Nummikoski toi myös näkemyksenään esille, ettei hänen mielestään lastensuojelun viranomaisen tarvitse lastensuojeluilmoitusta käsitellessään kontaktoitua asiakkaaseen tai asianomaiseen ollenkaan, vaan viranomainen voi oman harkintansa varassa päättää työhuoneestaan käsin mikä lapsen olosuhde on ja kirjata tämän olosuhteeksi asiakirjoihinsa. Tätä arvosteltiin ihan perustellusti, sillä pieni Eerika kuoli juuri sen tähden, ettei Eerikaa kuultu lastensuojelun toimesta ja koska lastensuojelu määritti Eerikan elinolosuhteista huolta esille tuovan äidin hulluksi.
Nummikosken ohjeistus alaisilleen mahdollistaa myös Helsingin lastensuojelun Lassilan toimintayksikön vs. sos. Anitta Jokisen havainnon toteutumisen, jossa ilman asiakkaan ja asianomaisten osallistuttamista lastensuojeluasiakkuuden toimintasuunnitelmaan sosiaalivirkailija oikeuttaa oman toimintansa omien luulojensa varassa tehtyjen kirjausten lapsen olosuhteesta pohjalta. Tällaisestahan seuraa mm. sellaisia tilanteita, kuten kesällä 2014 tapahtui Vuosaaren lastensuojelussa, kun vs. sos. Laura Laine kirjasi itse omatoimisesti lastensuojeluilmoituksen lapsen äidistä ja toi esille, että on huolissaan äidin mielenterveydestä.
Laine ei ilmoittanut äidille huolestaan, ei kontaktoitunut äidin psykiatriseen hoitotahoon ja pyytänyt yhteistä palaveria huolen kartoittamiseksi ja toimintasuunnitelman tekemiseksi äidin tukemisessa ja syksyllä 2014 Laine sitten väitti äidin olevan itsetuhoinen kontaktoitumatta äitiin, vaikka äidin psykiatrinen taho jopa kahden puhelun aikana totesi Laineelle, ettei äiti ole itsetuhoinen. Puhelut Laine jättikin kirjaamatta kokonaan.
Helsinkiläisäiti on osoittanut suurta huolta lapsen hyvinvoinnista isänsä ja tämän johtava lääkäripuolison huollossa, mutta lastensuojelu ei ole tästä välittänyt. Vain kerran lastensuojelu kontaktoitui lapseen, kun äiti kertoi nähneensä isän potkineen lasta ja äitipuolen riepotelleen vaatteista lapsen koulun terveydenhoitajalle (lastensuojelu ei reagoinut äidin tekemään lastensuojeluilmoitukseen) ja terveydenhoitaja teki lastensuojeluilmoituksen. Lapsi vietiin lääkäriin ja lääkäri löysi mustelmat, mutta lääkärille lapsi ei kertonut potkimisesta pihalla. Äitiä Laine ei suostunut ottamaan mukaan lapsen turvaksi. Laineen kirjauksessa tosin selviää, että isä oli jatkanut pihalta potkimisesta kotiin siirryttyään lapsen kertomuksen mukaan kotona rivitaloasuntonsa rappusissa. Laine ei tehnyt rikosilmoitusta, vaikka väkivalta-asioissa lastensuojelu on velvoitettu tekemään rikosilmoitus, koska oli vain muutamia viikkoja aiemmin vaatinut lapsen huollon siirtämistä yksin lapsen isälle.
Myöhemmin syksyllä 2015 lapsi sanoitti äitiään valvotusti tavatessaan Turvakodin tapaamisella isänsä riepotelleen häntä rappusissa rivitaloasunnossa ja häneen sattuneen. Lapsi kysyi äidiltään: "Saako lapsia heittää rappusiin?" Isä oli suuttunut lapselle. Turvakoti ilmoitti lapsen kertomuksesta lastensuojeluun, mutta Lassilan lastensuojelusta vs. sos. Jokinen ei kontaktoitunut lapseen, vaan puhui asiasta isän kanssa lyhyesti puhelimessa. Isä kertoi lastensuojelun soitosta äitipuolelle ja äitipuoli suutui lapselle ja totesi lapsen kuullen isälle, ettei aio enää ikinä tehdä mitään hyvää lapsen eteen. Jokinen ei taaskaan kontaktoitunut lapseen ja välittänyt lapsen elinolosuhteista, vaikka lapsi myöhemmin sanoitti haluaan kuolla. Jokinen tahtoi lopettaa lapsen lastansuojeluasiakkuuden turhaksi ja lasta satuttavaksi asiakkuuden määritellen.
