
Matkalla huolesta huoleen: uuden huoliliputuksen piirissä on jo 80 000 lasta
Tutkija Kaisa Hintikan mukaan varhaisen puuttumisen ja huolen vyöhykkeistön voidaan nähdä muovaavan ammattilaisen subjektiivisesta huolesta pätevää työvälinettä. Subjektiivinen huoli kääntyy objektiivisen tiedon asemaan. Sosiaalipolitiikan professori J P Roos toteaa, että erityisesti lastensuojelussa varhaisen puuttumisen ja huolen käyttö voi olla lapselle ja tämän perheelle kohtalokasta (Hintikka, 2010, 71). Varhaisen puuttumisen eetos näyttää Hintikan mukaan sisältävän tendenssin muokata suhtautumista myönteisemmäksi interventiopolitiikkaa kohtaan (Hintikka, 2010, 75).
Leeni Ikosen mukaan varhainen puuttuminen kyseenalaistaa vanhempien kasvatuskyvyn ja perustelee näin kasvatusvallan siirtoa viranomaiselle. Hyvistä tarkoituksista huolimatta "käytäntö on osoittanut, että huolen työtavat keskittyvät yksinomaan tyypittelemään ja leimaamaan lapsia. Kunnissamme tehdään huolikartoituksia ja Stakes on v. 2001-2002 huolikartoittanut n. 30 000 lasta."
Huolen vyöhykkeistön kehittäjän Tom Arnkilin varoituksista huolimatta työntekijöiden subjektiivista huolta mittaamaan tarkoitettuja huolen vyöhykkeitä käytetään edelleen laittomasti lasten luokittamiseen ja leimaamiseen "huolilapsiksi".
Vaikka huolen vyöhykkeistön väärää käyttöä ei ole saatu kuriin, sen rinnalle on kehitetty uusi varhaisen puuttumisen menetelmä; huoliliputus, jossa kahden viranomaisen huolestuminen johtaa hälytykseen. Hankkeen juridisia sovellutuksia, käytäntöjä tai suhdetta henkilötietolakiin ei ole vielä päätetty. Silti Suomen eduskunnan alaisen Sitran huoliliputus on jo käytössä ja sen piirissä on jo liki 80 000 lasta.
Espoossa huoliliputetaan, jos nuorella on ehkä hätä.
Varhaisen puuttumisen väkivaltaisuudesta: huoli estää kuulemisen
Varhaisen puuttumisen ideologian käsitys ajasta, ihmisistä, vallankäytöstä ja sen oikeutuksesta on outo ja väkivaltainen. Varhainen puuttuminen sisältää neljä elementtiä:
1) Puuttuja tuntee moraalista ylemmyyttä suhteessa puuttumisen kohteeseen eli asettaa itsensä toisen yläpuolelle.
2) Puuttuja tuntee tarvetta ojentaa tai rangaista mielestään epäsopivasti tai eri tavalla käyttäytyvää tai elävää lähimmäistään.
3) Puuttuja käyttää kuluvaa hetkeä astinlautanaan huolestuttavaksi olettamalleen tulevaisuudelle.
4) Puuttuja oikeuttaa toimintansa tuntemallaan subjektiivisella huolella.
Lastensuojelussa varhaiseksi puuttumiseksi kutsutun toiminnan lähtökohta, sisältö ja moraalinen oikeutus on kyseenalainen, sillä puuttumista harjoittavat usein epäpätevät, puutteellisen ammattitaidon ja elämänkokemuksen omaavat jäävit henkilöt vailla valvontaa, tutkimustietoa, näyttöä puuttumisen tuloksista tai vastuu- ja korvausvelvoitteita väärinkäytöksistään.
Miksi lastensuojelutoimenpiteiden käynnistäjänä ja kriteerinä pidetään ulkopuolisten tunnetilaa (huoli) ja mielikuvia tulevaisuudesta, eikä sitä, millaiseksi lastensuojelun asiakasperhe ja toimenpiteiden kohteena oleva lapsi itse kokevat nykyisen elämänsä?
Juuri työntekijän tuntema huoli estää pahimmillaan asiakkaiden kuulemisen, rationaalisen päätöksenteon ja toiminnan – ja tuudittaa harhaan, että pelkästään huolestumalla olisi jo saatu jotakin aikaan.
