Ympyröi listasta ne kohdat, jotka koskettavat perhettäsi. Laske lopuksi pisteet ja katso, mille huolenvyöhykkeelle kuulut. Lue myös toimintaohjeet.
1) Raskauteen tai synnytykseen liittynyt komplikaatio: synnytyksen ennenaikaisuus, lapsen pienuus, lapsen vammaisuus, lapsen heikko kielellinen kehitys, lapsen alhainen ikä, lapsen käyttäytymisongelmat, lapsen itkuisuus, lapsen ärsyttävyys (ärsyttäviä tekijöitä lapsessa: huono käyttäytyminen, uhma, tottelemattomuus, lapsi nostaa äidin omat lapsuusmuistot pintaan, lapsi ei pidä äidistä/hylkää tämän, lapsi loukkaa äitiään, lapsi ei täytä äidin odotuksia), lapsen ravistelun riskitekijöitä erityisesti: keskosuus, kaksosuus, poika-sukupuoli, lapsi itkee paljon, Munchausenin syndrooman riskitekijöitä erityisesti: lapsi on alle 2-vuotias, äiti väkivallantekijänä, sisaruksilla usein todettu monipuolinen medikaalinen (esimerkiksi runsaasti käyntejä terveyspalvelujärjestelmässä) tausta (complicated medical history) tai äkkikuolema.
2. Vanhempiin ja heidän käyttäytymiseensä liittyvät riskitekijät: päihteiden käyttö, isän tai äidin vähäinen osallistuminen lapsen hoitoon, tunnekylmyys, vakava sairaus, tupakointi, rikollinen tausta, alhainen koulutus, nuoruus, yksinhuoltajuus, lapsena koettu kaltoinkohtelu, emotionaalinen kypsymättömyys, ei-toivottu raskaus/raskauden kieltäminen, mielenterveysongelma, avioero, vaikeus selviytyä vaativasta tilanteesta, äärimmäinen ylihuolehtivuus, huono hoitomyöntyvyys, vastaanotolle varattujen aikojen runsas laiminlyönti, autoritaarinen kasvatusasenne ja siihen liittyvät kurinpitokäytännöt, vanhemman kokema sosiaalisen tuen puute, lapseen kohdistuvat epärealistiset odotukset.
3. Perhetilanteeseen tai perheen käyttäytymiseen liittyvät riskitekijät: monilapsisuus, pienet tulot, huono sosiaalinen tilanne, perheen aiempi lastensuojelutausta, perheväkivalta, työttömyys, perheen stressi tai kriisi, riitely, perheenjäsenten välisen yhteenkuuluvuuden puute, lapsen ja vanhemman vähäinen vuorovaikutus, vanhempien haluttomuus keskustella terveydenhuollon työntekijöiden kanssa, perheen eristäytyminen tai syrjäytyminen, riippuvuus hyvinvointipalveluista, perheen kokema sosiaalisen tuen puute, puutteelliset empatiataidot sekä yleisesti että perheen sisällä.
Testin tuloksen laskeminen, tulkinta ja toimintaohjeet:
Pisteitä 1: ”Muista, että ohjeistuksen mukaan mikään riskitekijä tai merkki ei yksinään ilmaise välttämättä kaltoinkohtelua tapahtuneen, vaan lapsen ja perheen kokonaisuus tulee ottaa huomioon. Olet vasta pienen huolen alueella. Pieni huoli tai ihmettely on siis käynyt tarhantädin mielessä, mutta silti hän luottaa omiin mahdollisuuksiinsa vahvasti. Todennäköisesti olet turvassa lastensuojelijoilta, mutta hoida jatkossakin avuntarpeesi naapureiden, sukulaisten tai muiden läheisten tuella. Jatka siis rauhassa pyykkäämistä. Voit juoda illalla pari saunakaljaa, jos huvittaa.”