Nyt vuonna 2017 lapselle on tilattu taasen isänsä kotiin kunnan perhetyö (kolmas voimakas tukimuoto) vuorostaan Kivikon lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Sanna Teiron toimesta, koska Teiro on havainnut, että vs. sos. Anitta Jokisen vihjaus, että äiti tekee turhia lastensuojeluilmoituksia, olikin vain oletus, ei tutkittu tieto ja että MediVidan jo syksyllä 2015 esittämä huoli isän kyvystä huoltaa lastaan olikin aiheellista.
Kaiken edellisen valossa oletteko yhä sitä mieltä, ettei lapseen tule kontaktoitua, ettei sosiaalivirkailijan tule kontaktoitua perheeseen heidän kotona käyden, käydä lapsen kotona katsomassa lapsen olosuhde, jotta voisi tarvittaessa havaita tukitarpeet ihan omin silmin? Jokinenhan väitti lapsen isän kotona kaikkien asioiden olevan ihan hyvin ja kun äiti kertoi Teirolle kesällä 2016, että lapsi on haissut pahalle jo vuoden päivät (eli lapsen asiakkuuden ollessa myös vielä Jokisella), Teiro tapasi lasta, totesi lapsen todellakin haisevan, havaitsi hajujen lähteeksi lapsen likaisen vaatekaapin ja asetti lapsen isän siivoamaan tämän. Lapsi siis joutui haisemaan vuodenpäivät, koska Jokinen teki toimintapäätökset kontaktoitumatta asiakkaaseensa eli lapseen.
Joulukuussa 2016 lapsi joutui raa'an henkisen väkivallan ja henkisen kuormittamisen kohteeksi taasen.
Keväällä 2016 lapseen oli kohdistettu henkistä väkivaltaa, mutta Kivikon lastensuojelun tarpeenselvityksessä johtava sosiaalityöntekijä Tiina Mustonen piti lapseen kontaktoitumista turhana ja samoin syksyn 2016 aikana useassa tilanteessa myös johtava sosiaalityöntekijä Sanna Teiro Kivikon avohuollosta jätti kontaktoitumatta lapseen.
Maanantaina 12.12.2016 lapsi kertoi Teirolle äitipuolensa uhanneen häntä poliisilla edellisen lauantain aamuna, jos hän ei lopeta isänsä häiritsemistä. Lapsi oli pyytänyt isältään apua vaatteiden pakkaamiseen äidin luonapidon ajaksi ja äitipuoli oli määritellyt lapsen häiriköksi ja häiriöksi, vaikka Teiro oli useasti puhunut isälle siitä, että lasta tulee tukea ja auttaa. Teiro ei välittänyt lapsen äänen kuultuaan puhua asiasta äitipuolen kanssa ja puollustaa lapsen oikeutta pyytää apua ja lapsen oikeutta saada apua tätä tarvitessaan.
Sen sijaan Teiro katsoi hetken kuluttua puuttumatta tilanteeseen, kuinka äitipuoli haukkui sairasta lasta valehtelijaksi ja sairauttaan näytteleväksi. Seuraavana päivänä äitipuoli haavoitti lasta henkisesti kertomalla lapselle, että jos lapsi ei tottele isää ja äitipuolta ja lopeta äidille karkailujaan, laittaa tuomari äidin vankilaan ja sitä seuraavana päivänä lapsi kertoi tästä äidille ja äiti yhdessä ihmetteli lapsen kanssa mihin isä tähtäsi, kun isä tahtoi lapsen olevan samaan aikaan saunassa ja kotimatkalla isälleen ja uhkauksena oli, että jos lapsi ei ole tarkalleen siihen aikaan isän kotona, kuin isä tahtoo, joutuu äiti vankilaan. Äidin oli hankalaa toimia, koska vankeusuhkaukset ahdistivat, lapsi tahtoi saunaan, jonne isä oli antanut luvan lapselle mennä, mutta samalla isä oli rakentanut mahdottoman yhtälön äidille, jossa äidin pitäisi olla lasta pettämättä ja viedä lapsi saunaan ja olla samaan aikaan vankeusuhkauksen nojalla viemässä lasta isälleen. Isä oli muuttanut äidille ja lastensuojelulle kertomatta lapsen tapaamisajankohdan loppumisajan myös ja käytti lasta viestimisessä tässä uudessa asiassa, kun tiesi, että äiti oli sopinut lastensuojelun kanssa, ettei äiti kontaktoituisi isään, jottei isä voisi syyttää äitiä mistään. Äiti joutui kontaktoitumaan isään ja kysymään isältä mitä isä nyt oikein tahtoo, sillä isä vaati mahdottomuutta. Isä närkästyneenä haukkui äidin lapsen kuullen riitaisaksi, vaikka äiti esitti asiansa ihan asiallisesti lapsen kanssa.