Hurmoksellinen usko sijaishuollon autuaallisuuteen sokeuttaa
Henkinen opettaja, kirjailija Eckhard Tolle erottaa reaali- tai kellonajan kuvitteellisesta psykologisoivasta ajasta, joka merkitsee menneeseen samaistumista ja jatkuvaa pakonomaista tulevaisuuden pohtimista. Jos esimerkiksi teit erehdyksen menneisyydessä ja opit siitä nyt, käytät edellistä. Jos sen sijaan jauhat tuota erehdystä mielessäsi, arvostelet ja syyllistät itseäsi ja teet siitä virheellisesti itsetuntosi osan, siirryt psykologisoivaan aikaan, joka on aina sidoksissa väärään kuvaan minuudesta.
Pelon piiskaama pakonomaiseen onnistumisen tai jonkin saavuttamisen tarpeeseen sairastunut ihminen alistaa kuluvat hetket astinlaudoiksi tulevaisuuteen, vailla omaa arvoa, ja menettää kykynsä havaita ja tuntea nykyhetken mahdollisuudet ja kauneuden ja aistia suoraan.
Tolle rinnastaa läsnäolosta ja nykyhetkestä irtaantuvan psykologisen ajan mielisairauteen; poliittisin ääriliikkeisiin ja lahkoihin, jotka toimivat siltä pohjalta, että kuvitteellinen korkein hyvä on saavutettavissa tulevaisuudessa, ja päämäärä pyhittää siksi kaikki käytetyt keinot. Ihmisiä orjuutetaan, kidutetaan ja murhataan edelleenkin kuvitteellisten korkeimpien hyvien saavuttamiseksi (Tolle, 2002).
Lastensuojelun usko sijaishuollossa kasvavaan tulevaisuuden kunnon kansalaiseen ja veronmaksajaan estää havaitsemasta lasten ja perheiden nykyisyyden mahdollisuuksia. Tulevaisuuden päämäärä tuntuu pyhittävän jatkuvat oikeusturvaloukkaukset, perheiden auttamatta jättämisen, sijaishuollon valvontapuutteet ja väärinkäytökset ja mitätöivän lasten omat toiveet ja osallisuuden tässä hetkessä.
Monet lastensuojeluyritykset toimivat edelleen lastensuojelubisneksen futuurikauppiaina vaikka aikaisemmatkin futuurit jäävät lunastamatta. Pelastukseksi uskoteltu siirto helvetiksi oletetusta kodista taivaaksi oletettuun sijaishuoltoon on osoittautunut kuplaksi kaikkialla. Todellisuudessa siirrytään usein ojasta allikkoon. Huolentäyteinen, laittomatkin keinot oikeuttava ja nykyisyyden voimavarat hukkaava toiminta aiheuttaa korvaamattomia menetyksiä niin perheille kuin kansantaloudelle.
Samalla kun lastensuojelun voimavarat haaskaantuvat poikkeaviksi katsottujen lasten ja perheiden seulomiseen, kunnon kansalaisuuden fasadia ylläpitämään kykenevissä perheissä kärsivät lapset jäävät havaitsematta ja auttamatta.
Huolestuminen vallankäyttönä, huoliloiset kaukaa-näkemisen estäjinä
Tutkijat Sendhil Mullainathan ja Eldar Sharif osoittavat kirjassaan Scarcity kuinka köyhyys pakottaa ihmiset kuvitteelliseen psykologiseen aikaan; murehtimaan tulevia. Teosta ruotivan toimittaja Jani Kaaron mukaan tulevaisuuden huolet ovat kuin loisia, jotka kaappaavat käyttöönsä merkittävän osan ihmisten aivokapasiteetista. Huolten täyttäessä mielen, aivojen kapasiteetti käsitellä asioita kapenee; laajakaista kaventuu puhelinlangaksi. Kun aivokapasiteetti ylikuormittuu, ihmisten kyky keskittymiseen ja itsehillintään heikkenee ja heidän käytöksensä muuttuu aggressiivisemmaksi ja impulsiivisemmiksi. Huolen aivoloinen heikentää juuri niitä ominaisuuksia, jotka auttaisivat suunnittelemaan elämää pidemmälle ja tekemään harkittuja päätöksiä.
