Massachusettsin lapsi- ja perhepalvelut eivät olleet tietoisia tai raportoineet eteenpäin noin 260:stä sijoitetuille lapsille tapahtuneista vammoista ja rikoksista mm. ampumahaavoista, palovammoista, luunmurtumista, kallovammoista, veitsenviilloista, seksuaalisesta ahdistelusta, raiskauksista ja itsemurhayrityksistä, kertovat Boston CBS, Boston Herald ja Westernmassnews.
Lapsi- ja perhepalvelut ei ole raportoinut myöskään tiedossaan olleita kriittisiä tapahtumia kuten lapseen kohdistuneita veitseniskuja, raiskausta, pesäpallomailalla hakkaamista tai itsemurhayritystä eteenpäin lapsiasiajuristin toimistolle (Office of the Child Advocate (OCA).
-Nuo lapset uhriutettiin eikä ketään vastuutettu, tarkastuksen tehnyt valtiontarkastaja Suzanne Bump kertoo.
Hänen mukaansa lapsia sijoitetaan ilman tietoa turvattomiin olosuhteisiin.
Bumpin mukaan asioiden korjaaminen on kiinni poliittisesta tahdosta, ei rahasta.
Medicaidin rekistereitä takastaessaan valtiontarkastaja Bumpin toimisto huomasi, että terveydenhuollon rekistereistä paljastui lapsille tuotettuja vammoja, joista lapsi- ja perhepalvelut eivät olleet tietoisia.
Massachusettsin lapsi- ja perhepalvelut kertoivat vastineessaan luottavansa terveydenhuollon ammattilaisten raportointiin ja epäilivät, että Medicaidin rekisteritietot tuottavat "faktanjälkeistä" informaatiota.
Office of the Child Advocaten (OCA) mukaan " haaste kriittisten tapahtumien raportoinnissa on epäselvyys siitä, mikä luokitellaan kriittiseksi tapahtumaksi, josta on raportointivelvoite".
Seksuaalisesta hyväksikäytöstä ei raportoida ellei se aiheuta ruumiillista haittaa
Bump hämmästelee, että lapsi- ja perhepalvelujen omien sanojen mukaan "seksuaalista hyväksikäyttöä ei pidetty raportointivelvoitteen alaisena kriittisenä tapahtumana ellei se aiheuttanut ruumiillista haittaa ja äärimmäistä fyysistä tuskaa."
Bump kertoo, ettei voi hyväksyä lapsi- ja perhepalvelujen vastausta.
Bumpin toimisto löysi vuodet 2014 ja 2015 kattaneessa tarkistuksessaan 118 lapsiin kohdistuvan seksuaalisen hyväksikäytön tapausta, joista ei ollut ilmoitettu.
Tarkastus paljasti myös 19 tapausta, joissa sosiaalivirasto ei vienyt tapauksia esitutkintaan. Osa aineistoon tutustuneista syyttäjistä olisi nostanut tapauksista rikostutkinnan.
Bumpin mukaan puutteellisen raportoinnin johdosta lasten hyvinvoinnin tilasta liittovaltiossa piirtyy puutteellinen kuva.
Tähän liittyvät myös puutteet seksuaalirikollisia koskevasta tietojenvaihdosta. Tarkastus viime vuoden syyskuulta paljastaa, että lähes 2000:sta Massachusetssin alueella olevasta seksuaalirikollisista ei raportoitu ja 1000 jätettiin luokittamatta.
Bumpin mukaan lainsäätäjillä on roolinsa ohjata hallintoa täyttämään velvoitteensa, jos se ei itse sitä tee.
Massachusettsin kuvernoori puolusti lapsi- ja perhepalveluja kertomalla, että edistystä on tapahtunut ja kaikkien raportissa mainittujen puutteiden osalta on työskennelty jo parin vuoden ajan. Hän kertoi, että virastoon on myös palkattu 100 miljoonalla dollarilla lähes 400 uutta sosiaalityöntekijää ja johtajaa.
Bumpin mukaan lapsi- ja perhepalvelujen vastine oli vähintäänkin riittämätön. Hän vaatii lapsi- ja perhepalveluja varmistamaan, että lapsille tuotetut vammat eivät jää huomaamatta.
