Ei!!! Missä on terve huoli? Ei Jani-Petteri oppinut lukemaan eka luokan syksyn aikana! Minna-Maari kastelee yhä öisin, vaikka on jo 3v! Pyykkivuori kasvaa ja vaimo haluaa vain katsoa Greyn Anatomiaa!
Entä kiire aamuisin? Eilenkin Joni korotti ääntään lapsille, kun nämä eivät meinanneet joutua aamutoimistaan! Toissa viikolla lapsia oli taas kerran illalla huoltamassa Kaarina-mummo, kun Elisalla oli se oma tärkeä harrastusmeno!
Kuinka tämä kaikki vaikuttaa lasten kehitykseen? Kun vielä lisätään, että Elisa ostaa silloin tällöin eineksiä!
On aihetta huoleen. Vakavia asioita! Ei mitään syytä huolettomuuteen!
Me Lokakuun liikkeessä haluamme auttaa kansaa tässä uudessa huolestuttavan huolettomassa kehityksessä; kelkka on pakko kääntää! Seuraavilla ohjeilla selviämme ja opimme huolestumaan ajoissa. Olemme jo esi-merkillisesti tehneet huoli-ilmoituksen lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilasta: jutun voit lukea täältä.
Huolipolku kehdosta hautaan
Kehittelemässämme mallissa HUOLIUS (huolissa-usko-oikeaan-lasten-ihanaan-urheaan-sosiaaliin) alkaa luonnollisesti synnytyssairaaloista.
Koulutettu huolikätilö osaa erottaa feikit isät ja ajaa heidät ulos synnytyssalista. Lapsen synnyttyä on sitten aika tehdä lastensuojeluilmoitus. (Syyt; mm. isä oli huolestuttavan hermostunut, isä vaikutti olevan aineissa, isä kiihtyi, isä oli liian tyyni, isä oli väsyneen oloinen). Äidin tunneyhteyttä syntymän ihmeeseen on tärkeä tarkkailla herpaantumatta, muistaen kuitenkin samalla tarkkailla vauvan sydänääniäkin. Liialliset/liian vähäiset tunteenosoitukset äidiltä ovat aina huolestuttavia. Mikäli äiti turvautuu synnytyksessä kipulääkitykseen, siitä on tehtävä tarkat merkinnät ja arvio.... huumeisiin suuntautumiseenhan se viittaa. Huolikätilö on arvokas vastasyntyneen tuki ja turva hänen syntyessään kylmään maailmaan.
Pian lisää huolikätilön virkoja! Kouluttautuminen käy helposti esim naapurikyylä-tittelin kantajille; vain puolen vuoden opinnoilla mahdollista saada poikkeuslupa ja varma virka yliopistosairaalasta. Jokainen tehty lasuilmoitus katsotaan eduksi.
Vauvan kotiuduttua vanhempiensa kanssa niin sanottuun bioperheeseen, vrt. sijaisvanhemmat, hän saa onnen päästä mukaan maamme laadukkaan ja kattavan neuvolaverkon asiakkuuteen. Neuvoloissa terveydenhoitajien pareina tai sijalla työskentelee pian enemmän huoliterkkoja. Heillä on korvaa huolelle ja jatkuva linja auki lastensuojelun sosiaalityöntekijään. Moni pienokainen pelastuu huolitarkan huoliterkan ja lasusossun huolehtivan huolenpidon avulla, päästen jatkamaan kasvua paremmassa ympäristössä, vrt. bioperhe -> sijaisperhe -> lastensuojelulaitos. Esimerkkeinä aidoista HUOLIUS-onnistumisista voidaan mainita 7-vuotiaana pelastettu Gisella, joka nyt 16-vuotiaana on terhakka apuri Kaihonkulman perhekodissa Hävikkivaarassa. Gisella ei muista mitään onnettomasta elämästään ennen pelastusta. Kiireellisen huostaanoton syyksi on papereihin kirjattu väliin jäänyt neuvolakäynti tytön ollessa 2-vuotias (uusi aika varattiin vasta seuraavalla viikolla), kurittomuus pihaleikeissä toukokuussa 4-vuotiaana (2 kertaa) ja lempiruoka kinkkupitsa.
Monen lapsen askel suuntaa imeväisiän jälkeen päivähoitoon. Siellä on jälleen vastassa turvallisia, huolekkaita aikuisia; huolipäivähoitajia, huolipäiväkodinopettajia, huoliperhepäivähoitajia. Osassa kunnista tosin virkoja hallitsevat vielä huolestuttavan pitkään pelkät hoitajat ja opet. Tästä onkin maamme päähuolestuja Aila Paloniemi varmaan jo pian tekemässä uutta lakialoitetta, jotta lastenkoteihin (l. lapsinavetoihin) saataisiin lisää asiakasmateriaalia.
Huolikylpy toimii: 12 % lapsista huostaanotettiin!
Vanhanaikaista varhaiskasvatusta toteuttaviin kuntiin on piakkoin tulossa apuun tarmokas joukko Oulussa koulutettuja varhaishuolikasvatusopettajia, joilla on taitoa erottaa jyvät akanoista ja opettaa huolen harmaan vyöhykkeen havainnointia tavis-kasvattajille, joiden taidoissa on paljon parantamisen varaa. Onhan sentään lapselle vaaraksi, jos kasvattaja liiaksi ymmärtää häntä ja hänen perhettään.