Lastensuojelu on ala, jonka keskiöön on nostettu varhainen puuttuminen, huoli ja huolestuminen. Huoli on muutakin kuin emootio tai retoriikkaa; sillä oikeutetaan ja perustellaan varhaista puuttumista ja hallinnollisia vapaudenriistoja.
Huolestuminen on tehokas vallankäytön väline, josta kyllä varoitellaan narsismin yhteydessä, mutta joka jostain syystä hyväksytään kokonaisen ammattialan ekspertiisin, retoriikan ja toimintakäytäntöjen keskeiseksi sisällöksi.
Heiliöläinen lastensuojelulinjaus, josta on tullut maan virallinen oppi, pyrkii puuttumaan lasten elämään mahdollisimman varhain kasvattaakseen heistä sijaishuollossa tuottavia tulevaisuuden veronmaksajia.
Linjauksen mukaan byrokraatin tuntema huoli on syy siirtää lapsi omasta kodistaan sijaishuoltoon, jota linjaus pitää vanhempia parempana kasvattajana. Lapsuutta ei nähdä itseisarvollisena olemassaolona, vaan välitilana ja odotushuoneena aikuisten määrittelemään tulevaisuuteen. Siksi lapsen ja perheen nykyhetki, todelliset tarpeet ja toiveet ja välitön auttaminen voidaan helposti sivuuttaa.
Varhainen puuttuminen on toimintaa, jossa ohimenneistä tilanteista ja menneisyyden rekisterimerkinnöistä muodostetaan tulevaisuuden huolia ja kauhuskenaarioita. Varhainen puuttuminen sementoi pelkän ohimenevän tilanteen, tapahtuman tai tunteen puuttumista vaativaksi ongelmaksi. Se hävittää kuluvan hetken ja siihen sisältyvät voimavarat ja mahdollisuudet. Puuttumisen ideologiaa hallitsee deterministinen pessimismi: ongelmien kuvitellaan periytyvän ja menneisyyden virheistä kuvitellaan kasvavan tulevaisuuden ongelmia.
Varhaista leimaamista: Huolipuhe huolestuttavan todellisuuden rakentajana
Varhainen puuttuminen itsessään tuottaa ja ylläpitää juuri niitä ongelmia, joita se kuvittelee ratkaisevansa. Huolipuhe rakentaa huolestuttavaa todellisuutta ja pelkoregiimiä sekä alentaa puuttumisen kynnystä.
Vaikka huoli tai ongelma on usein vain huolestujan ja puuttujan omassa päässä, se siirretään kirjausten, kokousten ja moniammatillisen yhteistyön myötä – ja tartutetaan toisille toimijoille. Varhaisesta puuttumisesta tuleekin lapsen ja hänen perheensä varhaista leimaamista, johon osallistuu koko yhteisö. Puuttuminen siirtää huolestuttavan puutiaisensa, aivoloisensa, jokaiseen yhteistyökumppaniinsa ja puuttumisen kohteeseensa.
Yli seitsemänkymmentä vuotta ilman oikaisuoikeutta säilytettävät tarkistamattomat rekisterimerkinnät varmistavat sen, ettei asiakasperhe pysty asiakkuuden jälkeenkään elämään elämäänsä luottavaisesti ja läsnäollen kuluvassa hetkessä vaan joutuu kaikkialla taistelemaan leimoja ja niiden tuottamia tulevaisuudenuhkia vastaan. Varhaiseksi puuttumiseksi kutsuttu toiminta voi siis syrjäyttää puuttumisen kohteensa pysyvästi yhteiskunnallisesta osallisuudesta ja päätöksenteosta ja vaikeuttaa heidän omaehtoista selviytymistään.
Varhainen puuttuminen on jo lähtökohtaisesti negatiivista, nykyisyyden mahdollisuudet hävittävää toimintaa, jossa ilmenee lisääntyviä taloudellisia intressejä, häiriö-orientaatiota, leimaamispyrkimyksiä ja tietosuoja- ja oikeusturvarikkeitä. Leeni Ikonen puhuukin huolibisneksestä, johon littyvät "Huoli puheeksi" -koulutustilaisuudet. Huolitalous puhuu ongelmien sijaan huolesta painottaen varhaista puuttumista ja lapsen etua. Sen mukaan ammattilaisen huoli on objektiivinen fakta.