Äidin kerrottua tapahtumaketjun psykoterapeutilleen ja kuvattuaan, että lapsi oli kertonut hänestä tuntuneen pahalta, kun äitipuoli kertoi, että tuomari voi laittaa äidin vankilaan ja että lapsi oli kertonut, että häntä oli itkettänyt, mutta hän oli päättänyt ettei tällä kertaa itke äitipuolensa edessä (lapsi on monta kertaa juossut itkemään huoneeseensa äitipuoltaan karkuun, kun tämä mm. uhkailee rikkoa lapsen leluja, kertoo tuomarin päättäneen, ettei lapsi saa tavata äitiään ja väittää, ettei lapsi saa tuomarin päätöksellä soittaa äidilleen tai kertoo lapselle, ettei koti ole lapsen koti tai ettei häntä kiinnosta onko lapselle huomenna kotia), psykoterapeutti ilmaisi huolensa lastensuojeluun Teirolle ja kertoi määrittelvänsä lapseen kohdistetun väkivallan raa'aksi henkiseksi väkivallaksi. Teiro vastasi psykoterapeutille, että psykoterapeutti voi tehdä lastensuojeluilmoituksen, vaikka sosiaalihuoltolain avaus selkeästi toteaa, ettei ilmoittajan tarvitse tehdä jälkikäteen lastensuojeluilmoitusta, vaan pelkkä ilmoittaminen asiasta riittää ja vastuu siirtyy näin sosiaalihuollolle.
Noin kuukauden kuluttua psykoterapeutti toivoi saada tavata Teiron kuultuaan äidiltä Teiron reaktiosta äidin ahdistuskohtaukseen, kun Teiro ei ollut tiennyt miten tuetaan ahdistuksesta kärsivää ihmistä ja mitä ei kannaittaisi sanoa. Samalla hän kyseli Teirolta Teiron ajatuksista koskien tätä lapseen kohdistettua raakaa henkistä väkivaltaa.
Teiro oli todennut tälle väkivaltatyön ammattilaiselle, joka päivätyönään tukee väkivaltaa kokeneita ja nähneitä lapsia ja joka on työskennelyt mm. vakavia henkirikoksia toteuttaneiden naisten vankilassa, että kokee ettei voi tavata lasta, koska asettaisi lapsen lojaliteettiristiriitaan, jos kyselisi lapselta mitä äitipuoli on tehnyt isän kotona lapselle. Teiro siis on mielikuvituksessaan rakentanut lapselle lojaliteettisuhteen suhteessa äitipuoleen, josta lapsi on todennut äidille, ettei pidä hänestä. Teiro oli myös selittänyt toimimattomuutensa sillä, että isä oli kieltänyt äidin kertomuksen todenperäisyydeen eli väittänyt äitiä tai lasta valehtelijaksi.
Ammatillisesti eritavoin ammattivelvoitteeseensa suhtautuvat lastensuojeluvirkailijathan toteuttavat tällaiset tilanteet aivan toisin. Kun esimerkiksi Lahdessa eräs sosiaalivirkailija sai asiakaslapsensa kohdalla lastensuojeluilmoituksen lapsen naapurilta, että vanhemmat on nähty humaltuneena lapsen seurassa ja kotoa on kuulunut äänekästä riitelyä ja lapsen itkua, lastensuojelu tapasi ensin molempia vanhempia.
Vanhemmat esittivät hämmästyneitä, kertoivat, etteivät he juo juurikaan lapsen seurassa, mutta lapsen hoidossa ollessa voivat ottaa joskus vähän enemmän ja totesivat riitoja joskus olleen, mutta ei lapsen nähden ja myönsivät lapsekin josku itkevän, kun ei pidä jostain. Lastensuojelu tapasi tämän jälkeen lasta ja lapsi ensin mukavia juteltuaan ja opittua luottamaan sosiaalivirkailijaansa kertoi arkana vanhempiensa juovan joskus paljonkin ja riitelevän ja häntä pelottavan tuolloin. Lapsi oli hädissän mitä tapahtuu vanhemmille, kun hän kertoi ja lastensuojelu totesi hänelle, ettei mitään pahaa tule tapahtumaan.
