Tahtokotien Jussin kodit -nimiseen sijaishuollon erityisyksikköön tehtiin ennaltailmoittamaton tarkastus apulaisoikeusasiamiehen määräyksestä elokuussa 2018. Elokuussa tehdyllä tarkastuskäynnillä havaittiin lasten kohtelussa ja rajoitusten käytössä useita epäkohtia.
Ennen Tahtokotien ostamista Familar laajensi toimintaansa toukokuussa 2018 ostamalla koko Pienryhmäkoti Havumäki Oy:n osakekannan.
Familarin laajentuessa se ainakin mainosti nettisivuillaan ottaneensa huomioon Jussin kodissa havaitut epäkohdat, mutta samaan aikaan Familar ei ainakaan ole kyennyt siivoamaan oikea-aikaisesti epäkohtia Rusutjärvellä sijaitsevassa Havumäessä. Nähtävästi palvelujohtaja Petra Huuhilolla ei ole vankan ammattilaisen osaamista itsenäiseen työskentelyyn ellei joku valvontaviranomainen kirjoita hänelle korkeassa asemassa tarkat oikeusohjeet toiminnan toteuttamiselle. Vanhempien toiveet eivät Huuhiloa kiinnosta, saati lasten (LsL 5§) ja tärkeää on ulkokullittaa kulissilla palvelu kiireellä. Yleiset tilat on saatava näyttäään valkoharmaalta IKEA-esitteeltä.
Nähtävästi siinä kiiressä, kun heti Pienryhmäkoti Havumäki Oy:n osakekannan oston jälkeen Familar lähti ahneudessaan hamuamaan myös Tahtokoteja, unohtui Familarilta tosiasialliset laatu- ja kehittämistarpeet Havumäen kohdalla. Mahdollisesti rahat eivät riittäneet Havumäen kunnostukseen, koska tarvitsi sijoittaa taloudelliset resurssit tuoton maksimointitavoittelussa Tahtokoteihin?
Lokakuussa 2018 Havumäkeen muuttaneen tyttölapsen äiti on säännöllisesti valittanut Havumäen vastaavasta ohjaajasta Eija Virosta palvelujohtaja Huuhilolle sekä tämän esimiehille kehitysjohtaja Miika Liimattalle ja Marko Nikkaselle pääasiallisesti tuloksetta. Ensimmäisen valituksen Virosta äiti teki jo ennen virallista päätöstä, että lapsi muuttaa laitokseen, 20.9.18, koska 19.9.18 Viro ilmoitti, ettei Havumäessä ole minkäänlaisia kotiinpäin tehdyn työn menetelmiä lapsille ja perheille tarjolla. Vain hyvin pieniä muutoksia saadaan aikaan äidin valitusten jälkeen ja hyvin hitaasti. Yksi suuri ongelma onkin juuri äidin havaitsema Familarin hyvin heikot sosiaaliset resurssit tehdä yhteistyötä vanhempien tai sosiaalitoimen kanssa. Vankkaa ammattilaisuutta tai kypsää aikuisuutta ei ole tai jos on, ei ole yhdistelmänä ja riittävän monella. Viro vesittää omalla toiminnallaan tai toimimattomuudellaan mm. nuorten ja kokemattomien omahoitajien halun saada nk. "hyvä huostaanotto" toteutumaan. Tämä varmasti rasittaa kaikkia henkisesti.
Äiti on havainnut, että Viron johdossa laitoksen työntekijöillä ei ole intoa työhönsä ja sen sisällä vallitsee lakoninen henki, jossa toteutetaan rutiinia. Osa työntekijöistä ovat puhumattomia tarkastelijoita, jotka seuraavat muita, kuin katsoisivat sosiaalipornoa; he osallistuvat sosiaaliseen vain katselemalla ja ilman tieoisuutta siitä, että se havaitaan. Vain voimakkaasti iloisten yksilöiden persoonallisuus tuo valoa tuohon rutiiniin, jolla Familar uskoo saavuttavansa täysipainoisen elämän lapsille ja lapsissa aikaan toivotut reaktiot. Huuhilo on ilmoittanut äidille 28.9.18 opettavansa kognitiivis-behavioraalista kasvatustapaa alaisilleen ja äiti kritisoi heti tätä seuraavassa sähköpostissaan Huuhilolle muistuttaen, että se ei jäykkyydessään tosiasiallisesti vastaa kaikkiin lasten kehitystarepisiin, koska oppijan valmiuksia ajatella ja ymmärtää opittavina olevia asioita ei tueta. Äiti itse kannattaa reggio emilia -kasvatuspedagogiikkaa, jossa huomioidaan yhteisön arvoissa lasten ja aikuisten oikeus olla oman elämänsä tärkeitä toimijoita, moninaisuuden kunnioitus, demokratia ja osallisuus, oppiminen, leikki, ilo sekä muiden tunteiden kirjo.
Äiti on havainnut, että Havumäki on kankeasti toimiva lasten säilöönottopaikka, joka ei anna kotiinpäin tehtyä työtä perheen jälleenyhdistämiseksi. Viro ilmoitti heti äidille kannakseen, että katsoo yleistäen lapsille "kuormitteeksi" kotilomat sekä vaikkapa mummon tapaamisen arkisin kerran viikossa. Jopa koulukäynti on Viron mielestä kuormite kaikille lapsille ja siksi tapaamisia tuee rajoittaa, jotta lapsi jaksaa käydä koulua.