Ikosen kirjoitusten mukaan: "Huolen oikeaksi todisteluun on kehitelty kirjava joukko erilaisia keinoja, joilla maailman terveimmistä suomalaisvauvoista saadaan puristetuksi sairaita koululaisia. Lapsesta etsitään jo pienestä pitäen kiintymyksen ja vuorovaikutuksen häiriöitä, psykiatrista diagnoosia, häntä juoksutetaan perheneuvolassa, lastenpsykiatrilla, häneen kohdistetaan kiinnipitoa, eristämistä, uhkailua, alistamista ja pakkoa. Moniammatilliset tiimit kokoontuvat hänen asioissaan.
Ei ole osoitettu, että näistä keinoista olisi mitään hyötyä lapselle, päin vastoin usein vain haittaa. Sen sijaan pieni ja rauhallinen päivähoitoryhmä ja koululuokka, hyvät harrastukset ja ennen kaikkea kannustava ja myönteinen, vanhempien kanssa yhteistyössä toimiva opettaja ovat monen lapsen pelastus. Huolirekisteri tuottaa ja muodostaa ns. vääriä positiivisia löydöksiä, jotka ovat vakava oikeusturvaongelma lapselle ja perheelle. Sen ainoaksi anniksi jää yhä uusien lasten huostaanotto ja lastenkotien liiketoiminnan kasvutavoitteiden lisääminen."
Lastensuojelussa kuluvaa hetkeä käytetään yleensä tulevaisuuden astinlautana, lapsen ohimenevää häiriötä merkkinä puuttumista vaativasta tulevaisuuden ongelmasta, perheen avuntarvetta ja tukitoimia todisteena tulevasta sijoitustarpeesta, perhetyötä keinona saada vahvistusta sosiaalityöntekijän epäilyksille ja kunnan köyhiä asiakkaita ponnahduslautoina sosiaalityöntekijän ammatilliseen ekspertiisiin ja paremminpalkattuun uraan yksityispuolella.
Miksi toimivia laajakaistoja minimoidaan tahallaan puhelinlangoiksi?
Mullainathanin ja Sharifin tutkimustulos saattaa lastensuojelun varhaisen puuttumisen ja huoli puheeksi- koulutukset outoon valoon.
Jos kerran huoli ja huolen tunteminen romuttaa aivokapasiteetin ja aggressio- ja impulssikontrollin, miksi ihmeessä huolestumiseen oikein koulutetaan? Miksi toimivia laajakaistoja minimoidaan tahallaan puhelinlangoiksi?
Kaikki perheiden kanssa työskentelevät ammattialat on nykyisin velvoitettu lastensuojelun kumppaneiksi "Huoli puheeksi"-koulutuksiin psyykkaamaan itseään pois läsnäolevan hetken mahdollisuuksista psykologiseen ja kuvitteelliseen ongelmakeskeiseen aikaan, tuntemaan kasvavaa tulevaisuudenhuolta ja arvioimaan ja luokittelemaan lapsia.
Huolikoulutukset tuottavat virheellisiä ilmiantoja, merkintöjä, leimoja, kärsimystä ja huostaanottouhkaa huoliluokitusten kohteina oleville perheille, joiden ongelmat olisivat usein ratkaistavissa peruspalveluilla ja oikea-aikaisella tuella. Yksi vaikuttavimmista avun keinoista olisi lapsiperheiden köyhyyden poistaminen. Jani Kaaro kirjoittaa: "Poista köyhiltä heidän huolensa, ja he saavat päivitettyä puhelinlankansa laajakaistaan. Anna rikkaille köyhien huolet, ja heidän laajakaistanopeutensa hidastuu puhelinlangaksi."
Jotkut ammattihuolestujat ja -puuttujat ovat alkaneet kouluttaa itseään mindfulness-kursseilla elämään ja tuntemaan laajennettua nykyhetkeä. Läsnäolon ja kuulemisen oppiminen onkin yksi kiireellisimmistä sosiaalialan oppimishaasteista, sillä lähes kaikki lastensuojelun asiakaslasten haastattelut kertovat lasten kokevan ja uskovan, etteivät työntekijät kuule heitä.
