Hei, me uudistutaan!
-Mitä perhetyöntekijä oikein tekee, kysyy moni asiakas, usein senkin jälkeen kun perhetyöntekijä on jo käynyt kotikäynneillä kuukausia.
Perheohjaaja, sosionomi Elina Myllymäkikään ei osaa vastata kysymykseen vaikka on päässyt asiantuntijaksi THL:n Uudistuva lastensuojelu- raporttiin ja väittää kehittävänsä perhetyön rakenteita ja laadukasta perhetyötä, " jonka piiriin ei jouduta vaan päästään".
Myllymäki haluaa liittää perhetyöntekijät osaksi systeemisen lastensuojelun toimintamallin eli Hackneyn mallin tiimirakennetta.
Havainnollistaakseen perhetyötä Myllymäki on piirustellut paperiinsa erilaisia diagrammeja, jotka eivät selvennä lainkaan perhetyön jäsentymätöntä sisältöä.
Peruspalveluissa asiakas saattaa saada vielä käyttökelpoista apua kotipalvelusta,
sosiaalihuollollinen perhetyö voi jo olla epämääräistä huolihavaintojen kirjaamista ja lastensuojelullinen perhetyö on usein kaikesta asiakkaille käyttökelpoisesta avusta riisuttu kontrollin muoto, jonka keskeinen työnsisältö on huostaanottoperusteiden etsiminen ja lasten, vanhempien ja perhe-elämän arvioiminen, joka tehdään usein asenteellisesti, puutteellisella koulutuksella ja epätieteellisillä tulkinnanvaraisilla tutkimusmenetelmillä ja -välineillä.
Varatuomari Leeni Ikonen (2016) on dokumentoinut kuinka huostaanottoselvitykseen merkittiin erikseen perhetyöntekijän tärkeä havainto: "äiti kyllä osaa laittaa ruokaa, mutta tekee makaronilaatikon väärin. Hän sekoittaa makaronin ja lihan keskenään, kun hänen pitäisi laittaa ne kerroksittain vuokaan."
THL:n Kuntalaisten arvioita sosiaalipalveluista- tutkimuksessa lastensuojelun perhetyötä käyttäneistä puolet koki palvelun laadun yksiselitteisesti huonoksi. Runsas puolet vastaajista koki, että palvelulupaukset eivät täyttyneet. Ehkä huolestuttavin arvio oli, että perhetyön asiakkaat kokivat, ettei kukaan ottanut heidän asiaansa hoidettavakseen (THL, 2010, 48).
Yhä useampi perhetyön palveluntuottaja tarjoaa myös lasten sijoituspalveluja, joka jääviyttää ja vinouttaa perhetyöntekijöiden tekemiä perheiden arvointeja.
Kuntaliitto ja Valvira ovat kiinnittäneet huomiota laittomin perustein tehtyihin huostaanottoihin ja sosiaalityöntekijöiden ja kuntien lainvastaisiin käytäntöihin siirtää viranomaistyöksi säädettyjä vanhemmuuden- ja sijaishuoltotarpeen arviointeja ja selvityksiä sijaishuoltopalveluja tarjoaville lapsibisnesyrittäjille.
Kasper – Kasvatus- ja perheneuvonta ry:n asiantuntija Minna Jaakkola on kiinnittänyt huomiota yksityistämisen vaikutuksiin perhetyössä. Hänen mukaansa erilaisten kaupallisten tahojen intressi tukea perheitä laajemmin on nolla.
SOS-lapsikylän sosiaalityöntekijä Sonja Vanhanen kiteyttää perhetyön tarkoituksen: Meillä Suomessa perhetyö voi ja sen toivotaan olevan osa sijaishuoltoa.
Myllymäen ylimielinen, asiakkaiden kokemustiedosta ja huonoista palvelukokemuksista piittaamaton asenne tulee THL:n raportissa hyvin esiin.
