http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288658726668.html
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan joka sadannen sairaalahoitoon otetun potilaan hoidossa tapahtuu vakava haitta. Hoitovirheisiin kuolee 700-1700 ihmistä vuodessa. Luvut ovat THL:n arvio, joka perustuu kansainvälisiin tutkimuksiin.
Jutussa kerrotaan tapauksista, jotka ovat johtaneet kuolemiin, koska mokia on tehty. Inhimillistä työtä tekeville sattuu, ihminen se on lääkärikin. Miksi lääkäreitä ei voisi vapauttaa yhtä lailla ja siirtää syytä potilaiden niskoille? Minä olen puolustanut aina uhria. Tasapuolisuuden nimissä minä haluan auttaa myös ammattilaisia. Se on pelkästään reilua. Kokemukseni tosin on lastensuojelun puolelta, mutta mitäs pienistä, kun suuret ovat muotia.
Katsokaas:
Netti on pullollaan porukkaa, jotka jakavat kokemuksiaan julki. He saavat osakseen suurta vastustusta paitsi viranomaisilta, myös kanssaihmisiltä. " Ketään ei huostata syyttä" ja " En usko, että vanhemmat olisivat moitteettomia" ovat hyvin yleisiä kommentteja. Kiukkuisena nettiin kirjoittava äiti leimataan kirjoituksensa perusteella ihmiseksi, joka siirtää omaa mokaansa muiden harteille, koska ei kykene myöntämään omaa mokaansa itselleen. Samoin käy isälle, joka kertoo joutuneensa valheellisen väkivaltasyytöksen kohteeksi. Vanhempia ei uskota. Ei uskota potilaitakaan, jos luotatte seuraaviin ohjeisiini:
Ensinnäkin ne asiakirjat. Muistakaa aina vedota siihen, että jokin tietty asia ei ole mielestänne olennainen. Se voidaan jättää kirjaamatta, koska te itse, ammattilaisena, olette asian arvioineet. Tässä yhteydessä muistakaa käyttää sanaparia "potilaan etu". "Potilaan etu" sinänsä näyttää jo hyvältä, mutta mainitkaa myös, ettei potilas mielestänne ymmärrä omaa etuaan itse.
Toinen hyvä keino on kirjata jotakin, mikä ei pidä ainakaan kokonaan paikkaansa. Jos potilaalla on sydänoireita, mutta ette lähetä häntä tutkimuksiin, muistakaa kirjata, että potilas vaikutti epämääräisen hyvävointiselta. Kirjatkaa, että teillä oli kummallinen tunne takaraivossa. Kirjatkaa, että potilas kertoi jättäneensä puolikkaan kanan syömättä. Kirjatkaa mitä tahansa, mitä mieleenne tulee. Esittäkää mielipide, se on se tärkein, sillä ammattilaisen mielipide on objektiivinen fakta. Jos tilanne on hirvittävän paha, asiakirjan olennaisimmat osat voi aina syöttää silppurille. On tapahtunut vain "valitettava inhimillinen erehdys". Itse erehdyksestä ei tarvitse muistaa mitään olennaista. "Minä en tarkkaan nyt muista" on oikein hyvä lausahdus. Lauseen toisto ( keskimäärin 12 kertaa ) on myös hyväksi.
Pitäkää huoli siitä, että olette tarkoin käyttäneet oikeutenne penkoa potilaan kaikki aikaisemmat paperit hänen koko elämänsä ajalta. Mikäli potilas on syntynyt perätilassa, sitä voi käyttää hyväkseen. Hän ei ole edes syntynyt oikein päin, voidaan siis päätellä hänen olevan hankala ihminen. Hän siis valittaa periaatteesta kaikkialle. Jos potilas on lapsena katkaissut jalkansa pudottuaan leikkitelineeltä, vedotkaa holtittomuuteen. Potilas siis syyttää teitä omista käsittelemättömistä ongelmistaan. Se on psykologiaa. Näillä pääsee jo pitkälle, jos esimerkiksi määräsitte potilaalle lääkityyksen ja hän kuoli siihen. Todennäköisintä on, että potilas holtittomuuksissaan käytti lääkettä väärin.
Sairaat ihmiset ovat usein ärtyisiä jouduttuaan jonottamaan päivystyksessä kipuineen. Tässä on oiva sauma saada materiaalia mahdolliseen puolustautumiseen. Potilas oli hankala, hän arvosteli teitä, loukkasi henkilökohtaista ja ammatillista kunniaanne. Nostakaa syyte, siis jos potilas on jäänyt eloon. Jos potilas kirjoittaa toilailuistanne julkisesti, nostakaa silloinkin syyte. Vedotkaa yleisesti merkittävään etuun. Katkeaa se tiedon levitteleminen kuin kanan lento. Jos haluatte tarkennuksia tähän ohjeeseen, kysykää Oulusta.
Mikäli nyt kuitenkin kaikesta huolimatta saatte huomautuksen, älkää suotta ahdistuko. Ottakaa yhteys johonkin valtamedioista ja kertokaa, millainen resurssipula teillä töissä on. Kaivakaa jostakin tueksenne tilastoja ja lakipykäliä, joista ilmenee, montako ihmistä per päivä on soppeli määrä yhdelle lääkärille. Kertokaa tämä luku kolmella ja vedotkaa yhteiskuntamme päättäjiin. Kertokaa vakavana, miten palvelumme romahtavat. Sitä sanotaan vastuun siirroksi hätätilanteessa ja se on aina toiminut. Uppoaa ihmisiin kuin häkä joka ikinen kerta.
Lopuksi lohdullinen tieto, joka tulee pian vapauttamasta teidät kaikki moisista huomautuksista. Uusi Sote on tulossa. Pian teidän ei tule lähettää ketään eteenpäin päivystyksestä, sillä erikoissairaanhoito tullaan antamaan vain erikoissairaanhoitoa tarvitseville.
ElenaMaria Uusitalo