Tosiasiallisesti mummon vierailu, joka ei käynyt neljään kuulauteen Virolle, olisi ollut taloudellinen kuormite Havumäelle, jonka kiintöistölle ei pääse edes jukisilla, joten laitos joutuu noutamaan Hyrylästä vierailevat sukulaiset ja tähän Viro ei tahdo resurssoida. Havumäestä ei edes saa hoitopalaveria ja tähän ei resurssoida myöskään, vaikka lapsi olisi asunut siellä jo seitsemän kuukautta. Laitoksen vastaavaan ohjaajaan ei saa puolen vuoden aikana yhteyttä puhelimitse kuin vain kahden kuukauden välein, jos silloinkaan. Vastaava ohjaaja Viro antaa tyhjiä toimintalupauksia ja kahden kuukauden päästä joudutaan havaitsemaan tämä ja sama oravanpyörä jatkuu. Se vähäinen aika, mikä vanhemmalle annetaan Familarilta, kuluu siihen, että vanhempi joutuu toistamaan itseään. Familar maksaa tällaisesta tyhjäntoimittamisesta Virolle korkeaa palkkaa, koska Viro tuli Havumäen mukana jopa ilman työhönhaastattelua heille kalustona työntekijäksi. Viro on Havumäen entisen omistajan Jaana Kollanuksen työhön ohjaama Havumäen toimintatapoihin, joita Familar ei ole uskaltanut kyseenalaistaa tai edes halua tuotontavoittelussaan. Tuottoa tavoitellaan niin tiukalla resurssilla, ettei ole varaa edes haastatella työntekijöitä ennen heidän palkkaamista. Huuhilolle merkitsi sokean luottamuken antamisee Virolle tieto, että Viro on ollut alalla 20-vuotta. Näin heiveröisin perustein Familar palkaa työntekijöitä.
Viron johdossa Havumäessä on kohdistettu lapsiin useita laittomia rajoitteita, joiden poistamiseksi on joutunut lokakuussa Havumäkeen sijoitetun tuolloin 11-vuotiaan tytön äiti työskentelemään voimakkaasti, sillä palvelujohtaja Huuhiloa ei ole sen jälkeen, kun Havumäki fuusioitui Familariin, kiinnostanut toteuttaa omavalvontaa. Edes äidin lähettämät viestit laittomuuksista ei ole saanut Huuhiloa toimimaan oikea-aikaisesti katkaistakseen laittomat rajoitteet ja äiti on joutunut tiukasti huomauttamaan laitokselle tekstiviesten (kirjallisesti kannattaa valittaa, jos mielii saada muutoksen), että he toimivat lain vastaisesti. Huuhilolla on hyvin harvoin resusurssipulassaan aikaa vastata puheluihin ja hän ei ole kiinnostunut mitenkään nk. "hyvän huostaanoton" saavuttamisesta. Huuhilon puhelua on odottanut jo yli kuukauden lapsen isoisä.
Laitoksessa oli mm. sidottu lasten viikkoraha työskentelyyn laitoksessa. Jos lapsi ei tehnyt töitä Familarille, lapsi ei saanut palkkaa eli viikkorahaa. Tämä oli kai osa sitä Huuhilon kognitiivis-behavioraalista kasvatustapaa, jossa palkitaan tahdotun toiminna toteutatmisesta, joskin ei välittömästi, mikä ei tuota sitä tulosta, mikä olisi tarkoitusssaada kognitioon (välitön palkitseminen vahvistaa ihmisen toimintamotivaatiota toteuttaa sama toiminta myöhemmin - ei tietoista valintaa). Siellä oli yhä myös käytössä "hilkku" (jota myös käytti syksyllä 2018 Helsingin kunnan Oulunkylän vastaanottokodin Punapirtti), joka niinikään on laiton liikkumisvapauden rajoite. Havumäessä on myös toteutettu järjettömiä pukeutumisrajoitetta vastaava ohjaaja Viron henkilökohtaisten huumorittomien pukeutumismieltymysten mukaan. Viro on myös tehnyt laittomia yhteydenpidon rajoitteita ja ei ole tehnyt näistä virallisia päätöksiä. Virosta on valitettu lasten toimesta kirjallisesti joulukuussa 2018, mutta tähänkään ei reagoinut asianmukaisesti Viro tai Huuhilo ja asiaa ei käsitelty lasten kanssa heitä kunnioittavasti, vaan lapsien valitus mitätöitiin Viron toteamuksella, ettei hän koe tarvetta vastata lasten miksi -kysymyksiin. Äidin mielestä lapsia ei tosiasiallisesti kasvateta Havumäessä, vaan heitä siirrellään ja kielletään ja myös toisinaan manipuloidaan. Äiti on myös havainnut negatiivisia puhetapoja muidenkin aikuisten käytöksessä, mikä luonnollisesti provosoi lapsia, jotka ovat vielä liian nuoria havaitsemaan omaa provosoitumistaan. Lasten ikätasoisesta käytöksestä ja huumorista valitetaan jopa laitoksen sisällä lapsille eli kodissaan ja heiltä odotetaan hyvin tiukaa ja tylsää konservatiivista toimintaa toisinaan. Laitoksessa on ollut väkivaltatilanteita lasten turhautuessa tällaiseen sekä rikkoessa rajoja tietenkin sitten voimakaastikin ja kellään ei ole laitoksessa vähäistäkään väkivaltatyön asiantuntevuutta. Aikuisilla ei ole kykyä todeta epäonnistuneensa, vaan syyttävä sormi osoittaa lapsiin, joita tuomitaan toiminnastaan, joka on reaktio laitoksen aikuisiin. Laitoksen lapsista suurin osa tupakoi ja äidin saaman tiedon mukaan laitoksessa ei tehdä päihdetyötä ollenkaan ja lapsille VAIN kerrotaan aikuisten mielipide. Laitoksessa ei siis kai tehdä edes huoneratsioita ja oteta tupakoita sekä tulentekovälineitä haltuun, vaikka näin kuuluisi tehdä. Saati, että lapsia kannustettaisiin "porkkanoin" tupakoimattomuuteen, avoimuuteen addigtiostaan ja että heitä vietäisiin käymään vaikka lääkärissä keskustelemassa keinoista, joilla voisi saada vähäiset viikkorahat käytettyä tupakkatuotteiden sijaan johonkin muuhun kivempaan.
