Laittomuudet Humana OY:n lastensuojelulaitoksissa jatkuvat: sijoitettujen hakkaamista, seksuaalista hyväksikäyttöä ja nyt myös kuollut 5- vuotias sijoitettu
Samoin kuin suomalaisviranomaiset myös ruotsalaiset lastensuojeluviranomaiset sijoittavat lapsia puutteellisiin ja väärinkäytöksiin jatkuvasti syyllistyviin lastensuojeluyksiköihin valvontaviranomaisten, irtisanoutuneen henkilökunnan ja lasten ja heidän läheistensä kritiikistä ja ilmoituksista huolimatta.
Kummassakaan maassa sosiaalitoimi ei näytä tunnistavan valvontavelvoitettaan sijaishuollon suhteen.
Myös Suomessa on uutisoitu kuinka
Humanan lastenkodista kadonnut 5-vuotias poika löytyi kuolleena lähellä olevasta joesta
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jarkyttava-tapaus-ruotsissa-aamulla-kadonnut-5-vuotias-poika-loytyi-kuolleena/8171046#gs.44gnxa
Alskogissa sijaitseva Prästgården on nk. HVB (hem för vård och boende för ungdomar), ryhmäkodin tyyppinen lastensuojelulaitos, joka on saanut aiemmin vakavia huomautuksia valvontaviranomaisilta.
Myös henkilökunta on raportoinut puutteista.
Useat viranomaiset ovat todenneet laitoksessa olevan liian vähän henkilökuntaa, henkilökunnan olevan epäpätevää ja ohjaajien syyllistyneen lukuisiin väärinkäytöksiin mm. rajoitustoimenpiteissä.
Vakaviin väärinkäytöksiin toistuvasti syyllistynyt Humanan lastensuojelulaitos sai sijoitetuista jopa yli 2000 euroa per lapsi vuorokaudessa
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/kristiserade-hbv-hemmet-tog-upp-till-22-000-kronor-per-barn-och-dygn
Kuntien sosiaalipalvelut maksoivat Humanan mainostamista asiakkaille räätälöidyistä palveluista ja muista resursseista jopa 22 000 kruunua vuorokaudessa. Todellisuudessa näitä resursseja ei kuitenkaan annettu asiakkaille, kertoo aiemmin Platealla työskennellyt Helena Johansson.
Humana kiistää, että Platea olisi käyttänyt vähemmän henkilöstöä kuin mitä investointikuntien kanssa sovittiin.
Vanhempien ja valvontaviranomaisten varoituksia ei uskottu
SVT on käynyt läpi lausunnot ja asiakirjat sijoittamisesta sekä isän äänittämistä keskusteluista. Niiden mukaan vanhemmat olivat huolissaan ja kysyivät yhä uudelleen Humanan Prästgården- lastensuojelulaitoksen turvallisuudesta.
Vanhempien mukaan he olivat lukeneet valvontaviranomaisten raportit, joissa Prästgården on yksi niistä 18: sta lastensuojelulaitoksesta, jotka saivat valvontaviranomaisilta kovinta kritiikkiä toistuvien ja vakavien väärinkäytösten vuoksi.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lista-18-hem-med-upprepat-vald-och-krankningar
Vanhempia oli varoitettu yksiköstä ja he yrittivät itse varoittaa lastensuojeluviranomaisia laitoksen aiemmista väärinkäytöksistä - tuloksetta. Kunnan viranomaiset vakuuttelivat lastensuojeluyksikön olevan turvallinen.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/x3G6zX/foraldrarna-varnade-for-hvb-hemmet-i-hagfors
Turvallisuusalalla työskennellyt kuolleen lapsen isä kommentoi poikansa kuolemaa seuraavasti:
Rakas rakas poikani, ainoa lapseni John Walter on kuollut. Poikani John Walter on 5-vuotias poika, joka kuoli Hagforsissa kesäkuun aamuna. Mikään maailmassa ei voi kuvata sitä pohjatonta surua ja totaalista koettelemusta, jota tunnen. Elämäni on täysin pysähtynyt.
SVT dokumentaatiossa on selvennetty, mitä jotkut Falunin kunnan sosiaaliviranomaiset ja Platean vastuulliset esimiehet tekivät John Walterille ja meille hänen vanhemmilleen.. Pilasitte kaiken. Olette riistäneet John Walterilta hänen elämänsä ja hänen tulevaisuutensa.
Muutama päivä sijoitetun lapsen kuoleman jälkeen Ruotsin valvontaviranomainen (Ivo) päätti, että laitos olisi suljettava lasten hengen, terveyden ja turvallisuuden vuoksi.
Huumeita, hyväksikäyttöä, prostituutiota ja henkilökunnan järjestämiä tappeluita
Humanan Prästgården- lastensuojeluaitoksen johtaja on pikkurikollisesta lastensuojelumiljonääriksi ja sosiaalidemokraattipuolueen poliitikoksi noussut Jan Emanuel Johansson, jonka harrastus on ökyautojen ja -veneiden ostelu. Sittemmin liikemies on tuomittu kirjanpito- ja verorikoksista.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000004081738.html
Valvontaviranomaiset ovat havainneet ruotsalaisissa HVB- kodeissa ( Hem för vård eller boende) runsaasti ongelmia mm. huumeita, ryhmärangaistuksia, sijoitettujen eristämistä ja koulunkäynnin ja läheissuhteiden estämistä. Pahimpiin väärinkäytöksiin syyllistyneiden laitosten listalta löytyi 16 Humanan laitosta.