Kun asiakas saa annettuja palvelulupauksia ja sisältökuvauksia vastaamatonta huonoa palvelua ja kohtelua, joka tuottaa niin vakavia haittoja, että asiakas haluaa varoittaa "palvelusta" muita tai pyytää toisilta apua päästäkseen eroon valheellisesti vapaaehtoiseksi markkinoidusta palvelusta, palveluntuottajan luulisi välittömästi selvittävän ja korjaavan tilanteen, puhuttelevan asiakaspalvelijoita ja ohjeistavan heitä, hyvittävän asiakkaan kärsimät vahingot ja varmistavan kaikin keinoin, ettei vastaavia epäonnistumisia enää tapahdu.
Lastensuojelu ei toimi näin vaan pyrkii virheidensä korjaamisen sijaan kieltämään ja diskvalifioimaan asiakkaan kokemuksen. Huonoa palvelua ja kohtelua saaneelle asiakkaalle pyritään vakuuttamaan , ettei palvelu suinkaan ollut huonoa vaan asiakkaan kokemus ja mielipide palvelusta on väärä.
Asiakkaiden huonoja kokemuksia sensuroidaan ja kokemuksista puhumista paheksutaan ja pyritään leimaamaan vihapuheeksi.
Asiakkaita pyritään valistamaan, jotta he muuttaisivat lastensuojelun väärinä pitämät mielipiteensä ja omaksuisivat lastensuojelun "oikeat" mielipiteet. Tähän pyrkii myös lastensuojelun kehittäjä Elina Myllymäki, jonka mukaan:
"Perhetyön kuviteltu pimeys on asia, joka vaatii selkeytystä: kehittämisen valoa, jolla palvelu muutetaan niin läpinäkyväksi, ettei keskustelupalstoilla tarvitse enää varoitella perhetyöntekijöiden olevan huostaanottosalapoliiseja tai esittää listoja siitä, mitä perhetyöntekijöille kannattaa sanoa, että pääsee heistä nopeasti eroon. Perhetyön ydin on näissä ajatuskuluissa jäänyt piiloon ja sen kirkastamiseksi tarvitaan työtä." (THL, 2018, 169).
Myllymäen näkemys lastensuojelun uudistamisesta ja asiakaslähtöisyydestä on mielenkiintoinen: Kun asiantuntija kertoo, että jäävin yrittäjän kelvottomalla palvelulla on asiantuntijan luulottelema hyvä ydin ja tarkoitus, asiakkaan huono kokemus seurauksineen mitätöityy.
Kun potilas menee lääkäriin saadakseen antibioottikuurin ja lääkäri amputoikin jalan, miten potilasta auttaa väärän toimenpiteen tai terveydenhuollon toteutumattomien periaatteiden läpinäkyväksi tekeminen tai valittelu "resurssipulasta"?
Toivoa sopii, etteivät lastensuojelun muut uudistajat ja kehittäjät jaa Myllymäen näkemystä.
Lokakuun Liike toivottaa kirkkautta ja järjen valoa kehittämisen kuruissa kompuroiville kansankynttilöille.
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mita-perhetyo-on
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyon-historia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyon-tyovalineopas
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kokemuksia-perhetyosta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyo-miten-valmistautua-kohtaamaan-perhetyontekija
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyontekijat-tuodaan-paivakoteihinkin-varhaiskasvatuksesta-sijaishuollon-asiakashankintaa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsi-ja-perhepalvelujen-muutosohjelma-ei-puutu-ydinongelmaan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-kehittamisen-ihanteet-ja-todellisuus
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ajoissa-aluehallintovirastoon
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/taidelahtoiset-menetelmat-lastensuojelussa-urkintaa-ja-manipulointia
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/varhainen-huoli-ja-puuttuminen-mielen-sairautta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/huoli-on-modernia-taikauskoa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-aivopierut-osa-1
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-aivopierut-osa-2