Havumäen lapset ovat äänestäneet, ettei heistä kukaan pidä Virosta. Lapset avoimesti ilmaisevat negatiiviset tunteensa Viroa kohtaan muiden työntekijöiden ja asukkaiden kuullen, kun Viro ei ole paikalla, mutta työntekijät ovat tehneet tästä tabun, josta ei puhuta vaikkapa Huuhilolle. Lasten toimintamotiiviksi äiti on kuullut lasten sanomana laitoksessa useasti: "Ettei Eija ragee." Äidin tytär pelkää ja inhoaa Viroa ja ei tahdo joutua tämän kanssa sosiaaliseen kontaktiin ja äiti on pyytänyt Viroa huomioimaan tämän työvuorolistojen teossa, JOTTA LAITOKSESSA OLISI ILTAVUOROSSA VIRON RINNALLA EDES YKSI LAITOKSEN OMA TYÖNTEKIJÄ, JOTTA LAPSELLA ON JOKU JOLLE PUHUA TARVITESSAAN. Jos lapsi joutuu Viron kanssa kontaktiin, hän hyvin pian tästä kertoo valittaen äidilleen luetellen miten Viro ei ymmärrä lapsia pitkällä litanialla Viron epämiellyttävistä toimintatavoista. Laitoksessa käytetään paljon lisätyövoimaa, joilla ei ole edes tunnuksia, joilla kirjaantua päiväkirjaan ja tehdä merkintöjä päivän tapahtumista. Näin ollen sijaiset eivät edes tee kirjauksia työvuorossaan havaitsemista seikoista tai vaikkapa vanhemmilta saaduista puheluista. Vuorossa saattaa olla vain sijaisiakin ja tällöin kukaan ei kirjaa mitään. Ja kukapa Viron alaisista uskaltaisi kirjata, että asukas valitti Virosta. Palvelujohtaja Huuhilolle äiti on viimeksi päässyt huomauttamaan tästä olosuheesta 21.2.19 todeten, että kysessä on lasten koti ja ettei äidin mielestä lapsen kodin olosuhde saisi olla sellainen, minkälaiseksi Viro sen käytöksellään luo, mutta Huuhilo ei ole tehnyt tälle asialle mitään. Viimeksi äiti kuuli lapsen sanomana laitoksessa 17.4.19 juuri nuo sanat: "Ettei Eija ragee."
Äiti on ottanut Viron kanssa avoimesti puheeksi joulukuussa 2018 sen ettei Virosta lapset pidä ja Viro totesikin katsontakannakseen, että lapset "VAIN puhuvat rumia ja ovat ilkeitä," ja vähätteli näin lapsia ja lasten kantaa. Äiti huomautti Virolle, ettei Viro saisi asemassaan vähätellä näin lapsia, mutta Viron sosiaalinen tietämys ei riittänyt tällaisen ymmärtämiseen. Viro kai luuli saavansa äidistä kaverin, jonka kanssa puhua rumia lapsista ja olla lapsille ilkeä?
Viro ei pidä kyseisestä äidistä, joka kohdistaa häneen kritiikkiä, ja on osoittanut tämän äidille selkeästi kohdistamalla lapseen kaikenlaista kummaa; lapsen sängystä eivät löytyneetkään lapselle ostettu uusi tyyny ja peitto, vaan ne oli vaihdettu ikivanhoihin ja Viro kieltäytyi neljän kuukauden ajan ostamasta lapselle lapsen toivomaa pöytää arvostellen tätä lapselle sopimattomaksi. Viro myöskin on ollut tehtailemassa lapselle yhteydenpidon rajoitteita äitiinsä ja äidin äitiin sosiaalitoimen kanssa ja nämä ovat nyt käsitteillä hallinto-oikeudessa.Välittävää vuorovaikutusta, jossa korjattaisiin ongelmat, ei Viro osaa toteuttaa, koska hänen ylpeytensä menee tällaisessa edelle. Virolla ei siis ole ratkausukeskeiseen sosiaalipedagogiikkaan kuin vain alkeelliset taidot.
Viro ei olisi tahtonut päästää äitiä käymään laitoksessa ollenkaan myöskään ja tähän puuttui Huuhilo. Muiden lasten vanhemmat tai läheiset eivät vieraile Havumäessä ja tämä ei kaiketi kuulu Familarin tai kuulunut myöskään edellisen omistajan toimintaan, vaikka Suomen lain mukaan läheiset saavat vierailla laitoksessa ja tätä pitäisi tukea ja edistää laitoksen (LsL 54§).