Monissa yksiköissä paljastui lasten hakkaamista ja muuta kaltoinkohtelua esim. seksuaalista hyväksikäyttöä ja prostituutiota. Yhdessä kodissa henkilökunta pakotti sijoitetut pojat fight club- tyyppisiin otteluihin toisiaan vastaan väkivallalla uhkaamalla.
Ruotsin valvontaviranomaiset ovat onnistuneet valvontatehtävissään vaihtelevasti. Parhaillaan Ruotsissa on kohu Stubbenin tyttökodissa tapahtuneen vuosia jatkuneen seksuaalisen hyväksikäytön ja muun kaltoinkohtelun salaamisesta. Ivo:n mukaan useat tarkastajat ovat peittäneet vakavia puutteita HVB-talossa hieman yli seitsemän vuoden ajan vuodesta 2012 vuoteen 2019.
Suomessa lastensuojelua valvotaan huonommin kuin vanhan sosiaalihuoltolain aikaan ja erilaiset asiakaspalaute- ja osallisuustutkimukset ja -kampanjat täyttävät pikemminkin osallistumispetoksen kuin osallisuuden tunnusmerkistön.
Humanan yrityskaupat loivat 71 000 000 miljoonalla uuden hoivahybridin
Lokakuun liike ilmaisi huolensa kun Suomeen synnytettiin Humanan Coronaria- ja Arjessa- yrityskauppojen myötä 71 000 000 miljoonalla uusi hoivajätti, jossa lapsi-, vanhus-, lääkäri- ja turvapaikanhakijabisnes yhdistyvät:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suomeen-71-miljoonalla-uusi-hoivajatti-lapsi-laakari-vanhus-ja-turvapaikanhakijabisnes-yhdistyvat-humanan-coronaria-kauppojen-myota
Lastensuojelun kulut Suomessa ovat kasvaneet räjähdysmäisesti runsaassa vuosikymmenessä- ilman tutkimustietoa, tulosvastuuta, valvontaa, seurantaa, toimivia valitusreittejä tai kriittistä journalismia.
Vapaan rahastusoikeuden monopoliyrityksille takaava sote tulee pönkittämään lastensuojeluyritysten kasvua.
Yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger ei usko, että ulkoistamistahdille olisi tiedossa hidastumista. Kuntien talouspaineet eivät ole vähenemässä vaan pikemminkin lisääntymässä.
– Palveluiden siirto yksityisten tuotettaviksi kuitenkin hidastuisi tai ainakin vaikeutuisi, jos valtio asettaisi hallinnollisia tai taloudellisia rajoituksia kuntien ulkoistuksille.
Samaa on vaatinut myös entinen lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kurttila-luotto-lastensuojeluun-on-loppu-rikkinainen-auto-ei-tarvitse-lisaa-bensaa
THL:n laajasta raportista selvisi, että kun lapsi otetaan Suomessa huostaan, huostaanotto puretaan harvoin. Yksityisten palveluntuottajien kuten yritysten ja sijaishuoltopalveluja myyvien järjestöjen ( esim. SOS-lapsikylä ) niskaote kunnallisesta lastensuojelusta on taannut lainvastaisen pysyvän huostaanoton työkulttuurin, tutkimus- ja valvontapuutteet ja perheiden tarpeita vastaamattomat, huostaanottoja pohjustavat "avohuollon tukitoimet ".
Sijaishuoltopalveluja myyvät yksityiset palveluntuottajat, joiden välitön taloudellinen intressi on huostaanottojen määrän ja keston kasvattaminen tekevät lainvastaisesti virkatyöksi tarkoitettuja vanhemmuuden-, olosuhde- ja sijaishuoltotarpeen arviointeja.
https://www.longplay.fi/jutut/vailla-virkavastuuta
Kukaan Suomessa ei tiedä ovatko lastensuojelutoimien kohteina oikeat lapset, miksi heidät sijoitettiin, missä olosuhteissa he elävät ja miten lastensuojelun toimet ovat heihin vaikuttaneet (STM, Toimiva lastensuojelu, 2013).
Mitä useampia seksuaalirikoksia lasten laitoksista paljastuu ja mitä enemmän lasten ruumisröykkiöitä lastensuojelulaitosten, ensikotien ja asuntolakoulujen takapihoilta löytyy, sitä kiivaammin perheistä etsitään näkymätöntä pahaa.
Lastensuojelun valvomaton sijaishuolto maksaa jo enemmän kuin poliisitoimi tai lukiot
Vuonna 2018 kunnat käyttivät nettona lähes 780 miljoonaa laitos- ja perhehoitoon ja 280 miljoonaa avohuoltoon.
