Samaan aikaan kun vanhempia seulataan neuvoloissa Child Abuse Potential- testillä, jossa siivousinto luokitellaan lapsen kaltoinkohtelun riskitekijäksi, huumeidenkäyttäjiä ohjataan lähihoitajaopintoihin ja työharjoitteluun sosiaali- ja terveydenhuoltoon ja opetustoimeen (IL,1.11.2018).
– Päihteitä käyttäviä ihmisiä on ohjattu opintojen ääreen sen sijaan, että heidät ohjattaisiin laitoshoitoon, pääkaupunkiseudulla työskentelevä päihdetyöntekijä ihmettee. Hän hämmästelee sitä, että moni asiakas opiskelee hoitotyötä ja suorittaa myös alan työharjoitteluja, vaikka päihdeongelma on yhä päällä.
Jaanan mielestä lähihoitajakoulutuksen pääsykokeista luopuminen on pahentanut asiaa selvästi.
Iltalehden haastatteleman päihdetyöntekijän mielestä ajatus hänen asiakkaistaan työharjoittelussa esimerkiksi päiväkodissa on pelottavaa.
Päihdetyöntekijänä pääkaupunkiseudulla työskentelevä Jaana (nimi muutettu) pitää käsittämättömänä sitä tosiasiaa, että hänen päivittäin päihteitä käyttävä asiakkaansa on esimerkiksi lähihoitajaopiskelija ja kertoo menevänsä harjoitteluun päiväkotiin.
– Se on tosi pelottava ajatus.
Jaana kollegoineen työskentelee päihteitä edelleen käyttävien ihmisten parissa.
– Sellaisten, joiden pitäisi olla hoitolaitoksessa, hän kertoo ja lisää, että osalla asiakkaista on päihdeongelman lisäksi hoitamattomia mielenterveysongelmia.
– He ovat meillä täydessä asiakkuudessa. Osa on sekaisin ja on kaoottisia elämäntilanteita. Meidän näkemyksen mukaan he kuulusivat päihdehoitoon, mutta heidät ohjataan opiskelemaan, Jaana sanoo.
Hän pitää tilannetta täysin nurinkurisena.
– Korvaushoidosta päihteitä käyttäviä ihmisiä on ohjattu opintojen ääreen sen sijaan, että heidät ohjattaisiin laitoshoitoon, Jaana toistaa.
– Olemme ihmetelleet, mikä on homman nimi, hän tiivistää työyhteisönsä tunnelmat.
Samasta ongelmasta kertoi Iltalehdelle aiemmin Valviran ylijohtaja Markus Henriksson.
– Aivan liikaa on lähihoitajaopiskelijoita, jotka kärsivät hoidollisesti hallitsemattomista päihteiden käytöstä ja jostain syystä heidän annetaan valmistua, jolloin päihdehäiriöt ilmaantuvat työssä esimerkiksi lääkeanastuksina, Henriksson kommentoi Iltalehdelle.
Kun pääsykokeet poistettiin, entistä useampi pääsi opiskelemaan.
– Miten ihmiset pääsevät kouluun vaikka he ilmiselvästi käyttävät huumeita? En ymmärrä, miksi niistä luovuttiin.
Päätös luopua soveltuvuustesteistä on ollut viime aikoina kovan kritiikin kohteena. Esimerkiksi lähihoitajaopiskelijoita kouluunsa koulunkäyntiohjaajiksi ottanut rehtori kertoi Iltalehdelle, että testien poistamisen jälkeen opiskelijoiden taso on ollut niin heikko, ettei koulu ole enää uskaltanut ottaa heitä harjoittelijoiksi ollenkaan.
Hänen johtamassaan koulussa lähihoitajia on aiemmin otettu kouluun harjoitteluun koulunkäyntiohjaajiksi.
Opiskelijoilta puuttuvat arjen perustaidotkin
Rehtorin mukaan osalta lähihoitajaopiskelijoista puuttuu arjen perustaidot: peseytyminen, pukeutuminen ja kyky sosiaaliseen kontaktiin.
Viime keväänä rehtori joutui keskeyttämään kaksi harjoittelua, koska opiskelijat eivät kyenneet suoriutumaan tehtävistään.
– Kun oppilaissamme on syvästi ja keskivaikeasti kehitysvammaisia lapsia, täytyy meidän olla varmoja, että heidän turvallisuutensa on taattu.
Moni harjoittelija ei rehtorin mukaan suoriudu mistään työtehtävistä itsenäisesti: saattavat istua yksin jossain tekemättä mitään, eivät tule töihin milloin pitää ja lähtevät kotiin miten sattuu.
– Ei käsitetä sitä, että nyt ollaan mukana työelämässä.
Rehtorin mukaan harjoittelijat kieltäytyvät annetuista tehtävistä tai jopa käyttäytyvät aggressiivisesti.
– Ei se toimi, että harjoittelija on yksi oppilas oppilaiden joukossa.
Onko tässä järkeä?
Vastaavanlaajuista ongelmaa ei rehtori ole ennen urallaan nähnyt. Hänen mukaansa nykyään lähihoitajaopiskelijoina todella on henkilöitä, joista tiedetään jo valmiiksi, etteivät he pysty tekemään alan töitä.