Laitoksen sisätiloja on remontoitu fuusioitumisen jälkeen hieman. Rahat on keskitetty lasten huoneiden sijaan yleisiin tiloihin nähtävästi ajatellen työntekijöiden hyvinvointia sekä yleisilmettä, jonka näkee sosiaalivirkailija tai lapsen noutava vanhempi. Esimerkiksi aikuisten työtilaan vievän seinän maalaminen oli tärkeää, koska se teki tuon pinen käytävän aikuisita "valoisaksi". Laitoksen tiloissa ei kuitenkaan ole näkyvillä juurikaan mitään lasten toimintaa tukevaa muuta kuin ruokapöytä ja sohva, jonka edessä on TV. Lasten huoneista löytyy ikivanhoja peilejä, joista ei näy läpi, koska niille jostain ajatunutta edellisen asukkaan jäljiltä jäänyttä liimapintaa ei ole tahdottu poistaa. Lapset käyttävät jopa kengännauhoja vyönä, koska edes vyötä ei Viro tahdo lapsille ostaa. Lapset ovatkin paljolti vanhempiensa tuen varassa, sillä huoneen kalustaminen jää vanhemmille, kun lapsi saa laitokselta vanhan kaapin, rikkinäisen sängyn ja vanhan nojatuolin huoneeseen. Kalusteet on kerätty jostain kierrätyskeskuksesta. Vaatteita lapsille tuodaan työntekijöiden toimesta kierrätysestä. Leikki-ikäinen saa leluja, jos omahoitaja omastaan tuo lapselle. Familar ilmoittaakin kiinnittävänsä huomiota lapsen arjen "struktuuriin" eli kaiketi luulee lapsien olevan kankaita, joille tiukka rutiini luo sitten hyvän elämän.
Ilmaisharrastukset ovat Familarille Havumäessä mukava lisä tuotontavoittelussa, kun näin säätetään myös.
17.4.19 äiti lähti ensimmäisen kerran tutustumaan Havumäen pihaan ja saikin todeta sen olevan törkyinen sekä vaarallinen lapsille. Familar on siis omistanut kyseisen laitoksen jo vuoden ajan, mutta selkeitä turvallisuusuhkia ei ole poistettu laitoksesta ja työntekijöiden "into" työhönsä tulee esille törkyisyydestä.
Kiinteistön pihamaalta löytyi mm. järkyttävä määrä rakennusjätettä kuten laudan pätkiä ja tiile npalasia sikin sokin, palasiksi hajoitettu sähköpiano, rikkinäisten lelujen osia, ehjä hengari, kauppojen muovipusseja sekä kankaasta revittyjä palasia.Terassilla roikkuivat vielä jouluvalot, jotka olivat kevätpäivällä päällä sekä rikkinäinen nyrkkeilysäkki. Terassin jyrkkiin rappusiin olivat lapset viikkoja sitten levittäneet maton ja laskeneet siinä mäkeä sisäkäyttöön tarkoitetulla istuintyynyllä ja matto notkui siellä rappusissa turvallista kulkua estämässä yhä ja tyyny märässä sammaleisessa maassa.
Äiti ihmetteli miksi edes kiinteistöä rajaavaa aitaa ei ole viitsitty korjata ja katseli epäsiisteyttä hämmentyneenä mennessään lapsen kanssa tuon kurjuuden keskellä keinumaan. Pihalla näkyi kaunis isohko leikkimökki, joka oli maalattu vastaikään ulkoa kenties viime kesänä ja äiti päätti tutkia sitä. Ovi oli sisäpäuolelta hometäplissä ja äiti ymmärsi miksi maalipinta oli laitettu leikkimökkiin, joka näkyi laitoksen keittiön ikkunasta. Leikkimökin siätilat olivat törkyiset ja sille ei siis oltu tehty sen käyttötarkoitusta. Sieltä löytyi joku useaksi palaseksi rikottu huonekalu, kenties lastulevypöytä, jossa oli aikoinaan ollut pyörät. Leikkimökin ikkuna oli rikottu ja sen karmeissa oli yhä kiinni lasisäröt ja maassa kiiltelivät lasinsiruista osa.
Kyseisessa laitoksessa otetaan veitset ja sakset pois lasten ulottuvilta aikuisten tiloihin, mutta pihamalla saavat lasinsirut koristaa aurinkoisella välkkeellä pihaa ja leikkimökin ikkunaan jos joku lapsi ranteensa vahingossa joskus satuttaa ja valtimo aukeaa, niin sitten lasketaan siellä metsän siimeksessä minuutteja.
Lapset ulkoilevat paljon ilman aikuisten valvontaa ja on siellä sitten kohdistanut toinen asukas hyppypotkun toisen asukkaan kylkeen tämän kaataen ja pihamaalla tosiaan tupakoidaan sekä poltellaan tupakka-askeja, kun tahdotaan näyttää kuinka kehdataan toisille asukkaille. Työntekijät ovat missä ovat sisällä kenties juomassa kahvia ja surffaamassa kännykällään, jota he kutsuvat valtavaksi kiireeksi, kun eivät kerkeä edes vastata tekstiviesteihin vanhemmalle. Äiti ei ole koskaan laitoksessa käydessään nähnyt kiirettä, mutta on nähnyt stressaavia työntekijöitä, joille näytää olevan jopa yksinkertainen ruuanlaitto hankala toimenpide.
