Teistä en tiedä, mutta minulla alkaa mennä hermot ihmisiin, jotka eivät tajua, että kusipää on kusipää riippumatta sukupuolesta.
Isä voi olla alkoholisti. Juoda viinaa joka ikinen viikonloppu. Kaverini isä oli sellainen. Hän piti humalastaan huolimatta hemmetin hyvää huolta lapsestaan. Ja käyttäytyi kauniisti, ei ajanut humalassa, ei ollut väkivaltainen, ruokki ja vaatetti lapsensa, asetti rajat ja rakasti. Mutta tissutteli. Oli silti läsnä. Minä vietin paljonkin aikaa tämän kyseisen kaverini luona lapsena.
Äiti voi olla huolimaton hössöttäjä. Kotona ei ole siistiä koskaan, laskut myöhästyvät aina, kolme päivää vanhat tomaatinsiivut unohtuvat tiskipöydän kulmalle, lapset kulkevat eripari sukissa, paita voi olla väärinpäin lapsen päällä, äiti ei osaa leipoa keikauskakkua, päivärytmi vaihtelee... Tällaisenkin perheen luona lapsena vierailin usein.
Muistoni molemmista paikoista ovat hyvät. Turvalliset. Vakaat. Molemmat perheet ovat onnistuneet kasvattamaan lapsistaan aikuisia, jotka ovat tasapainoisia ihmisiä.
Minkähän takia? Senkö takia, että sossut eivät pinkoneet 80-luvulla ihmisten koteihin huostaamaan lapsia samaan tahtiin kuin nykyään?
Vaiko sen vuoksi, että nämä vanhemmat kummassakaan perheessä eivät ottaneet avioeroa? Ja alkaneet haukkua toisiaan kuin viimeistä päivää ja tonkia esille toistensa vikoja liioitellen niitä kilpaa?
Tänä päivänä, kun edelliseen vielä lisätään muoti-ilmiö nimeltä tasa-arvo, harhainen äitimyytti, ylimitoitettu homofobia avioliittolakiuudistuksen tiimoilta, isyyslakivouhotus.... niin kyllä se lapsen etu sinne hukkuu, vaikka kuinka muuta väitettäisiin.
Aikuiset vääntävät kättä omista oikeuksistaan siihen tahtiin, että alkaa jo hävettää.
Mitä jengi kuvittelee lapsen tajuavan moisista asiayhteyksistä?
Ainoa, mitä lapsi tajuaa on paha olo. Johtuu se sitten vieraannuttamisesta tai muuten vain eron tiimellyksessä tapahtuvasta mellastuksesta.
Se, että aikuinen voi hakea oikeustoimilla asioihin sitä ja tätä, ei vaikuta pätkän vertaa lapsen ymmärrykseen.
Sopisi miettiä sitä eikä itseään.
Toinen asia taas on se, että tekemällä asioista sukupuolisidonnaisia, edistää sellaisten lasten oikeuksien vääristymää, joilla ihan oikeasti on paha olla sen toisen vanhemman luona.
Eikö jengi tajua, että vaahtoamalla esimerkiksi vieraannuttamisesta nimenomaan otsikolla "äiti" saattaa pahimmassa tapauksessa olla seuraus, että yleinen käsitys vieraannuttajasta ymmäretään nimenomaan äidiksi? Eikö yksikin lapsi, joka joutuu vieraannutetuksi ole liikaa? Miten suu pannaan sitten, jos se vieraannuttaja onkin isä? Eräiden yhdistystenkin sopisi muistaa tämä.
Samoin niiden äitien, jotka paasaavat hyvin usein väkivallasta. Perheväkivalta liitetään jo nyt miehiin, samoin pedofilia. Miestä on niin helppo syyttää niistä. Ajattelisitte vähän sitäkin puolta, että nainenkin voi olla väkivaltainen ja käyttää seksuaalisesti hyväkseen lasta. Sepä onkin mukavaa, kun lapsi sitten aikuisena kertoo saaneensa selkäänsä äidiltään, vaikka isä siitä aikoinaan tuomittiin.
Kolmas asia on se, että aina pillitetään sossun olevan äitien puolella. Samoin oikeuslaitoksen. No niin varmaan onkin monessa tapauksessa.
Mutta onko tullut mieleen, että sinä itse olisit voinut vaikuttaa asioiden kulkuun niin, ettei kolmannen osapuolen tarvitsisi päättää sinun lapsesi edusta??
Tiedän, ettei vaikuttaminen asiaan ole aina mahdollista, mutta monessa tapauksessa kumminkin on. En kaipaa tämän osalta nyt mitään paneelikeskustelua siitä, että kenen ex on mahdoton ja kenen vielä mahdottomampi. Totuus kuitenkin on, että liian moni ihminen on riitatilanteessa vain sen vuoksi, että on itsekäs.
Liian moni lapsi on traumatisoitunut ja traumatisoituu syystä, että aikuinen on itsekäs.
Oletteko huomanneet, monestikko ihan oikea lapsen hätä kuitataan sosiaalitoimessa "huoltoriidaksi" ja asiaan ei puututa? Se johtuu nimenomaan siitä, että viranomaisissa ollaan jo nähty sen seisemäntuhattaneljäsataa kertaa turhanpäiväisen suunsoiton aiheuttaneen täysin turhia ja perättömiä ilmoituksia lapsen oloista, vanhemman kyvyttömyydestä sun muusta. Miksi siis seitsemästuhannesneljässadasensimmäinen kerta olisi poikkeus?
Ja jos se onkin, niin voi voi.