Oulun seudulta on korviimme kantautuneen ilahduttavan huolihuhun mukaan myös perusteilla muutama huolikylpypäiväkoti. Niissä lapsi saa pienestä pitäen kasvaa turvallisen huolen huomassa. Yksikään teko ei jää huomiotta! Vanhemmat koulutetaan HUOLIUS-ohjelman mukaisesti yhdessä lapsensa kanssa arvioimaan omaa kykyään huolehtia ja onnistua lapsen parhaan toteutuksessa. Lapsi saa keinoja arvioida itseään, vanhempiaan, muita lapsia ja ympäristön ihmisiä. Jo 4-vuotiaat pystyvät kylvyn ansiosta tekemään lastensuojeluilmoituksen vanhemmistaan.
Koe-huolikyvytyksen aikana:
- n. 17% vanhemmista erosi,
- 23%:ssa perheistä päädyttiiin rajoittamaan isovanhempien yhteydenpitoa perheeseen
- 12%:ssa lapsi otettiin kiireellisesti huostaan vanhempien heikon sitoutumisen vuoksi
- ja 26% vanhemmista päätyi vapaaehtoiseen huostaanottoon.
Mikä rohkaisevaa, moni vanhempi (54%) lähti opiskelemaan sosiaalialaa tai Pride-koulutukseen. Toisin kuin jossain häiriintyneiden ihmisten somekirjoituksissa on väitetty, tähän ei liity minkäänlaista painostusta tai uhkailua.
HUOLIUS-polku jatkuu peruskouluun. Huolikylpyluokat ovat tällä hetkellä vielä suunnitteluasteella ja opettajakunnan koulutus on pahasti kesken. Huoli on kuitenkin läsnä kouluissa joka päivä ja huolestuneet opettajat kautta maan ovat valmiita toimimaan lasten edun nimissä tehden koko ajan enemmän ja enemmän lastensuojeluilmoituksia. Tulevaisuuden koulussa huolierityisopettajat, huolikuraattorit, huolikouluavustajat ovat opettajien apuna joka luokka-asteella turvaten huolen päivät oppilaille. Isoimpiin kouluihin on tarkoitus perustaa myös lähihuolisosiaalityöntekijän virkoja, jotta kiireelliset huostat saadaan toimeenpantua mahdollisimman joutuisasti.
Joensuussa uusia huolivastaanottoja, mahtavuutta!
Terveydenhoidossa lisätään luonnollisesti huolivastaanottoja, joita jo huolestuneissa kunnissa onkin, esimerkkinä Joensuu. (Klikkaa linkkiä ja ällisty!!!)
Huolivastaanotolla huolihoitaja kirjaa huolella ylös kenen tahansa huolenaiheet jonkun toisen lapsesta. Vanhempi voi myös varata ajan hoitajalle uskoutuakseen lasten kasvatukseen liittyvissä huolissa. Vaitiolovelvollisuus sitoo hoitajan käsiä ja suuta vain osittain, mikä jää usein kertomatta vanhemmalle, mutta sattuuhan sitä!
Terveyskeskuksiin ja sairaaloihin perustetaan huolipoliklinikoita. Aikaa varatessa määritellään huolen aste;
- onko kyseessä melko harmiton, mutta asiaan palaamista vaativa seikka (ohut huoli),
- jo pidemmälle ehtinyt tarkkailukohde (paksu huoli)
- tai kiireellinen asia (umpihuoli).
Vastaanotolla yleishuolilääkäri tekee diagnoosin esitietojen perusteella, kuunnellen puolella korvalla mahdollista asianosaista (asianosaisen läsnäolo ei mitenkään välttämätön). Tarvittaessa hän voi konsultoida erikoishuolilääkäriä tai sosiaalihuolityöntekijää. Huolitautiklinikoilla keskitytään huolten tarkempaan analyysiin ja lääkintään. Ketipinor-lääkitys määrätään varmuuden vuoksi kaikille heti ensimmäisellä vastaanottokerralla.
Toisinajattelijoiden huolettomuusselfiet
Lapsen etu vaatii, että kansalaiset oppivat kantamaan alati huolta.
Tärkeitä huolitukipilareita tässä ovat mm.:
- Taloyhtiön huolivastaava, kansanomaisesti naapurikyylä. Pitää huolta, että huolet toimitetaan eteenpäin. Tarkkailee naapurustoa. Hänen ovensa ulkopuolella on huolipostilaatikko, jonka hän tyhjentää päivittäin. Laatikkoon voi jättää valmiit lasuilmot, mutta huolivastaava auttaa myös tarpeen mukaan ilmojen laatimisessa.
- Huoliasiantuntija; vapaaehtoinen lapsen edun ajaja. Aina valmiina huoleen!
- Huolikirppis, tuo oma huolesi ja vie mennessäsi jonkun toisen huoli. Opastusta huolten analysointiin ja tukea polullasi huolettomasta huolestujaksi. Paikalla aina Pride-koulutettu huoliammattilainen.
- Huoli- ja huolettomuusselfie-kurssit.
B) Toisinajattelijoiden huolettomuusselfiet: "Itkevä äiti koettaa näyttää huolettomia sefieitä sossuntädille, joka on päätymässä kiireelliseen huostaanottoon".
- Selfieohjeistus perheille: Lasu-perheet ottavat arjestaan selfiet 3 kertaa päivässä. Iltaisin myös kodin kunnosta. Pian perheet huomaavat, että paras alkaa ottaa ennen lasuun joutumista myös.
Haussa huolellinen valtakunnan huolestuja
Vahvistamattoman tiedon mukaan eduskuntavaalien jälkeen maamme hallitukseen perustettaneen huoliministeriö. Valtakunnan huolestujan virkaan lienee tulevaisuudessa tunkua.
Huoliasiamiehen toimiston tulevista tiloista emme ole kuulleet mitään. Kukaan meistä ei ole vastaanottanut tietoa näistä asioista, emmekä ole sitä myöskään pyytäneet, nähneet tai kuulleet, ellemme sitten unissamme.