Luovuttamaton oikeus on sellainen oikeus, josta edes oikeuden haltija ei voi käydä kauppaa. Näitä ovat muun muassa oikeus elämään, oikeus omaantuntoon ja uskonnolliseen vakaumukseen omassa henkilökohtaisessa elämässään, oikeus harjoittaa uskontoaan, oikeus yksityisyyteen ja perhe-elämään, oikeus olla oma itsensä homoseksuaalina, transsukupuolisena, sukupuolettomana tai tummaihoisena. Ihmisellä on oikeus puolustaa itseään puolueettomassa oikeudenkäynnissä, jossa syytteet perustuvat todettuihin lain rikkomuksiin eikä ad hoc keksittyihin väitteisiin.
Kaikella tällä ymmärretään demokraattista oikeusvaltiota. Demokraattisessa oikeusvaltiossa ihmiset ovat oikeussubjekteja eivätkä alamaisia. Demokraattisessa oikeusvaltiossa luovuttamattomat ihmisoikeudet on säädetty laissa perusoikeuksina. Demokraattisessa oikeusvaltiossa on demokraattinen lainsäädäntömenettely ja viranomaiset toimivat lain alaisina.
Tämä palkinto on minulle henkilökohtaisesti arvokkaampi kuin Suomen valkoisen ruusun ritarimerkki. Valkoinen ruusu merkitsee minulle aina Sophie Schollia sekä heidän työtään Saksan kansallissosialistien ihmisoikeusrikkomuksia vastaan. Ihmisyys ylittää kaikki ritarikunnat. Tästä asenteestaan Sophie Scholl joutui giljotiiniin. Ihmisoikeuksien edistäjien henkilökohtaiset kohtalot eivät ole olleet aina hyviä. Työtä on tehty tulevien polvien hyväksi ja omaksi vahingoksi.
Suomen tasavalta pitää itseään demokraattisena oikeusvaltiona. Silti Suomessa elää ihmisiä, joilta on evätty oikeus saada lapsia omilla sukusoluillaan, vaikka tasa-arvovaltuutettu on todennut ettei asiassa ole kysymys mistään lääketieteellisestä syystä. Olisi nimittäin olemassa lääketieteen tuntemia tiloja, joissa raskaus vaarantaisi äidin tai lapsen hengen tai terveyden. Kuitenkaan näissä tapauksissa ei ole vaadittu hedelmättömyyttä. Mutta transsukupuolisilta ihmisiltä vaaditaan rodunjalostuksen hengessä sellaista.
Kyseisen käytännön mahdollistavaa lakia ei ole koskaan käsitelty perustuslakivaliokunnassa ja sen perusteella on luotu viranomaiskäytäntöjä ja ohjeita, joissa ylitulkitaan translain määrittämän sukupuolen juridisen tunnustamisen ennakkovaatimuksia. Esimerkiksi transnaiselta on evätty mahdollisuus tallettaa sukusolujaan pakkaseen myöhempää tarvetta varten, vaikka laki sallii hedelmöityshoidot myös naispareille. Kenen tahansa muun luovuttajan sukusoluja voisi käyttää paitsi ei omiaan. Kansaneläkelaitos on ylitulkinnut oikeuttaan määrittää lääketieteelliset perusteet hormonikorvaushoidolle. Kansaneläkelaitoksen ohjeissa katsottiin, että henkilötunnuksen muutos oli sellainen lääketieteellinen syy, joka sairastutti ihmiset hormonipuutostilaan. Eli syrjittiin kaikkia transsukupuolisia ihmisiä verrattuna ihmisiin, joiden pitkäaikaiseen sairauteen määrätty lääkehoito alkaa siitä kun lääkäri selllaisen määrää ja kirjoittaa B –lääkärintodistuksen. Itselläni oli vaikeuksia saada aikoinaan B-lääkärintodistus, koska avioliitostani johtuen en ole saanut naisen henkilötunnusta. Korvausoikeuden sain vasta neljän vuoden oikeustaistelun jälkeen Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnasta. Luin vakuutusoikeuden päätöksiä ja havaitsin minun jälkeeni yhden vastaavan tapauksen saaneen kielteisen päätöksen, josta hän oli valittanut vakuutusoikeusteen. Vakuutusoikeuden päätös vastasi omaa päätöstäni Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnasta.
Suomessa on valtioita valtiossa. Yleensä nämä liittyvät muutoksenhaun rajoituksiin sekä viranomaisten ylisuuriin toimivaltuuksiin kansalaiseen nähden ja viranomaisen resurssipulaan sekä valvomattomuuteen. Esimerkiksi transtutkimuksissa pyritään tekemään hallinnollisista päätöksistä lääketieteellisiä, jotta niistä ei olisi valitusoikeutta. Lastensuojelussa lapsesta pyritään tekemään mielenterveyden asiakas, jotta päästään nauttimaan psykiatrian työkalupakista pakkolääkityksineen sekä eristämisineen. Saadaan hyvässä lykyssä jatkettua tuottoisaa hoitosuhdetta lastenkodissa/hoitokodissa täysi-ikäisyyden jälkeenkin.
Olen perehtynyt lastensuojelun ihmisoikeustilanteeseen ulkopuolisena ilman omakohtaisia kokemuksia. Lapsella, joka joutuu sijoitukseen, ei ole enää hallussaan luovuttamattomia oikeuksiaan. Hänen yhteydenpitoaan vanhempiinsa rajoitetaan mielivaltaisesti hallinnollisella päätöksellä, jonka pitäsi tulla tiedoksi lastensuojelulain 13 b §:n mukaiselle lapsen asioista vastaavalle sosiaalityöntekijälle. Sosiaalityöntekijällä voi olla jopa 100 tällaista lasta. Lapsen asioista päätetään tapaamatta häntä tai hänen vanhempiaan, häntä ei kuulla asiassaan vaikka hänellä lain mukaan olisi oikeus tulla kuulluksi. YK:n lasten oikeuksien sopimus on kuollut kirjain. Vedotaan lapsen etuun vaikka hänen asemansa on heikompi kuin rangaistustaan suorittavan rikollisen. Usein hän syrjäytyy lastenkodissa ja oppii laitostuneen elämäntavan. Tämä voi johtaa rikollisuuteen tai jopa itsemurhiin. Sijoituspaikkoihin ei sovelleta lastensuojelulain määräyksiä samantasoisesti kuin lasten omien vanhempiensa olosuhteisiin. Oikeuslaitoksessa on lopulta tullut langettavia päätöksiä sijaisvanhemmista , jotka ovat pahoinpidelleet sijoituslapsia. Tämä on niin törkeää toimintaa, että se suorastaan huutaa taivaaseen. Se onkin usein ainoa valitustie.
Kaikkien näiden esimerkkien valossa katson, että meillä on runsaasti tekemätöntä ihmisoikeustyötä myös kotimaassamme. Pyyteettömällä kansalaistoiminnalla on työn sarkaa hamaan tulevaisuuteen. Kiitän nöyrästi, että olen saanut tehdä tuota työtä myös Amnesty Internationalin kanssa.
10. joulukuuta 2014
Heli Hämäläinen
Lokakuun Liikkeen uutinen aiheesta