Pisteet 2-4: ”Olet edelleen pienen huolen alueella, mutta nyt vyöhykkeellä 2. Huoli ja ihmettely on nyt käynyt toistuvasti tarhantädin mielessä. Hänellä on silti hyvä luottamus omiin mahdollisuuksiinsa. Mieleen on noussut ajatuksia lisävoimavarojen tarpeesta. Varaudu siis vakuuttamaan ja häivyttämään tämä huoli, kun seuraavan kerran viet lapsesi päiväkotiin. Pukeudu kauniisti, meikkaa ja hymyile. Pese hampaat. Lapselle on syytä opettaa, että kotiasiat on kotiasioita, eikä kaljapullonpalautuksesta saa puhua edes mukavantuntuisille aikuisille.”
Pisteet 5-7: Nyt huoli kasvaa ja tarhantädin luottamus omiin mahdollisuuksiinsa vähenee. Hänen mielessään piilee toivomus lisävoimavaroista ja kontrollin lisäämisestä, joten hän tekee lastensuojeluilmoituksen. Myös läheisimmän sosiaalityöntekijän epäpätevänä sijaisen sijaisena työskentelevän 23-vuotiaan lapsettoman sosionomin mieleen nousee ilmoitusta lukiessa ajatuksia lisävoimavarojen tarpeesta. Mitä sinun kannattaisi tehdä? Valmistaudu sosiaalityöntekijän soittoon. Muista käyttää nöyrää, lämmintä ja pehmeää ääntä, mutta ei liian pehmeää, jotta soittaja ei luulisi sinun olevan turvallaan tuvan nurkassa. Ole rento, mutta ei liian rento. Palauta heti ne tyhjät kaljapullot!”
Pisteet 8-9: ”Sekä sosiaalityöntekijän että tarhantädin huoli on ollut tuntuva sen jälkeen, kun he ovat konsultoineet toisiaan. Heidän voimavaransa ovat ehtymässä ja he selvästi kokevat lisävoimavarojen ja kontrollin lisäämisen tarvetta. Sosiaalityöntekijän sijaisen sijainen soittaa esikoisesi opettajalle, onko huoli herännyt koulussakin. Opettaja kertoo, ettei lapsi ole tullut tänään kouluun. Kellokin on jo 12.00, eikä äiti vieläkään ole ilmoittanut poissaolon syytä. Jos olisit ammatiltasi psykiatri, perusturvajohtaja tai rehtori, onnistuisit hankkiutumaan tilanteesta yhdellä puhelinsoitolla. Mutta kun et ole. On siis aika varautua lastensuojelutarvekomitean tuloon. Viimeistään tässä vaiheessa on vedettävä verhot kiinni ja tyhjennettävä tuhkakuppi. Vaihda sukat lapsellesi. Lainaa rikkaalta kaveriltasi rekvisiittaa, joilla koristelet kotisi. Jos sinulla ei ole rikkaita kavereita, pyydä naapurin Makea varastamaan tykötarpeet. Liisaa oven eteen päiväksi komea mersu. Ja kun sosiaalityöntekijä tulee, katso silmiin. HUOM: Älä tuijota!”
Pisteet yli 10: ”Huolta on nyt paljon ja jatkuvasti. Vanhat terveystietosi voidaan tilata ja sosiaalityöntekijä saa tietää, että sinulla oli peräpukamia vuonna 2003. Lapsesi puheterapeutti muistaa, että lapsesi on piirroksissaan käyttänyt punaista ja mustaa tussia. Siksi pedofiliaepäilyt ovat heränneet. Olette vaarassa. Lapsesikin on vaarassa. Ammattilaisten keinot ovat loppumassa. He kaipaavat heti lisää voimavaroja ja kontrollia. Ovat jo tulossa. Virka-apupyyntö on välitetty poliisille. Kohta vaara on välitön. Tilanteeseen on heti saatava muutos, joten passit esiin. Osta lentoliput koko sakille, ihan sama minne. Voit palata salaa kotimaahan esimerkiksi 2.7–31.7 välisenä aikana, jolloin sosiaalitoimisto on suljettuna näin sanoen: ”Hyvää kesää kaikille!”
Pisteet 0: Ööö? Höpöttelet omiasi? Onko sinua olemassa?
---
JK: Tämä huolijuttu oli Lokatomia-osaston kevennys. Kaltoinkohtelun tunnistamista on käsitelty vakavasti ottaen tuoreessa uutisessa Tunnekylmän virkamiehen tunnistamisohjeet.