Massachusettsin lapsi- ja perhepalvelut ovat päätyneet rikostutkintaan viimeaikaisten lapsikuolemien takia.
https://www.bostonherald.com/2017/12/07/audit-dcf-failed-to-report-rape-violence-against-children/
https://www.bostonglobe.com/metro/2017/12/07/scathing-audit-finds-department-children-and-families-failed-report-crimes-against-children/X0r2KnGGiNNXSGf4mh5q6L/story.html
Myös suomalaisen sijaishuollon rikoksia salaillaan: lastensuojeluilmoituksia tai rikostutkintoja ei tehdä
VTV:n tarkastuskertomuksen teossa vuonna 2012 selvisi, että vain yksi kymmenestä kyselyyn vastanneesta kunnasta valvoi järjestelmällisesti lastensuojelun yksiköitä.
VTV:n raportista selviää, että lähes viidennes (19 %) sijaisvanhemmista kertoi, että heillä asuvilla lapsilla ei ollut lainkaan mahdollisuutta tavata sosiaalityöntekijäänsä (2012, 72).
VTV:n mukaan ”erityisesti sijaisperheiden valvonta vaikuttaa tarkastushavaintojen perusteella kuitenkin riittämättömältä.. Joissakin tapauksissa perheiden valinnan katsottiin epäonnistuneen täysin. Ongelmaksi koettiin myös se, että kaikki perheet eivät päästä lastensuojelun työntekijöitä kotikäynnille" (VTV, 2012, 73).
Monet kansalaiset ovat ihmetelleet sijaisperheiden harjoittaman kaltoinkohtelun pitkää kestoa ja lyhyitä tuomioita.
Sijoitetut ovat saattaneet joutua kestämään väkivaltaa jopa vuosien ajan sijaisperheissään.
Keski- Suomessa sijaisperheen isä ja poika käyttivät sijoitettua hyväkseen yli kolmen vuoden ajan mutta selvisivät ehdollisella. Toinen sijaisperhe nälkiinnytti lapsia siihen pisteeseen, että heidän pituuskasvunsa pysähtyi.
Perhehoitoliiton ex- hallitusjäsen pahoinpiteli sijoituslapsiaan ja sai yhtä kevyen ehdollisen tuomion kuin Vuoden Sijaisperheeksi valitun perheen sijaisisä.
Asiakkaat kertovat, että sijaisperheistä tehdyt lastensuojeluilmoitukset eivät johda mihinkään, niitä ei välttämättä edes kirjata ylös. Jos vanhemmat ja lapset yrittävät hankkia väärinkäytöksistä todisteita, sijaishuollon edunvalvojiksi ryhtyneet sosiaalityöntekijät voivat rangaista heitä Pelastakaa Lapset ryn lakimiespalvelun ja lastensuojelun edunvalvojan avulla syytteillä ja tapaamisrajoituksilla.
Sosiaalityön asiantuntijat leimaavat asiakkaiden kertomat väärinkäytöksistä usein vihapuheeksi, tulkitsevat lastensuojelun onnistumiseksi laittoman pysyvän huostaanoton ja rakenteelliseksi sosiaalityöksi lastensuojelun imagonpesun.
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmissä vanhemmille vakuutetaan, että lapsen kertomat sijaishuollon väärinkäytöksistä ovat vain normaalia sijaishuoltoon sopeutumisen prosessia, jota ei pidä häiritä kanteluilla tai rikosilmoituksilla.
Diakonissalaitoksen HOPE- ryhmien tarkoitus ei ole luoda toivoa lakisääteisen perheen jälleenyhdistämisen toteutumisesta vaan sopeuttaa vanhemmat lainvastaiseen pysyvään huostaanottoon.
Lokakuun Liike haastatteli taannoin sijaisperheessä pahoinpideltyjen lasten biologista äitiä, joka yritti kertoa sosiaalityöntekijöille lastensa pahoinpitelystä. PRIDE- valmentajana toiminut sosiaalityöntekijä ei tehnyt sijaisperheestään lastensuojelu- eikä rikosilmoitusta vaan ainoastaan laittoman yhteydenpidon rajoituspäätöksen ongelmista raportoineelle äidille.
Varatuomari Leeni Ikosen kertoo, että "kun sijoitetun lapsen vanhemmat tai lapsi itse kertoo huonosta hoidosta ja väkivaltaisesta sijaishuollosta, sosiaalityöntekijä tavallisesti tekee yhteydenpidon rajoituspäätöksen ja estää lapsen kotilomat. Sen lisäksi vanhemmat leimataan hankaliksi ja yhteistyökyvyttömiksi. Epäkohdista valittava nuori saattaa joutua ”erityiseen huolenpitoon” (=eristys yhteiskunnasta hoidon nimissä) ja saada psyykelääkityksen."