Lapsi halusi esitellä äidilleen taempaa kiinteistön laitamilla puiden siimeksessä piilloitettua lautakasaa puiden välissä yläilmoissa, jota lapsi kutusui puumajaksi. Sen alla oli sikin sokin laudan pätkiä, joista törrötteli ruosteisia nauloja. Kyseinen "maja" oli itseasiassa lautalattia, joka oli tehty yläilmoihin ja sen keskellä ammotti valtava reikä. Lapsi kertoi lattian pettäneen viime kesänä ja lasten tippuneen siitä läpi. Siinä ei ollut kaiteita estämään sivuilta tippimusta ja siellä se silti yhä oli, vaikka se oli viime kesänä jo pettänyt. Niin hyvin Familar ostettuaan laitoksia suorittaa omavalvontaa ja pohtii riskitekijöitä tiluksillaan laajentumishuumassaan tuotontavoittelua maksimoidessaan.
Kiinteistön etupiha on kunnostettu. Siihen on kiikutettu kallista soraa, jotta kulissit oliviat kohdillaan. Lapsen ja äidin istuskellessa matontamppaustelineen reunalla, koska edes terassilta ei löydy puutarhakalusteita, joita yleensä löytyy kodinomaisten rakennusten tiluksilta, lapsi katseli rakennuksen harjakattoa ja totesi poikien kiivenneen viime talvena sinne, kun siellä oli lunta. Äiti ihmetteli miten ei tätäkään oltu estetty ja eikö lasten henki ja terveys merkitse rahanahneellle Familarille yhtään mitään.
Äiti kertoi lapsen omalle hoitajalle rikkinäisestä ikkunasta leikkimökissä ja tämä kertoi ettei tiennyt tästä. Äiti jäi pohtimaan kuinka silmät kiinni työntekijät ovet tehneet laitoksella työtään viimeisen vuoden ajan, kun äiti näki kaikenmoista törkyä ja vaaraa heti ensimmäistä kertaa pihalle mentyään.
Sunnuntaina 21.2.19 lapsen isoisä vieraili laitoksella ja valokuvasi osan epäkohdista äidin pyynnöstä. Familarin laatujohtaja Marko Nikkanen oli ilmoittanut äidille jo näkemyksensä, ettei sijotettujen lasten vanhemmat nauti sanassaan hänen kunnioitustaan tai muutoinkaan hänen kunniotustaan, joten äiti katsoi, että viisaampaa on ottaa todisteeksi valokuvia, jotta Nikkanen ei jatkossa nakkele niskojaan äidille äidin pyyntöjen edessä. Kuvat on toimitettu sähköpostilla Familarin konsernin johdolle sekä Tuusulan ja Helsingin sosiaalitoimen tietoon. Myös Helsingin sosiaali- ja terveyuslautakuntaa pyydettiin huomioimaan olosuhde ja pohtimaan onko viisasta vaarantaa lapsia tekemällä ostosopimuksia Famlarin kanssa, joka käyttää rahat laajentumiseen, mutta ei laatuun. Nikkasen väittämän mukaan sijaishuoltolaitoksissa ei tarvitse olla viikkoon ollenkaan vastaavaa ohjaajaa vuorossa tai nimetä vuorovastaavaa, koska "vuosilomat". Havumäessä ei ollut viikkoon ollenkaan vastaavaa ja alaiset eivät tienneet kuka vastaa laitoksesta Viron hiihtoloman aikana ja tämä ei haitannut Huuhiloa, joka väitti, että aina on vastaava laitoksessa, vaikka ei siellä tosiasiallista sellaista ollut ja vaikka Nikkasen mukaan ei siellä sellaista tarvitse olla.
Isoisä ilmoitti laitoksessa ohimennen kohtaamalleen ainoalle työntekijälle, joka oli taas uusi Havumäen vilkaasti vaihtuvassa henkilökunnassa, todenneensa kiinteistön tilukset lapsille vaarallisiksi ja törkyisiksi ja kysyi työntekijältä onko tätä tietoinen tästä. Työntekijä myönsi olevansa tietoinen olosuhteesta. Työntekijä ei edes viitsinyt esitellä itseään nimeltä lapsen ukille kohdatessaan ukin ensimmäisen kerran. Havumäen työntekijät eivät osanneet vastata puhelimeen edes nimellään ja tämänkin työhön ohjasi lapsen äiti Havumäkeläisille, koska Virosta ei tällaiseen ollut. Isoisä katsoi laitoksen avopihasäilytysvarastot myöskin sotkuisiksi, törkyisiksi sekä vaarallisiksi lapsille. Isoisä on eläköitynyt tekninen johtaja, jonka vastuulla oli myös turvallisuus monta vuosikymmentä.
Kiinteistön pihamaan vaarallisuudesta ja törkyisyydestä on tehty äidin toimesta kantelu Valviraan sekä Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ja ilmoitettu lapsiasianvaltuutetulle sekä Tuusulan ja Helsingin kunnan sosiaaliasiamiehille. Äiti katsoo, että jos vanhemman keskiviikkona tekemä huomautus laikkimökin ikkunasta ei johda välittömään asian korjaamiseen työntekijöiden toimesta, ei työntekijöillä ole "intoa" tehdä työtään tai mitään välittämistä ja jokainen näyttää odottavan, että joku muu tekisi sen puolestaan.