– Nykyään mennään sen ajatuksen taa, että on parempi saada opiskelijalle joku ammatti ja perustutkinto.
Hän kyseenalaistaa ajatusmallin täysin:
– Mitä järkeä on suorittaa sellainen tutkinto, minkä mukaisessa ammatissa ei koskaan tule työskentelemään?
Rehtori ei ole yksin huolensa kanssa. Muun muassa Lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kysyi Iltalehden haastattelussa viikko takaperin, että onko Suomella todella varaa tehdä ammattitaidottomia ammattilaisia.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on sanonut haluavansa palauttaa soveltuvuuskokeet ammatilliseen koulutukseen (IL, 1.11.2018).
Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (KARVI) kyselyssä viidesosa opiskeluhuollon ohjausryhmistä koki, ettei yksilökohtaisessa opiskeluhuollossa ole tapahtunut positiivista muutosta tai että toiminta on jopa heikentynyt opiskeluhuoltolain voimaantulon jälkeen.
– On valitettavaa, että samat ongelmat jatkuvat vuodesta toiseen, kertoo OAJ:n koulutusasiainpäällikkö Nina Lahtinen.
Rahaa on liian vähän opettajien palkkaamiseen, ongelmien ennaltaehkäisy puuttuu, tieto ei kulje esim. opiskeluhuollon tiedot salataan huoltajilta, palvelut eriytyvät ja kukaan ei valvo toimintaa.
Jos opiskeluhuolto ei toimi lain edellyttämällä tavalla, aluehallintovirasto ei pääsääntöisesti voi puuttua tilanteeseen, ellei joku kantele siitä. Oikeuskansleri kiinnitti tähän huomiota jo vuonna 2012. Hän totesi, että valvonnan tehokkuus edellyttää, että valvovalla viranomaisella on käytössään riittävän järeitä keinoja. Tilanne on edelleen yhtä toivoton.
Koulutuksen järjestäjät eivät myöskään riittävästi arvioi, miten opiskeluhuolto toteutuu eivätkä kehitä toimintaansa arviointien mukaisesti.
Ammattikoulu- uudistus aiheutti katastrofin
Useat sosiaali- ja terveysalan oppilaitokset ovat luopuneet pääsykokeista, osin niiden kalleuden vuoksi. Esimerkiksi ammattiopistojen lähihoitajakoulutukseen pääsee helposti täyttämällä sähköisen hakemuksen.
Sairaanhoitajaksi, sosionomiksi tai terveydenhoitajaksi voi päästä opiskelemaan ensimmäistä kertaa pelkän valintakokeen kautta. Haastatteluja ja soveltuvuustestejä ei tehdä myöskään sosiaalityöntekijöille.
Ainakin Lapin ja Turun ammattikorkeakoulut päättivät luopua hakijoiden haastatteluista syksyn 2014 yhteishaun valinnoissa, kertoi taannoin YLE- uutiset. Omnian ammattiopistossa Espoossa hakijoiden soveltuvuutta ei testata lainkaan.
Soveltuvuustestin reputtaminenkaan ei vie opiskelupaikkaa. Vuodesta 2016 lähtien
lähihoitajaopintoihin on päässyt, vaikka hakija ei olisi saanut soveltuvuuskokeesta yhtään pistettä.
Sosiaali- ja terveysalaa valvovan Valviran ryhmäpäällikkö, lääkintöneuvos Markus Henriksson pitää nykyistä tilannetta sietämättömänä.
Henriksson kertoo kuulleensa, kuinka oppilaitoksen johtava opettaja oli todennut lakonisesti: ”Otetaan vain kaikki sisään ja annetaan valmistua, kyllä Valvira sitten siivoaa jäljet”.
– Se on aivan törkeää asiakkaita ja potilaita kohtaan.
Valviran tehtävä ei ole valvoa oppilaitoksia vaan jo alalla olevia sosiaali- ja terveydenhoitoalan työntekijöitä. Virasto joutuu poistamaan ammattioikeuden vuosittain noin kolmeltakymmeneltä lähihoitajalta. Useimmiten syynä on päihdeongelma.
– Noin kolmanneksella se oli alkanut opiskeluaikana tai ennen opintojen aloittamista.
Henrikson epäilee osasyylliseksi työvoimahallintoa, mistä hänen mukaansa on ohjattu ihmisiä lähihoitajakoulutukseen, vaikka heidät olisi pitänyt ohjata hoitoon.
Lokakuun liike on kiinnittänyt huomiota sosiaalialan koulutuksiin, joiden ansiosta vanhempia ja lapsia ei kyetä näkemään palveluun, oikeusturvaan tai asialliseen kohteluun oikeutettuina kansalaisina ja ihmisinä vaan epäiltävinä vaaratekijöinä ja riskeinä, joista on lupa tehdä huoliluokituksia, riskiarvioita, diagnooseja ja rikosepäilyjä hatarin ja laittomin perustein.
