Helsinkiläisäiti on joutunut soittamaan sijaishuollon päivystysnumeroon, koska hänelle tueksi nimetyt johtava sosiaalityöntekijä Aule Lille ja johtava sosiaalityöntekijä Tiia Viljanen eivät ole äidin tavoitettavissa. Toisaalta vaikka äiti saisikin heihin yhteyden, on yhteydenotto turhaa äidin äitiyden kannalta, sillä Lille on mitätöinyt äidin äitiyden koko sijaishuollon työryhmälle ja Viljanen 6.5.2019 sijaishuollossa vasta aloitettuaan luonnollisesti päätti olla Lillen jatke, jotta saa Lillen hyväksynnän työryhmässä. Viljaselle on myös luontaista halveksua vanhempia ja tämä ilmeni äidille heti tavatessaan Viljasen ensimmäisen kerran Viljasen ensimmäisenä työpäivänä ja ensimmäisenä työtehtävänä. Viljanen pitää etäyttä vanhempiin ja on olevinaan välittävä, mutta halveksuu heitä ja avatessaan suunsa vahingossa paljastaa tämän. Äidin kysyessa laista Viljaselta, Viljanen ei vastannut ystävällisesti, ettei tiedä tai muista mitä laki määrää häntä tekemään, vaan ilmoitti äidille asennavammaisena, ettei "tietenkään" voi muistaa Suomen lakia viranomaisena. Halveksunta paistoi heti läpi.
Vain Mähönen ja Kekkonen ovat puhelimeen vastatessaan tehneet objektiivista ennakkoasenteetonta työtä keskustellen äidin kanssa. Luonnollisesti Mähönen ja Kekkonen eivät voi tosiasiallisesti tukea äitiä ja lasta ja heidän välistä suhdetta, koska he eivät ole lapsen työntekijöitä. Kuitenkin jo se pieni henkinen tuki, minkä äiti saa Kekkoselta ja Mähöseltä heidän suostuessa asenteettomaan luonnolliseen keskusteluun äidin kanssa, on äidille tärkeä mielenterveydellisesti.
Helsingin lastensuojelun johtaja Saila Nummikoskelle on valitettu muistuttamalla johtava sosiaalityöntekijä Aule Lillestä ja Lillen hyvin törkeästä tavatasta mitätöidä ihmisiä. Lille jopa vie aikuisilta ihmisiltä oikeuden määrittää itse tahtonsa ja toiveensa eli väittää vastaan aikuisille, jotka sanoittavat mielipiteensä, ettei heidän mielipide ole heidän mielipide. Nummikoski on katsonut, että riittävä selitys Lilleltä on väite, ettei aikuinen ihminen, jolta Lille vei oikeuden sanoittaa itse mielipiteensä ja toiveensa, ole kykenevä keskusteluun ja Nummikoski väitti, että tällainen määrittely, mitä Lille tekee ihmisille väittäessään, etteivät ihmiset ole kykeneviä keskusteluun, kun hän vie keskustelulta loogisen pohjan järjettömyydellään, olisi mukamas ihmisten kunnioittamista. Saila Nummikoski on havaittu sosiaalisesti kyvyttömäksi havaitsemaan kuinka epäkunnioittavia hänen alaisensa ovat törkeimmillään ihmisiä kohtaan. Nummikoski nimittäin uskoo, että joku on kyvytön keskustelemaan, kun hänen alaisensa tällaista väittää peittääkseen mm. sen, että ei osaa itse keskustelun perussääntöjä, kuten sen kuinka jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä keskustelussa ja Lille ei voi viedä toisen mielipidettä ja väittää oikeudekseen sanoittaa sen tämän toisen puolesta.
Äiti on havainnut, että Lille on työhön ohjannut yhdessä johtava sosiaalityöntekijä Kirsti Myllärin sekä entisen johtava sosiaalityöntekijä Leila Louneiston kanssa alaisensa käyttäytymään hyvin tunnekylmästi ja epäkunnioittavasti vanhempia kohtaan sijashuollon päivystyksen puhelimessa. Valtaa käytetään epäkypsästi vain todeten: "Minä teen ihan mitä huvittaa, koska minulla on valta."
