Kysyessäni, eikö sukulaisissa tai läheisissä ollut ketään, joka olisi huolinut lapsen, on vastaus usein kyllä. Kyllä oli, mutta sosiaalitoimi päätti toisin.
Isovanhemmat olivat liian iäkkäitä, joten sijoitettiin perheeseen, jossa sijaisvanhemmat ovat kolme vuotta isovanhempia iäkkäämpiä. Läheinen perhe oli liian läheinen, eikä se ollut lapsen etu. Läheisellä perheellä ei ollut ammattikasvattajan papereita, eivätkä he kyenneet vastaamaan lapsen tarpeisiin. Joillekkin vain todettiin suoraan ei.
Kuitenkin sosiaalitoimi usein sanoo pyrkivänsä sijoittamaan lapsen ensisijaisesti tuttuun lähipiiriin. Paitsi, jos se ei ole lapsen etu.
Aloin laskea. Otin esimerkkiperheeksi perheen, jossa on kaksi vanhempaa. Jotka siis ovat kelvottomia ja lapsi pitää sijoittaa perheen ulkopuolelle. Molemmilla vanhemmilla on vanhemmat. Se tekee 4 ihmistä lisää, yhteensä siis kuusi ihmistä, jotka eivät ole lapsen etu. Lisätään isän ja äidin sisarukset, jotka voisivat huolehtia lapsesta. Oletetaan, että tätejä ja setiä on kolme. Se tekee 9 kelvotonta huolehtijaa. Jos heillä kaikilla on puolisot se tekee 12 ihmistä. Lisätään kummit, joita yleensä on kaksi, yhteensä 14 lapsen edun vastaista ihmistä. Lisäksi ovat vanhempien serkut, heitä voisi olla kaksi potentiaalista ehdokasta. Lisätään puolisot, se tekee 4 eli yhteensä 18. Otetaan mukaan vielä ystäväpiiri, joista tässä esimerkissä yksi perhe voisi antaa kodin lapselle. 20 ihmistä yhteensä, jotka eivät kelpaa sosiaalitoimelle.
Huostassa vuonna 2012 olleiden lasten määrä oli 10 675. Puolet heistä oli sijoitettuna sijaisperheisiin. 11 prosenttia näistä oli sijoitettuna sukuun tai läheisperheisiin.
http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tilastot/aiheittain/lasten_sosiaalipalvel...
Sijaisperheisiin oli siis sijoitettuna 5337 lasta. 11 prosenttia näistä on 587 lasta, jotka siis ovat lähipiiriin sijoitettuna. 4750 lasta siis asuu sijoitettuna perheessä, joka on heille alunperin outo.
Jos nyt kerrotaan tuo luku sillä kahdellakymmenellä epäkelvolla ihmisellä, jotka eivät soveltuneet esimerkissäni lapsen sijaisvanhemmiksi, saadaan luku 95 000.
Suomessa asuu 95 000 lapsen edun vastaista ihmistä.
Esimerkkiperheeni ei päde kaikkiin huostaanotettujen perheisiin. Voidaan kuitenkin olettaa, että toisilla on enemmän ja toisilla vähemmän sukua ja ystäviä. Jutun pointti ei ole se, kenellä on ja kuinka paljon, vaan se, paljonko niitä epäkelpoja oikein on, jos sitä alkaa laskemaan.
Kyllä on kelvotonta porukkaa!