
Helsinkiläisäiti soitti Maunulan lastensuojelun päivystykseen ilmoittaakseen, ettei tiedä saako lapsi vaatteita viikonlopuksi ja mihin kellonaikaan lapsi on tulossa hänen luokseen. Isä ei ollut aiemminkaan antanut lapselle vaatteita ja äiti kertoi rahojen nyt olevan aivan loppu ja ettei hänellä ole enää varaa ostaa koko ajan vaatteita.
Äiti kertoi tahtovansa matkustaa lapsen kanssa tapaamaan lapsen ukkia. Äiti kertoi ettei isä vastaa hänelle hänen kysymyksiin. Maunulan päivystys lupasi viedä asian eteenpäin tietona lapsen vastuusosiaalivirkailijalle johtava sosiaalityöntekijä Riikka Pyyköselle.
Pyykönen, joka ottaa palkan tekemättä ei mitään, minkään eteen, ei tietenkään tehnyt mitään, sillä on havainnut työhuoneessaan työtään jo vuosia tekevinään, että kunta kyllä maksaa hälle palkan siitä, ettei hän tee mitään.
Äiti soitti Pyyköselle ja Pyykönen vastasi yllätys ja kumma puhelimeen. Hän tosin ei keskittynyt ollenkaan puheluun, vaan kirjoitti samaan aikaan koko ajan tietokoneelle ja sitten ilmoitti: "Ei tämä asia kuulu minulle mitenkään. Tämä on sinun ja isän välinen asia." Eli kun toinen vanhempi huoltokiusaa toista, se ei Pyykösen mielestä kuulu hänelle.
Eli kun isä ei vastaa äidille, saako lapsi tulla äidille aiemmin, jotta matkaan päästäisiin Helsingistä Ruutanalle hyvissä ajoin, jottei vanhan ja sairaan yli 80-vuotiaan papparaisen tarvitse valvoa yömyöhään, Pyykönen ilmoitti näkemyksekseen vastuusosiaalivirkailijan asemassa lastensuojelun roolista huoltokiusaamistilanteissa: "Se on sinun ja isän välinen asia ja ei kuulu minulle."
Äiti on soittanut samasta ongelmasta viiden kuukauden ajan jokaisessa lapsen vaihtotilanteessa, mutta Pyykönen ei ole tehnyt asialle mitään, joten äiti soitti Maunulan päivystykseen ja pyysi näitä huomioimaan, että äiti soittaa samasta asiasta kuukausitolkulla ja lastensuojelussa ei kukaan viitsi edes havaita, ettei lapsen vastuusosiaalivirkailija tee asialle yhtään mitään. Isähän on jättänyt lasta tuomatta ja väittänyt ettei tapaamista ole lapsen ja äidin välillä ja useasti jättänyt toimittamatta lapselle vaatteita.
Mikään ei selvinnyt ja lopulta äiti soitti sitten yli 60-vuotiaalle äidilleen, joka on henkisesti jo ihan rikki olosuhteesta, ja pyysi tätä sotkeutumaan asiaan ja tekemään Pyykösen duunin ja soittamaan isälle. Tuolloin kello olikin jo miltein 13:00.
Samaan aikaan tuli Pyyköseltä viesti äidille, kun lapsen mummo, äidin äiti, saatuaan lopulta yhteyden isään ilmoitti äidille, että isä on tiennyt koko päivän, että lapsi tulee koulusta suoraan äidille, mutta ei ole viitsinyt tätä äidille ilmoittaa. Pyykönen tosin ilmoitti, että huoltotuomiossa lukee, että lapsi tulee äidille kello 18:00 ja neuvoi vanhempia toimimaan tämän mukaan.
Isä siis oli jo aamulla tehnyt päätöksen, jätti kertomatta tästä äidille, äiti koetti soittaa isälle, isä ei vastannut, äiti pyysi apua lastensuojelulta saadakseeen tietää mitä isä päätti, lastensuojelu ei auttanut, äiti pyysi apua äidiltään, äidin äiti auttoi äitiä, isä vastasi äidin äidille ja suostui tälle kertomaan mitä päätti ja sitten samaan aikaan kun äidin äiti teki Pyykösen duunin, Pyykönen kenekään kontaktoitumatta päätti kaikkien ihmisten yläpuolelta neuvoa heitä toimimaan jollakin tavalla, koska ei itse osaa ajatella ja toimia kenenkään tukena.
Huoltotuomiossa lukee myös, että isä voi laajentaa tapaamisia yli tuomarin vahventaman minimin. Ideahan on ajatella lasta ja lapsen parasta. Lapsi on ilmoittanut, että hän tahtoisi asua viikko-viikko asumisessa molempien vanhempien luona. Pyykönen kuitenkin laiskana tekemään työtään päätti käyttää huoltotuomion loppuosaa, jossa ilmoitetaan tapaamisten minimi, kuin se olisi rajoituspäätös ja neuvoi vanhempia toimimaan jopa kaikkien edun vaistaisesti vain laiskuuttaan.
