
Raportin nimi on sosiaali - ja terveydenhuollon valvonnan havaintoja.
Se on erittäin karua luettavaa suomalaisen ns. oikeus - ja hyvinvointivaltion tilasta.
Selvityksessä on listattu valvonnassa havaittuja epäkohtia.
Niitä ovat mm. seuraavat:
Tuomioistuinten päätökset
Selvityksestä ilmenee seuraavaa:
- Jotkut kunnat hidastelevat hallinto-oikeuden päätösten toimeenpanossa. Kanteluissa on ilmennyt, etteivät kunnan viranhaltijat ole aina toimenpanneet hallinto-oikeuden päätöksiä viivytyksettä, vaan asiakkaat ovat joutuneet odottamaan niiden täytäntöönpanoa useita kuukausia.
- Hallintolain mukaisesti asia on käsiteltävä ilman aiheetonta viivytystä, mikä merkitsee
myös sitä, että päätökseen täytäntöönpanoon on ryhdyttävä viivyttelemättä.
- Käsittelyn viivytyksettömyyttä arvioitaessa on otettava huomioon asian merkitys palvelua tai tukitointa hakevalle henkilölle. Mitä suurempi merkitys ratkaisulla on asian-
omaisen jokapäiväisen elämän kannalta, sitä joutuisampaan asian käsittelyyn on pyrittävä.
- Viranomaisen on noudatettava hallintotuomioistuinten päätöstä, jos hallintotuomiois-
tuin on lainvoimaisella päätöksellä arvioinut viranomaisen päätöksen lainvastaiseksi.
Siitä kuinka kunnat rikkovat lakia olen aikaisemminkin kirjoittanut.
Tässä muutamia kirjoituksiani aiheesta:
Viranomaisrikollisuutta kunnissa
Turun virkamiesten selitykset
Virkamiehen vastuu
Suonenjoen tapauksesta
Nurmijärvi ja hallintopakko
Toimeentulotuki ja apulaisoikeuskansleri
Kirjoitukseni Valvira ja vanhustenhoito liittyy erityisen hyvin noihin tuomioistuinasioihin.
Kunnat niskuroivat tuomioistuinten toimivallalle edelleen vaikka päätökset ovat lainvoimaisia. Missä perustuslain mukainen hyvä hallinto? Siis käsittämättömän huonoa hallintoa ja törkeää lainrikkomista sekä viranomaisrikollisuutta.
Kuinka tämmöistä voi tapahtua niin sanotussa länsimaisessa oikeusvaltiossa? Kun asiakas on tehnyt valituksen ja viranomaisen päätös on kumottu niin eikö oikeusvaltiossa pitäisi olla itsestäänselvyys, että oma virhe myönnetään ja lakia ruvetaan noudattamaan?
Tällaisen kohtelun uhriksi voi joutua vaikkapa toimeentulotukiasiakas tai vanhus. Ei ole hirveän mukavaa kun rikollinen virkamies vielä panttaa esimerkiksi toimeentulotukirahoja tai vanhuspalvelun toimeenpanoa.
Psykiatrisen hoidon korvaaminen huostaanotoilla
Selvityksestä ilmenee seuraavaa:
Kuvakaappaus Iltalehden artikkelista- Valvontaviranomaisten havaintojen mukaan sijaishuoltoon saatetaan sijoittaa lapsia,
joilla on psykiatrista hoitoa vaativia ongelmia, mutta ei lastensuojelun tarvetta. Psykiatrisen hoidon ja jopa hoidon tarpeen arvioinnin edellytykseksi on saatettu vaatia lapsen huostaan ottamista ja sijoittamista pois omasta kodistaan.
- Viranomaisten tietoon on tullut esimerkiksi tapauksia, joissa psykiatrisen hoidon tai kuntoutuksen tarpeessa olevia lapsia tai nuoria sijoitetaan lastensuojelulaitoksiin. Lapsi tai nuori on voitu tällöin sijoittaa lastensuojelulaitokseen ilman varmuutta kyseisen yksikön henkilöstön riittävästä psykiatrisesta osaamisesta.
Eli tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että huostaanottoja tehdään sen vuoksi, että muista palveluista on leikattu. Lasten ja nuorten psykiatrista hoitoa sekä kuntoutusta korvataan huostaanottotehtailulla.
Monessa tapauksessa auttaisivat vanhat kunnon kodinhoitajat. Tästäkin olen useaan otteeseen kirjoittanut.
Viranomaisrikolliset, kapitalistit ja uusliberalistit tuhoavat lapsien ja perheiden elämää. Viranomaisrikolliset, jotka soveltavat lakia vääriin. Kapitalistit ja uusliberalistit, jotka ovat peruspalveluihin kohdistuvilla leikkauksilla saaneet aikaan huostaanottojen kaksinkertaistumisen 20 vuoden aikana.
Kuka kantaa vastaan lastensuojelun kuormittumisesta sellaisilla tapauksilla, joihin ei tarvita huostaanottoa vaan muita peruspalveluita? Nämä tapaukset vievät oikeasti vakavilta lasten kaltoinkohteluilta tilaa.
Huostaanottojen tulisi lain mukaan olla viimesijainen keino puuttua lasten ja nuorten ongelmiin. Tämä ei kuitenkaan käytännössä toteudu. Suomen valtio rikkoo ihmisoikeuksia.
Näihin kysymyksiin saataneen vastauksia Eerikan surmaan liittyvien virkarikoskäräjien myötä. Helsingin kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi arvioi niiden siirtyvän ensi vuoden (2015) puolelle.
Tässä muutama kirjoitukseni, jotka käsittelevät näitä asioita:
Lastensuojelun kriisistä
Lastensuojelu ja talousmaailma sekä kapitalismin indikaattori
Huostabusiness
Selvityksessä on mainittu myös muita oikeusturvaongelmia.
Esimerkiksi:
- Toimeentulotuen käsittelyajat
- Nuorten itsemääräämisoikeuden rajoitukset lastensuojelulaitoksissa.
Lue selvitys klikkaamalla tästä.
Lue Iltalehden artikkeli aiheesta klikkaamalla tästä.