Julkaisin tuolloin kirjani Salassapidettävä – suojeleeko laki lasta vai lastensuojelijaa? (Radium 2013). Maria Syvälä julkaisi kirjansa Hukassa huostassa – kertomuksia lastensuojelun runtelemista perheistä (Radium 2013).
Marleena Kajaste oli julkaissut edellisenä vuonna kirjansa Revitty elämä – erityislapsen matka aikuisuuteen (Radium 2012).
Lastensuojelun tutkimustieto on lisääntynyt 2000-luvulla. Kanteluviranomaiset antavat tasaiseen tahtiin ratkaisuja lastensuojelun virheellisistä työkäytännöistä.
Lokakuun liike on tuonut esille lukuisia epäkohtia ja elämänkohtaloita, mutta myös rakentavia parannusehdotuksia. Kansalaisaktiivisuus on mahdollistanut myös kansalaisrohkeuden – kertoa oman perheestä tarina ja kuvata lastensuojelutyön laatua.
Kirjoittaminen ja vaikuttaminen ei ole ollut turhaa. Hallitusohjelmaan on nyt kirjattu tavoitteiksi lapsiperheiden tukeminen ja palvelujen saatavuus.
Tämä on hyvä alku.
Kohti oikeusturvaa: virkamiehen vastuusäännökset ja pois pakkoauttamisesta
Lastensuojelutyön rakenteisiin syvälle pesiytynyt järjestelmävirhe edellyttää kuitenkin lainsäädännöllisiä muutoksia ja kuntien kaikkien lapsitoimijoiden koulutusta.
Varhaisen puuttumisen huolikoulutukset ja lastensuojelulain kokonaisuudistukseen mukanaan tuoma ilmiannon ja valvonnan kulttuuri sekä pakkoauttaminen on juurtunut syvään ja korostanut yksittäisten sosiaalityöntekijöiden rajatonta valtaa. 2000-luvulla toteutettu lastensuojelulain uudistus lukuisine uudistuksen muutoksineen mahdollistaa täydelliset ylilyönnit, mielivallan ja tekee lastensuojelutyön täysin arvaamattomaksi perheen näkökulmasta katsoen.
Ylimielistä suhtautumista lakeja ja säännöksiä kohtaan kuvaa hyvin vastikään sattunut tapaus. Muistutin erästä sosiaalityöntekijää lain velvoitteesta. Hän vastasi minulle:
”Toimimme sosiaalityön keinoin.”
Virkamiesten vastuusäännökset tulee uudistaa, jotta hallituksen toivomat kärkihankeen tavoitteet käyvät toteen jokaisen lapsen ja perheen kohdalla.
Lastensuojelutyöntekijän tulee tunnistaa lain pakko ja velvoite ja samalla perheille luodaan ne oikeussuojakeinot, joita on jo vuosikymmenet odotettu.
Kärkihankkeen toteutuminen edellyttää, että lastensuojelulaista poistetaan kaikki pakkoauttamisen pykälät. Ihmisen kohtaaminen, auttaminen ja tukeminen ei voi onnistua sosiaaliteorioiden kautta leimaten, pakottaen, uhaten, kiristäen tai syyllistäen.
Sellainen toiminta ei noudata lakia. Näyttää siltä, että yliopistosta maastoon hakeutuvilla maistereilla on varsin kevyet eväät ihmisen kohtaamiseen ja auttamiseen.
Sosiaalihuollon asiakaslaissa korostetaan hyvää sosiaalihuollon palvelua ja asiakkaan tarpeiden kuuntelemista.
Lakimuutosten ohella tarvitaan siis pikaisesti koulutusta lainsäädännön ja hyvän hallinnon sekä ihmisoikeussopimusten tuntemiseen.
Tällä hetkellä lastensuojelutyö pohjaa liian usein virkamiesten tuntemuksiin, ennakko-olettamiin, kahvipöytäkeskusteluissa luotuihin stereotypioihin tai muuhun mutuun.
Sosiaalityön asenteet remonttiin
Piintyneet asenteet tulevat varmaankin olemaan suurin haaste kärkihankeen toteutumiselle, kun lastensuojelutyössä toimivat ovat saaneet temmeltää vapaasti vuosikymmenestä toiseen.
Asenteet siis uusiksi vaikka koulutuksella:
"Tunnista ennakkoluulosi – hyvä hallinto ja lait velvoittavat virkamiestä."
Näistä asioista keskustellaan ensi viikolla.
Tervetuloa Eduskunnan Kansalaisinfoon, Arkadiankatu 3, Helsinki
Suuri lastensuojelukeskustelu
torstaina 18.2.2016 klo 18 – 20
Muita uusia Lokakuun liikkeen julkaisuja
☞ Tekorikos vai tekemällä tehty rikosprosessi?
☞ Työttömän oikeusturva heikko
☞ Puhejudoa epäkohtien korjaamisen sijaan
☞ Kantelupäätös mm. Jupiterin asiaan
☞ Hyvä Outi Harju-Koskelin
☞ Virheellinen tolkullisuus
☞ Vihdoin! Norjan media tuo esille yksityiskohdat Bornariun perheen ja lastensuojelun välisestä tilanteesta
☞ Vallanvaihtoa ja mahdollisia muutosten tuulia ilmassa
☞ Järjestelmällistä väkivaltaa, uskomushoitoja ja sosiaalihygieniaa
☞ Vetoomus vieraannuttamista vastaan
☞ Porin Ankkuri- toiminnassa tietosuojarikkeitä- sosiaalityöntekijät kuin kotonaan poliisilaitoksella
☞ Väitteet seksuaalisesta hyväksikäytöstä Wickham Pointin lasten vastaanottokeskuksessa tutkittavana, kertovat lääkärit
☞ Älkää jättäkö lastensuojelun arviointia ja kehittämistä sosiaalityöntekijöille!
☞ YLE: Tell us your story: Foster care in Finland
☞ Auttaakko apua tarvitsevia?