Neuvon kysyminen Myllärin, Viljasen ja Lillen alaisilta mm. muodossa: "Mitä me voimme odottaa lastensuojelulta? Mikä se teidän sisäinen toiminnallinen struktuuri on, josta Lille puhui minulle antamatta tarkennusta tähän? Mitä arviointimenetelmiä te käytätte?" on häkellyttävän turhauttavaa niin äidille kuin myös sosiaalityöntekijöille, koska vastausta sosiaalityöntekijöillä ei ole antaa. Sosiaalityöntekijät suuttuvat, kun heiltä kysytään hyvin tärkeitä kysymyksiä vanhempien toimesta. He vastaavat: "Meillä on täällä tärkeämpääkin tekemistä." Kun vanhempi koettaa ymmärtää miksi toimitaan kuten toimitaan, kun Lille ei ikinä avaa äidille miksi hän tekee mitä hän tekee, kun Lille ei suostu tukemaan äidin vanhemmuttaa ollenkaan, vaan joka tapaamisessa ilmaisee syvän halveksunnan äitiä kohtaan ja ilmoittaa, että haluaa tulevassakin jatkaa tätä henkistä alistamista ilman muuta päämäärää, myös Lillen alaiset kohtelevat äitiä närkästyksellä jäätävästi.
Kun äiti kysyy sosiaalityöntekijältä tietääkö tämä miten tulisi lain mukaan tehdä asiakassuunnitelma, suuttuu tämä ensin tästä ja ei suostu vastaamaan ja lopulta googlaa lain ja lukee sen netistä kiireellä yhteen pötköön kiukkuisena äidille. Itse keskustelua tästä ei kykene syntymään, sillä sosiaaliyöntekijää ei oikeasti kiinnosta työntekeminen lain mukaan ja vanhempien kyselyt lain perään vain ärsyttävät häntä. Tällaisia puheluja äiti on joutunut käymään Lillen alaisen kanssa.
Äiti on jounut kyyneleet silmissä toteamaan sosiaalityöntekijälle puhelimen toiseen päähän, että se asenne, jolla tämä kohtelee vanhempaa eli häntä, sattuu vanhempaan. Äiti on koettanut avata, että vanhemmuus on meille tärkeää ja lapset tärkeitä meille, mutta kylmä sosiaalityöntekijä on istunut puhelimen päässä hiljaa halveksuntaa tuoden esille. Ja kylmä asenne senkun vain jatkuu puhelimen toisessa päässä. Äiti on järkyttynyt havaittuaan millaisten ihmisten käsissä hänen lapsensa on. Äidin silmissä nämä ihmiset muistutavat voimakkaasti sitä, mitä me yhteiskunnassa määrittelemme pahuudeksi, henkistä kypsymättömyyttä, jossa toisen tunteet, ajatukset, hyvä tahto ja koko elämä eivät tule huomioiduksi.
Äidin koettaessa puhua laista sijaishuollon päivystyksen työvuorolaisen kanssa toivoen, että sijaishuollossa olisi Suomen lain mukainen työstruktuuri, joka ilmenisi sosiaalityöntekijän puheista, äiti on havainnut, ettei sitä sijaishuollossa ole. Louneisto, Mylläri sekä Lille eivät koskaan ole ohjanneet alaisiaan toteuttamaan työtään Suomen lain mukaan, koska he eivät ole luoneet johtavassa asemassaan sijaishuoltoon lain mukaista työstruktuuria alaisillee. Äiti on havainnut, että Lille ei edes kykenisi ymmärtämään lakia, koska Lille ei ymmärrä normaaleja moraalisääntöjä ihmisiä kohdatessaan, sillä Lille on täysin empatiakyvytön. Työntekijät eivät sijaishuollossa siis tunne Suomen lakia, heidän työnsä ohjeiksi tarkoitettuja oikeusohjeita ja kaiken lisäksi he myös ohjaavat vanhempia esittämällä pelkän mututunteen varassa väittämiä. Eräs sosiaalityöntekijä väitti äidille, että lapsen vastuusosiaalityöntekijän ei tarvitse tavata lasta ja kuulla lasta, vaan sen tekee sijaishuoltopaikka hänen mielestään. Samainen sosiaalityöntekijä väitti, että vain avohuollon sosiaalityöntekijät tapaavat lapsia ja kuulevat heitä.