Äiti siivosi pihalta pois keltaisen liukurin, kuin ei siellä lunta ollut, jota laskea liukurilla sekä ehjän likaisen vihreän muovihengarin vei sisälle kodinhoitohuoneeseen odottamaan, että joku työntekijä tekisi sille jotain järkevää. Äiti pesi tyttärensä huoneen ikkunan ja vaihtoi verhot sekä siivosi taasen tyttärensä huonetta ja pakkasi tyttärelle pääsiäismatkalle ukkilaan vaatteet. Viron tammikuussa suunnittelman rajoitteen vuoksi lapsi ei saa lomailla ollenkaan hiihtolomalla ja pääsiäisenä äidillään, koska lapselle tarvitsee olla kuulemma laitoksessa strukruuri ja rutiinit (Huuhilo kertoi äidille). Vielä joululomalla lapsi sai lomailla äidillään ja kesällä 2018 sai jopa matkustaa Pariisiin sekä sieltä autolla Tukholmaan äidin kanssa ja matkoilla ja viikonloppu kotilomilla ei ole tapahtunut mitään väärää tai kamalaa, mutta lomia äiti ei saa lapsensa kanssa enää kiitoksia Viron. Edes äitienpäivää ei Viro tahtonut lapselle suoda äidin kanssa vietettäväksi, kun suunnitteli sosiaalityöntekijä Kirsi-Marja Niinimaan kanssa lapselle rajoitteita äitiin ja äidin äitiin valitellen struktuurista.
Jostain syystä äidin isällä sai lapsi viettää jopa to-su välisen ajan, mutta äidin äidillä lapsi sai olla vain vuorokauden ja neljä tuntia koko kevään 2019 aikana. Isän tapaamisten suhteen ei tarvitse olla ollenkaan struktuuria ja lapsi saa olla koulustakin kolme päivää pois, kun isä tahtoo lapsen luokseen. Kukaan ei tiedä miksi Viro näin tahtoi Niinimaan kanssa ja perusteita ei päätöksiskään lue. Lukee vain, että Havumäki on arvioinut jotain sosiaalitoimen kanssa. Viroon ei äiti saa yhteyttä, vaikka Viro 22.2.19 lupasi soittaa äidille viikon kuluttua. Viro siirsi tätä sitten 7.3.19 tapahtuvaksi, peruutti tämän 7.3.19 ja ei sen jälkeen ole välittänyt enää edes ilmoittaa uutta soittoaikaa, vaikka äiti kyselee tämän perään. Viro on päättänyt, ettei anna kotiin päin tehtyä työtä äidille.
Isä laittoi lapsen laitokseen, kun lapsi tahtoi muuttaa isältä äidilleen. Nyt Viro pyrkii tekemää tästä laitosajasta lapselle isän kanssa mahdollisimman pitkän, jotta Familar saisi paljon rahaa.
Lapsi on ilmoittanut, että pitää päätöksiä epäreiluna ja tahtoo muttaa äidilleen Havumäestä. Viroa ei lasten toiveet tai vanhempien toiveet kotiin päin tehdystä työstä kiinnosta, sillä Familar kerää säilöönottamillaan lapsilla rahaa.
Suomen laki toteaa lastensuojelulaissa näin:
"79 § (30.12.2010/1380) Sijaishuollon valvonta
Lapsen sijoittaneen kunnan tehtävänä on valvoa, että lapsen sijoitus perhehoitoon tai laitoshuoltoon toteutuu tämän lain mukaisesti ja lapsi saa sijoituksen aikana ne tarvitsemansa palvelut ja tukitoimet, jotka sijoituskunnan on 16 b §:n mukaisesti järjestettävä.
Sijaishuoltopaikan toimintaa valvovat lisäksi sijoituskunta ja aluehallintovirasto. Valvontaa toteuttaessaan niiden tulee toimia yhteistyössä 1 momentissa mainitun sijoittajakunnan kanssa.
Jos lapsen sijoittanut kunta havaitsee sijaishuoltopaikan toiminnassa sellaisia epäkohtia tai puutteita, jotka voivat vaikuttaa sijoitettujen lasten hoitoon tai huolenpitoon, sen tulee salassapitovelvoitteiden estämättä ilmoittaa asiasta viipymättä 2 momentissa tarkoitetuille sijoituskunnalle ja aluehallintovirastolle sekä tiedossaan oleville muille lapsia samaan sijaishuoltopaikkaan sijoittaneille kunnille.
80 § (22.12.2009/1566) Muu valvonta (22.7.2011/925)
Aluehallintoviraston on seurattava lastensuojelulaitosten toimintaa 79 §:ssä säädetyn lisäksi omasta aloitteestaan tapahtuvien tarkastuskäyntien avulla ja erityisesti valvottava tämän lain 11 luvun nojalla tapahtuvaa rajoitustoimenpiteiden käyttöä lastensuojelulaitoksissa. Aluehallintovirasto voi valvontaa toteuttaessaan varata lapselle tilaisuuden luottamukselliseen keskusteluun aluehallintoviraston edustajan kanssa.
Yksityisen palvelun tuottajan, joka jatkuvasti liike- tai ammattitoimintaa harjoittamalla antaa ympärivuorokautisia lastensuojelun palveluja, on saatava yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain (922/2011) 7 §:ssä tarkoitettu lupa ennen toiminnan aloittamista, laajentamista ja olennaista muuttamista. Luvan hakemisesta ja myöntämisestä sekä yksityisen toimintayksikön valvonnasta säädetään mainitussa laissa. (22.7.2011/925)"
Familarilla on palkattuna hoitamaan kiinteistöjen tarkastuksia ja niiden valvontaa erikseen kiinteistöpäällikkö Mikko Säilynoja. Nähtävästi Säilynojan aika ei riitä Familarin laajennushuumassa pitämään huolta siitä, että kiinteistöt olisivat lapsille turvallisia. Havumäen stailauksesta vastaava Huuhilo vierailee silloin tällöin Havumäessä noin kerran kuukaudessa, mutta on kai liian mielenkiinnoton kulkemaan hienoistovaatteissan pihamaalla tarkistamassa missä lapste joutuvat kulkemaan ja elämään, kun vastaava ohjaaja Virolle hän on delegoinit kaikki omatkin tehgävänsä.
