuisten kanssa vuorovaikutuksessa ollessaan sosiaalisissa suhteissaan. Äidilleen tyttö kertoi, että oli huojentunut, kun ovikello soi perhetyön tullessa heille ja hän kykeni lopettamaan puhelun.
On ilmiselvää, ettei kukaan oikeastaan johda lastensuojelua ymmärtämään, että sosiaalisissa suhteissa lastensuojelun sosiaalityöntekijä ei ole vain muiden yksilöiden vaikuttavuutta ja vaikuttamista sosiaalisessa yhteisössä, vaan sosiaalivirkailija on myös vaikuttaja, jonka tulisi osata myös vaikuttua vuorovaikutuksessa.
On myöskin täysin väärin, että yhä Helsingissä lapsia koetetaan pakottaa tapaamaan lastensuojelun työntekijöitä yksin, kun tässä on valtava oikeusturvariskikin, kun Pyykösen kaltaiset valehtelijat tapaavat lapsia. Hehän voivat kirjoittaa mitä vain lapsen sanomaksi ja näin ollen satuttaa perheitä valtavasti, kun lapsella ei ole samaa puollustautumiskykyä, kuin aikuisella. Siksi Pyykösten kaltaisten omia tulkintojaan tietona kirjaavien ei tulisi saada työskennellä lastensuojelussa. Eihän valehtelijoihin voi luottaa ja lastensuojelun työntekijään pitäisi voida luottaa, sillä sosiaalityö perustuu avoimuudelle ja luottamukselle.
Jos ei ole luottamusta, ei sosiaalityö voi toteutua. Luulisi sosiaalipsykologi Pyykösen tällaiset perusteet sosiaalityölle ymmärtävän ja varovan sitä mitä tekee, jotta luottamus ei rakoilisi.
Täällä Mieron kuoppaisella tiellä totean lastensuojelun ajaman ison kulkuneuvon osuneen taasen kuoppaan ja hypytyksessä minulla menneen kahvin väärään kurkkuun ja tulleen nenästä ulos, kun rätkähdin nauramaan Pyykösen ammattitaidolle. Positiivisessa mielessähän nämä älyttömyydet on kohdattava, kun toisella ei pitäisi olla edes ajokorttia. Eikö se Helsingin lastensuojelun johtoryhmä voisi vähän edes kunnostaa näitä teitä, joilla lastensuojelu ajalee, kun onhan tällainen rytkytys ja rynkytys kaikille rankkaa ja varmasti myös ajoneuvon kuntokin tässä kärsii ja ne huoltokulut kasvaa.
Eikö sosiaalitoimea todellakaan kiinnosta millaisen kuvan se itsestään antaa tarjotessaan lastensuojelullisia palveluja?
Voi myös olla, ettei perhetyö ole väittänyt Pyyköselle isän ostaneen vaatteet. Pyykönen on voinut keksiä kaiken ilman vuorovaikutusta kenekään kanssa, sillä se on mahdollista Helsingin lastensuojelussa, koska sitä pitää yhä tarkoituksenmukaisena työskentelynä lastensuojelun johtaja Nummikoski sekä lastensuojelun johtoryhmä (paitsi Nummikosken sihteeri - se ainut järkevä ja asiallisesti ajatteleva ja toimiva ammattilainen).