Poliisi ei useinkaan aloita tutkintaa lasten tai vanhempien tutkintapyynnöistä vaan voi vaatia sosiaalityöntekijän tekemää rikosilmoitusta tutkinnan käynnistämiseksi.
Sosiaalityöntekijöistä on tehty portinvartijoita, joilla on oikeus päättää kenen väkivaltaan puututaan, koska ja millä tavalla. Miksi ja kenen aloitteesta poliisi ylipäätään vaatii sosiaalityöntekijän rikosilmoitusta pahoinpitelytutkinnan ehtona sijaisperheessä?
Sijaishuollon valvontapuutteita ja lastensuojelun lainvastaisia työtapoja ei voi selittää vain resurssipulalla eikä niitä korjata palkkaamalla lisää työntekijöitä tai seulomalla perheitä entistä varhaisemmin.
Vuosina 2012-2017 annetut 300 miljoonan euron lisäresurssit sosiaalipalveluihin eivät ole johtaneet parempaan sijaishuollon valvontaan, päinvastoin. Nykyistä sijaishuoltoa valvotaan huonommin kuin vanhan sosiaalihuoltolain aikana ja asiakkaat kokevat yhä useammin tarvitsevansa juristin turvakseen asioidessaan lastensuojelun ja sijaishuollon kanssa.
Lastensuojelulaitoksia tarkastaneet apulaisoikeusasiamiehet ja lapsiasiavaltuutettu ovat kummastelleet miksi lastensuojelulaitosten työntekijät antavat jo tarkastuksia ennen ymmärtää, että lapset valehtelevat kohtelustaan.
Maija Sakslin on ihmetellyt miksi sosiaalityöntekijät eivät näytä edes huomaavan saati raportoivan sijaishuoltopaikkojen puutteita.
Moni sijoitettu ja vanhempi on havainnut, että:
-Lapsen sosiaalityöntekijä ei valvo lapsen olosuhteita sijaishuollossa eikä kuule lasta
- Sosiaalityöntekijä ei usko lasta kun tämä kertoo kaltoinkohtelusta ja laiminlyönneistä sijaishuollossa ja voi jopa syyttää lasta valehtelemisesta
-Sosiaalityöntekijä ei ota vastaan vanhemman tekemää lastensuojeluilmoitusta sijaishuoltoon sijoitetun lapsen kaltoinkohtelusta
-Sosiaalityöntekijä ei puutu kaltoinkohteluun vaikka toiset viranomaiset ovat tehneet asiasta lastensuojeluilmoituksia
-Arvovalta- ja huoltoriidoissa sosiaalityöntekijä ei noteeraa mitään kaltoinkohteluhavaintoja lapsesta tai huomioi vain sen tahon havainnot, jonka puolelle hän on asettunut
-Sosiaalityöntekijä kieltäytyy kirjaamasta kaltoinkohtelua mihinkään tai poistaa asiakirjoista kaltoinkohtelumerkinnät
- Sosiaalityöntekijä kieltäytyy lopettamasta huostaanottoa, vaikka tuomioistuin olisi todennut sen laittomaksi ja määrännyt sen purettavaksi
-Sosiaalityöntekijä sijoittaa edelleen lapsia perhekotiin tai laitokseen, jonka sijaisvanhemmat ovat saaneet tuomion sijoitettujensa pahoinpitelystä
Suomalaisen sijaishuollon hyvä maine näyttää perustuvan siihen, että sijaishuoltopaikkoja ei tutkita eikä valvota, epäkohdista ei ilmoiteta ja epäkohdista kertojat leimataan vihapuhujiksi.
Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kaltoinkohtelu-sijaishuollossa-jatkuu-kuntien-jarjestojen-ja-rayn-tuella
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekijat-estavat-sijaisperheidensa-rikostutkinnat
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ajoissa-aluehallintovirastoon
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-vain-osa-saman-perheen-lapsista-otetaan-huostaan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekija-ei-puutu-lapsen-kaltoinkohteluun-sijaishuollossa-mita-tehda
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kiusaaminen-lastensuojelussa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tuottoisa-myytti-riskiperheista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/munchausen-by-proxy-sijaishuollossa-tunnista-sijaisvanhempien-ja-sosiaalityontekijoiden-sairastuttama-lapsi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lisapanostus-sosiaalipalvelujen-henkilostoon-ei-tuottanut-toivottuja-tuloksia-virhetta-vaaditaan-uusittavaksi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-oudot-onnistumiset