Luonnollisesti äidin suru ja järkyys on suuri, kun hän on ymmärtänyt, että Helsingissä sijaishuolto ei tapaa lapsia ja kuule heitä, ei tutustu todella vanhempiin ja tue heitä, vaan työtä ohjaakin ylimielinen negatiivinen asenne vanhempia kohtaan eli kaiketi eräänlainen viha ja suuttumus vanhempia kohtaan siitä, että avohuolto huostaan otti heidän lapset. Vanhempien rangaistus on siis huostaan oton lisäksi sijaishuollon sosiaalityöntekijöiden kiukku heitä kohtaan suurella syyttävällä asenteella joka huutaa vain: "Lapsesi huostaan otto johtuu sinusta, olet epäkelpo!" Tätä huutoa on kuunneltava vuosia.
Helsingin lastensuojelun johto on siis johtanut alaisensa asennoitumaan vanhempiin täysin epäkelpoina. Varsinkin heihin, jotka haluavat palvelua eli vanhemmuuden tukea ja tätä kautta mahdollisimman lyhyen huostaan oton.
Täällä mieron tiellä koetan nyt myötavaikuttaa Helsingin sijaishuollon työntekijöiden tahtoon tukea vanhemmuutta, koska Mylläri, Lille ja Viljanen eivät tämän toteutumiseen johtavina ole sitoutuneet alaistensa työhön ohjauksessa. Toivon kaikkialla Suomessa sosiaalityöntekijöiden havahtuvan:
Oletko miettinyt ikinä, miten suurta kipua aiheutat lapselle ja vanhemmalla ja koko suvulle, kun kieltäydyt tukemasta heitä, haukkuen heitä epäkelvoiksi? Oletko koskaan pohtinut äidin hoivaviettiä biologisena tarpeena tai isän halua tukea lapsiaan biologisena tarpeena, jota ei voi millään katkaisimella sulkea pois, vaikka katkaisetkin ihmissuhteet ilmoittaen, että ne eivät kelpaa sinulle? Sinä kirjoitat, että kyseessä on lastensuojelun mielipide, mutta oletko sinä todella joku jumala, joka saisi kutsua itseään lastensuojeluksi jopa? Käsitätkö miten käyttäydyt?
Sinulla on näiden ihmisten onnen avaimet käsissäsi. Mitä enemmän osallistutat heitä toistensa elämään, sitä onnellisempia he ovat. Mitä enemmän tuet heitä, sitä onnellisempia he ovat. Oletko miettinyt miten monin tavoin helposti voisit tukea heitä enemmän? Sinulla on koko valtion rahapussi käsissäsi ja sinulla on lupa käyttää sitä. Sinä saat mm. ostaa palveluja kuten perhekuntoutusta sijaishuollon lapselle vanhemman kanssa ja ylläpitää suhdetta näin.
Mitä jos tänään päätätkin, että et toimi samoin kuin eilen? Mitä jos tänään päätät tukea jokaisen asiakaslapsesi lähisuhteita enemmän? Mitä jos lähetät jokaisen vastuulapsesi sijaishuoltopaikkaan kirjallisen kyselyn seuraavasti: "Miten voisimme mielestänne tukea vielä enemmän lapsen lähisuhteita? Vastattehan kirjallisesti viikossa minulle." Mitä jos laitat saman kyselyn vanhemmille sekä lapselle? Eikö sinusta olisi hienoa, jos saisit tutkia heidän toiveitaan ja päättää, että nyt tuetaan ja edistetään ihmissuhteita? Sinähän jopa saat tehdä niin.
Mitä jos päätätkin tehdä suunnitelman jokaisen lapsen kohdalla asteittaisista tapaamisten laajentamisesta vanhempien kanssa? Teet listan asioista, mitä toivot tilanteessa toteutuvan ja mihin tähdätään ja kuinka ja kerrot suunnitelmasi heille, joita asia koskee. Jos kerrankin uskot kykyysi johtaa ja tukea ohjaavasti vanhempia ja mitä jos kerrankin uskot heihin ja heidän kykyyn tehdä kanssasi yhteistyötä, kun suostut todella itse tähän?
