Sunnuntaina 20.11.2016 Suomen valtio pyysi siis anteeksi sijoituslasten kohtelua. Valtio reagoi muita maita vähän jäljessä ja tyytyi vain anteeksipyyntöön. Kun huomioidaan nykytilanne, niin valitettavasti pidän realistisena, että vuosikymmenten päästä esitetään taas sama anteeksipyyntö.
Johtavat politiikkomme ovat sitä mieltä, että pelkkä anteeksipyyntö riittää. Suomi tuli jälkijunassa eikä korvauksia viitsitä maksaa. Muissa pohjoismaissa ollaan sivistyneempiä. Kuten vuosilukujen aikavälistä huomaa niin nuorempia ikäluokkia ei ole tutkimuksessa huomioitu. Kuitenkin samat ongelmat kukkivat nykyään.
Sijoitukset kodin ulkopuolelle ovat tuplaantuneet vuodesta 1991 vuoteen 2013 (lähde: THL:n tilasto). Erilaisia poikkeavuuksia vanhemmissa tai lapsessa / nuoressa tulkitaan huonoksi vanhemmuudeksi tai kasvatukseksi liian herkästi. Tämä johtaa herkästi huostaanottoihin. Lievimmän puuttumisen periaate ei siis lastensuojelussa toteudu.
THL:n tutkimuksen Vaarantunut suojeluvalta mukaan suomalaisen "lastensuojelun vallankäyttö on vaarassa menettää sellaisen julkisen oikeutuksen, joka sillä tulee olla demokraattisessa yhteiskunnassa. Kyseessä on uhkakuva, joka perustuu tässä tutkimuksessa käytetyn pienehkön laadullisen aineiston analyysiin".
Selvityksestä puuttuu nuorempien polvien lisäksi myös kansalaissodan jälkeiset toimenpiteet.
Tiedonantaja tuo esiin artikkelissaan 31.10.2008 seuraavaa:
" Punaleskiä syyllistettiin huonoiksi äideiksi, mistä Kaarninen lainaa Köyhäinhoitolehdessä syksyllä 1918 julkaistua kirjoitusta: "Vielä on suuri vaara punaisten naisissa. He ovat osoittautuneet kauhistuttaviksi hirviöiksi ja pedoiksi. He ovat olleet kamaloita ilmiantajia ja murhiin yllyttäjiä. - -
Yhteiskunnan ehdoton velvollisuus tästä lähtien on oleva, etteivät tällaiset hirviöt saa enää lapsia kasvattaa--."
Sillä perusteella alkoi "operaatio Pohjanmaa", jonka mukaan "lapsia haluttiin lähettää vakavamielisiin, maataviljeleviin herännäisperheisiin eli seuduille. jossa olisi sosiaaliviranomaisten näkemysten mukaan parhaimmat edellytykset "vakavaan ja hyvään kasvatukseen". "
Varatuomari Leeni Ikonen tuo artikkelissaan Erilaisuuden pelko - kelvot ja kelvottomat (10.3.2010) esiin luokittelun ja rotuhygienian historiaa kansalaissodan jälkeisestä suomalaisten kasvatuslaitosten hoidokkien steriloinneista Hitlerin lapsioperaatioihin.
Valtiomme historiassa ja luonteessa riittääkin pengottavaa. Lastensuojelu on yksi kuuma aihe.