Lokakuun liike
  • etusivu
  • lokakuun liike
  • LL-Uutiset
  • Dokumentit
  • Perheeni tarina
  • blogit
  • palvelujärjestelmät
Picture

                                     Vammaispalvelut ja muu kuntoutus

Yhteystiedot
Ehdota lisäyksiä sivuille!

> Inkluusio
= osallistava yhteiskunta = ei ennakkoehtoja yhteisöön
liittymisessä!
> Vammainen ihminen on luonnollinen osa yhteiskuntaa!
> Kaikki ihmiset ovat erilaisia!


Picture
☞Heljän tarina

Picture
☞Markuksen tarina

Picture
☞Jaakon tarina

Esteettömyyden  edistäjät – Lokakuun liike
suosittelee:
(lista työn alla)

Toimijoita

☞ Suomen cp-liitto ry

☞ Kynnys ry

☞ HETA (henkilökohtaisten avustajien työnantajien) liitto ry
Picture

Työllisyysfaktaa

☞ Työikäisiä kehitys-vammaisia 23 000, joista noin 14 000 päivä-toiminnassa (3 800) ja työtoiminnassa (7 700).

☞ Avotyötoiminnassa
tavallisilla työpaikoilla
2 300 henkilöä.

☞ Työsuhteisessa palkkatyössä noin 300 kehitysvammaista.

Lait määrittelevät työntekoa:

Lakitekstejä

Linkkejä

☞ Helsinki suunnittelee useita heikennyksiä vammaisten liikkumiseen

☞ Vammaisen palkkaus
lyö leiville


☞ Kehitysvammaisia käytetään hyväksi työelämässä

☞ Mistä koti kehitysvammaiselle?

☞ Vammaisen ei tulevaisuudessa tarvitse ikääntyä laitoshoidossa

☞ Vammaisista naapureista valitetaan jopa ulkonäön takia

☞ Kehitysvammaisten asunnoista on kova pula

☞ Kehitysvammaiset työelämässä – halpatyövoimaa vai voimavara?
"Vammaisten yhdenvertaisten osallistumismahdollisuuksien toteutumisessa fyysisiä, oikeudellisia ja sosiaalisia esteitä tai kohtuullisten mukautusten puutteita... Vammaisten työllistymistä ja oikeutta perheeseen ei tueta riittävästi... Vammaisten laitoshoidossa itsemääräämisoikeuden rajoittamiskäytännöt vaihtelevat... Puutteet vammaisten lasten sosiaali- ja terveyspalveluiden saamisessa... Laitoksissa olevien vammaisten itsemääräämisoikeutta loukkaavat rajoittamiskäytönnöt: Rajoitustoimet voivat olla kokonaan perusteettomia (esim. ”laitosvaltaan” nojautuvia)... Sääntelemättömissä tilanteissa (esim. somaattinen terveydenhoito, vanhusten hoito) rajoitustoimet voivat olla liiallisia ja joka tapauksessa epäyhtenäisiä... Valvonta riittämätöntä ja toimenpiteiden kontrolloitavuus puutteellista, kun menettelyllisiä oikeusturvatakeita ei ole säädetty."

- Eduskunnan oikeusasiamies
Petri Jääskeläinen vammaisten perusoikeuksista, Tampere, 10.12.2013.


Picture
Helyn ja poikien huostaanottotarina: "Eikö lievästi vammaiseksi diagnosoitu voi olla äiti omille lapsilleen?"

> Katso Facebook-sivut
 "Autetaan äitiä saamaan pojat takaisin".



Picture


Lokakuun liike: 10 pyyntöä päättäjille

Vetoamme maamme poliittisiin päättäjiin kohentaa vammaisten kansalaisten tilannetta:

1) Pyydämme, että te vähentäisitte vammaisten kansalaisten turhaa eristämistä pois ”normaaliyhteisöstä” edistämällä sellaista yhteiskuntaa, jossa erilaisuus hyväksytään.

2) Pyydämme teitä luomaan mahdollisimman esteettömän yhteyskunnan, sillä vammaisilla on oikeus liikkua esteettömästi julkisissa tiloissa.

3)
Pyydämme teitä vammaispalvelulain mukaisesti vahvistamaan asiakkaan oikeuksia kaikissa kunnissa: palvelutarve on selvitettävä määräajassa, yksilöllinen palvelusuunnitelma on laadittava ja päätöksenteon on oltava viivytyksetön. Vaikeasti vammainen on oikeutettu henkilökohtaiseen apuun kotona ja kodin ulkopuolella, päivittäisissä toimissa sekä työssä ja opiskelussa niin paljon kuin vaikeavammainen henkilö välttämättä tarvitsee.

4) Pyydämme, että te edistäsitte vammaisten henkilöiden kohtuullista toimeentuloa ja työllistymistä avoimille työmarkkinoille yhdistelemällä syrjinnänvastaisia toimenpiteitä ja positiivisia erityistoimia. Euroopan neuvoston vammaispoliittinen toimintaohjelma (2005–2006) suosittelee valtavirtaistamaan vammaisten henkilöiden työllisyysasiat yleiseen työllisyyspolitiikkaan.

5) Pyydämme teitä lisäksi pohtimaan, miten työsyrjintää estetään, sekä varmistamaan, että niille, joiden tarpeita ei voida tyydyttää avoimilla työmarkkinoilla ilman henkilökohtaista tukea, on tarjolla tuetun työllistymisen kaltaisia tukitoimia. On poistettava työkyvyttömyysturvasta työnteon esteet ja kannustettava edunsaajia työhön silloin, kun se on heille mahdollista. Samoin työnantajia tulisi kannustaa vammaisten henkilöiden työllistämiseen. Vammaisia kansalaisia ei kuitenkaan saa käyttää taloudellisesti hyväkseen ns. halpatyövoimana.

6) Pyydämme, että vammaisiin kohdistuva syrjintä tuomitaan yksiselitteisesti. Viranomaisten vammaisiin kohdistamat väärät päätökset on sanktioitava. Vammaisiin kohdistuvien toimien ja päätösten oikeellisuutta ja lainmukaisuutta on todisteellisesti seurattava kaikkialla yhteiskunnan eri sektoreilla.

7) Pyydämme teitä kiinnittämään vakavaa huomiota vammaisten kiusaamiseen, esimerkiksi koulu- ja työpaikkakiusaamiseen, ja käyttämään kaikki keinot kiusaamisen ehkäisyyn.

8) Pyydämme teitä muistamaan, että vammaisuus ei ole vain sosiaalihuollon kysymys. Vammaispoliittisen ohjelman VAMPO:n mukaan vammaispolitiikka on läpikäyvänä teemana kaikessa suunnittelussa, päätöksenteossa ja toteuttamisessa.
 
9) Pyydämme teitä vahvistamaan vammaisen ihmisen mahdollisuuksia harrastuksiin, yhteiskunnalliseen osallistumiseen sekä sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämiseen. On tärkeää tukea itsenäistä elämää ja yksilöllisyyttä omaa elämää koskevien ratkaisujen teossa.

10) Pyydämme teitä yleisesti nostamaan tietoisuutta vammaisasioista siten, että vammaiskysymykset miellettäisiin ihmisoikeuskysymyksiksi eikä ketään leimattaisi vammansa takia.

Lokakuun liike



INFO-sivu
takaisin alkuun

Huolilaskuri
Lokakuun liike on ihmisoikeusliike: rakenteellista sosiaalityötä, tutkivaa journalismia, valtakunnansovittelua, kansansivistystä ja viranomaistarkastustoimintaa tukevaa kolmannen sektorin työtä.
Picture