On totta, että jokaista vanhempaa et saa muutettua täysin sinne mitä toivottaisiin. Toisen päihderiippuvuus voi olla liian vakava, liian vaikeaa käsiteltävää vanhemmalle itselleen. Jonkun mielenterveysongelma on liian haastava. Vaan entä jos tukisit heitä silti, jos he tätä pyytävät ja tahtovat? Miksi pitäisi vakavasti masentuneen tavata lastaan vain kerran kuussa kaksi tunti, jos hän voisi tavata vaikka kahdesti viikossa kaksi tuntia tuetusti valvomisen sijaan? Valvonnassahan sosiaalityöntekijä vain istuu sivussa ja kirjoittaa mitä olosuhteessa tapahtuu, vaan tuetussa tapaamisessa voidaan vaikka tehdä perhetyön muodossa yhdessä asioita ja tukena voi olla vaikkapa psykiatrinen sairaanhoitaja, jos räätälöitte tällaisen palvelun. Tuki olisi vanhemmalle lapsen tapaamiseen, sen suunnitteluun sekä myös myöhemmin sen käsittelyyn oman kuntoutumisprosessinsa rinnalla. Normaali elämä ja sen lisääminen tukee mielenterveyskuntoutumista tutkitusti, joten miksi et antaisi tätä, jo sen antaminen ei haavoita lasta? Oleko miettinyt miten paljon lapsi saa siitä, että näkee sinun tahtovan hyväksyä hänen vanhempansa ja tukea heitä? Miksi muka lapsi ei voisi olla lääke vanhemmalle? Rakkaus on korjannut monia seikkoja.
Etkö haluaisi esittäytyä lapelle hänestä todella välittävänä? Mitä jos et tekisikään yhteydenpidon rajoituspäätöstä viidenksi kuukaudeksi, vaan tekisitkin sen vain kuukaudeksi ja kirjoittaist siihen: "Koska yhteydenpidon rajoittaminen on hyvin vakavaa koskemista lapsen oikeuksiin, tahdon koollekutsua läheisneuvonpidon moniammalittilisen palaverin yhteyteen kiireellisesti ja pyrkiä löytämään yhteistyöllä tukisuunnitelman rajoittamisesta pääsemiseksi. Rajoittamisen laajuuden tarve ja sen tosiasiallisen kestotarve arvioidaan tukisuunnitelman myötä sen valmistuttua. Tähtäimenä on tuen avulla rajoittaa lapsen lapsuuden aikana mahdollisimman vähän lähisuhteita, ottaa lähisuhteet mukaan lapsen elämään ja tukea ja edistä näin perheen jälleen yhdistymistä."
Mitä jos ennen kesälomaasi soittaisit muutamalle lapselle ja vanhemmalle ja kysyisit tahtoisivatko he vaikkapa muutaman päivän pitemmän kesäloman yhdessä? Mitä jos antaisitkin heille tämän ja näkisit heidän ilon tästä kesän jälkeen? Eikö siitä olisi mukava jatkaa syksyllä yhteistyötä perheen jälleen yhdistämiseksi ei vain toisiinsa, vaan myös yhteiskuntaan eli sinuun, kun et ole vain se kylmä ja välinpitämätön heidän silmissä?
Oletko koskaan havainnut, että syrjiessäsi vanhempia, syrjit heidät yhteiskunnassa osallisuuden ulkopuolelle? He kulkevat kyllä täällä, heillä on ihmisuuhteita ja he käyvät töissä, mutta he eivät ole todella omassa elämässään osallisia ja saa todella vaikuttaa, kun syrjit heitä. Kun olet asenteellinen heitä kohtaan ja alistat heitä, he kulkevat sen kanssa kaikkialle mielesi vankilassa, koska vaikutat heidän elämään. He eivät elä elämäänsä, vaan elävät sinun elämääsi sinun jatkeena. Sinä kyllä unohdat heidät siirtyessäsi seuraavaan asiakkaasi linjastotyössäsi, mutta he eivät unohda sinua ja vaikutustasi elämäänsä. Oletko huomannut minkä määrän saat heiltä negatiivista palautetta? Miksi sivuutat sen? Miksi unohdat heidät, kun he eivät voi ikinä unohtaa sinua?