Äiti ihmettelee miksi Havumäessä ei resurssoida mihinkään lapsien iloksi tosiasaillisesti rahaa. Kun Merikratoksen laitoksista löytyy laadukaat rottinkiset puutarhakalusteet lapsille istuinpehmustein, Havumäestä löytyy tavella pulkkamäki, jossa on laskuesteenä laudanpätkiä ja tiilenpalasi sekä palasiksi hajoitettu sähköpiano. Nähtävästi keväällä keskellä päivää paistavat jouluvalot sekä rikkinäinen nyrkkeilysäkki on se, mikä Huuhilon mielestä on riittävää piha-aktiviteettia tupakan polton lisäksi 11-13-vuotialle lapsille. Tämänkaltainen virikkeellisyys kognitiivis-behavioraalisen ohjaamisen kanssa varmastikin tukee lasten kehitystä paremmin kuin äidin kodissa, jossa ei ole rikkinäisiä ikkunoita tai rikkinäistä "puumajaa", annettu hellyys ja rakkaus ja näille perustetut lasta arvostavat rajat. Äidin ehkä pitäisi asetella kotiinsa ruostuneita nauloja lapsen esteeksi, niin saisi Huuhilon johtamaa kotiinpäin tehtyä perheenjälleenyhdistämiseen tähtäävää Suomen lain (LsL 30§) mukaista yhteistyötä Havumäestä.
Äiti joutui pyytämään Havumäen toiminta- ja turvallisuussuunnitelmaakin jopa miltei viisi kuukautta, kun ei sellaistakaan osannut Viro suostua toimittamaan äidille.
Huuhilo on kaiketi myös määrättyään viimeisen kuukauden sisällä alaisensa yhdellä teipin palalla liimaamaan A4-tulosteen sosiaaliasiamiehen olevuudesta laitoksen yleisiin tiloihin ajatellut, että Havumäen omavalvonnan suorittaakin nämä pienet lapset Havumäen työntekijöiden, vastaava ohjaaja Eija Viron, vastaavat ohjaaja Jarno Partisen, Huuhilon, kehitysjohtaja Liimattan, palvelujohtaja Nikkasen sekä kiinteistöpäällikkö Säilynojan sijaan.
Edes joulukukkaa ei osattu Havumäessä ostaa itsenäisesti ja se kukka mikä Familarin nettisivuilla Havumäen esittelykuvissa komeilee keittiön pöydällä, on äidin ostama tyttärensä tosiasilialliseen tämänhetkiseen "kotiin", jonne Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan valtuutuksella Helsingin lastensuojelu lapsen siirsi ilman mitään valvontaa. Ei Havumäkeen oltu koristeltu myöskään pääsiäistä, kun äiti kävi siellä 17.4.19. Edes yhtä rairuohoa ei osata laittaa kasvamaan ja muutamaa tipua sille seisomaan.Laitoksessa ketään ei kiinnosta kuin pelkkä arjen rutiinit ja niiden kankea. Havumäessä kun ei ole vieläkään yhtäkään taulua seinällä. Koriste-esineitäkin löytyy jopa kolme ledikynttilää rikkinäisen takan tuntumassa, kun ennen talvea ei savupiippuakaan osattu korjauttaa, jotta talvessa olisi voitu ihailla takkatulta.
Älyttömyyden huippu on Familarin toimitusjohtaja, joka ei tosiasiallisesti ole kaiketi koskaan käynyt Havumäessä, mutta joka on Familarin nettisivuille antamassaan haastattalussa tahtonut todeta seuraavaa: ”Havumäen kodinomaiset sijaishuollon yksiköt täydentävät erinomaisesti Familarin tarjontaa Etelä-Suomessa”. Eihän Familar tosiasiallisesti tarjoa mitään, vaan hamuaa rahaa itselleen ja siksi kerää näitä rahankeruulaitoksia itselleen, jonne voi säilöä lapsia töryn keskelle korkealla hinnalla.
Kysyttäväksi jää vain millaisessa kunnossa tosiasiallisesti oli Havumäki, kun sen perustaja Jaana Kollanus taottuaan rahaa lapsilla sen Familarille luovutti? Käyttikö Kollanus edes pientä osaa tuotosta kiinteistön kodinomaisen ilmeen ylläpitoon koskaan, sillä aivan erilaiselta piha näyttää, kuin mitä Familar kirjoituksissaan väittää? Vai onko käynyt niin, että kaikki tuo törky tulla tupsahti Familarin toiminta-aikana?
Täällä Mieron tiellä katson, että Familarin toimitusjohtaja Harri Pomell on haukannut liian ison palan laajennushuumassaan ja nyt pitää rauhoittua ja alkaa kiinnittämään määrän sijaan enemmän huomiota laatuun ja sen kehittämiseen. Ehkä kannattaisi lööperinjauhannan sijaan ryhdistäytyä ennen kuin joku lapsi tippuu katolta tai "puumajasta" ja katkaisee niskansa? Ehkä maineen voisi hankkia itsekehun sijaan perheiltä, jotka kiittelevät kotiin päin tehtyä yhteisöllistä perheenjälleenyhdistämistyötä, kun sitä jokainen asiakas ja Suomi toivoo Familarilta.