Laittomuuksia ja ammattitaitopuutteita sijaishuollossa
Asiakkaiden oikeus- ja potilasturvaa lastensuojelussa vaarantaa se , että monet lastensuojelun yksiköt käyttävät kustannussyistä työvoimanaan yhä enemmän puutteellisesti koulutettuja tai palkattomassa työharjoittelussa tai työelämäkokeilussa olevia.
Voimavaralähtöinen vuorovaikutus voikin ollakin urkintaa, arviointi leimaamista, avohuollon tukitoimi huostaanoton pohjustamista, säännöllinen hoitokontakti pakotettua ja tarpeetonta seulausta, lapsen etu sijaishuollon edunvalvontaa, räätälöity opetus lähihoitajaharjoittelijan läksyvalvontaa laitoksessa ja kohentunut toimintakyky työntekijän käskyjen tottelemista.
Jokaiseen lastensuojelun moniammatilliseen työryhmään / yksikköön kuuluu ainakin pari vakituisesta työpaikasta haaveilevaa opiskelijaa/työkokeilijaa. Opiskelijat ja harjoittelijat kehittelevät lastensuojelulaitoksissa mm. huostaanottoselvityksissä käytettäviä perhearviointeja, suomentavat englanninkielisiä haastattelulomakkeita ja pisteytysohjeita ja "arvioivat" asiakkaita ( Falck 2007; Kämäräinen 2016).
Sosiaalityössä ammattitaitopuutteet aiheuttavat uskoa psykoanalyysin harhaoppeihin, vääriä epäilyjä vanhemmille ja sijaishuollon väkivallan havaitsematta jättämistä.
Lastensuojelussa varsinkin johdon irtisanomisesta on tehty äärimmäisen vaikeaa eikä väärinkäytöksistä ole käytännössä vastuu- ja korvausvelvoitteita. Rikostutkintoja haittaa myös kaltoinkohtelijoille annettu poliittinen ja hallinnollinen tuki. Lastensuojelulaitosten henkilökunnan rikokset selviävät yleensä vasta vuosien ellei vuosikymmenten viiveellä. Sijaishuollon kaltoinkohteluselvitys paljasti, ettei sen paremmin työntekijöiden kuin johdon väärinkäytöksiin yleensä puututtu.
Sosiaalialan arveluttavat ammatillisuusihanteet, puuttuva valvonta ja kadonnut historiallinen muisti takaavat, että alalle on taas valmistumassa psykoanalyysin harhaoppeihin luottava, asiakkaitaan patologisoiva, vääriä syytöksiä fabrikoiva ja aiemmat tutkimusvirheet toistava auttajina esiintyvien puoskareiden sukupolvi, joka pitää onnistumisena laittomia menettelytapoja.
Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyöntiä ja puuttuvia vastuu- ja korvausvelvoitteita ihmettelevät myös sijaishuollossa kaltoinkohdellut, joiden entiset kaltoinkohtelijat toimivat edelleen ammateissaan ja jopa sosiaalialan järjestöjen johtotehtävissä.
Kannelkaa väärinkäytöksistä aluehallintovirastoon ja oikeusasiamiehelle kaikki lastensuojeluun ajetut perheet ja heistä välittävät- ajoissa!
https://www.avi.fi/web/avi/kantelun-tekeminen
https://www.oikeusasiamies.fi/fi/kuinka-kantelu-tehdaan-
Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sote-aloilla-toimii-yha-enemman-riskiammattilaisia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lisapanostus-sosiaalipalvelujen-henkilostoon-ei-tuottanut-toivottuja-tuloksia-virhetta-vaaditaan-uusittavaksi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-johdon-vaarinkaytoksia-ei-ratkaista-titteli-vaan-henkilovaihdoksilla
https://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/avohuollon-tukitoimet-tuottavat-huostaanottoja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tunnista-lastensuojelun-riskiammattilainen
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/viranomainen-saa-rikoksistaan-sairaslomaa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/merikratos-oy-jaaviyksia-laittomuuksia-ammattitaitopuutteita
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lex-kittilalle-olisi-tarvetta-myos-lastensuojelussa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalihuoltolain-henkilokunnan-ilmoitusvelvollisuuden-esteet
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekija-syyttaa-alaansa-laittomuuksista
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/dialogisuus-lastensuojelun-laatusuositusprosessissa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talentiaa-ahdistaa-epakohtia-enemman-epakohtien-paljastuminen
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lisasivatko-sosiaalihuollon-ilmoitusvelvollisuus-ja-ammattihenkilolaki-asiakasturvallisuutta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-keskusliitto-kenen-edunvalvoja
http://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/hallinto-oikeudet-lastensuojelun-sokea-piste
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekijat-tuomareina-helsingin-hallinto-oikeus
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kurttila-luotto-lastensuojeluun-on-loppu-rikkinainen-auto-ei-tarvitse-lisaa-bensaa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-tarvitsee-reformin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-etu-ei-toteudu-lastensuojelussa-eika-hallinto-oikeuksissa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/paraisten-kelvoton-johto-lastensuojeluongelmien-aiheuttajana
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tee-kantelu-aviin-ja-oikeusasiamiehelle
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ajoissa-aluehallintovirastoon