Nähtävästi Pyykönen on ajatellut hoettuaan pitkään sitä, että tahtoo selkeyttää muille lastensuojelun roolin ihmisten elämässä, että se lastensuojelun rooli on kohdella ihmisiä objekteina ja päättää heidän elämästään ja siitä miten tukee heitä, heidän yläpuoleltaan käsin välittämättä heidä toiveistan. Onko oksettavampaa tapaa asettua lasten suojelijan asemaan ja osaakohan Pyykönen lastensuojelun roolia eli lakia, jonka sen määrittää?
Pyykönen ajatteli, että hän pääsee helpommalla, kun ei puutu siihen seikkaan, ettei isä vastaa äidille ja ilmoittaa: "Teillä ei ole näitä ongelmia, ettei isä vastaa äidille, kun äiti ei aseta isää olosuhteeseen, jossa isän tulisi vastata kellekkään. Me täällä lastensuojelussa tykkäämme fallisesta egoismistä ja muiden elämän päällekirjoittamisesta erilaisin säännöin pohtimatta ollenkaan niiden vaikuttavuutta muiden elämään. Ei meitä kiinnosta te, meitä kiinnostaa me. Me mietimme helpoimman reitin meille itsellemme. Meitä ei kiinnosta mitkään papparaiset, lapsi tai äiti. Jos isä ei vastaa, olkaa sitten ilman mukavaa yhdessä oloa ja sairastelkaa henkisesti siitä syystä, että isä on ilkeä teille. Miksi isän pitäisi kenellekkään vastata, sillä ette te muut, edes lapsi ole mitään. Isä on huoltaja ja me tahdoimme lastensuojelussa isän huoltajaksi. Emme me teitä muita tahtoneet. Te olette täällä VAIN koska me soimme teille edes pienen mahdollisuuden olla lapsen kanssa. Te ette ole mitään. Miksi minun tarvitsee välittää teidän ongelmista, koska saan helpomminkin palkan tässä valtiossa?"
Lapsen koulu loppui kello 13:00 ja äiti sai tietää klo 13:20, että koulu, joka loppuu yleensa klo 14:00 perjantaisin olikin loppunut klo:13 ja että äidin pitäisi olla ollut vastassa lasta klo 13:00 tyttäreltään, joka soitti äidille, kun äiti oli ilmoittamassa Maunulan päivystykseen, että sai tietää äitinsä kautta, että isä olikin jo aamulla päättänyt, että lapsi pääseekin suoraan koulusta äidilleen samaan aikaan, kun Pyykönen ilmoitti pyyhkivän persettään äidin avunpyynnöillä vanhemmuutensa tukemiseksi. Äiti siis osasi siirtää tietoa lastensuojelulle, joka ei osaa toimia siirtäkseen tietoa äidille.
Äiti ei voinut olla vastassa lasta koulussa, koska isä ei ilmoittanut äidille koulun loppuvan tunnin aiemmin ja että edes että lapsi on tulossa koulusta suoraan äidille.
Tämän lisäksi, kun äiti oli hakenut lapsen koulusta ja ruokkinut nälissään pahoinvoivan lapsen ja alkoi ostamaan lippuja matkaa varten, ei ollut enää lippuja, kuin vasta klo 20:00 lähdölle, joten Ruutanalla oltaisiin yli 80-vuotiaan papparaisen luona vasta klo 23:00. Äiti osti ne pettyneenä olosuhteeseen.
Maunulassa ei siis osaa soittaa puhelimella isälle Maunulan tarpeenselvityksen työntekijät, Maunulan avohuollon päivystysvuorossa olevat tai Maunulan avohuollon johtava sosiaalityöntekijä Riikka Pyykönen. Tarvitaan yli 60-vuotias tavallinen mummo, jolla on kirjekurssikoulutus silloin 20-vuotiaana somistajaksi, tekemään tämä puhelu, koska sosiaalivirkailijat eivät osaa tukea vanhemmuutta. Maunulan avohuollon päivystäjiin tavallinen kansa ei pääse yhteyteen, joten me emme koskaan saa tietää mikä heitä estää toimimasta. Maunulan tarpeenselvityksen toimintaa esti ohjeistus Helsingin lastensuojelun johtaja Saila Nummikoskelta, jonka mukaan tarpeenselvityksentyöntekijöitä on kielletty tukemasta lastensuojelun asiakaslasten vanhempia, jos jostain syystä avohuollossa työskentelevä lapsen vastuusosiaalivirkailija ei tue vanhempia. Näin ollen siis Maunulan johtava sosiaalityöntekijä Riikka Pyykkönen estää toiminnallaan tuen saamisen, joka ei olisi edes vaikeaa antaa.