Lapsen yhden laitosvuorokauden hinnat alkavat tavallisesti noin 300 eurosta ja ammatillisessa perhehoidossa noin 160 eurosta, sanoi Kuntaliiton erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen.
Kuntaliiton kyselyissä paljastui, että noin kolmasosa vastanneista kunnista ottaa usein lapsia huostaan, koska heille ei pystytä järjestämään mielenterveyspalveluita.
– Suomi katsoo olevansa kehittynyt länsimainen hyvinvointivaltio. Onko tosiaan näin, jos ainoa vaihtoehto auttaa lasta, jonka mieli on järkkynyt, on laittaa hänet kymmeneksi vuodeksi lastensuojelulaitokseen?
Arjessa on pohjoismaisen hoivapalveluyhtiön Humanan Suomen-yhtiö.
Tukholman pörssiin listatun Humanan suurin omistaja on ruotsalainen terveysalan yrityksiin erikoistunut sijoitusyhtiö Impilo Care 19,9 prosentin osuudellaan. Toiseksi suurin omistaja on Jerseyn veroparatiisisaarelle rekisteröity Argan Capital Management, jonka osuus oli syys-lokakuun vaihteessa 11,6 prosenttia.Isoimpiin omistajiin lukeutuvat myös sveitsiläispankki USB:n Lontoonhaara, Nordean investointirahastot, ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö Lannebo Fonder, ruotsalaisen SE-pankin Luxemburgin konttori ja yhdysvaltalainen sijoitusyhtiö BNY Mellon.
Humanan Arjessa-konserni on kasvanut tasaisesti. Vuosikymmenen alussa yhtiön liikevaihto nousi yli 60 miljoonaan ja tulos lähes neljään miljoonaan.
Konsernin liikevaihdosta ja tuloksesta noin puolet tulee lastensuojelusta. Lastensuojelun laitospalveluiden lisäksi Arjessa tarjoaa mielenterveys-, hoiva-, vammais- ja avopalveluja.
Yhtiön hyvinvointipalvelujen johtaja ja toimitusjohtajan sijainen Janne Telén sanoi YLE:n haastattelussa, että laadukkaille sijaishuollon palveluille on kysyntää.
-Taloudellinen onnistuminen on yksi asia, joka kertoo, että onnistumme tekemään laadukkaasti mutta tehokkaasti.
Humanan suomalaisessa nuorisokodissa sijoitetun seksuaalinen hyväksikäyttö ja viikottaista uhkailua
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nuorisokoti-puro-torkean-hyvaksikayton-lisaksi-viikottaisia-uhkauksia
https://yle.fi/uutiset/3-10668673
Humanan Arjessa-yhtiön Telénin mukaan yhteistyö valvontaviranomaisten kanssa toimii hyvin.
Humanan lastensuojeluyksikössä Purossa tapahtunut sijoitetun seksuaalinen hyväksikäyttö kertoo toista.
Yhteistoimintaverkostolle lähetetyssä, Iltalehden haltuunsa saamassa kirjeessä toimitusjohtaja Jarkko Ala-Hukkala korosti, ettei "Puron asioita" saa kommentoida yksiköiden ulkopuolella. Tiedotusvastuu oli kirjeen mukaan toimitusjohtajalla.
Puhelimitse tavoitettu toimitusjohtaja ei kuitenkaan suostunut kommentoimaan asiaa millään tavoin. Hän sanoi, että tiedottamisesta vastaa konsernin toimitusjohtaja Pasi Kohtala.
- En ota tällaiseen kantaa, en suuntaan enkä toiseen, Kohtala puolestaan sanoi.
Humanan nuorisokoti Purossa toiminut 36- vuotias mies tuomittiin lopulta alaikäisen törkeästä hyväksikäytöstä vain ehdolliseen vankeuteen. Rangaistusta alentavaksi seikaksi oikeus katsoi sen, että teko kesti vähän aikaa.
Ylen selvityksen mukaan valvontaviranomainen on löytänyt viime vuosina epäkohtia kahdeksasta Familarin ja neljästä Humanan Arjessa-konsernin yksiköstä.
Tässä lista Humanan lastensuojeluyksiköistä Suomessa
https://www.humana.fi/lastensuojelun-laitospalvelut/hae-yksikkoa/?categories=43589
https://www.humana.fi/lastensuojelun-laitospalvelut/hae-yksikkoa/?categories=43590
ja Ruotsissa:
https://www.humana.se/individ-och-familj/sok-placering/
https://yle.fi/uutiset/3-11016328
https://leeniikonen.fi/2021/06/12/royhkeat-hoivajatit-kyykyttavat-lastensuojelua/
#Humana #Arjessa #sijaishuoltoväkivalta #sijaishuoltobisnes #PasiKohtala #JanEmanuelJohansson #sijaishuoltokuolemat #sijoitettujenhyväksikäyttö #lapsibisnes #hoivajätit #sormetsyvälläveronmaksajienkukkarossa
#lapsiasiavaltuutettu #ruumislöydöt #hoivajätitvuolevatmiljoonia #sijaishuollonvalvontapuutteet
#lastensuojelujärjestöt