Oletko miettinyt kuinka monta vuotta he ovat kärsineet?
Etkö jo voisi tehdä heitä onnelliseksi?
Tämä kirjoitus on erityisesti tarkoitettu Helsingin lastensuojelun sijaishuollon asennevammaisille vanhempia alistaville sosiaalityöntekijöille. Tämä ei koske siis kaikkia Helsingin lastensuojelun sijaishuollon työntekijöitä. Tämä koskee ertityisesti johtava sosiaalityöntekijä Kirsi Mylläriä, johtava sosiaalityöntekijä Aule Lilleä sekä johtava sosiaalityöntekijä Tiia Viljasta.
Helsinkiläinen äiti kokee fyysistä kipua, koska hän joutuu alati pelkäämään tulevaa. Hän tietää, että jokainen tapaaminen Lillen ja Viljasen kanssa on vain nöyryyttävä kohtaminen, jossa Viljanen ja Lille tahtovat vain osoittaa äidille paikkansa, mikä on ulkopuolisuus.
Ihmisen mitätöinti satuttaa ihmistä. Mutta kun mitätöidään vanhemmuus, mitätöidään koko ihmisyys, koska silloin kosketaan itse elämän tarkoitukseen, mikä on itse elämä. Vanhemmat ovat tietoisia siitä mitä kohtelua he saavat ja haavoittuvat vakavasti tästä. Se ei naurata heitä. Sen kanssa oppii elämään ajan myötä, mutta itse kipu ei poistu. Vanhemmat oppivat elämään kivun kanssa.
Kipu on vanhempien välinen joukkokokemus, kun he verkostoituvat. Hätä on suuri ja yhteinen, kun yksi ilmoittaa, ettei sisarussuhteita tueta Helsingin sijaishuollossa ja kun toinen kertoo, että on jo vuosia vain polttanut lastensuojelun lähettämiä rekisterimerkintöjä, koska niissä ei lue totuus tai edes hänen mielipiteensä koskaan. Jokainen on todennut minulle, että asiakassuunnitelmia ei tehdä Helsingin lastensuojelussa täyttäen niitä Suomen lain mukaisesti. Eräs vanhempi kertoi tavanneensa vuosia lastaan valvotusti, koska sosiaalityöntekijää ei koskaan kiinnostanut tarkistaa tuleeko olla valvotut tapaamiset. Vanhemmuutta ei edes haluttu tukea tarkistamalla. Sosiaalityöntekijä ei koskaan halunnut siis tarkistaa tuleeko lapsen oikeuksia rajoittaa, vaan vain rajoitti lapsen oikeuksia jopa viisi vuotta.
Helsingin lastensuojelun johtajana työskentelevä Saila Nummikoski johtaa alaisensa halveksumaan ja mitätöimään vanhempia. Hän itse mitätöi jokaisen valituksen alaisistaan ellei valvontaviranomainen tai tuomari määrää häntä toimimaan toisin. Ja jos määrää, ei Saila tosiasiallisesti tee mitään, hän vain väittää ohjaavan alaisaan toimimaan toisin. Saila jopa kirjallisessa vastineessaan muistutukseen ilmoitti, ettei katso alaistensa velvollisuudeksi tehdä vanhemmalle asiakassuunnitelmaa, jos hänen alaisellaan ei ole tahtotilaa tehdä tätä. Nummikoskelle vanhemmat ovat mitättömyyksiä, joiden vanhemmuutta hän ei tahdo tukea. Tätä ottavat vastaan häneltä monet tuhannet lapset.
Tämä kirjoitus jää historiaan tutkijoille tiedoksi hädästä, jota lastensuojelu aiheuttaa ihmiskunnalle tässä ajassa. Moni kärsii valtavasta surusta ja kivusta ja se vaikuttaa heidän koko elämään. Lastensuojelu ei tue, se mitätöi elämän.