Äiti menisi mielellään vaikka talkootyöllä laittamaan Havumäen kuntoon, jos Familar koskaan järjestäisi yhtäkään yhteisöllisyyspäivää lapsille ja heidän perheilleen Havumäessä. PKS mm. järjestää yhteisöllisyyspäiviä, jonne kutsutaan sijaisperheet sijaislapsineen ja bioloapsineen sekä biovanhemmat ja bioläheisiä. Familarilla ei edes tehdä lähesverkostokartoitusta ja Viro kysyi äidiltä 22.2.19: "Pitikö minun sellainen tehdä," ja ei tätä ole lapselle saanut alaisiaan vieläkään edes aloittamaan. Ja jos ukki ajaa Lappeenrannasta Rusutjärvelle lasta hakemaan, ei siellä ole tarjolla pöydässä nisua sekä kahvia ja teetä. Edes vesilasia ei tarjota. Työntekijä avaa oven, ei esittele itseään ja ilmoittaa menevänsä takas syömään. Sellaista on Havumäen vieraanvaraisuus. Lapsen perään kysellyttä isosetääkään ei ole viitsitty tammikuusta lähtien kutsua edes kahville laitokseen. Viro katsoi, että lapsi saa tavata isosedän vasta kesällä 2019 ja ei viitsinyt tehdä rajoituspäätöstä sosiaalityöntekijä Niinimaan kanssa. Huuhilo väitti, että kyllä Havumäessä saa vierailla läheiset ja kyllä kotiin päin tehdään lain mukaan töitä ja aina on tähtäimenä (ei sisältöä tosin) huostaanoton purkamisen mahdollistuminen ja vika on kuulemma läheisissä eikä suinkaan Huuhilossa, kun heitä ei edes kutsuta Havumäkeen.
Ei Havumäki ole kotia nähnytkään ja ei se ole edes sen omainen.
Havumäen nettisivuilla väitetään Havumäessä työskentelevän työstään innostuneita ihmisiä, mutta missä se into sitten näkyy, kun tällaisesta joutuu kirjoittamaan? Miksi pitää äitien opettaa Familarin työntekijät edes vastaamaan puhelimeen, tervehtimään ja esittelemään itsensä, saati kiinnostumaan minkälaisessa elinympäristössä lapset joutuvat elämään? Kuka huostaanottaisi Havumäkeen sijoitetut lapset vaikka MeriKratokselle, jossa sentään tehdään kehitystyötä perheenjälleenyhdistämistyön parantamiseksi ja jossa laitetaan salaatit lasten kanssa keväällä sisällä siemenestä kasvamaan, jotta kesällä niitä voitaisiin ihmetellä?
Kun äiti koettaa soittaa Havumäkeen, sieltä ehkä tulee viesti: "sinulle soitetaan huomenna" tai "loppuviikosta" tai ei tule viestejä päiviin ollenkaan.
Kaiketi Familar pitää niin huonosti huolta työntekijöistään, ettei ketään kiinnosta pitää todella huolta lapsista ja tehdä perheiden arvoista työjälkeä. Tosin mikä on se perheiden arvo edes Familarille, jos se on laatujohtaja Nikkasen määrittelemä epäkunnioitus sijoitetun lapsen vanhempaa kohtaan.
Tutustu myös:
Pienryhmäkoti Havumäki (Familar):
https://www.familar.fi/pienryhmakoti-havumaki
TIEDOTE: Havumäki yhdistyy osaksi Familaria (Familar):
https://www.familar.fi/news/tiedote-havumaki-yhdistyy-osaksi-familaria
TIEDOTE: Lasten turvallisuus ja hyvinvointi Familarin toiminnan lähtökohtana – Jussin kodit-yksikön epäkohdat korjattu (Familar):
https://www.familar.fi/…/lasten-turvallisuus-ja-hyvinvointi…
Lapsia eristettiin lainvastaisesti - Jussin kodit -lastensuojelulaitokseen tehty tarkastus paljasti lukuisat ongelmat kohtelussa (IL):
https://www.iltalehti.fi/…/1b2ee455-34ef-4b7c-bd31-a2a70637…
”Sanoi, että repii pallit irti” - Näin lapset kuvailivat työntekijöiden väitettyä käytöstä syyniin joutuneessa lastensuojelulaitoksessa (IL - 3.4.2019):
https://www.iltalehti.fi/…/44014828-5cf8-4806-b3bb-058236e7…
Kuopion ja Oulun lastensuojelussa kaltoinkohdellaan lasten ja perheiden lisäksi myös perhehoitajia- käynnissä joukkopako alalta (LL - 15.4.2019):
https://www.lokakuunliike.com/…/kuopion-ja-oulun-lastensuoj…
Lastensuojelu Milapro- lapsibisnesryppään asiakashankkijana? (LL 25.5.2016):
https://www.lokakuunliike.com/…/lastensuojelu-milapro-lapsi…
"Hupipornoa" Mehiläisen lastensuojelulaitoksessa (LL 6.2.2017):
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hupipornoa-mehilaisen-lastensuojelulaitoksessa
Mehiläinen: veroparatiisisotkuja, haamutyöntekijöitä, hupipornoa ja vaikuttavaa nöyryyttämistä (LL 28.8.18):
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mehilainen-veroparatiisisotkuja-haamutyontekijoita-hupipornoa-ja-vaikuttavaa-noyryyttamista