Täällä Mieron tiellä totean, että tämä itsensä asiantuntijaksi lastensuojeluasiaoissa nimennyt Elina Pekkarinen voisi oikeasti tavata Helsingin lastensuojelun johtaja Saila Nummikosken kanssa näitä lastensuojelun asiakkaisen vanhempia ja keskustella heidän kanssa vuorovaikutuksellisesti. Hyvä vuorovaikutussuhde toisi esille, että tukea ei anneta, mutta tästä työstä ollaan kuitenkin valmiita nostamaan palkka, vaikka tuen antamattajättäminen tekee ihmiset onnettomiksi ja elämän kurjaksi heille.
Kun äiti on lapsen kanssa Ruutanalla klo 23:00 tarkoittaa se täysin vuorokausirytmin muuttumista lapselle ja vanhukselle ja tätä kautta ongelmia. Molemmat tulevat olemaan väsyneitä ja tämä vaikuttaa tapaamiseen.
Kyseessä on sitten täysin yksin elävä vanhus, jota lapsi ja äiti menevät tapaamaan. Pyykönen, joka ei arvosta ihmissuhteita, ei ole kiinnostunut vanhusten hyvinvoinnista tai lasten kasvatuksessa osana vanhemmilla hyvänä tapana opettaa välittämistä vanhusten hyvinvoinnista.
Pyykösen näkemys johtavana sosiaalivirkailijana on:
"En jaksa välittää yhdestäkään seikasta elämässänne, sillä ne ovat VAIN teidän elämäänne."
Ja Pekkarisen mielestä tällaista sontaa meidän tulisi niellä lastensuojelutyönä.
Jos Pyykönen olisi vastannut viiden kuukauden aikana äidin lastensuojeluilmoituksiin ja osannut tehdä töitä, hän olisi tavannut isän ja tukenut niin isän ja äidin vanhemmuutta ja ilmoittanut isälle tahtovansa keskustella isän velvollisuudesta huoltajana tukea äidin vanhemmuutta myös. Ammatillisesti pätevänä Pyykönen olisi keskustellut, kuinka aikuisille on tärkeää monella tavalla lasta huoltaessaan, että on ennakoitavuutta ja siksi kouluissakin on aina toiminnan takana suunnitelmallisuus. Pyykönen olisi suunnitellut ja sopinut isän kanssa toimintamallin, jolla isältä siirtyisi myös äidille tieto mihin kellon aikaan lapsi tulee äidille. Näin äiti voisi vaikkapa ostaa junaliput ja bussiliput ajoissa ja samalla myös paljon halvemmalla ja myös saada nuo liput ja päästä edes matkustamaan.
Mutta ei, eipä ei.
Pyykönen ilmoittaa, ettei osaa työssään edes käyttää puhelinta ja kysyä isältä ihan loogista kysymystä: "Miksi ihmeessä et vastaa äidille ja miksi minun tarvitsee soittaa sinulle?" Ja kukaan ei osaa tämän vuoksi ajatella järkevästi Maunulan lastensuojelussa, kun sitä johtaa typerys.
Järestään jokaisen äidin matkan lapsen kanssa on isä pilannut tahalleen kiusaten yhdessä Pyykösen kanssa. Kumpikin on osoittanut selkeästi, ettei äiti vanhempana, lapsi äidillä ollessaan tai äidin ja lapsen yhteiset läheiset merkitse heille mitään.
Ja Maunulan tarpeenselvitys toteaa äidin lastensuojeluilmoituksia vastaanottaessaan:
"Me teemme työmme VAIN kuten meitä on ohjeistettu."
Kuinka naurettavan tyhmiä ihmisiä hakeutuu lastensuojeluun töihin? Jos minä olisin siellä töissä sanoisin ohjeistajalle:
"Tämä on typerää. Jos vastuusossu ei tee työtään, jonkun on se tehtävä. Kyllä minun tulee voida soittaa yksi puhelu vanhemmalle ja saada kysyä tärkeä kysymys: "Mitä sille lapselle kuuluu tänään tapahtua tahtosi mukaan?"" onhan järjetöntä jättää toinen vanhempi tiedottomaksi."
Mutta hei, lastensuojelu ei ole lasten suojelemista. Ei se ole vanhempien tukemista ja auttamista.
Se on sitä, että egoilevat sossut kertovat olevansa lastensuojelijoita kavereilleen.
Se on itsekästä fraasien toistamista:
"Minä VAIN toimin ohjeiden mukaan," ilman aivojen käyttöä.
Tätä aivottomuutta ja aivottomuuteen ohjeistaa toteuttaamaan Maunulan tarpeenselvityksen päivystyksessä johtava sosiaalivirkailija Outi Ahokas, joka on opettanut alaisensa olemaan ajattelematta ja toimimaan kuin robotti vastaten puhelimeen ja kirjaten ylös mitä ääniä kuulee ja viemään asiakirjan sitten eteenpäin. Aivotonta touhua!