Sivuat samalla päivähoitoa ja varhaiskasvatusta muutenkin. Esität ne toisistaan erillisinä asioina. Koet päivähoidon olevan yksi maamme tärkeistä peruspalveluista, joihin mielestäsi meillä ei enää meinaa riittää rahaa entiseen malliin.
Kerrot päiväkodin muodostavan perheille ja lapsille merkittävän yhteisön ja tunnut odottavan siihen lisäarvoa ja kehitystä. Korostat tämän yhteisön merkitystä. "Arjessa monet asiat ovat vaivattomia, kiitos päiväkotiystävien....Päiväkoti voi toimia hyvänä yhteisönä samassa elämäntilanteessa oleville perheille."
Esität, että vanhempainyhdistysten toimintaa voisi kehittää ja hyödyntää paremmin.
"Minusta pitäisi pohtia sitä, miten päiväkotien vanhempainyhdistysten toimintaa voitaisiin nykyistä paremmin hyödyntää ja miten päiväkodit voisivat vaikkapa arjessaan käyttää perheiden verkostosta löytyvää voimaa."
Päivähoidossa laatu tuntuu vastaavan sinulle opetuksellista sisältöä. Sanot: "Esiopetuksen aikaistaminen tukisi suomalaislasten oppimista ja sitä kautta nostaisi suomalaisen sivistyksen uudelleen kukoistukseensa."
Haluaisimme kysyä sinulta muutamaa tarkennusta.
Mihin pohjaat näkemyksesi, että päivähoito ja varhaiskasvatus ovat toisistaan erillisiä kokonaisuuksia?
Mitä sinun näkemyksesi mukaan muu lapsen viettämä aika päiväkodin seinien sisällä on 6-vuotiaana, jos puolipäivää on esiopetusta?
Kuinka visiosi ajoitus sopii mielestäsi hetkeen, jossa varhaiskasvatuslain uudistus/lakimuutos on kesken ja ensimmäisen vaiheen, joka käsittelee nimenomaan esiopetusta on määrä tulla voimaan 1.8.2015?
Onko päivähoidossa mielestäsi laatua kantamassa ainoastaan korkeakoulutettuja lastentarhanopettajia?
"Varhaiskasvatuksesta vastaavat korkeasti koulutetut lastentarhanopettajat."
Mitä muut alalla työskentelevät ihmiset ovat? Laaduttomia? Tarpeellisia missä ja mihin päivähoidossa? Kuka vastaa päivähoidosta?
Millaista koulutustarvetta uudistus aiheuttaisi? Tarvittaisiinko uusia virkoja kuinka paljon? Mikä olisi henkilökuntamitoitus näissä ryhmissä?
Kun samalla kerroit resurssipulasta, mistä ottaisit rahat uudistukseen, jolla viisivuotiaat siirtyisivät eskarilaisiksi? Entä päiväkoti-yhteisön ja vanhempainyhdistysten parempi hyödyntäminen, mistä varat ja muu resursointi siihen? Kuka johtaisi tällaista hanketta päivähoidossa, kuntatasolla, valtakunnan tasolla?
Mitä seurauksia lapsille olisi uudistuksesta? Niille 5-vuotialle ko vuoden aikana ja sen jälkeen elämässään?
Oletko ottanut suunnitelmissasi huomioon lapsen kasvun ja kehityksen lainalaisuudet, lapsen psyyken ja lapsen ominaisuudet; lapsuuden olomuodot. Entä vaikutukset perheille? Tulisiko 5-vuotaidenkin esiopetusvuodesta pakollinen? Toteutettaisiinko se aina päiväkodissa? Nykyään osa esiopetuksessa olevaista lapsista käy vuotensa koulussa, osa päiväkodissa. Kaikki lapset eivät ole päivähoidossa 5-vuotiaina.
Resurssointia kaivattaisiin myös erityistä hoitoa ja kasvatusta vaativien lasten ja eri kansallisuuksia omaavien ja maahanmuuttajien suhteen .
Millaisia seurauksia uudistuksella olisi niiden perheiden lapsille, joissa lapsi viettäisi vuoden kotona, perhepäivähoidossa, mummolassa? Entä erityistä hoitoa ja kasvatusta vaativille lapsille?
Esität: "Esiopetuksen aloittaminen jo viisivuotiaana olisi hyvä tavoite uudelle hallitukselle." Kuinka tärkeänä pidät tätä uudistusta uuden hallituksen tulevissa toimissa? Löytyykö sinulta itseltäsi kenties halua päästä toimimaan asian parissa uudella hallituskaudella?
Ystävällisin terveisin, vastaustasi ja rakentavaa keskustelua odottaen, Lokakuun liike
Linkit:
"Varhaiskasvatus koostuu hoidon, kasvatuksen ja opetuksen kokonaisuudesta. Varhaiskasvatus on pienten lasten eri elämänpiireissä tapahtuvaa kasvatuksellista vuorovaikutusta, jonka tavoitteena on edistää lasten tasapainoista kasvua, kehitystä ja oppimista." (THL: Varhaiskasvatus)
"Suomalainen päivähoito koostuu hoidosta, kasvatuksesta ja opetuksesta, jotka tukevat lapsen tasapainoista kasvua, kehitystä ja oppimista. Päivähoito on osa varhaiskasvatusta." (Opetus- ja kulttuuriministeriö: Päivähoito)
THL: Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen keskeinen lainsäädäntö
Asetus lasten päivähoidosta
"Aikataulu ja eteneminen Varhaiskasvatuslainsäädännön uudistaminen päätettiin toteuttaa vaiheittain.
1 Ensimmäisenä vaiheena kohti uutta varhaiskasvatuslakia hallitus on 18.12.2014 antanut eduskunnan käsiteltäväksi hallituksen esityksen laeiksi lasten päivähoidosta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 341/2014 vp).
Esitys liittyy valtion vuoden 2015 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2015."
"Pääministerien Katainen ja Stubb hallitusohjelmien ja valtioneuvoston päättämän Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman 2011-2016 mukaan säädetään laki varhaiskasvatuksesta. Tavoitteena on, että laadukas ja saavutettavissa oleva varhaiskasvatus ja esiopetus taataan koko ikäluokalle." (Opetus- ja kulttuuriministeriö: Varhaiskasvatuslaki)
Muita Lokakuun liikkeen julkaisuja aiheeseen liittyen:
Mission Impossible
Harrastustoiminta osaksi perusopetusta ja varhaiskasvatusta
Oulun lastensuojelu äidille: "Luovuta. Ei meitä vastaan kannata taistella, voitamme kuitenkin."
10 muutosehdotusta: Kohti parempaa perheidensuojelua
Auttamistyö
Köyhyys voi johtaa kalliiseen huostaanottoon
Heureka!
Kuka suojelisi ammattilaisuhreja lapsilta?
Kappale kadonnutta aikaa