Lokakuun liike
  • etusivu
  • lokakuun liike
  • LL-Uutiset
  • Dokumentit
  • Perheeni tarina
  • blogit
  • palvelujärjestelmät

UUSI TURVAKOTILAKI 2015: Mikä on valtiollinen osuus turvakotipalveluissa suhteessa huostaanottoihin?

16/3/2015

6 Comments

 
Picture
Lastensuojelukertoimen poistuttua on lastensuojeluun pesiytynyt uusi ilmiö: Ensi- ja turvakotien käyttöasteen räjähdyksellinen kasvu toteutettavassa lastensuojelussa.

Ensi-ja turvakotien valtiollinen osuus ajettiin läpi sillä välin, kun valtamediakin kiinnitti huomiota lastensuojelun valtionosuuteen ja lastensuojelukertoimen poistumiseen:

"Tähän asti järjestöt ovat ylläpitäneet turvakoteja ilman valtion tukea ja kuntien ostopalveluiden turvin, mutta vuoden alussa voimaan astunut turvakotilaki siirtää taloudellisen vastuun valtiolle." – Lähde.

Nyt on osoittautunut, että kunnat arvioittavat "ulkopuolisilla tahoilla" lastensuojelun tarpeellisuutta sijoittamalla perheitä Ensi- ja turvakoteihin "avohuollon tukitoimen sijoitus"-päätöksellä. Mikäli asiakas kieltäytyy menemästä arvioitavaksi suljettuun ja valvottuun ympäristöön, nostaa lastensuojelu välittömästä pöytään kortin nimeltään kiireellinen sijoitus. Asiakkaan mielipidettä tai mahdollista vaihtoehtoa ei kuulla, koska sitä ei nähdä viranomaisen etuna.


Asiakkaalle luodaan fiktiivinen huoli omasta tilasta

Asiakkaan tiedusteluihin pyritään vastaamaan lähinnä siten, että pidetään asiakasta ymmärtämättömänä hahmottamaan omaa tai lapsensa etua. Samalla luodaan uhkakuvia, joita Turvakoti ruokkii välittömästi, kun asiakas on kirjattu sisään palveluun. Provokaatio ja manipulointi alkaa tyypillisesti näillä sanoilla: "Täällä sinulla ei ole mitään hätää, voit levätä ihan rauhassa ja koota ajatuksesi, me tuemme sinua."

Näin rakennetaan
asiakkaalle fiktiivinen kuva siitä, että hän ei olisi huomannut itse olevansa vaarassa tai vaikkapa henkisen väkivallan alaisuudessa elävä narsistin uhri. (Narsismi on aikamme muotivillitys, johon on näppärää vedota.) Asiakkaan kuullen lietsotaan huolta puolisosta ja ystävistä eli siitä, kuinka nämä läheiset manipuloinnillaan vaikeuttavat asiakkaan elämää kotona.


Kerta (jos toinenkin) kiellon päälle

Asiakkaalle tehdään
selväksi hänen "oikeutensa":

1) Nauhoittaa ei saa, koska SE ON RIKOS.
2) Yhteyttä ei saa pitää tiettyihin ystäviin, KOSKA HE OVAT VAARAKSI.
3) Mistään talon sisällä tapahtumista EI SAA KERTOA.
4) Mitään sosiaalitoimen tai turvakodin asiamateriaalia EI SAA KYSEENALAISTAA.
5) Ei saa myöskään PYYTÄÄ APUA ULKOPUOLISELTA. Esimerkiksi omaa tukihenkilöä EI SAA KÄYTTÄÄ, koska tukihenkilö valitaan huolellisesti viranomaisorganisaatiosta ja asiakkaalle tarjoillaan
luottamuksen herättämisen eleenä esimerkiksi poliisia tueksi.

Säännöt tehdään asiakkaalle hyvin selväksi myös muilla saroilla:

6) Turvakodista ei saa poistua kotiin, koska kotonahan on vaara lapsen kanssa, MUUTOIN LAPSI SIJOITETAAN kiireellisesti.
7) Kylälle tai ULOS EI SAA LÄHTEÄ, ellei ole antanut henkilökunnalle tarkasti selkoa siitä, minne menee ja ketä tapaa ja koska palaa takaisin.


Ensi- ja turvakoti osana lastensuojelubisnestä ja asiakashankintaa

Tässä on vasta jäävuoren huippu siitä, miten nykyisin lastensuojelu on keksinyt konstin palauttaa menetetty lastensuojelukerroin
takaisin kunnan kassaan. Asiakirjat luodaan palvelemaan viranomaista ja heidän yhteistyökumppaneitaan, jotta rahavirta ei ehdy.

Tuskin päättäjät tätä ajoivat päätöstä tehdessään.


Kyyla

Muita Lokakuun julkaisuja turvakotiaiheesta:

☞ Lastensuojeluilmoitus & tarkastuspyyntökohteesta: Keski-Suomen Ensi- ja turvakoti (Jyväskylä)
☞ TALOUS I: Lastensuojelu työllistää paljon enemmän kuin poliisi
☞ Käsi sydämelle, oletko tehnyt joskus huonoja valintoja vanhempana?
☞ Home- ongelmat vallankäytön välineenä
☞  Kaapatut lapset: Viranomaiset ovat jättäneet heitteille äidin ja Ruotsiin kaapatut lapset
☞ Kauhutarina tosielämästä, osa 4: "Kunnioita tarkkailijaasi."
☞  Helen-äidin tarina: "Lastensuojelu murensi itsetuntoni."
☞  10 muutosehdotusta: Kohti parempaa perheidensuojelua

6 Comments
    Picture

    Kyyla-Noita

    Gryyla Kyyla. Olen lastensuojelussa toimiva omantunnon ääni ja sekarotuinen noita. Suonissani virtaa Saamen kaamoksen ja kiertolaiskansan tumma ja hehkuva veri, sekoittuen siniverisiin. Koulunpenkkejä on kulutettu aina korkeakoulua myöten, enkä vieläkään tiedä, mikä minusta tulee isona. Kierrän luudallani läpi valtakuntamme raviten itseni sekä 12 lastani rikollisilla viranomaisilla. Autan lapsia, välittämättä aikuisten tunteista tippaakaan. Sillä lastensuojelu kuuluu lapsille, eikä sillä saa suojella aikuisia.

    Kieleni on säilä, joka terävävyydessään on viiltävä omaantuntoon asti. Katseeni on polttava, jotta voin merkitä mädät virkakunnan edustajat. Käteni on parantava silloin, kun ihminen ja viranomainen on oppiva virheistään.

    Picture

    Arkisto

    February 2017
    December 2016
    April 2015
    March 2015
    February 2015

    Kategoriat

    All

    RSS Feed

INFO-sivu
takaisin alkuun

Huolilaskuri
Lokakuun liike on ihmisoikeusliike: rakenteellista sosiaalityötä, tutkivaa journalismia, valtakunnansovittelua, kansansivistystä ja viranomaistarkastustoimintaa tukevaa kolmannen sektorin työtä.
Picture