THL:n lastensuojelun kehittämispäällikkö Mikko Orasen sanoin: "Miksi verkostopalavereja ja suuria kansankokouksia markkinoidaan lastensuojelun keskeisiksi työvälineiksi, vaikka lapset ja nuoret kokevat jäävänsä niissä herkästi yksin ja sanattomiksi? Mitä mieltä on sellaisissa ammatillisissa käytännöissä, jotka jättävät ulkopuolelle juuri niiden ihmisten kokemukset, joita varten työ on olemassa?"
Tuomioistuinta muistuttava lastensuojelu patologisoi asiakkaan ilonkin
Valitettavasti asiakkaiden kohdalla omassa nykyhetkessä eläminen ja sosiaalityöntekijän huolista ja tulevaisuudenskenaarioista kieltäytyminen patologisoidaan helposti rankaisua vaativaksi vastuuttomuudeksi ja kyvyttömyydeksi oikeaan päämääräorientoituneeseen kansalaisuuteen, vanhemmuuteen ja perhe-elämään.
Lastensuojelusta ja -psykiatriasta onkin muodostunut rikosoikeudelle rinnakkaisia tuomioistuimia, joissa tutkimuksen etiikka, saatu näyttö ja sen arviointi tai oikeudenmukainen oikeudenkäynti ja syytetyn oikeussuoja ovat yhdentekeviä asioita: tuomiot ja vapaudenriistot langetetaan ja perustellaan viranomaisen tuntemalla subjektiivisella huolella.
Asiakasperheiden kykyä iloon ja huolettomuuteen, jonka lastensuojelu patologisoi vapaudenriistoa vaativaksi sairaudentunnottomuudeksi ja piittaamattomuudeksi vaikeista olosuhteista, tulisi alkaa arvostaa omaehtoisen selviytymisen ja vastuullisen itsehoidon välineenä. Huolettomasta läsnäolosta ja uskosta omiin mahdollisuuksiin ja voimiin tulisi palkita eikä rangaista kuten nykyisin tehdään.
Huolen vyöhykkeet pitäisi muuttaa Mullainathanin ja Sharifin tutkimustulosta vastaaviksi akselille puhelinlanka-laajakaista. Harmaa vyöhyke kuvaisi huolestujan aivojen kutistumista ja musta huolen vyöhyke stroke tilaa, jossa ollaan jo aiheettoman aggression, kadonneen impulssikontrollin ja harhaisen havainto- ja päättelykyvyn tilassa, joka johtaa usein tarpeettomaan lapsen ja hänen perheensä traumatisoivaan kohteluun ja vääriin päätöksiin.
Varhainen puuttuminen pitäisi ulottaa näihin heikentyneen tietoisuuden ja havaintokyvyn hämärässä tilassa huostapäätöksiä tehtaileviin huolestujiin. Kaikille lastensuojelun kanssa työskenteleville pitäisi säätää pakollinen ilmoitus- ja puuttumisvelvoite huolen pimeyteen vajonneista työntekijöistä, joiden toiminta vaarantaa vakavasti lasten kasvua ja kehitystä.
Työntekijä, joka toistuvasti perustaa tai käyttää laittomia huolirekistereitä tai tekee pelkkään huoleen perustuvia päätöksiä tulisi sijoittaa kiireellisesti mielenterveysyksikköön saamaan mindfulness-koulutusta, intensiivistä hoitoa ja erityistä huolenpitoa huolen hapertamille aivoilleen. Myös huolen tahallinen tartuttaminen yhteistyökumppaneihin tulisi tehdä rangaistavaksi.
Myyrä
Lue myös:
Huolikartoitus-kotitesti
Uusimpia juttuja:
Anu Suomela: "Äiti erotisoi lasta imettämällä": huostaanotto ja psykologinen todistelu lapsiin kohdistuneissa seksuaalirikosten epäilyissä
Aamulehden uutinen uudelleentulkittuna

lastensuojeluilmoituksen_ilmoitusosa.pdf |