CNN koetti saada haastattelua useiden hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa, onnistumatta siinä. CNN raportoi:
Cancer Fund of America -järjestöä hallinnoi James Reynolds Sr. Hänen poikansa James Reynolds Jr. toimii The Breast Cancer Society -järjestön toimitusjohtajana. Yhden järjestöistä Children's Cancer Fund of America johdossa toimii Rose Perkins, James Reynolds vanhemman ex-vaimo. Hän on myös neljännen Cancer Support Services -järjestön johdossa. Yhdysvaltain hallinto toteaa, että hyväntekeväisyysjärjestöt väittävät toimittavansa suoraa apua syöpäpotilaille, rintasyöpäpotilaille ja lapsille, jotka sairastavat syöpää.
Valtion kanteen nostanut virkamies toteaa ”Kaiken tämän olleen valhetta”.
FTC:n Bureau of Consumer Protection -viraston johtaja Jessica Rich kertoo, että kaikkiaan hyväntekeväisyysjärjestöt käyttivät noin 97% lahjoituksista, jotka he saivat yksityiltä lahjoittajilta itseensä. Vain 3%, hän sanoo, meni todellisuudessa syöpäpotilaiden auttamiseen.
Kantelun mukaan, syöpää sairastaville lahjoitetut varat käytettiin yleensä järjestöjen toimijoiden yleellisiin henkilökohtaisiin kuluihin:
”Lahjoitukset käytettiin autoihin, henkilökohtaisiin kulutustuoteostoihin, lukukausimaksuihin, kuntosalimaksuihin, vesiskootteriretkille, maksullisiin treffipalveluihin, luksusristeilyihin ja konsertti- ja urheilulippuihin”.
"Suurin asia mitä saamme aikaiseksi, tuo toimia petosten ehkäisyyn”, sanoo Rich. "Ja tämä on pahin mahdollinen petos: ottaa rahat pois syövän uhreilta.”
FTC:n mukaan tutkinnassa löytyi myös: ”rehottavaa nepotismia” joka oli suuressa roolissa kaikissa hyväntekeväisyysjärjestöissä. Esimerkiksi The Breast Cancer Societyn James Reynolds Jr. palkkasi vaimonsa Kristina Hixsonin viestintävastaavakseen. Kantelussa todetaan, että hän palkkasi myös kaksi Hixsonin sisarta, hänen poikansa edellisestä avioliitosta, hänen äitinsä ja hänen otto-veljenpoikansa. Kantelun mukaan, Hixsonin äiti palkattiin pitopalvelua hoitamaan ja The Breast Cancer Society palkkasi hänet apurahahakemusten kirjoittajaksi.
Tämän lisäksi veroilmoituksissa jokainen hyväntekeväisyysjärjestö vaati veronpalautusta miljoonien dollareiden edestä syöpäpotilaille tarkoitettujen, ulkomaille lahjoittamiensa tavaroiden kuljetuksista. Kantelun mukaan hyväntekeväisyysjärjestöt eivät koskaan omistaneet kyseisiä tavaroita vaan he yksinkertaisesti maksoivat palkkiot yksityiselle Etelä-Carolinassa sijainneelle yritykselle tavaroiden lähettämisestä, joita kutsuttiin ”hyvyyden lahjoiksi”. CNN meni Guatemalaan vuoden 2014 alussa tutkimaan, kuka on saanut näitä lahjoja, mutta ei löytänyt mitään todisteita siitä, että lahjoituksia olisi ollut edes olemassa.
Kantelun seurauksena kaksi hyväntekeväisyysjärjestöä kertoo sulkevansa ovensa. Sekä Breast Cancer Society että Childrens Cancer Fund of America ovat kantelun mukaan selvitystilassa. James Reynolds Juniorilla on edessään yli 60 miljoonan sakot ja hänen äitinsä Rose Perkins, joka johti Childrens Cancer Fund of America -järjestöä, joutuu tuomiolle noin 30 miljoonan dollarin edestä. Lopullinen Reynolds Jr. tuomio tulee voimaan vasta, kun hän maksaa 75,000 dollarin sakot. Tuomiot Childrens Cancer Fund of America -järjestöä vastaan tulevat osittain täytäntöön, kun järjestön varat on selvitetty. Rose Perkinsin tuomio keskeytetään johtuen hänen maksukyvyttömyydestään. FTC:n Jessica Rich kuitenkin kertoo, että järjestöillä on vielä vähän omaisuutta jäljellä. Valtion sääntelyviranomaiset ovat onnekkaita, jos saavat miljoona dollaria syöpäjärjestöiltä takaisin. Mitä James Reynolds senioriin tulee, hän aikoo riitauttaa maksut valituksessa, hallinnosta vastataan. CNN ei ole vielä päässyt haastattelemaan Reynolds Seniorin, hänen poikansa tai Rose Perkinsin asianajajia, mutta Breast Cancer Societyn verkkosivuilla lähetetyssä viestissä Reynolds Jr. toteaa: Vaikka järjestön, sen virkailijoiden ja johtajien ei olla katsottu tehneen mitään väärää (eikä valtion hallinto ole vielä toisin osoittanut), on järjestön hallitus päättänyt, ettei se auta niitä, jotka ovat avun tarpeessa. Syyksi järjestö ilmoittaa sitoutumisensa suureen julkiseen, kalliiseen ja häiritsevään oikeustaisteluun varainhankinnan käytäntöjen ympärillä. | Syöpäjärjestöt
|
CNN aloitti laajat tutkimukset hyväntekeväisyysjärjestöihin jo muutama vuosi aikaisemmin Tampa Bay Times -lehden ja Center for Investigative Reporting -järjestön kanssa.
Vuonna 2013 Tampa Bay Times, CNN ja Center for Investigative Reporting kirjoittivat yhteistyössä tutkivan journalismin jutun otsikolla "Amerikan Kauheimmat Hyväntekeväisyys - järjestöt (America's Worst Charities)”. Listaus perustuu käytettyihin asianajokuluihin viimeisen vuosikymmenen aikana. Syöpäjärjestöt juttusarja kuului osana tätä raakadataa.
Yllä osoitettu esimerkki osoittaa epärehellisten toimijoiden toimivan ”hyväntekeväisyys” -markkinoilla. Lokakuun liike toivoo, että jos olet antamassa rahaa hyväntekeväisyyteen, tutki ensin järjestön taustat, jolle lahjoituksesi annat tai lahjoita raha suoraan ihmisille, jotka ovat sen tarpeessa. Kyseiset neljä syöpäjärjestöä huijasivat anteliailta lahjoittajilta 187 miljoonaa dollaria. Tällainen peli ei saa jatkua.