Lastensuojelu tapasi tämän jälkeen vanhempia, kertoi heille mitä lapsi oli kertonut, kuvasi miten lapset kokevat vanhempien juomisen ja keskenäisen riitelyn, kertoi mitä tukimuotoja on olemassa tällaisiin olosuhteisiin mm. avohuollon puolesta ja myös tiedotti, että jos vanhemmat eivät uskalla olla avohuollolle rehellisiä ja eivät ota tukea vastaan, on seuraava askel sijaishuolto, koska lapsen lapsuus on turvattava.
Vanhemmat säikähtäneinä myönsivät ongelmansa ja itkien kertoivat, että heitä oli pelottanut kertoa totuus.
Sosiaalivirkailija ymmärsi heitä, puheli kertomisen kynnyksestä ja sen yleisyydestä ja totesi, että tärkeintä oli, että nyt totuus oli tullut ilmi ja asia voitaisiin nyt yhdessä korjata. Tapaamisen lopussa halailtiin ja sosiaalityöntekijä lupasi auttaa vanhempia ja olla ystävä. Molemmat vanhemmat menivät A-klinikan tutkimuksiin, saivat tukihenkilön juomisen katkaisemiseksi, pääsivät parisuhdeterapiaan riitojen korjaamiseksi ja saivat voimannuttavan perhetyön kotiinsa muutoksen tukemiseksi ja lasta kehuivat vanhemmat ja sosiaalivirkailijat, kuinka reipas hän oli ollut, kun oli kertonut totuuden, jotta lapsi ei syyllistyisi vanhempiensa toiminnan kantelemisesta. Lapsi kävi myös keskustelemassa muutaman kerran kaikesta siitä mitä oli nähnyt ja kokenut ja möhemmin myös siitä mitä piti siitä, kun kotona ei enää juotu ja riidelty hänen nähden ja kuinka kiva uusi kani oli. Tottakai vanhemmat olivat tukiverkostossa välillä väsyneitä ja siksi heille annettiin myös tuettuja lomia. Lopulta asiakkuus voitiin katkaista.
Mutta Helsingissä yhä monta vuotta pienen Eerikan kuoleman jälkeen ajattelevat sosiaalivirkailijat, että asioita ei tarvitse ja saa edes tutkia lasta kuullen ja näin koettaa saada aikaan todella kartoitettua mihin tarvitaan muutosta. Saman väitteen esille toi myös Vuosaaren vs. sos Laura Laine ja johtava sosiaalityöntekijä Jenni Weck-Näse perusteluna, kun totesivat miksi lapseen eivät olleet kontaktoituneet lastensuojeluilmoitusten kohdalla vuoden 2014 aikana.
Järkyttävintähän Teiron lojaliteetti-perustelussa on se seikka, että Teiron ajatteluhan tavallaan väittää, että tämän hetkinen väkivaltatyö, jota lapsille annetaan, onkin vääryyttä lapsi kohtaan ja että lapsia ei tulisi kuulla vanhempiensa heihin kohdistamasta väkivallasta, koska lapset tulee kuultaessa asetetuiksi lojaliteettiristiriitaan. Pitäisikö meidän lopettaa siis lasten kuuleminen ja tukeminen, kun heihin kohdistetaan väkivaltaa?
Täällä mieron tiellä ihmettelen sosiaalityön päällikkö Riitta Vartion tapaa johtaa lastensuojelun avohuoltoa ajattelemaan, ettei lapsia tule kuulla ja tukea saamaan heidän etunsa mukainen elämä. Hänen alaisensa eivät siis olekkaan täällä lapsiamme varten, vaan ovat täällä päästäkseen epäpätevästi pätemään eli toimimattomuuttaan hienoin sivistyssanoin perustelemaan.
Niinhän Eerikan kuoltuakin perusteltiin kovasti: "Me aioimme kyllä viikonlopun jälkeen tehdä lastensuojeluilmoituksen. Isän äiti oli sosiaalijohtaja ja omisti lakikirjan." jne.. Nummikosken toiminnalliset ohjeet alaisilleen vaarantavat tällä hetkellä asiakaslapset monimuotoisen väkivallan kierteen jatkuvuuden uhreiksi ja tuottaa tähän hetkeen sekä tulevaan suurta pahoinvointia.
Vaiennetut lapse joutuvat tarpomaan Siperiassa yksin ilman tukea.
Lue myös:
Perheväkivalta - Vaikutukset lapseen - Ymmärrystä etsimässä:
https://www.avi.fi/…/L…/329af468-91ab-4f97-baf4-1b8c52768eda
Vanhempien eron vaikutukset pieneen lapseen:
https://asiakas.kotisivukone.com/…/pirpanan_koulutus_13.5.1…